05.08.12, 18:28
co kupują ,chrzestni dla dzidziusia do chrztu,nie mam pojęcia a nie chce się wygłupić mówiąc żeby nic nie kupowali bo tak tez będzie wyglądało zle....tak jak bym uważała ich za niemających pieniędzy .Hmm mm powiedzcie mi.
Obserwuj wątek
    • nieco8 Re: chrzestni 05.08.12, 19:22
      Kupują pamiątki, np. srebrną łyżeczkę z wygrawerowaną datą i godziną urodzin dziecka. To kosztuje z 200 zł, więc nie jest to takie nic.
      • gacek-junior Re: chrzestni 05.08.12, 19:28
        syn od chrzestnej dostał droższą zabawkę, od chrzestnego kopertę z pieniędzmi. jak ja byłam chrzestną to kupiłam wisiorek serduszko i złoty łańcuszek.
    • kinga_iskierka Re: chrzestni 05.08.12, 19:43
      ja dla moich chrzesnic kupowalam po ikonie z Matka Boza, ubranko jakies i zabawke dla dziecka
    • magdalenas9 Re: chrzestni 05.08.12, 21:25
      hmm...najlepiej coś praktycznego. choć niektórzy kupują złote lańcuszki, łyżeczki takie z grawerką, małe takie srebrne grzechotki...jest sporo możliwości. no i kasa oczywiście.
    • edi-85 Re: chrzestni 05.08.12, 22:04
      chrzestny kupuje świecę a chrzestna szatkę do chrztu, u nas jest taka tradycja. chociaż ja powiedziałam rodzicom chrzestnym że sama te rzeczy kupię i nie było żadnego problemu. prezenty swoją drogą, u nas złoty łańcuszek + medalik oraz srebrny smoczek (pamiątka) + koperta
    • mykejla [...] 05.08.12, 22:05
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kalina886 Re: chrzestni 06.08.12, 11:55
      To powiedz, żeby kupili to co chcą.
      U mnie chrzestni się nie pytali.
      Dla pierwszej córki chrzestna kupiła kompletne ubranko (jak wiadomo one tanie też nie są), chrzestny kupił świece (mój niepracujący wówczas młodszy brat).
      Dla drugiej córki chrzestna kupiła ubranko, książkę "pamiątka chrztu św" i 200 zł w kopercie, a chrzestny świecę i złoty łańcuszek z medalikiem na pamiątkę.
    • mandarynkakarinka Re: chrzestni 06.08.12, 12:13
      Najlepiej niech dadzą kopertę. Rodzice najlepiej wiedzą, co przyda się dziecku i sami kupią.
      • kinga_iskierka Re: chrzestni 06.08.12, 13:23
        piekna pamiatka dla dziecka... pusta kopertabig_grin
    • mal-sia Re: chrzestni 06.08.12, 13:31
      ?jak to?
    • julci3k Re: chrzestni 06.08.12, 20:32
      U nas chrzestna kupowała chrzczonke i ubierala Mala a chrzestny świece, medalik i płacił dla księdza.
    • oa2 Re: chrzestni 06.08.12, 23:23
      ostatnio słyszałam o bardzo fajnym prezencie na chrzciny - opłacona sesja zdjęciowa dla malucha smile pewnie nie każdy rodzic potrzebuje, ale uważam, że to dość oryginalny pomysł
      • progress04 Re: chrzestni 08.08.12, 14:17
        ja kupiłam kocyk z wyszytym imieniem, wagą, data urodzenia- to było 3 lata temu- kocyk nazywał się "tylko mój kocyk" czy jakoś tak i znalazłam to na allegro. Można było wyszyć, co się chciało. Przydatne i miła pamiątka- rodzice byli zachwycenismile Teraz to już nie nowość, ale nadal uważam, że to dobry prezent.
        Z innych prezentów to widziałam np. fajne albumy, maty do zabawy- zależy w jakim wieku jest chrzczony maluch.
    • hela_mela Re: chrzestni 08.08.12, 22:48
      Podgrzewacz do butelek/słoiczków.
      Kocyk.
      Krzesełko do karmienia.
      Zastanów się czego potrzebujesz i wskaż im to. Inaczej dostaniesz wisiorek.
      A może komplet sztućców.
      • e-milia1 prosilismy zeby nie przynoszono kasy 13.08.12, 22:43
        mlody dostal wiec kupony upominkowe, zabawki, aniolka, jakis ciuch itp. czesc gosci przyszla bez niczego, ktos przyszedl z kwiatkiem. u corki byo podobnie. zawsze prosimy by nie dawac kasy. maz uwaza, ze to nasze dzieci i my powinnsmy na nie lozyc, nie rodzina. sam tez niechetnie daje innym kase, uwaza (i czesto slusznie), ze kasa, ktora dostaja rodzice na male dziecko, czesto wydawana jest na inne rzeczy, nie na dziecko...
        • natalinek.j Re: prosilismy zeby nie przynoszono kasy 14.08.12, 13:16
          Bo to zależy jacy są ci rodzice...
          Większość moich znajomych jest jednak inna.... zresztą tak jak my wink Dzieci mają swoje odłożone pieniądze. Córka ma 7 lat i każda kaska którą dostaje jest odkładana. Jak coś chce to jej kupujemy, a tamte pieniądze leżą sobie na koncie i rosną wink To samo z synkiem jego pieniądze z chrzcin leżą odłożone.
          Córka wchodzi w okres kiedy chce już mieć swoje pieniądze i sama je sobie wydawać, czasami jakiś pieniężny prezent pozwalamy jej w taki sposób spożytkować i jest z tego bardzo dumna, że sama sobie coś kupiła.
          Ale.... mamy w dalszej rodzinie takiego kuzyna, który całą kasę przeznacza na rozrywkowe życie (niestety tylko swoje) i w takim przypadku zdecydowanie lepiej kupić prezent. Ja na Komunię jego córki zabrałam ją do sklepu i sama wybrała sobie fajną sukienkę, taką wyjściową i to był jej prezent.
          Tak więc wszystko zależy z kim mamy do czynienia.
          Niedługo u córki pojawi się nowa okazja - bo przecież będzie szła do Komunii, nie zamierzam nic nikomu mówić, bo nigdy nie miałam takiego zwyczaju, ale mam nadzieję że większość osób da pieniądze. Córka kupi sobie co będzie chciała, a resztę wpłacimy na konto. Nie potrzebujemy 70 niepotrzebnych, nietrafionych rzeczy, które córka najpierw przyjmuje z uśmiechem na twarzy, a gdy już nikt nie patrzy odkłada w kąt ze smutną miną.
          Z małym dzieckiem łatwiej, bo wszystko co nowe się mu podoba wink
          Natomiast te srebrne smoczki itp. jakoś do mnie nie przemawiają, bo to i tak sporo kosztuje, a nic z tego nie ma. Dziecko w przyszłości w ogóle nie wyraża zainteresowania takimi rzeczami - więc wystarczy po prostu papierowa pamiątka Chrztu Św.
    • julita165 Re: chrzestni 14.08.12, 14:24
      Chrzestnymi mojego synka został mój brat i jego żona więc może z racji bliskiego pokrewieństwa prezenty były chyba trochę większe niż przeciętna: Kupili świece, biały stroik i spacerówkę maclarena, a oprócz tego tak już typowo dla dziecka zabawkę. Jak ja byłam chrzestną córeczki przyjaciółki kupiłam jej biały stroik, złoty łańczuszek z krzyżykiem i ogrodową huśtawkę.
      • mojemieszkanie24 Re: chrzestni 27.08.12, 18:34
        moj partner kupił swojej chrześnicy wózek na prezent. Mama dziecka wybrała.
        • izabell.a Re: chrzestni 27.08.12, 19:29
          Ja swojemu wnukowi kupiłam wózek spacerowy,mama wybrała i była zadowolona.
    • saguaro70 Re: chrzestni 27.08.12, 19:52
      Dla mnie najlepszym prezentem, czy to na chrzciny, czy Komunię jest złoty łańcuszek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka