Dodaj do ulubionych

jaka czapka?

27.04.12, 08:28
Witam,
zastanawiałam się wczoraj jaką czapkę ubrać półrocznemu synowi. Było 20st, ale wiał silny wiatr. Mamy jedną czapkę z nausznikami wiosenną, ale wydawało mi się, że będzie mu w niej za gorąco i w końcu poszedł w czapeczce z daszkiem. Mały leży w spacerówce rozłożonej na płasko. Szukałam nawet po sklepach jakichś cieniutkich czapeczek z nausznikami ale były tylko kaszkietówki albo takie z rondem.
A wy jakie czapeczki ubieracie? A może całkiem bez?
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: jaka czapka? 27.04.12, 09:19
      A po co mu te nauszniki? Czapka z daszkiem, albo kapelusik, ale jak nie ma wiatru w ogole nic nie zakladalabym.
      • kondolyza Re: jaka czapka? 27.04.12, 09:49
        przy 20 stopniach nie zakladalam nic miesiecznemu. ale znam 2,5 latki w czapkach z nausznikami...
    • ivano.bliminwse Re: jaka czapka? 27.04.12, 10:15
      przy 20 st - zadna.
      wiatr mu nie zaszkodzi.
      • czarna784 Re: jaka czapka? 27.04.12, 11:08
        Wlasnie tez nad tym dzis myslalam,bo mala, 11miesiecy,tez byla w czapce z nausznikami, i zastanawialam sie czy jej nie zdjac,bo bylo cieplo,ale balam sie ze jej nawieje w uszy i bedzie problem. Wiatr nie zaszkodzi?Moze mam jakies bledne wyobrazenia na ten temat?
        Czy moze dla dziewczynki ubierac opaske w wietrzne dni?
        • murwa.kac Re: jaka czapka? 27.04.12, 11:17
          no ale czego jej w uszy nawieje?
          wiatru?
          i co on w tych uszach robic bedzie?
          przycupnie przy bebenku i bedzie gral w kosi łapki z młoteczkiem?
          czy przepoczwarzal sie w bakterie?
          • czarna784 Re: jaka czapka? 27.04.12, 12:01
            Twoje odpowiedzi są fenomenalne,naprawdebig_grin
            Widocznie mialam wyobrażenie wbite do głowy przez matki i babki.
            Będziemy próbować bez czapywink
            • murwa.kac Re: jaka czapka? 27.04.12, 12:07
              oczywiscie, ze ja tez mialam wbite przekonanie przez babcie i mame.
              i oczywista oczywistoscia dla mnie bylo, ze niemowle, male dziecko = czapka NIEZALEZNIE od pogody.
              potem urodzilam dziecko i puknelam sie w łeb - jakie zawianie, jaki wiaterek? toz to nielogiczne.

a tesciowa moja to nie moze przebolec tego braku czapeczki i wieszczy nam zapalenie opon mozgowych od jej braku wink
              • czarna784 Re: jaka czapka? 27.04.12, 12:38
                Własnie ja tez myslalam ze dziecko musi i koniec,ale jak poczułam dzis na dworzu jak jest ciepło i pomyślałam jakby mi ktoś włożył taka czapke na głowe to bym chyba zabiła,więc chyba odpuszcze w takie ciepło,mówisz,że nic jej nie będzie??smile
        • kondolyza Re: jaka czapka? 27.04.12, 13:04
          błagam Cię czarna, nie sądzilam że ty w takie zabobony wierzysz...
          a co moze się stać z powodu wiatru? tylko nie zdejmuj w trakcie spaceru tylko wogole nie zakladaj. przegrzana glowa, to dopiero problem, a nie ze nawieje wiatru...
          a jak sie wody naleje to co? moja od 4 dnia zycia ma uszy pod woda w kazdej kapieli-się wleje, to się i wyleje.
          a jak nie wierzysz to sama sobie załóż czapkę i idz na spacer w sloncu, zobaczysz jak bedziesz sie czula...
          • czarna784 Re: jaka czapka? 27.04.12, 13:20
            To nie chodzi o to ze wierze,tylko tak jakos mi wbili do głowy ,dlatego pytam jak to jest,a co ze słońcem u nas dziś mocno grzeje,a mała w spacerówce,więc na słońce wystawiona,moze chustka bedzie ok?
            • kondolyza Re: jaka czapka? 27.04.12, 13:57
              bialy bawelniany kapelutek z rondkiem, cienki i nie na uszy lub sam daszek
            • firstname Re: jaka czapka? 27.04.12, 13:57
              Załóż chusteczkę, bo jednak wystawianie łysej główki na słońce nie jest dobre, a słońce dziś piecze strasznie.
    • illegal.alien Re: jaka czapka? 27.04.12, 11:16
      Ja bym nie zakladala zadnej.
    • panna.sarabella a jeszcze mniejszy maluch? 27.04.12, 11:49
      no a 2-tygodniowe maleństwo?

ja bym nie zakladała zadnej (dziś jest 23 st) ale moja mama i mąż są święcie oburzeni że tak być nie może - uszka muszą być przykryte. No i co?
      • ivano.bliminwse Re: a jeszcze mniejszy maluch? 27.04.12, 11:50
        spytaj sie PO CO maja byc przykryte i CO zrobi wiatr czy slonce uszkom bez czapeczki :]
        • firstname Re: a jeszcze mniejszy maluch? 27.04.12, 12:22
          Moje dzieciątko co prawda już starsze bo półtoraroczne, ale na taką pogodę założyłabym jedynie cos co by chroniło dziecko przed słońcem czyli ewentualnie czapkę z daszkiem. jak maleństwo jeździ w gondolce i jest raczej w cieniu to nic nie zakładać. Wczoraj jeszcze widziałam dziecko w wełnianej czapie. W sumie nic mi do tego, ale dziecku na pewno bylo gorąco i niewygodnie.
        • gacek-junior Re: a jeszcze mniejszy maluch? 27.04.12, 12:25
          dzięki za odpowiedzismile ja przy +15 chodziłam w kapturze na głowie, bo przy każdym wietrze boli mnie głowa jak mi wieje w uszy. Ale całą zimę chodziłam ubrana cieplej od synasmile czyli nie zakładam
    • mw144 Re: jaka czapka? 27.04.12, 12:31
      To zależy jak ostra zima panuje w miejscu, gdzie zamierzasz z tą czapką lecieć.
      • leneczkaz Re: jaka czapka? 13.05.12, 18:52
        Zaplułam monitor big_grin
    • mama_jaska_2007 Re: jaka czapka? 27.04.12, 14:22
      Właśnie wróciłam ze spaceru i wiecie co. Wszystkie dzieci, które dziś spotkałam były w czapeczkach - niezależnie czy miały 2 tygodnie czy 2 lata smile moje 9 miesięczne oczywiście też miało taką cienką, ale z daszkiem i nausznikami smile))))) ale chyba rzeczywiście troszkę wyluzuję i będę zakładać mu tylko taką bawełnianą z daszkiem - jako ochronę przed słońcem.
      • kondolyza Re: jaka czapka? 27.04.12, 14:41
        taaa. ja tez wychodzac z domu o 9 mialam 23 stopnie w cieniu wiec mloda wyszla tylko w body i krotkich spodenkach, bez czapki.
        ale spotkalam mnostwo ludzi w plaszczach, kurtkach, a jedna pani miala nawet welniany beret. o 3 latkach w kurtkach nie wspomnę...
        • czarna784 Re: jaka czapka? 27.04.12, 16:49
          Więc,ubrałąm chustke i było ok,nie mam kapelusza,ale napewno na lato jej kupie,a co do ubioru to widzialam pania w kozakach i jesiennym plaszczu do kolan,az sie smiałam pod nosemsmile)
          A dzieci głównie w czapkach...
        • aamarzena Re: jaka czapka? 27.04.12, 20:53
          O to to, u nas podobnie. Młoda w tunice z krótkim rękawem i legginsy 3/4, a wszystkie dzieci wokół w wiatrówkach. Babcie oczywiście w polarowych bluzach i płaszczach big_grin
          Późnym popołudniem na placu zabaw tylko moje dziecko i jeden chłopiec byli w T-shirtach, reszta grube bluzy, a dziewczynki obowiązkowo w opaskach uncertain
          • yvona73pol Re: jaka czapka? 28.04.12, 10:00
            Nie rozumiem, czemu smiejecie sie z ludzi roztargnionych (nieadekwatny ubior). Ja tak czesto mam, ze wyjrze raz wydaje mi sie, ze wiem jak jest za oknem i ubiore sie jak pajac big_grin
            Albo deszcz przestal padac piec przecznic temu, a ja dalej popitalam pod parasolka tongue_out

No ale w temacie. Czapeczki bym nie zalozyla, aczkolwiek bywa, ze nosze w wozku, bo czasami tak wieje, ze chce glowe urwac i nawet przy slonku jest po prostu ziiiimno. Ale to nie za czesto, a ja mam z kolei tendencje do wyziebiania potomstwa, wiec sie pilnuje.
    • bozek74 Re: jaka czapka? 28.04.12, 22:20
      przy 20 st gdy wieje wiatr to zawiązywana, zakrywająca uszy , najlepiej płócienna. Gdy jest upał, zero wiatru lub niewielki to spokojnie bez czapeczki o ile jest w cieniu, lub śpi w wózku. gdy na słońcu to jakaś przewiewna np z rondem albo z daszkiem.
      • leneczkaz Re: jaka czapka? 13.05.12, 18:54
        Sama sobie nałóż płócienną w 20C..
    • kw0 Re: jaka czapka? 11.05.12, 10:26
      Byłam dziś u pediatry i powiedziała mi ciekawą rzecz: że póki dziecku się nie zarosło ciemiączko to powinno się zakładać czapeczkę, bo mózg się przegrzewa, bo nie ma pełnej osłony czaszki.

W ciepłe dni ja nie zakładam córce czapki o ile jest w cieniu, ale na słońce zakładam kapelusik, dość luźny, żeby się nie zgrzała i nie zakrywam uszu.
      • fasol-inka Re: jaka czapka? 11.05.12, 11:50
        a w jaki sposób czapeczka ma przepraszam chronić przed podwyższona temperaturą? chyba na odwrót? zwłaszcza w upały? big_grin

zmień pediatrę
        • kw0 Re: jaka czapka? 11.05.12, 12:18
          fasol-inka napisała:

> a w jaki sposób czapeczka ma przepraszam chronić przed podwyższona temperaturą?
          > chyba na odwrót? zwłaszcza w upały? big_grin
          >
          > zmień pediatrę

Z pediatry to akurat jestem bardzo zadowolona! Bo jako jedyny z pięciu lekarzy u których bylam z dzieckiem postawil prawidlowa diagnoze gdy dziecko mialo wysypke i darlo sie calymi dniami!
          A odnosnie czapki to jak jest duze slonce to przeciez dorosli też zakładają jakieś nakrycie głowy, żeby nie dostać udaru słonecznego. Jasna czapeczka/kapelusz nie bedzie tak pochlaniać promieni słonecznych więc ochroni trochę główkę. Będąc w cieniu nie widzę potrzeby zakładania czapki ale na ostrym słońcu...tak!
          • ledana Re: jaka czapka? 17.05.12, 11:26
            ja dziewczyny mieszkam w IRL , moj maly urodzil sie w lutym , czapeczke mial moze raptem ze 2 razy jak bym malusi teraz tylko kaptur na glowe jak wieje a powiem ze u mnie ciagle wieje!!! maly jest zdrowy , ma trzy miesiace z dojazdem, nie ubieram go grubo,jakies spodenki koszulka i skarpety (chociaz tu matki jak jest 10c to juz skarpet nie zakladaja ) i jakas bluza z kapturem jak wieje.... Jakk slysze o czapkach to mnie telepie, tylko w polsce kazdy marudzi ze male dziecko musi miec czapke!polecam mamom czapkowym ... jak chcecie zalozyc czapke dziecku to i sobie zalozcie i jak ubieracie dziecko to sobie ubierzcie tyle warstw co maluchowi i zobaczycie czy jest wam fajnie....
    • jugutka Re: jaka czapka? 14.05.12, 23:09
      Moja córeczka ma 4 miesiące, przyjelam, że powyżej 15 st nie zakładam czapki, jak wieje
      to jakis kaptur ewentualnie.. w upały kapelusik p/ słoneczny..
      Ale widze, że mamy zakladają nawet kilkulatkom czapy.. nie wiem po co.. chyba żeby przegrzać i latać po lekarzach..

zresztą taki zwyczaj w polsce chyba ..bo moja mama krzyczy od 2 miesiecy ze mam zakladać czapke dziecku...aa i podkoszulke wink)))))))))))))))))))

trzymajcie sie dziewczyny!
      • paliwodaj Re: jaka czapka? 17.05.12, 04:40
        sorki, ale 20 stopni i czapka ?
        mieszkam w USA i czapek innych niz zimowe i z daszkiem tu nie ma, no po prostu nie ma zapotrzebowania, mimo ze klimat wcale nie tropikalny u mnie, wiatry tez mamy
        Dzieci tez maja nie zrosniete ciemiaczka w jakims wieku i nikt nikomu zabobonow o czapkach nie prawi
        Moje dzieci od 13 stopni ciepla chodza w krotkich spodenkach ( chlopaki) lub spodniczce ( corka)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka