wiiiki 14.07.04, 13:09 W jakim wieku Wasze dzieciątka zaczęły obracac sie z brzuszka na plecy. Nie chodzi mi o jednorazowe przewroty bardziej przez przypadek niż świadomie, ale o swobodne przewracanie się Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kassia Re: Z brzuszka na plecy... hop!:) 14.07.04, 13:32 moja niunia dopiero jak zaczęła...7miesiąc,ale jak zaczęła się przewracać to kilka dni później już sama siedziała,jeszcze kilka dni później sama usiadła,a na początku 9 mies. już zaczeła raczkować.To wszystko odbywało się naprawde w zawrotnym tempie,dosłownie z dnia na dzień.A jeszcze niedawno tak sie martwiłam,że coś jest nie tak...Teraz to zasuwa po całym domu,mam przynajmniej podłogi darmowo wyfroterowane)).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lunis Re: Z brzuszka na plecy... hop!:) 14.07.04, 13:41 mój synek w wieku 4 miesięcy obrócił się z brzuszka na plecki.W wieku 4,5 z plecków na brzuszek.Siedzi też,raczkuje-ma 5 miesięcy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karin5 Re: Z brzuszka na plecy... hop!:) 14.07.04, 15:47 Jak miała 3,5 miesiąca, teraz ma pięći turla się pocalj podłodze Odpowiedz Link Zgłoś
ewas35 Re: Z brzuszka na plecy... hop!:) 14.07.04, 18:14 jak czytam te wszystkie posty o waszych dzieciaczkach to zaczynam sie zastanawiac czy z moja małą jest coś nie tak. W wieku 3,5 m-ca przewraca sie z brzuszka na plecy, 5-m-cy raczkuje a moja Julka ma 6,5 m-ca i potrafi się tylko przekrecic na brzuszek, nie siedzi sama i nie raczkuje. Czy wasze dzieciaczki sa takie zdolne czy moja mała jest opóxniona ruchowo? Chyba zacznę sie martwic że nie rozwija sie prawidłowo. Pozdrawiam Ewa I Julcia Odpowiedz Link Zgłoś
wiiiki Re: Z brzuszka na plecy... hop!:) 14.07.04, 22:18 ewo35 niczym się nie martw! Każdy dzidziuś ma swoje tempo rozwoju Jedna moja koleżanka ma córeczkę, która pierwszy raz stanęła sama w łóżeczku gdy miała... 6 miesięcy! Drugiej koleżanki córeczka miała 11 gdy zrobiła coś podobnego, ale przyszło jej to z wielkim trudem dzis obie biegaja i jedna jest szybsza od drugiej Zadałam to pytanie bo moja córeczka ma 5 miesięcy odwraca się bez problemu z plecków na brzuszek i w takiej pozycji okręca sie na podłodze nawet o 360 stopni... ale nie chce przewracac się z brzuszka na plecy. Gdy znudzi jej się ta pozycja to... poprostu krzyczy! No i ja pomagam hihi Ostatnio leżąc na brzuszku zaczeła podnosic pupkę do góry więc może to pierwszy etap pełzania?... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Z brzuszka na plecy... hop!:) 14.07.04, 22:30 Ewa, spokojnie. Majka 3 lipca skończyła pół roku, a dopiero od przedwczoraj przewraca się z brzuszka na plecki. I to jest jak najbardziej w normie. Naprawdę nie masz się czym przejmować. Dzieci rozwijają się skokowo - Gabi siedziała dopiero mając 8 m-cy, a miesiąc później jednego dnia sama usiadła, następnego zaczęła raczkować a po dwóch tygodniach sama wstawać. A też się martwiłam, że jest do tyłu z rozwojem. Nadrobiła szybciutko. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k Re: Z brzuszka na plecy... hop!:) 14.07.04, 23:45 wiecie co? Moja dzisiaj skończyła pół roku i ... ma 2 zęby, sama siedzi, położona na brzuchu pełznie do tyłu i kręci się o 360 a nawet więcej stopni, stoi sztywno na nóżkach, mówi mama i papa ale .... za nic się nie przekręca ani z brzuch na plecy, ani odwrotnie. Nie pomagają groźby ni prośby. I co..? Na razie się nie martwie, ale kto wie czy nie powinnam narobić już rabanu pzdrw Odpowiedz Link Zgłoś
jaque Re: Z brzuszka na plecy... hop!:) 15.07.04, 13:50 Jaś z brzuszka na plecy świadomie zaczął się obracać chyba gdzieś na początku szóstego miesiąca (parę tygodni wcześniej fikał już w drugą stronę). A potem poszedł jak burza - zaczął turlać się, pełzać, klękać, próbować siadać (ale wciąż nie potrafi siedzieć zbyt stabilnie), a od kilku dni pięknie raczkuje (ma 6,5 miesiąca). Generalnie energia go rozpiera, chyba jakiś sportowiec nam rośnie pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
tuska1221 Re: Z brzuszka na plecy... hop!:) 15.07.04, 14:47 Moja córeczka zaczęła się przewracać z brzuszka na plecy jak skończyła 2,5 miesiąca. I to nie są przypadkowe przewroty! Ona po prostu tak bardzo NIE CIERPI leżeć na brzuszku, więc zrobi wszystko, żeby zmienić pozycję! Ja ją kładę na brzuszku, a ona odpycha się jedną rączką i fik, na boczek a potem na plecki! Potrafi tak kilka razy pod rząd. I jest bardzo z tego faktu zadowolona! Ja trochę mniej, bo lekarz zalecił nam dużo leżeć na brzuszku... Pozdrawiam, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
driadea do tuski1221 15.07.04, 16:44 A czy Twoja córeczka nie ma tak czasem wzmożonego napięcia mięśniowego? Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
mama_olgi Re: do tuski1221 15.07.04, 20:23 Olga zaczęła b.późno, do tego stopnia,że poleciałam z nią do neurologa, na szczęście wszystko było w porządku i nie minął m-ąc od tej wizyty jak mała nagle nadrobiła wszystkie zaległości a gdy miała 11 m. zaczeła chodzić, i wtedy przekonałam się, że rzeczywiście każdy maluszek ma swoje tempo rozwoju Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: do tuski1221 15.07.04, 20:29 Wiesz, teraz przeczytałam moje pytanie i przyznam, że zabrzmiało niegrzecznie, za co bardzo Cię przepraszam. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
tuska1221 Re: do tuski1221 15.07.04, 22:34 Nie przejmuj się, nie odebrałam go w ten sposób Za to trochę mnie zaniepokoiłaś A jakie jeszcze inne objawy mogłyby na to wskazywać? Słyszałam o zacisniętych piąstkach, ale moja córcia nie ma nic takiego... Pozdrawiam, Marta Odpowiedz Link Zgłoś