Dodaj do ulubionych

pościel dla noworodka

18.06.04, 11:47
Poradźcie, bo już się gubię, czy dla noworodka kupuje się kołdrę i
poduszeczkę, czy też śpi pod kocykiem, bez poduszki. Słyszałam różne opinie i
już się pogubiłam. Jak to wygląda w praktyce???? I jeszcze pytanko - czy
przydają się obijacz i baldachim????
Obserwuj wątek
    • mamaszyma Re: pościel dla noworodka 18.06.04, 11:51
      Niemowle powinno spac bez poduszki, ale te poduszeczki są takie cienkie, że w
      zasazdie niewile daj, ano ale generalnie do roku nie powinno sie dawac
      poduszki. Ochraniacz przydahje sie jak dziecko jest wieksze i jak fika podczas
      snu, a maleńkiemu dziecku tylko zasłania widok na pokoik, a baldachim słyży
      chyba tylko do zbierania kurzu i ograniczania powietrza dziecku. Takie jest
      moje zdanie, ale na pewna są mamy, które sie ze mna nie zgadzaja.
      • anek.anek Re: pościel dla noworodka 18.06.04, 12:01
        generalnie raczej bez poduszki, chociaż ja złamałam tę zasadę (nie miałam
        świadomości) i maluch spał na poduszce (ale takie o mikroskopijnej grubości).
        Ale lepiej bez.
        My mieliśmy cienką kołderkę, i ew. jak było zimno to na to kocyk.
        Ochraniacz przydał nam się już od pierwszych dni, bo mały potwornie wierzgał i
        już w pierwszym miesiącu potrafił np. włożyć przez sen rączkę pomiędzy
        szczebelki i ją tam zablokować - totalny płacz. Balachimom mówię nie - zgadzam
        się z poprzedniczką, że to tylko zbiorowsiko kurzu!
    • almagrapa Re: pościel dla noworodka 18.06.04, 11:59
      Witam.
      Ja właściwie uzywam tylko prześcieradła. Zuzię (2 mies) od początku przykrywam
      kocykiem ,albo taką miniaturową kołderką, ale nie puchową, tylko taką co się
      pierze w całości. Poduszke kupiłam ,ale nie używam, bo Mała śpi na pieluszce i
      tak jest jej wygodnie.
      Baldachimu nie mamy, bo łóżeczko stoi w kąciku, ale ochraniacz na szczebelki
      już niedługo się przyda, bo nóżki i rączki są coraz dłuższe i zaczynają skakać
      w różne strony smile

P.S. Moja rada - odpuść sobie wszystkie drogie pościele ze sklepu, bo przy
      takim maluchu to sie wcale nie sprawdza, najlepiej ze 3 szt prześcieradełek,
      zwłaszcza jesli przewiajsz Malca na łóżeczku wink i jakiś kocyk.

Pozdrawiam. Ala
      • izado Re: pościel dla noworodka 18.06.04, 15:06
        Moja Zosia (8 tygodni) spi na brzuszku na pieluszce położonej na
        prześcieradełku. Przykrywam ją kocykiem albo gdy ciepło niczym smile
        Kołderkę mam ale czeka na zimniejsze czasy i więksżą Zosię, bo teraz by pod nią
        utonęła. Poduszka gdzieś się plącze - przydała się póki co tylko do karmienia
        gdy Zosia była malusieńka.
        Baldachim też uważam za zbieracz kurzu.
        A ochraniacze nam przydają się bardzo w dzień. Bynajmniej nie do ochraniania
        tylko do rozrywki, bo są na nich baaardzo interesujące misie, na które Zosia
        wpatruje się jak zauroczona. Z tym, że ochraniacz założyłam nie tak
        jak "instrukcja każe" tylko na tył łóżeczka i jeden cały bok. W ten sposób
        maluch jest chroniony przed przeciągami a okna u nas ciagle otwarte.
        Jednocześnie ma dostęp powietrza i widok na pokój i drzwi do pokoju, którymi
        wchodzi mama smile

Pozdrawiam,
        Iza
    • mamabuberka Re: pościel dla noworodka 18.06.04, 22:04
      Mój synek ma 9 m-cy i śpi pod kocykiem, na cienkiej podusi (niestety, złamałam zasadę), obijacz sprawdza się pod tym względem, że sprawia wrażenie przytulności, synek nie rozprasza się leżąc w łóżeczku tylko spokojnie zasypia. A odkąd dostał podusię (jakieś 2 tyg. temu) też jest mu łatwiej zasnąć, ma do czego przytulić policzek. Baldachimom mówimy NIE!
      • wadera77 Re: pościel dla noworodka 18.06.04, 23:02
        pewnie,ze na podusi lepiej... tym bardziej,ze ta podusia (akurat ta co kupilam -
        wypelnienie drewexu) ma pewnie z 2 cm grubosci nie wiecej. A, zeby bylo
        smieszniej to maly miesci sie na niej caly smile Ja tez bedac w ciazy i czytajac
        forum bylam przekonana, ze nie bede uzywac poduszki. jednak mama przekonala
        mnie,ze lepiej, zeby byla - dziecko ma cieplej, wygodniej...
    • ania_son Re: pościel dla noworodka 18.06.04, 23:16
      Ja kołderki i poduszki wcale nie używam. Raz przykryłam Zuzię jak miała 1 m-c i
      zsunęła się cała mogąc się udusić. Używam kocyka, w który muszę ją zawijać w
      coś w rodzaju rożka i jedną część wpychać za materac, bo strasznie się
      rozkopuje.
      Baldachim u mnie się sprawdza, bo dodatkowo ma moskitierę, a u nas latem
      wlatuje mnóstwo komarów do mieszkania.
      Ochraniacz na razie służy jako dekoracja i ochrona przed przeciągami.

Ania i Zuzia (02.04.2004)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka