Dodaj do ulubionych

3 miesiące

18.03.12, 17:00
witajcie, mój Maluch skończy niebawem 3 mieszki i troszkę mnie martwi, bo nie utrzymuje mi ładnie główki z pozycji na brzuszku. Ponadto, nie wyciąga łapek po zabawki a daną (włożoną mu do rączki grzechotką) nie bawi sie tj. nie rusza. Czytałam, że w tym wieku dzieci już powinny ruszać grzechotką i mocno trzymać główkę. Czy to jest normalne?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: 3 miesiące 18.03.12, 17:24
      nie masz sie czym denerwowac. ramy czasowe w rozwoju malucha sa dosc rozlegle. wszelkie opisy traktuj z przymrozeniem oka i daj sobie (i dziecku) mozliwosc nawet 3 miesiecznego poslizgu smile

moj w wieku 3 mcy tez nie trzymal zabawek, o trzymaniu glowki to moglam pomarzyc. a potem "nagle" 3,5 mca (a wiec ledwie dwa tyg pozniej) juz trzyma i łepetyne i misia.
      • mfab83.hg Re: 3 miesiące 18.03.12, 17:58
        dzięks, bo już zaczynałam się stresić troszkę
    • franulina Re: 3 miesiące 18.03.12, 18:00
      Tego typu umiejętności dziecko nabywa dosłownie z dnia na dzień. Łączenie łapek i trzymanie grzechotki synek opanował jak miał 3 miesiące i bodaj dwa dni, zajęło mu to kilka godzin.
    • tomelanka Re: 3 miesiące 18.03.12, 21:17
      spokojnie, mojej sasiadki synek ma 4 miesiace a reki do zabawki nie wyciagnie, o trzymaniu nie wspominajac (ale glowe trzyma na brzuchu, choc w pionie mu sie buja), moj od 3 miesiaca i glowe trzyma w pionie dosc pewnie, na brzuchu jeszcze wczesniej i wbrew temu co pisza w madrych ksiazkach umie jednoczesnie trzymac dwie zabawki, tez ma 4 miesiace
      chyba niedlugo jakis skok bedzie wink to wtedy sie nauczy smile jeszcze ciut i bedzie lizal wszystko co do łapki mu wpadnie smile
    • mykejla Re: 3 miesiące 18.03.12, 21:21
      mój synek też skończył 3m-ce, grzechotkę trzyma jak mu w łapkę włoże, ale sam nie weźmie smile
    • arkanna Re: 3 miesiące 18.03.12, 22:04
      przestan tyle czytacsmile bo za kolejne 3 mse bedziesz plakala ze dzieck nie siedzi a za kolejne ze nie chodzi.
      • mfab83.hg Re: 3 miesiące 19.03.12, 10:40
        fakt, stresuję się, jak wyczytam co powinno dziecko umieć w danym okresie a jeszcze nasza pediatra nas nastraszyła i posłała do neurologa! Maluch wpycha łapki do buzi calusie, ale grzechotki jeszcze nie. Zapewne macie rację, potem się nie będę mogła odpędzić jak wszystko zacznie wkładaćsmile
        • tomelanka Re: 3 miesiące 19.03.12, 11:18
          moj sie z dnia na dzien a nawet z godziny na godzine nauczyl lapac, wczesniej trzymal jak mu reke na czyms zacisnelam winki zaraz wypuszczal
          czytaj sobie ale bierz poprawke na to ze kazde dziecko sie w swoim tempie rozwija, moze nie umiec chwytac zabawek a bedzie umial cos czego nie umie jego rowiesnik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka