Dodaj do ulubionych

meningokoki - pytania

21.09.12, 17:38
corka ma 13 miesiecy i bedzie miala niedlugo szczepionki
mam pytanieiecko odnosnie meningokoki
lekarz zaproponowal nam ta szczepionke
czy ktos z was szczepil na to i czy jesli nie szczepilam corki na pneumokoki to czy ta szczepionka ma sens , czy nie jest kontynuacja pneumokoki???
pytam tez o szczepionke na ospe czy ktos z was szczepil i jak dziecko przeszlo te szczepionki??
prosze o rady was dziewczyny i lekarza rowniez
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: meningokoki - pytania 21.09.12, 18:42
      Przeciwko meningokokom szczepiłam mojego jak był młodszy niż twoja bo jest w kalendarzu szczepień u nas- żadnych reakcji- nic się nie działo zupełnie.
      Przeciwko ospie nie szczepiłam bo nie widzę sensu.
    • kasiak37 Re: meningokoki - pytania 21.09.12, 19:10
      szczepilam 4 dawkami na pneumokoki,szczepilam tez meningokoki a i c,razem z odra ,swinka i rozyczka szczepilam tez ospe jedna szczepionka(priorix tetra).
      Ja zaszczepilam a Ty musisz sama zdecydowac.Dodam tylko ze pneumo sa u mnie w standardzie a meningo do 3 rz jest bezplatna.
      • jotka_k Re: meningokoki - pytania 21.09.12, 19:58
        mam dwoje dzieci i dwoje zostało zaszczepionych na meningokoki
        • dianaro Re: meningokoki - pytania 21.09.12, 20:37
          Szczepiłam syna na pneumokoki, meningokoki i ospę. Po ospie miał gorączkę przez kilka dni i wysypkę, pozostałe szczepienia w porządku zniósł.
          • andzia19837 Re: meningokoki - pytania 21.09.12, 21:39
            oki tylko czy szczepic jesli nie szczepilam na pneumokoki
            • jotka_k Re: meningokoki - pytania 23.09.12, 09:26
              jasne
              mój synek, jutro kończy 5 miesięcy, meningo już dostal, pneumo jeszcze nie
            • dianaro Re: meningokoki - pytania 23.09.12, 12:14
              Szczepionka na meningokoki to co innego niż na pneumokoki. Od Ciebie zależy, którą szczepionkę wybierzesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka