Dodaj do ulubionych

jak karmić noworodka

01.06.12, 18:11
Drogie Mamy,
za kilka dni rodzę, a nadal waham się, czy wybrać pierś, czy butelkę, bo mam w domu jeszcze niespełna dwulatka, który jest bardzo energiczny i potrzebuje dużo uwagi mamy smile i obawiam się, że karmić piersią nie dam rady. Syna karmiłam do 11 miesiąca (nie poznał nigdy butelki ani smoczka), ale miałam na to czas, choć nie zawsze ochotęsmile
Jak to jest z karmieniem butelką? czy jeśli zdecyduję się na to, to karmić już od samego początku? czy warto zastosować karmienie mieszane? Czy moje obawy, co do braku czasu na karmienie piersią mają podstawy? czy karmienie butelką jest łatwiejsze? szybsze, prostsze?

Z góry dziekuję i pozdrawiam

F.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: jak karmić noworodka 01.06.12, 18:16
      Oczywiście, że warto zastosować karmienie mieszane.
      Ale może najpierw przetestować "w praniu" kp?
      A jeśli organizacyjnie nie podołasz to przejść na mm.
      Nie rezygnuj za szybko z kp.
    • princessa.of.persia Re: jak karmić noworodka 01.06.12, 18:19
      Ja karmilam mieszanie na początku. Dla mnie byli męcząca ciagla zabawa z butelkami,wyparzaniem sterczeniem w nocy i robieniem mm. Poza tym maly zjadalbutle a i tak nie chcial spać bo nie zaspokajalo to jego potrzeby ssania-bo z butli leci szybciej.
    • kw0 Re: jak karmić noworodka 01.06.12, 18:23
      karmienie piersią ma swoje plusy i minusy tak samo jak karmienie butelką. Na pewno lepiej dla dziecka jeśli będziesz karmić piersią, bo poza wartościami odżywczymi mleka rodzi się głęboka więź między dzieckiem a matką. Z butelką jest o tyle prościej, że każdy może nakarmić maleństwo. Ale na Twoim miejscu postarałabym się o karmienie piersią, a jak stwierdzisz, że nie dajesz rady ogarnąć dwójki dzieci to wprowadzisz butelkę. Bo jeśli od samego początku zdecydujesz się na butelkę to będzie cieżko przejść na pierś, a z piersi na butelkę łatwiej.
      Powodzenia i lekkiego porodu życzę!
    • mika_p Re: jak karmić noworodka 01.06.12, 18:47
      Dla ciebie będzie lepiej, jak zaczniesz od piersi - macica się szybciej zwija, krwawienie połogowe jest krótsze.

W przypadkach, keidy dzieci obudzą się w stereo - pierś będzie dla ciebie lepsza, będziesz mogła zdrzemnąć się przy karmieniu, a nie siedzieć z butelką z oczami na zapałkach.

Przejście z piersi na butelkę jest o wiele łatwiejsze niż kierunek w drugą stronę.
    • lidek0 Re: jak karmić noworodka 01.06.12, 19:07
      Zdecyduj jak dziecko będzie na świecie, ale butelkę poza Tobą może podać nawet w nocy ktoś inny a się wyśpisz. Mam znajonych, którzy od urodzenia na noc dawali mm z butelki i dziecko przesypiała całą noc. Ale nie zawsze tak jest. A z tą więzią bym nie przesadzała, ojcowie chyba wogóle nie powinni jej mieć skoro nie karmia piersią.
      • agunia777 Re: jak karmić noworodka 01.06.12, 20:16
        O ile dziecko nie będzie wrażliwym okruszkiem staraj się jeść normalnie (a nie tylko kurczak i marchewka) to pokarm będzie wartościowy...i dziecko będzie się najadało na 2 -3 godziny. W takim wypadku pierś będzie wygodniejsza. A jeśli trafi Ci się kolkowe dziecko, uczulone na wszystko i wymagające piersi co pół godziny, przejdziesz na mm.
        • zona_mi Re: jak karmić noworodka 02.06.12, 23:09
          ???
          Noworodek, który najada się na 3 godziny? Pokarm kobiecy trawi się nawet ciągu niespełna jednej, a żołądek dziecka jest malutki, dlatego karmi się je częściej. I pierś wtedy jest wygodniejsza, bo nie trzeba co chwilę robić mieszanki.

> A jeśli trafi Ci się kolkowe dziecko, uczulone na wszystko i wymagające piersi co pół godziny, przejdziesz na mm.

I co - wszystkie problemy miną jak ręką odjął?

Do Autorki - spróbuj z piersią, łatwiej przejść na butelkę niż z niej zrezygnować i wrócić do piersi.
          Karmiąc naturalnie może rozmawiać z drugim dzieckiem, czytać mu, głaskać przy usypianiu i robić wiele innych rzeczy, niekoniecznie będzie się to odbywało kosztem czasu dla starszego.
          Chusta może być pomocna, by mieć malucha przy sobie a jednocześnie spędzać czas z dwulatkiem.
          • agunia777 Re: jak karmić noworodka 03.06.12, 12:19
            Szybko pisałam, skrótowo. Otóż to się zdarza. Szczególnie u noworodków z wagą ok 4 kg i większą. Mój synek jest z takich dzieci - karmiłam tylko piersią, ssał 10 minut i spał 3 godziny. Położne radziły wybudzać, bo widocznie nie ma apetytu. Doradca laktacyjny zważyła, a on w 5 dni 300 gram przybrał. Poradziła, że takie duże noworodki mają bardziej rozwinięty układ pokarmowy, ssą też bardziej efektywnie. Więc wybudzanie, czy dokarmianie w takich przypadkach to robienie dziecku krzywdy - on już fukcjonuje jak większe niemowlę. Później zdarzały się też posiłki trwające 5 minut. Synek przybiera 1 kg na miesiąc, nie ma kolek, w nocy raz budzi się na jedzenie. Na forum marcówek 2012 takie przypadki też się zdarzają smile a z życia znam ok 5cioro takich noworodków bezproblemowych. W takich przypadkach butelka byłaby tylko dodaniem sobie nowych obowiązków.
    • semi-dolce Re: jak karmić noworodka 02.06.12, 10:48
      Nie nastawiaj się na butelkę od początku, tj. przed porodem, bo nie wiesz, jak będzie. W pierwszych dniach karmienie piersią jest dużo bardziej korzystne dla obu stron - tobie przyspiesza obkurczanie macicy, dziecku dostarcza mnóstwa przeciwciał, które w pierwszych dobach zycia sa bezpośrednio wchłaniane do krwiobiegu, a więc są na wagę złota. Po kilku dniach zdecyduj, przejście z piersi na butelke nie jest niczym trudnym. No i cóż - teraz będziesz miała dwoje dzieci nie jedno, więc i czas i uwaga będą musiały zostać podzielone między nie.
      • myszy80 Re: jak karmić noworodka 02.06.12, 12:34
        Mam dwóch synów (wiek w sygnaturce) i młodszy w dalszym ciągu jest na piersi (w nocy, bo w dzień już je inne rzeczy). Moim zdaniem łatwiej jest podać pierś jak dziecko jest głodne niż latać po butelki, wyparzać, grzać wodę (lub przygotowane wcześniej mleko). Przystawiasz do piersi i maluch je. Starszemu możesz w tym czasie czytać, opowiadać czy robić inne rzeczy. Był czas, że mój starszy wołał siku lub kopę jak młodszego karmiłam i dałam radę posadzić starszego na sedes a młodszego karmić w tym samym czasie. Ty też dasz. Przejść na mm możesz zawsze, chyba, że po prostu nie chcesz karmić, to decyzja jest prosta (i nie pozwól wmówić sobie poczucia winy, bo równie ważne jest, byś Ty czuła się dobrze karmiąc piersią). Jeśli się na to zdecydujesz kup 3-4 butelki i rano przygotuj sobie kilka porcji mleka, żeby potem tylko je podgrzać i żebyś nie musiała po każdym karmieniu wyparzać butli, bo może na to nie być czasu.
        Przy każdej decyzji na początku będzie Ci ciężko, ale z czasem będzie coraz lepiej. Powodzenia smile
        • lidek0 Re: jak karmić noworodka 02.06.12, 12:59
          Ale dla czego przy każdej decyzji ma być jej cieżko? Dlaczego od razu ma wpadać wpoczucie winy, że karmi mm a nie piersią. W nocy wbrew pozorom butelka jest wygodniejsza bo może podać ja ktoś inny a zmęczona mama może odespać. A mycie czy gotowanie wody to nie taki problem, woda może stać w podgrzewaczu a w ciągu dnia i tak coś myjesz w kuchni więc nie przesadzajmy, że te 3-4 butelki to taki problem /są też zmywarki/
          • myszy80 Re: jak karmić noworodka 03.06.12, 11:49
            Nikt mi nie wmówi, że z dwójką małych dzieci jest łatwo. Choćby nie wiem jak grzeczne były, początki będą męczące - nie ma znaczenia wybór metody karmienia. Każdy, kto decyduje się na dwójkę w krótkim odstępie czasu musi sobie z tego zdawać sprawę.
            Oczywiście, że można w nocy karmić z butli swoim odciągniętym lub sztucznym. To po prostu musi być jej wybór. Jeśli chodzi o poczucie winy, chodziło mi o to, żeby nie sugerowała się tym, co powiem jej mama, teściowa, siostra, koleżanka czy sąsiadka. To jak karmi swoje dziecko jest JEJ wyborem i ona musi się z tym czuć swobodnie i dobrze.
            Co do mycia butli, pewnie, że można i się da. Sama starszego karmiłam od początku mieszanie, ale młodszego tylko piersią stąd wiem, że mimo wszystko jest to wygodniejsze. Dla mnie - po prosty wyrażam swoją opinię.
        • spkasienka Re: jak karmić noworodka 02.06.12, 14:48
          Mleko przygotowuje się bezpośrednio przed spożyciem.
    • spkasienka Re: jak karmić noworodka 02.06.12, 14:45
      Karmiłaś piersią i wiesz, jak jest. Ja karmiłam i tak i tak. Z doświadczenia - jeśli będę miała jeszcze dziecko na pewno będę karmić piersią na początku i trochę mm.
      Karmienie sztuczne jest wygodne ale u nas było ciężko dobrać mleko. Dlatego jeśli myślisz o karmieniu mieszanym, to poczytaj o rodzajach mlek.

Przy karmieniu butelką przydaje się podgrzewacz z termostatem- w nocy masz gotową wodę i tylko wsypujesz proszek. Nie musisz zapuszczać się do kuchni i bawić w grzanie wody. Np avent ma taki.

• magdalenas9 Re: jak karmić noworodka 02.06.12, 16:02
      też myślę, że warto spróbować.
      Początki są trudne - czy to karmienie piersią czy butlą. Zebys jednak nie miała do siebie pretensji, ani zadnych wątplwości, spróbuj. Najwyżej przejdzies zna mieszane lub całkie na MM.
    • gonia28b Re: jak karmić noworodka 02.06.12, 22:02
      Zależy co komu będzie pasowało, wydaje mi się, że okaże się to wszystko "w praniu".
      Spróbuj piersią, zobaczysz jak to Wam będzie szło, butelkę zawsze można dać...
    • matka_karmiaca Re: jak karmić noworodka 02.06.12, 23:14
      > Jak to jest z karmieniem butelką? czy jeśli zdecyduję się na to, to karmić już
      > od samego początku? czy warto zastosować karmienie mieszane? Czy moje obawy, co
      > do braku czasu na karmienie piersią mają podstawy? czy karmienie butelką jest
      > łatwiejsze? szybsze, prostsze?

Pierś -> butelka zawsze zdążysz zmienić, w drugą stronę ciężej. Zdecydowanie zacznij od kp i zobacz, jak wychodzi. Jak nie dasz rady, spróbuj najpierw mieszanie (gwałtowne odstawienie jest trudne i dla dziecka, i dla organizmu matki), a potem proporcje kp/mm same się ustalą (być może na 100% mm). Nie wiadomo, czy trafi się egzemplarz cycozwisowy czy najadający się i idący spać, czy będzie kolkowy, skazowy, alergiczny (odpukać oczywiście!)...
      Moja siostra wykarmiła piersią trójkę (różnica wieku po 2 lata), więc da się.

Uwzględnij też aspekt ekonomiczny - mm kosztuje.
    • tonika11 Re: jak karmić noworodka 03.06.12, 13:58
      Karmienei piersia jest wygodniejsze, kosztuje mniej pracy i jest lepsze majac ograniczony czas dla kolejnego dziecka.
      Karmienie piersia jest uwazane za zdrowsze od mleka modyfikowanego, dlatego wg mnie pierwsze dziecko nie jest uzasadnioną przeszkodą zeby drugie pozbawiać mleka matki.

Karmienie butelka to mycie, wyparzanie, przygotowywanie sprzętu i mieszanki. Dla mnie zbedna zabawa, piersi nie trzeba podgrzewać, myć, parzyc - wyciagasz i masz.

Jednak nie zgadzam sie ze mleko modyfikowane to koszty a karmienie piersia juz nie. Ja karmiac piersia pochałaniam niesamowite ilosci jedzenia, łykam witaminy, dodaje witamine k i d.
      • spkasienka Re: jak karmić noworodka 04.06.12, 13:18
        Rzeczywiście to jest wygodne, wyciągasz pierś i podajesz. Jednak nie wyobrażam sobie nie myć piersi i podać dzieckubig_grin
        • auszrine Re: jak karmić noworodka 04.06.12, 16:19
          spkasienka napisała:

> Rzeczywiście to jest wygodne, wyciągasz pierś i podajesz. Jednak nie wyobrażam
          > sobie nie myć piersi i podać dzieckubig_grin

Tylko umyć? bez wyparzania??? ;-D
      • gonia28b Re: jak karmić noworodka 04.06.12, 21:36
        tonika11 napisała:

> Karmienei piersia jest wygodniejsze, kosztuje mniej pracy i jest lepsze majac o
        > graniczony czas dla kolejnego dziecka.
        (...)
        > Karmienie butelka to mycie, wyparzanie, przygotowywanie sprzętu i mieszanki. Dl
        > a mnie zbedna zabawa, piersi nie trzeba podgrzewać, myć, parzyc - wyciagasz i m
        > asz.

dla jednych tak dla innych nie...
        w moim przypadku na przykład znacznie szybciej przygotowałam butelkę z mieszanką, aniżeli udało mi się tak zapodać cyca, żeby Młody w ogóle cośkolwiek ssał. W naszym przypadku karmienie piersią akurat trwało całymi godzinami... znacznie mniej problematyczne było karmienie butelką. Mój syn karmiony butelką ma już 6 lat - od września idzie do szkoły smile
    • fela_25 Re: jak karmić noworodka 05.06.12, 19:15
      chyba zaczne od kp, a pozniej zobacze, jak to bedzie. moze bede odciagac "na zapas", zeby ktos inny mogl mnie ewentualnie 'zastapic' podczas karmienia.
      i rzeczywiscie-przy synku po pol roku kupilam sukienke w rozmiarze 36 bez zadnej diety smile
    • vicky1 Re: jak karmić noworodka 07.06.12, 10:40
      Myśmy mieli założenie, że od początku karmienie mieszane. Nam się udało w pełni. Pod pojęciem karmienie mieszane rozumiem pierś + butelka. Szybko nam się udało wypracować rytm - córa dostaje pierś, oprócz tego moje mleko ściągane przez butelkę oraz mleko modyfikowane. Od pierwszego tygodnia życia na noc dostaje mieszanke - mleko modyfikowane. Śpi super, z brzuszkiem nie ma żadnych problemów.
      Teraz ma już 9,5 miesiąca, ja od 3 miesięcy pracuję, dieta jest już mocno rozszerzana. Ale ogólnie karmienie mieszane bardzo polecam, wygodne i fajne.
    • srebrno-listka Re: jak karmić noworodka 07.06.12, 21:52
      Ja właśnie mam w domu dwulatka i noworodka i jak na razie, udaje się nie włączać karmienia mieszanego. Karmię i piersią, a także ściągam i jak trzeba szybciej nakarmić młodszego, podaję moje mleko w butelce.
      • jugutka Re: jak karmić noworodka 10.06.12, 15:06
        mleko modyfikowane czy piers, moim zdaniem bez różnicy. wazne, żeby mama sie w tym odnalazła. Ja wybrałam mm. od początku wlasciwie. męczyło mnie karmienie cyckiem. koszmar jak dla mniesmile) z mm jest mi wygodniej i spokojniej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka