Dodaj do ulubionych

od kiedy fotelik 9-18 kg ?

03.07.12, 13:12
Do kiedy woziłyście dzieci w tym pierwszym foteliku - ja mam taki od 0-13 kg, umieszczany jest tyłem do kierunku jazdy.
Zastanawiam się kiedy przesadzić malucha do następnego fotelika - mam taki 9-18 kg.
Synek jest dość dużym dzieckiem - w tej chwili ma 4 miesiące i waży już 7 kg.
Dodam tylko że ten następny fotelik ma kilka pozycji do ustawiania w tym jedną półleżącą.
Gdzieś mi zagubiła się instrukcja do tego fotelika więc nie mogę doczytać szczegółów.
Czy jeśli dobrze pamiętam dziecko musi dobrze siedzieć no i oczywiście ważyć minimum to 9 kg ?
Obserwuj wątek
    • kw0 Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 03.07.12, 13:18
      wydaje mi się, że póki mieści się w pierwszym foteliku to nie zmieniaj. Istrukcje możesz znaleźć na necie, ale raczej tam nie będzie informajci w jakim wieku ma być dziecko. Poczekaj aż będzie stabilnie siedział.
    • kobietka_29 Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 03.07.12, 13:22
      jest duzym dzieckiem pod wzgledem wagi czy tez pod wzgledem wzrostu? Ostatnio czytalismy testy dotyczace fotelikow, bo tez powoli trzeba bedzie zmieniac. Stiftung Warentest podsumawal, ze nie tyle nalezy kierowac sie waga, co wzrostem dziecka i zmienic fotelik na wiekszy (chodzi o zmiane z tego najmniejszego 0-13kg), kiedy glowa zaczyna wystawac za krawedz fotelika. ich zdaniem nalezy dziecko mozliwie jak najdluzej wozic w tych pierwszych fotelikach, bo one najlepiej chronia. nie pamietam juz szczegolow testu, ale jednym z argumentow bylo to, ze w tych malych fotelikach dzieci prawie leza, a w tych wiekszych juz siedza i przy wypadku sila uderzeniowa dziala szkodliwiej na kregoslup dziecka w takim wiekszym foteliku niz w MaxiCosi. bo teoretycznie wieksze dziecko, jest juz tez starsze, potrafi lepiej siedziec, ma mocniejsze miesnie kregoslupa.
      • anetchen2306 Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 03.07.12, 13:37
        Dokladnie tak samo zrobilam (poradzili w sklepie z fotelikami): co z tego, ze mloda wazyla mniej, skoro glowa jej zaczela wystawac za gorna krawedz fotelika. Wazne tez jest, by pasy mocujace nie znajdowaly sie ponizej ramion dziecka (np. dziecko szczuple i wysokie), bo wowczas nie spelniaja swego zadania.
        • annajustyna Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 03.07.12, 14:04
          Wedlug niemeickich norm ten pierwszy fotelik jest do 10 kg i do maks. 75 cm wzrostu dziecka. Nieistotne, ze producent pisze, iz do 13 kg, a wzrost niewazny. Mysmy zaczeli uzywac drugiego fotelika po 8 m-cu zycia.
          • ponponka1 ale bzdury piszesz. podaj link do tych norm 03.07.12, 14:37
            Jesli producent podaje ze fotelik jest do 13 kg to jest do 13 kg. Oczywiscie chodzi tu o foteliki, ktora przeszly testy zderzeniowe (nie mylic z atestami na materialy)

Moja corka jezdzila w kolysce do 16 m. zycia bo nie osiagnela wagi 13 kg. Przeszla do Izi Combi (fotelik tylem do 18 kg) BO ZACZELA JEJ GLOWKA WYSTAWAC

Wiek nie jest wazny - tylko waga i wzrost.
            • annajustyna Re: ale bzdury piszesz. podaj link do tych norm 03.07.12, 15:20
              Holenderski producent tak podaje, a obok jest stempel niemieckiego TÜV z informacja, ze do 10 kg i 75 cm. Sprzedawalam moje maxi cosi na ebayu i bardzo dokladnie wczytalam sie, aby glupstwa w opisie nie palnac. Troche kultury, przemadrzalska!
              • ponponka1 wg niemieckiej strony wszystkie kolyski Maxi Cosi 04.07.12, 09:13
                sa do 13 kg......ale to pewnie daltego, ze to niemiecka strona a nie holenderska nalepka.

dodatkowo strona maci cosi - producenta - tez podaje ze te foteliki sa do 13 kg (jak to pieknie pisza na stronie niemieckiej od testow - grupa 0+)
                www.maxi-cosi.com/be-nl/producten/autostoeltjes/baby-autostoeltjes.aspx
                Zatem ktos tu kreci....tylko w jaki celu?
                • annajustyna Re: wg niemieckiej strony wszystkie kolyski Maxi 04.07.12, 12:25
                  Myslsiz, ze TÜV klamal? Mialam maxi cosi City starszego typu (wyprodukowany w 2010 roku). Niestety nie zrobilam zdjecia tego stempla, wiec nie moge Ci go pokazac ani udowodnic, w jakim celu krece wink. Ps. Twoj nick jest adekwatny do postow.
                  • ponponka1 Re: wg niemieckiej strony wszystkie kolyski Maxi 04.07.12, 12:52
                    nie wiem co bylo na etykiecie, ja z ciekowasci sprawdzilam zarowno te strone niemiecka z testami jak i producenta - foteliki Maxi cosi sa do 13 kg.

A co do mojego nika to zapewniam cie, ze nie ma on nic wspolnego z pisaniem ani z tym co myslisz. Jest to skrot rasy psa....a raczej pary psow tej rasy. Nie wiem, czy psy pisuja posty, ale skoro TY tak piszesz to pewno jakis niemiescki instytut i holenderskie strony to potwierdza? wink
                • anetchen2306 Re: wg niemieckiej strony wszystkie kolyski Maxi 04.07.12, 19:38
                  Tak, OBECNIE sa to foteliki do ok. 13 kg. 2-3 temu byla zupelnie inna klasyfikacja, nie bylo grupy "0plus". Pamietam, ze 4 lata temu pierwsza Autobabyschale mojej corki tez miala oznaczenie do 10 kg.
                  Nikt wiec nie kreci. Starsze modele fotelikow mialy inne oznaczenia:

de.wikipedia.org/wiki/Kindersitz
                  • annajustyna Re: wg niemieckiej strony wszystkie kolyski Maxi 04.07.12, 19:45
                    A ja dzieki Ponponce poznalam nowe znaczenie slowa "krecic" wink.
                  • ponponka1 no to pokrece 05.07.12, 15:02
                    Wiekszosc z moich znajomych miala jako kolyske Maxi Cosi (my mielismy Graco) - i to byl rom 2008-2009 - WSZYSTKIE byly do 13 kg. Sama annajustyna pisze, mam nadzieje, ze przczytalas co napisala - ze wg holendreskich norm byl fotelik do 13 kg, tylko MOZE niemiecka nalepka TUV mowila, ze do 10 kg. Zatem - uwierz mi, kolyski MAXI COSI sa od co najmniej
                    2008 (czyli 4 lat) do 13 kg. Tylko niemiecki MOZE TUV zapisal sobie ze do 10 kg. Podkreslam MOZE, bo jakos bardziej wierze to co pisze producent i niemiecki TUV niz ty i annajustyna. Tka wredna i pokrecona jestem.

Czy ktoras z mam ma aktualnie Maxi Cosi i moze znalezc i zobaczyc co teraz pisze niemiecki TUV na kolyskach, ktore wg producenta sa do 13 kg?

A teraz mnie zlinczuj smile
                    • ewa-krystyna Re: no to pokrece 05.07.12, 17:07
                      Ponponka czasami nawet jesli producent jest ten sam to fotelik w zaleznosci na jaki kraj jest produkowany jest modyfikowany wedlug standartow na dany kraj smile np. Peg Perego w US jest do 30 lbs a w Kanadzie jego odpowiednik do 2012 roku byl tylko do 22 lbs smile a na Europe jeszcze inaczej sa produkowane .... tak samo jest z Maxi Cosy - u nas czyli w Kanadzie kupisz ich modele, ale maja one inne standarty niz te dostepne w Europie choc wygladaja identycznie....
                      • ponponka1 Re: no to pokrece 06.07.12, 09:18
                        ja z tym nie dyskutuje, ze moga byc rozne normy w roznych krajach smile Dlatego sprawdzilam niemiecka strone Maxi Cosi oraz te niemiecka testowa strone. Na obu Maxi Cosi jest do 13 kg. Bo mnie zdziwila informacja, ze jedna z wiekszych kolysek* jest do 10 kg.

Fajnie byloby zobaczyc te nalepke TUV - i co ona mowi dziesiaj. Ma ktos kolyske Maxi Cosi?

*
                        tzn. taka ktora naprawde moze sluzyc do 13 kg a nie takie, z ktore sa male i dziecko szybko z nich wyratsa wzrostowo - zaczyna wystawac glowka - a jeszcze do 13 kg daleko.
                        • annajustyna Re: no to pokrece 06.07.12, 09:28
                          Dziewczyno, przestan. Mam napisac do dziewczyny, ktora kupila na ebayu moje stare MC, aby zrobila fote, bo jedna upierdliwa sie doczepila i zasmieca watek? Ps. Podobno pony sa b. inteligentne, wiec lepiej zmien nicka na poMponka...
                  • ponponka1 Re: wg niemieckiej strony wszystkie kolyski Maxi 06.07.12, 09:26
                    Pamietam, ze 4 lata temu pierwsza Autobabyschale m
                    > ojej corki tez miala oznaczenie do 10 kg.

Nadal sa na rynku foteliki - kolyski do 10 kg a nawet tylko do 9 kg. Nie neguje, ze taka grupa istnieje smile Ba - napisze cie ze te oznaczenia grupowe sa starsze niez 4 lata i nie byly zmieniane!
                    Ja sie dziwie, ze foteliki Maxi Cosi byly w Niemczech do 10 kg, skoro nawet na stronach niemieckich (producenta i testow fotelikow) sa do 13 kg.

Mieszkam w Norwegii, gdzie temat fotelikow jest bardzo wazny. I szczegolnie wozenie dzieci tylem jak najdluzej. Temat fotelikow jest mi bardzo bliski - stad to zdziwko na temat nalepki TUV.
            • anetchen2306 Re: ale bzdury piszesz. podaj link do tych norm 03.07.12, 18:24
              Kierowanie sie wylacznie waga dziecka jest niewystarczajace, informuje o tym Stiftung Warentest (wspolpracujacy z ADAC i innymi instytutami przeprowadzajacymi crash testy):
              www.test.de/Autokindersitze-Die-sichersten-Sitze-fuer-Ihr-Kind-1806826-1807189/
              Patrz tabela na dole, dane z maja tego roku.
              Instytut informuje, ze wzrost dziecka jest jednym z najwazniejszych czynnikow, by wymienic fotelik na wiekszy (nawet, jezeli dziecko nie osiagnelo podawanej przez producenta wagi, bo waga ta tez jest jedynie orientacyjna a nie stala granica).
              Normy normami ale to dziecko jest od nich wazniejsze.
              Niektorzy producenci umieszczaja juz informacje dotyczaca takze wzrostu dziecka.
              • ponponka1 przeciez napisalam ze wzrost tez jest wazny 04.07.12, 08:30
                Napisalam, ze jak mjej ciorce zaczela wystawac glowka, to pomimo, ze NIE OSIAGNELA wagi 13 kg przesidla sie do Izi Combi.

Czy czytanie ze zrozumieniem jest naprawde takie trudne?

Ja sie odnioslam TYLKO to tego, ze waga jest niewazna. Jest wazna. Bo dziecka ponizej 9 kg w zadnym europejskim kraju nie wolno posadzic przodem do kierunku jazdy. Tak mowia przepisy. Zatem dziecko moze wyrosnac wzrostowo z fotelika ale jak wagowo nie jest gotowe by siedziec przodem do kierunku jazdy - nalezy kupic fotelik z grupy II (9-18 kg) ale z mozliwoscia montowania tylem. Sa takie foteliki.

Jesli chodzi o post poprzedniczki - to sorry - jesli jej fotel byl do 10 kg to byl do 10 kg. Ja mialam fotelik do 13 kg i do prawie 13 kg wozilam w nim moja 16 m. corke. Zmienilam fotelik bo zaczela wystawac glowka. I to jest argument na zmiane a nie wzrost w cm. Bo dzieci maja rozna dlugosc korpusow. Jedne dzieci maja dluzsze i wyrastaja wczesniej z fotelikow inne szybciej wyrosna wagowo niz wzrostowo.

Waga tez jest wazna w przypadku fotelikow z grupy 15-36 kg - bo tu dziecko przypina sie pasami samochodu. Nie zadzialaja, jesli waga dziecka bedzie nizej niz 15 kg.

Ech.......
                • annajustyna Re: przeciez napisalam ze wzrost tez jest wazny 04.07.12, 12:26
                  Fotelik moj byl do 13 kg na terenie Holandii, a do 10 kg na terenie Niemeic. Ale dziwy, nie?
                  • ponponka1 Re: przeciez napisalam ze wzrost tez jest wazny 04.07.12, 12:56
                    no poptarz - a niemiecka strona z testami ze do 13 kg. Ba niemiecka strona Maxi Cosi tez tak twierdzi. Ale co ja tam wiem.....
                    www.maxi-cosi.de/de-de/produkte/kinderautositze/babyschale-gruppe-0.aspx
                    Von der Geburt bis ca. 12 Monate
                    0 - 13kg (Gruppe 0+)

I najsmieszniejsze jest to, ze ja nie znam niemieckiego ale w szkole nauczylam sie troche liczb arabskich, uzywanych w oznaczeniach wagi w fotelikach wink Moze to na nalepce fotelika to bylo 10 miesiecy a nie 10 kg? big_grin
                    • annajustyna Re: przeciez napisalam ze wzrost tez jest wazny 04.07.12, 13:09
                      Bylo 10 kg, to akurat nawet taka analfabetka jak ja zrozumie...Bo 10 Monate bym na pewno nie zrozumiala wink.
                • kobietka_29 Re: przeciez napisalam ze wzrost tez jest wazny 05.07.12, 09:04
                  owszem, czytanie ze zrozumieniem jest trudne DLA CiEBIE.
                  • ponponka1 Tak? Gdzie? 05.07.12, 15:03
                    Tak sie tylko pytam, bo pewno sama nie wiesz big_grin Ale za to sobie uzylas.... ehehehehheheeeeee...
                    • annajustyna Re: Tak? Gdzie? 05.07.12, 17:33
                      Dziewczyno, my o rybie, Ty o grzybie...
                    • kobietka_29 Re: Tak? Gdzie? 06.07.12, 10:09
                      wszedzie, dziewczyno, wszedzie. przy kazdym poscie od razu rozdzierasz jape. jeszcze nie czatalam na tym forum jakiejs kontruktywnej porady, ktoraby od ciebie pochodzila. w kazdym poscie co druga osoba zwraca ci na to uwage, wiec z laski swojej zamknij buzie, jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia.
          • ponponka1 Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 04.07.12, 09:03
            wg niemieckich norm ten pierwszy fotelik
            jesli jest do 10 kg to jest do 10 kg i 75 cm
            jesli jest do 13 kg to jest do 13 kg i 90 cm

Czytanie calosci tego co sie podaje pomaga unikac pisania dla samego pisania

dodatkowo pisalam, ze jesli dziecko wyrasta wzrostowo (wystaje glowka a nie cm) z fotelika a nie osiagnelo wagi do fotelika z nastepnej grupy, nalezy posadzic dziecko w fotelik mieszany grupowo - np. z kolyski do fotelika 0-18 kg (do 13 kg tylem - np. Britax First Class). I to samo pisza na tej niemieckiej stronie ktora mi tu machasz zawziecie:

Größe, Alter und Gewicht. Die Normgruppe legt nur das Gewicht fest.
            Alter und Größe sind Richtwerte. Kinder wachsen unterschiedlich schnell und
            sie sind im selben Alter auch unterschiedlich schwer.
            Wichtig ist, dass der Kindersitz zu Ihrem Kind passt (nicht zur Norm).
            Reine Gruppe II Sitze sind selten. Alternative: Mitwachsende Sitze der Gruppe I/II oder II/III. Reine Gruppe III Sitze sind Sitzerhöher ohne Rückenlehne. Sitzerhöher erwiesen sich im Crashtest als mangelhaft. Experten raten ab. Hier fehlt der Schutz beim Seitenaufprall.
            Alternative: Mitwachsende Sitze der Gruppe I/II/III oder II/III.

Jeszcze raz- zanim skomentujesz, przeczytaj i zrozum co komentujesz. Zanim zalinkujesz, przeczytaj co linkujesz smile

Ech.....
      • ponponka1 Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 03.07.12, 14:46
        kobietka_29 napisała:

> jest duzym dzieckiem pod wzgledem wagi czy tez pod wzgledem wzrostu? Ostatnio c
        > zytalismy testy dotyczace fotelikow, bo tez powoli trzeba bedzie zmieniac. Stif
        > tung Warentest podsumawal, ze nie tyle nalezy kierowac sie waga, co wzrostem dz
        > iecka i zmienic fotelik na wiekszy

ale bzdury

Waga tez jest wazna. Bo Dziecka ponizej 9 kg nie mozna, wg. przepisow, posadzic przodem do kierunku jazdy. Niestety wieszosc kupowanych fotelikow z grupy nastepnej - 9 - 18 kg- to foteliki przodem. Zatem sadzajac dziecko ponizej wagi 9 kg w fotelik OD 9 kg bierzesz na siebie odpowiedzialnosc, jak dziecko wysunie sie z pasow tego fotelika i pofrunie na deske rozdizelcza lub skreci sobie kark.

Pewno nie doczytalas, ze owszem, dziecku wazacemu mniej niz 9 kg wystaje glowka, nalezy zmienic na fotelik wiekszy TYLEM i dopiero jak osiagnie wage 9 kg posadzic ew. przodem.

• rulsanka Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 03.07.12, 18:51
          My mieliśmy fotelik 9-18 montowany tyłem do kierunku jazdy. Syn wyrósł z fotelika 9-13 gdy ważył równo 9kg, po prostu głowa mu wystawała, a ramiona były powyżej mocowania pasów. Niestety z tego 9-18 wyrósł ważąc 13...
          • ponponka1 Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 04.07.12, 09:23
            Moja tez sie przesiadla do nastepnego fotelika tylem. Do Izi Combi. Teraz ma trzy i pol roku i nadal w Izim, choc po wakacjach (juz glowka na styk i waga juz 17 kg) przesiadzie sie do fotelika .... tylem do 25 kg - Britaxa Multi techa.

O co chodzi z tym wzrostem w cm na niemieckich stronach. Pewno podane jest to dla orientacji. Na pewno dlatego, ze w Niemczech foteliki tylem z grupy II (9-18 kg) nie sa popuplarne. W foteliku przodem do kierunku jazdy moze dziecku wystawac glowa do linii oczu i jak bedzie troche wiecje czy mniej to nie jest to az tak wazne. W fotelikach tylem jak zaczyna wystawac czubek glowy - czas na zmiane i to jest wazne. Podawania wzrostu w cm mija sie z celem, bo dzieci sa rozne. jedno dziecko ma krotki korpus inne dlugi. Nogi w foteliku nie maja znaczenia. Ale widac, niektorym te cm zaslonily calosc sprawy, ba nawet przez te cm nie zwracaja uwagi na wage....

Swoja droga, wiadomo, ze niemiecki ADAC (niezalezna intytucja testujaca foteliki) nie za bardzo kuma co to sa foteliki tylem z grupy II i dopiero w ostatnich latach umie je prawidlowo zamontowac i testowac smile
            Za to kumaja to bardzo dobrze ci, ze szwedzkiego instytutu. A wiadomo, w Szwecji tylem do lat 4 ......
    • illegal.alien Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 03.07.12, 13:38
      Moje dziecko zawsze bylo duzo jezeli chodzi o wzrost, a w pierwszym foteliku jezdzila do pierwszych urodzin. Drugi fotelik tez dostala tylem. Przodem nie posadzilabym na pewno przed skonczeniem roku, ale im pozniej tym lepiej (my mamy dwa samochody - w duzym, bezpiecznym mamy fotelik przodem, w malym i duzo mniej bezpiecznym mamy fotelik tylem).
      • motylanoga71 Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 03.07.12, 15:04
        a co za roznica czy duze "bezpieczne" dla fotelika przodem? Przeciez to bezpieczenstwo dotyczy sie kierowcy i pasazera ale nie dziecka w foteliku (zwlaszcza przodem). Wystarczy obejrzec crash testy fotelikow przodem i tylem zeby jak dlugo sie tylko da wozic dzieciaka tylem do kierunku jazdy.
        • illegal.alien Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 03.07.12, 15:35
          Taka roznica, ze nie stac nas na dwa foteliki tylem - duzym samochodem dziecko jezdzi rzadziej i raczej tylko po miescie, wiec tam jest fotelik przodem. Malym samochodem dziecko jezdzi duzo czesciej i tez po autostradach - tam jest fotelik tylem.
    • ponponka1 Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 03.07.12, 14:34
      Fotelik z ustawieniem przodem do kierunku jazdy - dziecko minimum 9 kg oraz, wg polskich przepisow drogowych - od 9 miesiecy. Zatem jak dziecko wazy 10 kg a nie ma 9 miesiecy posadzic go przodem nie mozna. Rowniez jak dziecko ma 9 miesiecy a wazy mniej niz 9 kg.
      Dlaczego, bo glowa dziecka jest tak ciezka w porownaniu do reszty ciala, ze posadzenie przodem i w razie kolizji, grozi dziekcu skrecenie karku zbyt ciezka glowa.

Dziecko moze jezdzic w pierwszym foteliku (tzw. kolysce) tylem dopoki mu nie wystaje glowka i nie przekroczy wagi dla ktorej ten fotelik jest skonstruowany (najczesceij 13 kg). Nogi naprawde nie maja tu zadnego znaczenia.

Im dluzej dziecko jezdzi tylem do kierunku jazdy tym bezpieczniej. Sa foteliki, ktore sa montowane tylem w grupie nawet do 25 kg!

tu lista fotelikow tylem:
      forum.gazeta.pl/forum/w,97434,137111777,137113260,Re_spis_fotelikow_montowanych_TYLEM_9_.html

a tu jakie foteliki wystepuja w przyrodzie

Foteliki - grupa I - od 0 do najczesciej 13 kg (sa czasami tylko do 9 lub 10kg) tzw. kolyskiW tej grupie foteliki sa monotwane TYLKO tylem do kierunku jazdy a dziecko w foteliku jest przypinane trzypunktowymi (niektore maja pieciopunkotwymi pasami wewn. fotelika) Foteliki te montuje sie w samochodzie za pomoca pasow lub na baze. Baza moze byc montowana na pasy badz zaczep izofix

Foteliki grupa I-II - 0 - 18 kg

Sa to foteliki montowane tylem do 13 kg (np. Britax First Class) po przekroczeniu 13 kg fotelik trzeba montowac przodem do kierunku jazdy. Dziecko jest zapinane w tym foteliku w pieciopunktowe pasy wewn. fotelika

Foteliki I-II - 0+ - 18 kg

W tej grupie TYLKO BeSafe Kid lub Combi. 0+ oznacza ze nie od urodzenia ale od kiedy dziecko siedzi stabilnie czyli ok 5-6 miesiac. Fotelik Combi tylem do 9 kg, potem mozna nadal tylem do 18 kg lub przodem do 18 kg. Kid TYLKO tylem do 18 kg. Dziecko jest zapinane w tym foteliku w pieciopunktowe pasy wewn. fotelika

Foteliki grupa II

foteliki tylem lub przodem do kierunku jazdy. Dziecko jest zapinane w tym foteliku w pieciopunktowe pasy wewn. fotelika

Grupa II-III
      foteliki 9-25 kg lub 9-36 kg. W czesc z nich ma mozliwosc ustawienia tylem do 25 kg (np. Britax Multi tech, Maz Way, MC Mobi) i przy takim ustawieniu pasy wewn. fotelika sa do 25 kg. W przypadku kiedy fotelik jest ustawiony przodem pasy wewn. sa TYLKO do 18 kg. Potem pasy samochodowe. Czemu? Bo przodem w razie zderzenia czolowego jest wieksze obciazenia na cialo dziecka. W tej grupie sa tzw. poduszkowce. Czyli bez pasow wewn. ale z poduszka z przodu.

Grupa III - 15-36 kg
      W tej grupie dziecko siada w foteliku i jest zapinane w pasy samochodwe.

Jak widzisz im mniejsze dziecko im bardziej narazone, tym pasy blizej dziecka i z wieksza iloscia buktow stycznych

Oczywiscie te punkty styczne sa najwrazliwsza strona fotelikow i jesli nie dzialaja to wychodzi top w testach. Producenci, ktorzy nie testuja sami wydaja o sobie ocene.....

Mam nadzieje, ze zrozumialas po co pasy wewn. fotelika i po co sie je testuje?

Dziecko moz
    • semi-dolce Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 03.07.12, 14:51
      Jeżeli dziecko waży 7 kg to fotelik od 9 kg jest dla niego za duży. Fotelik niemowlęcy zmienia się wówczas, gdy dziecku zaczyna wystawać z niego głowa.
      • madziulaz Recaro Polaric 9-18 03.07.12, 15:42
        to fotelik montowany tyłem do kierunku jazdy
        jesli chodzi o zmiany to lepiej sie nie spieszyc z "wychodzenia" z kołyski, tylko jesli dziecko ewidentnie z niej wyrosło,
        musi dobrze trzyac głowe i powinno juz porządnie siedziec
        Moj synek mial 3 misiace i wazyl 7 kg..nie jest jakos spocjalnie długi bo ma 62 cm
        wyciagnelismy mu wkladne dla niemowlatjak mial 3,5 mies bo mu bylo poprostu ciasno, a głowke obkładamy w czasie jazdy pieluchami, zeby zbytnio mu na boki nie gonila jak zasnie
    • jehanette Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 04.07.12, 08:45
      Maksymalnie długo zamierzam wozić w pierwszym - póki głowa nie wystaje jest dobrze. Potem kupuję montowany tyłem do kierunku jazdy.
      • free.groszek Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 04.07.12, 15:21
        Ja woziłam córkę w pierwszym foteliku do 20 miesiąca. Potem zaczęła jej wystawać głowa, choć nie przekroczyła jeszcze górnej granicy wagi dla tego fotelika. teraz córa ma 3 lata i miesiąc i jeździ tyłem w Besafe Combi.
    • klubgogo Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 05.07.12, 19:57
      Dobrze pamiętasz, zapamiętaj jeszcze, że dziecko jest najbezpieczniejsze tyłem do kierunku jazdy.
    • emka_uk Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 06.07.12, 14:58
      Dziecko powinno jeździć w tzw.kołysce dopóki nie osiągnie wagi 13 kg lub głowa zacznie wystawać poza brzeg fotelika.
      Dziecko powinno jeździć jak najdłużej tyłem do kierunku jazdy jeśli zależy ci na jego zdrowiu i życiu.

Skąd takie parcie u matek żeby sadzać dzieci przodem do kierunku jazdy jak najszybciej............
      • kaszunia Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 06.07.12, 19:23
        Ja też nie rozumiem tego parcia na zmianę fotelika.
        I apeluję, by wszystkie mamy, które chcą jak najszybciej zmienić fotelik na montowany przodem, obejrzały ten krótki film: www.youtube.com/watch?v=Mdlvlvi95ew
    • agzo Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 07.07.12, 08:04
      tak jak napisalas wystarczy ze maluszek siedzi samodzielnie i ma odpowiednia wage a wiek wtedy jest bez znaczenia
      • boo-boo Zgłupiałaś doszczętnie ? 07.07.12, 11:28
        Owszem- wiek jest waży- dziecko przynajmniej do 12-tego miesiąca życia nie powinno jeździć przodem do kierunku jazy. Chyba , że ci nie zależy na jego zdrowiu i życiu. Wiesz jak wyglądają proporcje ciała u dziecka, wiesz jak zachowuje się głowa i kręgosłup szyjny w foteliku przodem do kierunku jazdy w przypadku zderzenia- że nie wspomnieć o wypadku .....

Normalnie ręce i cycki opadają jak się takie debilizmy czyta powypisywane na forum- w stylu twoich.
        • agzo Re: Zgłupiałaś doszczętnie ? 07.07.12, 14:23
          wiadomo, ze nie mialam na mysli dziecka w wieku 4, 5mcy ale z tym roczniakiem to tez jest kwestia dyskusyjna. kazde dziecko inaczej sie rozwija, samodzielnie siedzi, jest wieksze etc wiec trudno tu wskazac jeden jedyny wiek "zarezerwowany" do tego typu fotelika. moj synek np najzwyczajniej w swiecie w wieku 10myc juz sie nie miescil do nosidelka...
          BTW i troche kultury by nie zaszkodzilo albo meliska ;-P pozdrawiam
          • illegal.alien Re: Zgłupiałaś doszczętnie ? 07.07.12, 16:20
            Ale oprocz nosidelek sa jeszcze inne foteliki tylem.
            BTW - moja corka zawsze byla w gornych centylach - 96 i powyzej. Miescila sie do fotelika 0-13 do pierwszych urodzin. Niektorzy rodzice po prostu zmieniaja ten pierwszy fotelik jak dziecku zaczynaja nozki wystawac, bo mu 'niewygodnie'.
          • boo-boo Re: Zgłupiałaś doszczętnie ? 07.07.12, 19:46
            "...ale z tym roczniakiem to tez jest kwestia dyskusyjna"

Nie- nie jest dyskusyjna. Poczytaj sobie o niektórych krajach skandynawskich- tam dzieci jeżdżą tyłem do kierunku jazdy do ukończenia 4-tego roku życia- i nie podróżują tak bez powodu. Porównaj sobie ich statystyki wypadkowe z polskimi.
            Swoim wpisem potwierdziłaś tylko, że nie masz pojęcia o tym jak wygląda roczniak, a nawet i dwulatek w czasie zderzenia siedzący przodem do kierunku jazdy- a co dopiero dziecko poniżej pierwszego roku życia.
            Jedno napiszę- chcesz swoje dziecko narażać to narażaj- nie podpowiadaj tego innym.

Odnośnie rady o melisce i uprzejmości- nie dziękuję- nie potrzeba mi ani jednego ani drugiego bo nie mam z tym problemu tylko widocznie ty za delikatna jesteś- za to tobie na pewno trochę oleju w głowie by się przydało bo żal mi twojego dziecka będzie jak go kiedyś bezmyślnie posadzisz przodem do kierunku jazdy zanim roczek skończy. Podpowiem ci jeszcze, że oprócz kołysek są też inne foteliki tyłem do kierunku jazdy- dla tych dzieci co się "rzekomo" w wieku 10-ciu miesięcy w "kołysce" nie mieszczą.
            • annajustyna Re: Zgłupiałaś doszczętnie ? 07.07.12, 22:09
              Tak sie burzysz, a obowiazek przewozenia dziecka w foteliku wprowadzono w PL dopiero pare miesiecy temu. To dopiero zgroza!
              • boo-boo Kolejne bzdury 08.07.12, 13:15
                No i odezwała się matka co by dziecka w foteliku nie woziła gdyby nie było takiego nakazu- gratuluję !

Dopiero parę miesięcy temu powiadasz- a to dobre smile smile smile

"Obowiązek przewożenia dziecka w foteliku samochodowym istnieje od 20 czerwca 1997 roku. Wówczas do Prawa o ruchu drogowym została wprowadzona ustawa, która nakazuje przewożenie dzieci w fotelikach samochodowych do dwunastego roku życia lub do osiągnięcia wzrostu 150 centymetrów. Niezastosowanie się do tej ustawy grozi mandatem karnym."

Jak ty wcześniej dziecko woziłaś- na kolanach czy w bagażniku ?
                No i czemu ludzie kilka lat temu dzieci wozili już w fotelikach skoro przymusu nie było ?- bo większość jednak kupuje fotelik żeby mandatu nie dostać, a nie żeby bezpiecznie dziecko przewozić.

Zgrozą to są te głupoty co wypisujesz.
                • annajustyna Re: Kolejne bzdury 09.07.12, 08:29
                  Widac bzdury w polskiej telewizji calkiem niedawno podawali. Wozilam dziecko zawsze w foteliku, ale musze sie przyznac, ze do konca ciazy nie wiedzialam, ze trzeba dziecko w czyms takim koniecznie wozic (choc widzialam foteliki u znajomych). Po prostu mnie to nie dotyczylo, a z mojego dziecinstwa nie pamietalam (ba, za moich juz czasow to nawet kierowca nie mial pasow wink).

• ciociacesia no szok 09.07.12, 10:17
                    tak sie wszem i wobec chwalic swoja ignorancja a wiedze czerpac z programów tv gdzie pełno przekłamań, przejezyczeń i przekreceń
                    • annajustyna Re: no szok 09.07.12, 10:54
                      Jaka ignorancja? A nie z programow tv, tylko w wiadomosciach uslyszalam...
                  • boo-boo Umarłam ze śmiechu 09.07.12, 12:46
                    No jak ty wierzysz w to co w tv mówią to gratuluję- ja tam jednak wierzę w to co w Dzienniku Ustaw jest napisane- rok 1997- kilkanaście lat temu wszedł nakaz wożenia dzieci w fotelikach samochodowych.
                    • annajustyna Re: Umarłam ze śmiechu 09.07.12, 16:10
                      A czy ja napisalam, ze Ci nie wierze? Zostalam wprowadzona w blad przez pozornbie powazny program. Nie dopisuj intencji tam, gdzie ich nie ma.
                      • boo-boo Re: Umarłam ze śmiechu 10.07.12, 11:18
                        I na prawdę nie dało ci to nic do myślenia- to co usłyszałaś odnośnie tych "kilku miesięcy wstecz"?
                        Z czystej ciekawości bym sobie to w necie sprawdziła bo Polska Polską i różne dziwne rzeczy się w niej dzieją ale w takie bzdury bym nie uwierzyła- biorąc pod uwagę, że większość jednak fotelik kupuje firmy "krzak" po to żeby mandatu nie dostać.
                        • annajustyna Re: Umarłam ze śmiechu 10.07.12, 11:26
                          Moja droga - jeszcze w zeszlym roku jak musialam w PL jechac taksowka i mialam dziecko we wlasnym nosidelku, to bylam uswiadamiana przez kazdego taksowkarza, ze przeciez bez nosidelka i fotelika tez idzie (duze miasto wojewodzkie).
                          • 1mzeta Re: Umarłam ze śmiechu 10.07.12, 14:29
                            Bo w środkach transportu publicznego w tym w TAXI takiego wymogu nie ma- i zależy to tylko od rodzica-czy dba o własne dziecko czy nie.
                            • annajustyna Re: Umarłam ze śmiechu 10.07.12, 17:37
                              Naprawde? Hmm, w sumie na logike porzadna korporacja powinna miec auta z fotelikami, ale z drugiej strony co druga taksowka przynajmniej w moim miescie to sie w zasadzie na zlom nadaje...
                  • ewa-krystyna Re: Kolejne bzdury 09.07.12, 15:17
                    annajustyna napisała:

> Widac bzdury w polskiej telewizji calkiem niedawno podawali. Wozilam dziecko za
                    > wsze w foteliku, ale musze sie przyznac, ze do konca ciazy nie wiedzialam, ze t
                    > rzeba dziecko w czyms takim koniecznie wozic (choc widzialam foteliki u znajomy
                    > ch). Po prostu mnie to nie dotyczylo, a z mojego dziecinstwa nie pamietalam (ba
                    > , za moich juz czasow to nawet kierowca nie mial pasow wink).
                    >

z ktorego roku ty jestes? ja jestem z 1975 i pamietam pasy z przodu z mojego dziecinstwa.....
                    faktze fotelikow dla dzieci nie bylo,ale ty chyba masz jakis dostep do gazet, szkoly rodzenia czy ksiazek ciazowych jak i internetu? we wszystkich wyzej wymienionych zawsze pojawia sie wiadomosc o potrzebie juz nie wspomne obowiazku fotelika...... na prawde trzeba chyba nie miec zadnej wyobrazni lub byc bardzo ograniczonym,zeby tego nie wiedziec....

dziecko powinno jak najdluzej jezdzic tylem do kierunku jazdy... jak wyrosnie z pierwszego fotelika to jest kolejny,ktory da sie zamontowac tylem do kierunku jazdy.... a jesli kogos nie stac na taki fotelik to najlepiej kupic takowy fotelik od urodzenia tzw. 3 in 1 smile sa drozsze na poczatek,ale z czasem wychodza taniej; jedynie dla niektorych moga byc one niewygodne,bo ich sie nie da wyjmowac z samochodu i zaczepiac na rame wozka,no ale tak na prawde po co fotelik poza samochodem?
                    • annajustyna Re: Kolejne bzdury 09.07.12, 16:12
                      Dokladnie tak: jestem mocno ograniczona. A jestem mlodsza od Ciebie i mimo to pamietam, ze jezdzilo sie bez pasow (ewentualnie byly tylko dla kierowcy). Pamietam tez, ze jeszcze w czasach PRL-u mowiono juz o koniecznosci fotelikow dla dzieci, ale potem jakos wylecialo mi to z glowy. Zajmowalam sie czyms innym, dzieci nie wozilam.
                      • ewa-krystyna Re: Kolejne bzdury 09.07.12, 16:33
                        Annajustyna,
                        pasy byly zawsze z przodu - dwa : jeden dla kierowcy i dla pasazera i byl obowiazek go zapinania poza terenem zabudowy - pamietam to bo jezdzilismy bardzo duzo samochodem na tamte czasy... pzasow nie bylo z tylu,ale juz w latach 80-tych byly pasy i z tylu.... i gdzies w polowie tychze lat 80tych obowiazek ich zapinania poza miastem....

Piszesz: " ... A jestem mlodsza od Ciebie i mimo to p
                        > amietam, ze jezdzilo sie bez pasow (ewentualnie byly tylko dla kierowcy) ... " wierze ci,bo nawet dzisiaj dla niektorych ( a nawet wielu) te pasy to tylko watpliwa dekoracja......
                        • annajustyna Re: Kolejne bzdury 09.07.12, 16:48
                          A niezupelnie, bo jeszcze pod koniec lat 80. pasy z tylu byly tylko w niektorych samochodach (akurat to pamietam b. dokladnie) - np. nasza zastawa sprzedana w 1990 r. nie miala. Mialam w zupelnosci prawo nie orientowac sie w zasadach przewozu niemwolat i dzieci, tak samo jak nie mialam pojecia, jak sie zmienia pieluche wink. Dziedzina ta do marca 2011 byla mi zupelnie obca...
                      • boo-boo Re: Kolejne bzdury 10.07.12, 11:20
                        Ja też pamiętam pasy bezpieczeństwa, a jestem rocznik 197......
                        Może tobie nikt z rodziców nie zwracał uwagi żebyś je zapięła- no ale nawet dzisiaj widzi się dzieci jeżdżące bez fotelików i bez pasów.
                        • annajustyna Re: Kolejne bzdury 10.07.12, 11:24
                          Jako dziecko nie jezdzilam z przodu (kolezanki jezdzily wink), wiec pasow zapinac nie moglam.
    • ninka_mm Re: od kiedy fotelik 9-18 kg ? 07.07.12, 11:07
      Raczej zaczekaj jak dziecko samo będzie dobrze siedzieć, czyli tak około 8-9 miesiąca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka