Dodaj do ulubionych

Gotowanie zupek

07.04.12, 13:58
czy codziennie niemowlakom gotujecie zupki? zastanawiam się czy można ugotować na dwa dni - mam na myśli same warzywa, a na drugi dzień podgrzać w kąpieli gorącej i dodać masła trochę.
Obserwuj wątek
    • gladys_g Re: Gotowanie zupek 07.04.12, 14:45
      Można. Można pójść o krok dalej i gotować gar zupy w kilku smakach, dzielić na porcje, mrozić i wyjmować po jednej przez 3 tygodnie.
    • czarna784 Re: Gotowanie zupek 07.04.12, 14:50
      Ja jak gotuje to na dwa dni,jesli zostaje to mroze i mam na pozniejwink
      • konwalia30 Re: Gotowanie zupek 07.04.12, 15:21
        tak też planuje zrobić jak wrócę do pracy, ugotować parę porcji i zamrozić. W pytaniu miałam na myśli o wykorzystanie zupy na drugi dzień bez mrożeniasmile
        • agmarta2 Re: Gotowanie zupek 07.04.12, 18:06
          Spokojnie możesz, ja tak robię i dziewczynom nic nie jest. Ale robię odrazu wszystko z oliwą i kaszą manną i przekładam do słoika. Gotowałam np. dziś rano i miały na dziś i będą jadły to jutro i pojutrze.
    • lidek0 Re: Gotowanie zupek 07.04.12, 18:26
      Ja szykowalam porcje warzyw i miesa na 2 tygodnie - zamrazalam - i wyjmowalam i gotowalam co dwa dni
      - -
      Lidek mama Maćka /ur.08.06.2001/
      Aniołek VIII 1996 Aniołek XI 1997 Aniołek IX 2005
      zapraszam na forum Dla starających się
      • deconari Re: Gotowanie zupek 08.04.12, 00:15
        ja gotuję i mam na 3 dni, np rosołek pomidorowa, krupniczek. przez 3 dni nic się złego nie dzieje.
        albo wekuję np 5 sloiczków.
    • olka_only Re: Gotowanie zupek 07.04.12, 20:11
      Jasne, że można. Można także część zamrozić...smile
    • dziennik-niecodziennik Re: Gotowanie zupek 07.04.12, 20:25
      gotuje normalnie zupę na dwa, trzy dni. jak ugotuje dzis, to jest na dzis jutro i pojutrze.
      • misskaffee Re: Gotowanie zupek 07.04.12, 20:58
        A ja gotuję w weekend na cały tydzień zupę podstawową (marchewka+pietruszka+por+ziemniak+mięsko) i zamrażam w porcjach na cały tydzień. A później rozmrażam, dodaję oliwy i kaszy (jakaś glutenowa Holle tylko do zalania i jest). Jak nie mam czasu, to dostaje tylko taką zupę z różnymi przyprawami (koper, bazylia, tymianek, majeranek itp.), jak mam więcej czasu, to dorzucam to, co akurat mam: fasolkę, szpinak, buraczki, brukselkę, brokuła itp. System uważam za dobry, nie przemęczam się a młody ma codziennie pachnącą pyszną zupkę.
        • kalina886 Re: Gotowanie zupek 07.04.12, 21:03
          Może to głupie pytanie, ale w czym mrozicie zupki?
          Tzn. słoiki, jakieś specjalne pojemniki plastikowe, czy co?
          • dziennik-niecodziennik Re: Gotowanie zupek 08.04.12, 00:20
            mam kilka pojemniczków takich rozsądnej wielkosci, mroze w pojemniczku, apotem juz zmrozone przekładam do woreczków sniadaniowych opisanych. dzieki temu zajmują mniej miejsca w zamrazarce, a i pojemniczki są do uzycia.
          • kosher_ninja Re: Gotowanie zupek 08.04.12, 20:58
            Na początku mroziłam w woreczkach na mleko, które mi się do niczego nie przydały, a idealnie nadawały się do odmierzania porcji. A teraz w pojemnikach plastikowych (pojemność ok. 250 ml) - tylko trzeba zwrócić uwagę, żeby na pewno mogły być przeznaczone do mrożenia (odpowiedni znaczek).
          • nikoru Re: Gotowanie zupek 10.04.12, 21:44
            Ja trzymam zupki w słoiczkach po koncentratach pomidorowych i musztardach.
            Nie sprawdził się jednak u mnie sposób z mrożeniem. Zupy miały inną konsystencję i smak/ zapach (być może to subiektywna opinia). W każdym bądź razie były jakieś inne. Teraz nie mrożę a gotuję na trzy dni.
        • zuzinkas Re: Gotowanie zupek 02.05.12, 12:19
          ja robie tak samo, raz na tydzien na caly tydzien (cebula, marchewka, czosnek, seler naciowy, cukinia, maly ziemniak), a na codzien dodaje warzywa ktore zreszta my tez jem (buraki, kalafior, fasolka, dynia, brokuly, koper,..)
          osobno gotuje sobie rosliny straczkowe i tez zamrazam w malenkie porcje do dodania do zupy.. teraz to juz drobny makaron je ale jak za rzadkie wyjdzie to zageszczam kaszkami Holle
    • baba-baba Re: Gotowanie zupek 08.04.12, 16:47
      gotuję na dwa dni
      • kondolyza Re: Gotowanie zupek 11.04.12, 09:18
        mozna uzywac na 2 dni, nic sie nie stanie a zeby miec pewnosc to przelej gorącą do słoika i do góry dnem, zawekuje się samo. jesli chcesz to wstaw jeszcze do lodówki.
        ja mroże w słoiczkach po obiadkach albo po koncentratach, ale nie do pełna, bo wysadza wieczko jesli jest duzo wody.
        • maja11-25 Re: Gotowanie zupek 30.04.12, 14:09
          Witam a w pojemniczkach hermetycznych pojemnikach można mrożić zupki
    • alpagania Re: Gotowanie zupek 02.05.12, 12:06
      zamiast masła polecam podać olej rzepakowy - jest odpowiedniejszy dla dzieci i bogaty w omega-3 smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka