Dodaj do ulubionych

Codzienna higiena noska

22.11.12, 16:25
Dziewczyny, mam pytanie - czy codziennie nawilżacie swoim dzieciom śluzówkę nosa? A jeśli tak, to czy odciągacie (np. fridą) smarusy smile
Moja mała ma 6 tygodni i nie wiem - nawilżać, czy nie? Sól fizjologiczna, czy woda morska?
Jak to jest u Was?
Obserwuj wątek
    • eps Re: Codzienna higiena noska 22.11.12, 17:39
      ja ma 3 dzieci i nie nawilżałam im nosa codziennie.
      Nie widziałam potrzeby majstrować na siłę przy małym nosku jak jest wszystko ok.
      Jeśli dziecko miało katar i zapchany nos to wtedy, w innych okolicznościach nie.
    • muza24 Re: Codzienna higiena noska 22.11.12, 17:52

ja na początku używałam soli fizjologicznej, ale aplikacja z ampułki wywoływała protesty. Przerzuciłam się na disnemar, ale używam jak mi się przypomni, albo jak widzę w nosku jakieś zanieczyszczenia
    • ginger.ale Re: Codzienna higiena noska 22.11.12, 18:04
      ja używam disnemaru, poleciła mi dziewczyna z sali poporodowej, mama 3 maluchów, wiec trochę testowała smile
      jestem zadowolona, aspirator mam canpol babies i jest ok (3 wymienne silikonowe , a nie plastikowe końcówki), wyszliśmy z kataru i teraz nie używam codziennie
      canpolbabies.com/pl/bezpieczenstwo-produktow/wyniki-testow?test_product=14
      moja siostra używa z kolei fridy i sobie chwali
    • crazygirl11 Re: Codzienna higiena noska 22.11.12, 18:13
      No właśnie ja też używam soli fizjologicznej, ale nie codziennie. Jak coś zobaczę w nosku, to odciągam Fridą, ale nie traktuję obu tych czynności jako elementu codziennej pielęgnacji. Chciałam po prostu skonfrontować jak to wygląda u Was smile
    • jugutka Re: Codzienna higiena noska 22.11.12, 20:51
      Czyszcze nosek tylko w czasie katarku. Nie na co dzien. Czasem powiesze pranie na kaloryfer zeby bylo troche wilgoci.
    • mruwa9 Re: Codzienna higiena noska 22.11.12, 20:58
      wycieralam gluty, ktore wylazily z nosa.
      Zadnego nawilzania, zakraplania, odsysania. to tylko niepotrzebnie drazni sluzowke .
    • princessa.of.persia Re: Codzienna higiena noska 22.11.12, 21:00
      Jesli dziecko nie ma kataru to po co codziennie? Takie czeste odciaganie frida bez potrzeby moze niepotrzebnie podraznic sluzówke i katar sam sie zrobi - tak mi pediatra powiedziala. Czasem uzywam wody morskiej jak widze jakies smarki geste, ale tylko psiukam i czekam az wypłyna.
      • zonajana Re: Codzienna higiena noska 22.11.12, 23:49
        W zyciu! Po co! Tylko jak ma katar.
        Sama sobie tez codziennie nos psikasz?
        • crazygirl11 Re: Codzienna higiena noska 23.11.12, 11:49
          Nie, nie psikam sobie codziennie i dziecku również nie. Pytam na forum jakie podejście do tematu higieny nosa mają inne mamy. Po to jest chyba forum, żeby pytać, prawda? Po prostu spotkałam się z tym, że niektóre mamy nawilżanie śluzówki traktują jako codzienny element pielęgnacji. Stąd moje pytanie.
    • fasol-inka Re: Codzienna higiena noska 23.11.12, 10:40
      nigdy tego nie robiłam, nosek nawilżał i "odkichiwał" się sam, fridy użyłam w życiu małego może ze trzy razy z okazji kataru okołozębowego
      zbyt częste traktowanie noska czymkolwiek typu woda morska powoduje nie nawilżenie śluzówki, a jej przesuszenie, w efekcie przewlekły katar
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka