Dodaj do ulubionych

Obiadek na siłę czy mleko - 6 msc

14.12.12, 15:43
Moja córka ma prawie 6 miesięcy. Od chyba dwóch tygodni rozszerzam jej dietę. Najpierw podałam parę łyżeczek marchewki - zajdła. Przez kolejne dni tez. Po tej marchewce dawałam mleko. Pewnego dnia mleka nie chciała. Może najadła się tą marchewką.

Potem wprowadziłam jablko. Średnio szło.

Teraz od paru dni nie chce jeść w ogóle. Podaję zupkę jarzynową. Z deserkami poodobnie. Wrzeszczy, ryczy, wypluwa, krztusi się, ma odruch wymiotny, trzyma w buzi, nie połyka tylko wypluwa. Po trzech łyzkach i tej męczarni poddaje się i daję mleko, które wypija.

Co robić? Dawać na siłę te obiadki? Dawać te trzy łyżeczki i potem mleko? Jak sobie poradzić. Wypadałoby, żeby juz jadła w tym wieku coś innego.

Kaszek jeszcze nie daję. Tylko kleik do mleka.
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Obiadek na siłę czy mleko - 6 msc 14.12.12, 15:55
      Dawac, ale jako posiłek, nie mleko + marchewka. Czym dziecko starsze, tym bardziej będzie się awanturowac na nowości, nie chcesz chyba karmic mlekiem do 18-tki?
      • klubgogo Re: Obiadek na siłę czy mleko - 6 msc 14.12.12, 15:56
        I musisz byc konsekwentna, bo dziecko testuje cię i szybko orientuje się w twoich słabościach.
        • aniaurszula Re: Obiadek na siłę czy mleko - 6 msc 15.12.12, 20:43
          jak zwykle super rada super mamusi nie wazne ze dziecko glodne a nie chce papki z marchewki bede konsekwentna i nie dam mleka. jak slysze takie rady to mi sie w zoladku przewraca. ja ustepowalam swoim dzieciom i jakos starsza mleka juz nie pije a nie ma jeszcze 18 stki.
    • pompea123 Re: Obiadek na siłę czy mleko - 6 msc 14.12.12, 16:00
      No ja bym dawała.
      Najpierw kilka łyżeczek- tyle, ile pozwoli dziecko. Ale z drugiej strony bez szaleństw, żeby zatwardzenia nie było, a potem mleko.
      • monikaa13 Re: Obiadek na siłę czy mleko - 6 msc 14.12.12, 20:53
        No właśnie z tym zatwardzeniem jest chyba problem, bo od czasu wprowadzenia słoczków kupka jest bardzo twarda. Podaję herbatkę ale 100ml na cały dzień to góra co wypije - nie chce po prostu. Najlepiej wchodzi jej mleko smile

Kupiłam dziś marchewkę taką jak dostawała na samym początku, zobaczymy czy pozna ten smak, czy sobie przypomni, czy może w ogóle nie chce nic nowego.

A może wprowadzić jakiś soczek już?

Ze starszą córką nie było takiego problemu. Zjadała wszystko co jej się dało, zupki, obiadki, kaszki, mleko. Tylko, że starsza była rok na nutramigenie, a mała pije Bebiko, może to ma znaczenie.
    • biedro.nka20 Re: Obiadek na siłę czy mleko - 6 msc 14.12.12, 16:47
      A ja bym poczekala 2-3 dni. Nie dawala w tym czasie zadnych sloiczkow i po tych 2-3 dniach zobaczyla czy zechce.
      Wedlug mnie nic na sile, przeciez musi w koncu sama sie zainteresowac innym jedzeniem niz mleko a dawaniem na sile tylko zniechecasz dziecko bo jedzenie ma byc dla malucha przyjemnoscia a nie przymusem.
      Sama moze sprobuj na jej oczach, zachwyc sie ze mmm jakie dobre, moze sama wyciagnie po to raczke smile
      • butterfly_33 Re: Obiadek na siłę czy mleko - 6 msc 14.12.12, 17:33
        Mój synek od 2 mies ma rozszerzaną dietę. Od 2 mies zupki je tak samo czyli fatalniesad po 2 łyżeczkach zaczyna płakać i się wiercić. Jedzonko wylatuje z buzi. Czasami jak go czymś zabawię to uda się zjesc pół słoiczka. Z kaszkami sytuacja podobna.

Na chwile obecną ma podawaną kaszkę sinlac, bo stwierdzono alergię na mleko. Sinlac wchodzi podobnie jak zupka;/

Jabłuszko idzie jeszcze jako takosad

ze starszym synem miaąłm to samo! Taki proces trwał dosc długosad

nie dokończyłam myśli, bo synek mi się obudził eh...
    • drzewachmuryziemia Re: Obiadek na siłę czy mleko - 6 msc 14.12.12, 18:35
      odpusciłabym na pare dni, a potem znów spróbowała, na pewno nie dawałabym na siłę
    • panna.z.wilka Re: Obiadek na siłę czy mleko - 6 msc 14.12.12, 22:26
      jedzenia nigdy nie należy podawać na siłę. nigdy i nikomu.
      twoje dziecko jest na etapie poznawania nowych smaków, konsystencji. ono jeszcze nic nie musi jak nie ma ochoty.
      proponuj, ale nie wciskaj na siłę jak widzisz opór, bo inaczej będzie tylko gorzej.
    • little.d Re: Obiadek na siłę czy mleko - 6 msc 15.12.12, 08:26
      Co do obiadkow to ja bym probowala co dwa dni, zeby dziecka nie meczyc ale sprawdzac kiedy zalapie, bo kiedys w koncu zalapie smile moj maly to smakosz i wszysttko wcina, ale sa sytuacje kiedy reaguje tak jak Twoje dziecko. najczesciej jest tak wtedy gdy daje mu za zimne jedzenie. nie mowie ze je wrzatek ale zdecydowanie woli bardzo cieple. poczatkowo owocow nie podgrzewalam i nie smakowaly az w koncu podgrzalam i zjadl z przyjemnoscia.

Mozesz tez zrobic eksperyment i podac w butelce ze smoczkiem Y. Moze wtedy zalapie.

c do kupki to wlasnie po rozszerzeniu diety robi sie twardsza ale niekoniecznie trzeba mowic o zatwardzeniu. wysila sie prY jej robieniu? sprawia mu to bol lub sa rzadziej? na rozluznienie kupki polecam bobofruta tylko nie bananowego. mozesz tez dac sloicEk sliwek ale dla mnie t bylaby juz ostatecznosc.

ostatnia sugestia to zakup kaszki marchewkowo-jablkowej. jest w sloiczkach chyba gerbera. moze na tym mu zasmakuje.
      aszke na noc tez bym juz dawala. Bobovita ma super kaszki ryzowe. moj maly pobil swoj rekord i zjadl raz 230 mp w 3 minuty. tylko wybieraj wersje "z jablkiem" a nie "o smaku jablkowym".
      -
      Michał 12.04.2012 | 31 tc | 1650g | 9 pkt Apgar

www.landrynkowy-pyniu.blogspot.com
    • murwa.kac Re: Obiadek na siłę czy mleko - 6 msc 15.12.12, 09:40
      dziecko ewidentnie nie jest gotowe na rozszerzanie diety.
      odpuscilabym calkowicie na dwa a nawet trzy tyg i sporobowala znowu.

dziecku nie trzeba rozszerzac diety z zegarkiem w reku, dokladnie skonczonego 6 miesiaca.
      wmuszaniem na sile, probowaniem przekonac do marchewki czy czegokolwiek - hodujesz klasycznego niejadka ze wstretem do jedzenia.

najlepiej poczekaj do czasu jak dziecko samodzielnie usiadzie i dawaj wtedy gotowana marchewke, brokula czy ziemniaka do reki (BLW). o wiele lepsze niz podawanie papek, dziecko poznaje smak (wszystkie sloiki smakuja tak samo), fakture, bawi sie jedzeniem, sprawia mu to frajde.

ja synowi zaczelam rozszerzac diete wlasnie BLW w 8 miesiacu. na dobra sprawe w 11 miesiacu jadl juz wszystko, sam, juz poslugiwal sie sztuccami i pil samodzielnie z kubka. nie grymasi, nie marudzi, je wszystko, wszystko mu smakuje. tak BLW wlasnie procentuje.
    • lidek0 Re: Obiadek na siłę czy mleko - 6 msc 15.12.12, 09:53
      Po jedzeniu nie daje się picia /a mleko w pewnym sensie nim jest/ to zły nawyk.
      • pompea123 do lidek 15.12.12, 11:56
        Lidek, a mogłabyś rozszerzyć swoją myśl? Dlaczego to jest zły nawyk?

Ja sobie myśle, że jesli wprowadza się dziecku posiłki stałe (tzn. 4-5 łyżeczek) to przecież dziecko nie naje się taką porcją i wtedy ja daję jeszcze cyca. Następnie zwiększam ilość obiadku/deserku itd. a cyca ciągnie wtedy coraz mniej. I tak coraz mniej tego cyca, i mniej, i mniej... Dlaczego to jest złe?

Z góry dzięki za odpowiedz.
        • murwa.kac Re: do lidek 15.12.12, 15:31
          dlatego, ze rozrzedza sie soki zoladkowe, przez co trawienie jest dluzsze i gorsze.
          pic sie powinno najwczesniej pol godziny po posilku o ile mnie pamiec nie myli.
          zlym nawykiem jest przyzwyczajanie dziecka do picia w trakcie posilkow.
      • sofi75 Re: Obiadek na siłę czy mleko - 6 msc 15.12.12, 14:19
        lidek0 napisała:

> Po jedzeniu nie daje się picia /a mleko w pewnym sensie nim jest/ to zły nawyk.
        - a mozesz wytlumaczyc, dlaczego? Bo stoisz na stanowisku, ze w trakcie nie, po jedzeniu nie. Czyli co? Czekamy az sie udlawimy?

• murwa.kac Re: Obiadek na siłę czy mleko - 6 msc 15.12.12, 15:32
          j.w.

dlaczego niby sie trzeba udlawic?
          wystarczy jesc posilek wolno i porzadnie rozdrabniac zebami.
    • aniaurszula Re: Obiadek na siłę czy mleko - 6 msc 15.12.12, 20:39
      ja jak dzieci nie chcialy zjadac obiadku dawalam mleko i nic im nie dolega
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka