Dodaj do ulubionych

Witamina D

18.03.12, 19:35
Dajecie jeszcze?? I ile?? Młoda urodzona w sierpniu...jedna lekarka kazała nam jej dawać 2 krople, inna lekarka powiedziała 1 kropla starczy!
Z tego co pamiętam w lato, słoneczne dni nie powinno się podawać?
I z tego co pamiętam lepiej "zapomnieć" raz podać niż podać za dużo.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Witamina D 18.03.12, 19:38
      A jak mała jest żywiona?
      W sumie 1 kr.wystarczy.
      Niemowlęta potrzebują między 400-800 j.m D3/dobę.
      1 kr.Devikapu = 500 jm, a w Vigantolu jest nawet więcej.
      1 kapsułka np.Vita D ma 400 j.m
      • anusia1912 Re: Witamina D 18.03.12, 19:40
        Młoda karmiona mlekiem modyfikowanym
        • malgosiek2 Re: Witamina D 18.03.12, 19:46
          No, to jeśli wypija między 800-1000 ml na dobę mm to te 400 j.ma już w mleku.
          Wobec tego dodatkowa suplementacja D3 moim zdaniem niepotrzebna.
          A jesli < niż 800 ml to podawaj D3 co 2 dzień.
          • kondolyza Re: Witamina D 18.03.12, 20:34
            daję cały czas 1 kapsułkę dziennie.
            co do odstawiania na lato to największy mit naszych czasów-żyjemy w takiej szerokości geograficznej, że aby wytworzyła się taka jak w kapsułce ilość wit D3 na slońcu to dzieciak musiałby na golasa biegać 3-4 godziny po plaży w pełnym słońcu.

co do karmienia mm-moja od 10go mca na mm. moja pani doktor powiedziała że dopóki ciemiączko nie zarosło podawać i nie czytać bzdur i porad pseudo-znachorów w internecie że 800 ml mleka oznacza zwolnienie z podania kapsułki.
            • malgosiek2 Re: Witamina D 18.03.12, 20:40
              kondolyza napisała:

> moja pani doktor powiedziała że dopóki ciemiączko nie zarosło podawać i nie czytać bzdur i porad pseudo-znachorów w internecie że 800 ml mleka oznacza zwolnienie z podania kapsułki.

No,to rób jak uważasz, nikt nie zmusza Cię, abyś słuchała znachorów z neta tongue_out
              • kondolyza Re: Witamina D 18.03.12, 20:44
                no własnie ja nie słucham, a napisałam to dla załozycielki watku, zeby tez znala zdanie lekarza
    • gemmi18 Re: Witamina D 18.03.12, 19:49
      Dawałam 1/2 dawki dziennie do wyczerpania dwóch opakowań z prezentu szpitalnego. Więcej nie dostawał. Są różne szkoły, a lekarze decydują o wielkości dawki i częstości jej podawania w zależności od wielkości i szybkości zrastania się ciemiączka.
    • elizabeth311 Re: Witamina D 18.03.12, 20:44
      Z tą witaminą to są jakieś problemy,jak byłam w szpitalu to kazali podawać małemu wit d bo karmiłam piersia,póżniej karmiłam go mlekiem w proszku to pediatra odradziła podawanie bo juz witamina jest w mleku,byłam na kontroli u innej to kazała podawać 2 raz w tygodniu,już sama niewiem co robić podawać czy nie,mały ma 2miesiące i zjada 6 posiłków po 120 ml.
    • tomelanka Re: Witamina D 18.03.12, 21:10
      ja karmie piersia i pediata kazal dawac 1 kr. devikapu przez pierwszy rok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka