Dodaj do ulubionych

Jak wyglądaja potówki?

26.06.04, 20:10
Mój Maluch dostał wczoraj rano jakichś dziwnych plam na twarzy, rączkach i stópkach. Wyglądają tak, jakby ktoś mocno przycisnął skórę palcem, a w środku jest biaława krostka. Ma też zaczerwienioną szyję i pachwiny, ale bez krostek. Moja teściowa twierdzi, że to potówki i mówi, żeby nic z tym nie robić, a że alergię wykluczam (nie jadłam niz szczególnego, dzidzia jest też dokarmiana butlą, ale pokarmu nie zmieniałam) - więc może ma rację. Ja jednak się martwię, tak więc proszę was o radę. To waszym zdaniem potówki?
Aha, Oskar nie miał wcześniej żadnych problemów z cerą.

Oskar(jeszcze bez plamsmile:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=13590923&a=13637510
Obserwuj wątek
    • sakada Re: Jak wyglądaja potówki? 26.06.04, 23:32
      Dzięki za odzew...
      • beatale Re: Jak wyglądaja potówki? 27.06.04, 07:40
        Witam ja tez zadawałam takie pytania i niewiele ci pomoge moze ale wydaje mi
        sie ze czerwona plamka z biala krostka to krosówka czy jakos tak isamo schodzi,
        ale zaczerwienione zgiecia łokci i pod pachami to objaw alergi, natomiast
        zaczerwienione pachwiny iszyjka bez krostek i nie łuszczace to z przegrzania
        moze byc.
        Potówki ponoc to skupiska małych krosteczek lub pecherzyków na szyjce i w
        fałdkach - tyle z ksiazek - ja kiedys nawet szukalam na forum hasła potówki
        inic sie nie dowiedzialamsmile
        Zycze powodzenia i moze ktos bardziej doswiadczony ode mnie sie wypowie jeszcze
        pozdrowienia
    • czarnauk Re: Jak wyglądaja potówki? 27.06.04, 07:48
      moja mała własnie ma potówki - pojedyńcze białe krosteczki a dookoła niewielkie
      zaczerwienienie - na uszku, szyjce, policzku ale nie na calym ciele, to co ty
      opisujesz może być właśnie alergią - przez kilka dni jedz to samo co do tej
      pory (maluch) też i zobaczysz ... jeżeli bardzo się martwisz - idź do lekarza
      pozdrawiam
      • cz.wrona Re: Jak wyglądaja potówki? 27.06.04, 09:44
        No więc białawe krostki na skórce- przewaznie twarzy to prosaki- nie wolno
        wyciskac skóra jeszcze sobie nie radzi z wydalaniem łoju.
        Potówki są maciupeńkie i czerwone, u nas nie mają nic w środku.
    • bea975 Re: Jak wyglądaja potówki? 27.06.04, 11:20
      Zdjęcie potówek znajdziesz pod tym linkiem: www.dermnetnz.org/hair-nails-
      sweat/miliaria.html
      • igasy do bea975 27.06.04, 18:11
        a jak jest potówka po angielsku poza prickly heat, bo nie mogę tego znalezc, w
        której grupie szukać?
    • bea975 Re: Jak wyglądaja potówki? 27.06.04, 19:01
      Potówki = miliaria, sudamina smile (wg. Podręcznego słownika medycznego ang-pol i
      pol-ang Słomskich)
      • igasy Re: Jak wyglądaja potówki? 27.06.04, 22:09
        dzięki, znalazłam, jest i normalniejsza nazwa - sweat rash
        • sakada Re: Jak wyglądaja potówki? 28.06.04, 12:01
          Dzięki za odpowiedzi. Cokolwiek to było - już znikło. I mam nadzieję, że nie wrócismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka