Dodaj do ulubionych

Sucha skora niemowlaka

08.02.13, 10:08
U mnie sezon na b.suche powietrze w domu dopiero niedawno sie rozpoczal. Dotad nie uzywalam praktycznie zadnych kosmetykow tego typu, bo nie byly potrzebne, nawilzacz powietrza starczal.
Stad pytanie. Czym nawilzacie skore waszych maluchow? Uzywacie kremow/oliwek/balsamow po kapieli, czy moze jakies naturalne, domowe sposoby? Uzywacie tych samych srodkow do buzki i do cialka? Poleccie cos fajnego.
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: Sucha skora niemowlaka 08.02.13, 10:43
      Do czasu kiedy mały nie miał problemów ze skórą bardzo lubiłam kosmetyki hipp- żel do mycia i mleczko, którym smarowałam całego maluszka. Fajna też była mustella, ale już droższa, choć na allegro można dostać dużo taniej.
      Potem wyszło, że mały ma atopową skórę i kupiłam kosmetyk, którego mimo zaporowej ceny nie zmienię na nic: Aderma exomega. Mam żel do mycia ciała i krem, którym smaruję całe ciało. Kosmetyki praktycznie bezzapachowe. Sprawiły, że mały pachnie "dzieckiem", a nie kosmetykami. Jednak główną zaletą jest to, że po wszelkich suchych plackach, łuszczących miejscach i wysypkach nie ma śladu.
      • arya82 Re: Sucha skora niemowlaka 08.02.13, 17:50
        Dzieki, poszukam tez tej Adermy. A to sa naturalne kosmetyki?
    • partyplanner Re: Sucha skora niemowlaka 08.02.13, 11:08
      Moja córka miała straszne problemy ze skórą, pomijając nietolerancję laktozy, odkryłam, że źle reaguje na proszek Lovela. Wywaliłam więc proszki, płyny do płukania i wszystkie kosmetyki, piorę w płatkach mydlanych, a córkę smaruję od stóp do głów olejem arganowym i jest gładziutka jak aksamit smile
    • panizalewska Re: Sucha skora niemowlaka 08.02.13, 12:26
      Polecam maść cholesterolową robioną w aptece. Jak poprosisz swojego pediatrę o receptę to opakowanie jest za 7,50 zł. Tylko tłuszcz i woda, bezzapachowe, nie uczula na miliard % wink Trzyma się w lodówce, starcza na miesiąc, jak się smaruje raz dziennie, np masaż po kąpieli smile I na skórę atopową niezastąpione też!
    • angel_karolcia Re: Sucha skora niemowlaka 08.02.13, 12:57
      a ja polecam cetaphil md. w przeciwieństwie do oliwek i maści cholesterolowej nie jest tłusty, szybko się wchłania i doskonale nawilża. polecany przez dermatologów. bardzo wydajny. my smarujemy dwa razy dziennie całe ciało
      • arya82 Re: Sucha skora niemowlaka 08.02.13, 17:47
        O dzieki, wlasnie mi przypomnialas o jego istnieniu smile Potrzebne mi cos wlasnie co sie szybko wchlania.
        • angel_karolcia Re: Sucha skora niemowlaka 08.02.13, 18:21
          Moim zdaniem cetaphil czyni cuda smile
          smaruję Olgę czasami atoperalem, ładnie pachnie ale już wchłania się gorzej.
          można też zadbać o nawilżenie od środka - nam alergolog zaleciła kurację kapsułkami topialyse. Nie umiem ocenić skuteczności poszczególnych elementów nawilżania córy, ale efekt jest super smile
          • agaga133 Re: Sucha skora niemowlaka 08.02.13, 20:01
            My też polecamy cethaphil krem lipidowy czy jakoś tak. Mała miała krosty na buzi od urodzenia do 3 miesięcy i bardzo suche policzki i łokcie. Pediatra podejrzewał skazę białkową, ale radził poczekać ze zmianą mleka na pepti, dał za to namiar na dermatologa. Pani nam podpowiedziała ten cetaphil krem plus płyn micelarny cethapil do mycia buźki; dodatkowo kazała odstawić płyn do płukania i spróbować zmienić mleko na HA. Płynu dalej używam, mleka nie zmieniłam (dwa razy droższe, więc chciałam poczekać wink ) i po 3 dniach stosowania cethaphilu mała gładka jak aksamit i na razie tak zostało. Ale jak mawia mój pediatra, lepiej najpierw sprawdzić na dziecku w niewidocznym miejscu każdy kosmetyk wink
    • ponponka1 Re: Sucha skora niemowlaka 08.02.13, 15:30
      arya82 napisała:

> naturalne, domowe sposoby?

Kapiel raz w tygodniu. Nie trzeba potem smarowac. Niemowleta sie nie brudza. Jedynie mycie pod kranem (bez mydla) pupy po kupie i przemywanie po sikach zmoczana w wodzie chusteczka (nie mylic z nawilzonymi chemia).
      • aaaniula Re: Sucha skora niemowlaka 08.02.13, 16:07
        OMG
        To mój niemowlak jest wyjątkiem, że się brudzi? Że poci mu się główka przy jedzeniu? Że na koniec dnia ma spocone nóżki? Że każdy go dotyka? Że jak je to ma ubrudzoną całą twarz i szyję? Że ręce ma brudne bo wszystkiego dotyka i ciągle pakuje do buzi?
        Jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że niektórzy nie nawilżają skóry niemowlaka po kąpaniu, ale nie kąpać przez tydzień? Fuj!
        • ponponka1 Re: Sucha skora niemowlaka 13.02.13, 09:48
          Że poci mu się główka przy jedz
          > eniu? Że na koniec dnia ma spocone nóżki? Że każdy go dotyka? Że jak je to ma u
          > brudzoną całą twarz i szyję? Że ręce ma brudne bo wszystkiego dotyka i ciągle p
          > akuje do buzi?

to wszytsko mozna zalatwic nawilzona letnia woda bawelniana sciereczka.

> Jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że niektórzy nie nawilżają skóry niemowlaka
          > po kąpaniu, ale nie kąpać przez tydzień? Fuj!

Kapanie codzienne dziecka z sucha skora. BOL.....i placz....
          • aaaniula Re: Sucha skora niemowlaka 13.02.13, 10:03
            nie codzienne, ale nie raz w tygodniu...
            • ponponka1 Re: Sucha skora niemowlaka 13.02.13, 10:13
              ach to ten bol dwa razy w tygodniu?

Wiesz, ze zamiast kapieli mozna przetrzec wilgotna balweniania sciereczka zmoczona w czystej wodzie, te miejsca ktore sie zapocily/zabrudzily. Czy naprawde trzeba moczyc cale dziecko z problemami skornymi co drugi lub tzreci dzien?

Moja corka zaczynala miec sucha skore....pomoglo ograniczenie kapieli. Nadal kapie sie dwa razy w tygodniu (teraz zima), lub w razie potrzeby - np. jak wraca z spocona i zziajana z gimnastyki idzie pod prysznic.
              Nigdy nie smierdziala, nie chodzila brudna - pomimo braku czestych kapieli. Skory nie smarujemy, tylko po basenie.

To jest mzoliwe, tylko trzeba zmienic myslenie smile
              • aaaniula Re: Sucha skora niemowlaka 13.02.13, 13:18
                Nie wiem jakie problemy ze skórą ma Twoje dziecko, że nie możesz go kąpać, ale mój jest atopowy i jakoś bólu w jego oczach nie widać przy kąpaniu. Uwielbia to, mamy dobrze dobrane kosmetyki, skóra po nich wróciła do normy. Nie wyobrażam sobie kąpać dziecka raz w tygodniu.
                Więc zakładam, że abo jesteś zaparta i nie masz zamiaru stosować nic do natłuszczania i nawilżania skóry po kąpieli- dlatego nie możesz kąpać dziecka każdego dnia i stosujesz mazanie mokrą ścierką, albo masz dziecko z potwornymi zmianami skórnymi, których zamaczanie powdouje ból.
                • ponponka1 Re: Sucha skora niemowlaka 13.02.13, 13:44
                  aaaniula napisała:

> Więc zakładam,

A zakladaj sobie co chcesz, nawet spodnie przez glowe smile

nie masz zamiaru stosować nic do natłusz
                  > czania i nawilżania skóry po kąpieli-

Nie stosuje bo nie ma nakazu stosowania kremow czy tez innych balsamow na zdrowa czy chora skore. To tylko reklama sklania cie do ich stosowania i zbyt czeste kapiele wink

dlatego nie możesz kąpać dziecka każdego
                  > dnia

Poniewaz nie ma nakazu kapieli codziennie. Wrecz przciwnie - sa TYLKO i WYLACZNIE przeciwskazania, szczegolnie dla dzieci z problemami skornymi.

> Poniewaz nie ma nakazu
                  i stosujesz mazanie mokrą ścierką,

O jak ladnei napisane- scierka, w podekscie chcesz dac do zorzumienia innym, ze jestem niechlujna. Niech ci bedzie skoro tak bardzo tego chcesz. Jednak nie smierdze kremami czy innymi balsamami smile

albo masz dziecko z potwornymi zmianami
                  > skórnymi, których zamaczanie powdouje ból.

Albo nie chec miec dziecka z problemami skornymi. Ale zamiast dyskusji wolisz jakies podteskty, insynuacje. To swiadczy TYLKO o tobie a nie o mnie big_grin
                  • aaaniula Re: Sucha skora niemowlaka 13.02.13, 14:39
                    Ty także może zakładać sobie co chcesz, i kąpać dziecko kiedy chcesz. Dla mnie to faktycznie niechlujne kąpać dziecko co tydzień. Szmatką dziecku przemywam rączki- i to nigdy nie daje takiego efektu jak umycie pod wodą. A kąpanie dziecka z problemami skórnymi raz w tygodniu to już w ogóle abstrakcja, ponieważ skóra atopowców narażona jest na infekcje bakteryjne. Problem w tym, aby kąpać mądrze. Ale tego już tłumaczyć nie będę, bo jeśli ktoś ma atopowca w domu to sam wie co się dzieje z dzieckiem, które jest kąpane raz na tydzień. Do tego na naszym rynku są produkty, które nie wysuszają skóry, koją, natłuszczają i nie usuwają naturalnej warstwy lipidowej skóry. Jest ich całkiem sporo.
                    • ponponka1 Re: Sucha skora niemowlaka 14.02.13, 15:48
                      aaaniula napisała:

Do tego na naszym
                      > rynku są produkty, które nie wysuszają skóry, koją, natłuszczają i nie usuwają
                      > naturalnej warstwy lipidowej skóry. Jest ich całkiem sporo.

Wiara czyni cuda. Szczegonie wiara w ulotki reklamowe.

Mi tam rybka co wcierasz w skore swojego dziecka, mozesz wykupic nawet caly asortyment apteki, jak cie stac. Dziecka tylko szkoda, bo jak napialas, kapac trzema madrze.
                      A ja bym zamienila kapac na myc....i moze to ci cos powie. By wraznie mylisz kapanie z myciem. Dla ciebie umyc dziecko=wykapac. I stad pewno myslisz, ze moje dziecko jest brudne i smierdzi. No to ja ci powiem, ze bez kapieli tez mozna byc czystym, ba nawet zdrowszym niz po codziennej kapieli smile
                      • aaaniula Re: Sucha skora niemowlaka 14.02.13, 16:19
                        To nie wiara, a efekty jakie dają niektóre preparaty. Dla Ciebie każdy kosmetyk to szit, więc nie ma o czym rozmawiać.
              • bisiek10 Re: Sucha skora niemowlaka 14.02.13, 13:57
                Moja tez ma sucha skorke.Probowalam wszystkiego i wlasnie po ograniczeniu kapieli widze zmiane.W dzien w ktorym jej nie kapie przecieram gabeczka i czysta woda pod paszkami ,szyjka i faldki.No i pupa oczywiscie smile Jakos zyje i nie smierdzi smile
      • arya82 Re: Sucha skora niemowlaka 08.02.13, 17:45
        > Kapiel raz w tygodniu. Nie trzeba potem smarowac. Niemowleta sie nie brudza. Je
        > dynie mycie pod kranem (bez mydla) pupy po kupie i przemywanie po sikach zmocza
        > na w wodzie chusteczka (nie mylic z nawilzonymi chemia).

Nie jestem zwolennikiem czestych kapieli nnoworodkow i mlodych niemowlat, Kapalismy malego do 3 miesiaca co 2 dzien (jak mial kolki to codziennie). Jednak nie wyobrazam sobie raz w tygodniu, przeciez dziecko jest dotykane przez doroslych calowane, jak sa upaly to sie przytula do mamy ktora sie poci itd itp. Natomiast moj synek ma juz teraz 7,5 mca i kapiel musi byc codziennie. Po pierwsze, wszedzie lazi, gmera, szpera, wszystkiego dotyka, rozszerzanie diety to tez nie jest taki czysty interes, a po drugie kapiel to juz w tym wieku bardzo wazny punkt dnia dla niego. Z reszta to nie kapiel jest winna a suche powietrze w domu.
        • ponponka1 no dobrze kapiel w razie potrzeby, Nie jestem TH 13.02.13, 10:06
          Jak widze ze dziecko spocone (bo lato i uplay) to kapie czesciej nawet codziennie. Teraz jest zima, jak sie nie przegzrewa w domu to naprawde kapiel jako kapiel z mydlem/zelem nie jest potrzebna codziennie, szczegolnie u dziecka z sucha skora, bo o takim tu piszemy a nie o dziecku bez problemow skornych. Jakbyscie mialy dziecko z sucha skora, to byscie inaczej podchodzily do codziennje a nawet kapioel co dwa dni.

Kazde samorwidlo to niepotrzebna ingerencja z naturalna ochorne skory. I tak, nie tylko suche powietrze ale i woda wysusza. Jesliby woda nawilazala to bysmy nie musialy uzywac kremow tylko zwilzaly twarz woda wink
    • katiko Re: Sucha skora niemowlaka 12.02.13, 21:27
      Moja trenerka od masazu niemowlat polecala
      - olejek arganowy
      - olej - zwykly olej - z pestek winogron najlepiej z dzialu "BIO"

Mowi, ze jeszcze nie spotkala dziecka by mialo uczulenia a skora gladziutka.
    • siasiunia1 Re: Sucha skora niemowlaka 12.02.13, 22:28
      moja miała atopowe zapalenie skóry próbowałam różnych cudów - a to drogich emoliów a to maści robionych na receptę ale najlepiej działa na skóre młodej (i na moją jak coś też) krem Nivea Baby SOS ale ten w blaszanym pudełku.

polecam niestety w sumie tylko w hipermarketach do znalezienia ale niedrogi i wydajny. Używamy nawet teraz przy wysuszeniu czy wysypkach
    • murwa.kac Re: Sucha skora niemowlaka 12.02.13, 22:49
      olej arganowy - jak dla mnie hit.
      cudownie sie wchlania, nie zostawia tlustego filmu i fantastycznie nawilza.
    • kkasia.c Re: Sucha skora niemowlaka 12.02.13, 23:00
      Ja od jakiegoś czasu walczyłam z suchą skóra mojej córeczki. Emolienty z apteki, emolient robiony w aptece niewiele pomagały. Przypadkiem sprzedawczyni w drogerii poleciła mi ZIAJKA płyn do kąpieli natłuszczający. I to był strzał w dziesiątkę. Widoczna poprawa już po 1 użyciu. Po kilku skóra ładna, nawilżona. Nie ma potrzeby stosowania balsamu czy innego nawilżacza do ciała. Płyn nie tłuści wanny. Minusik za małą wydajność. Na razie kończę pierwszą butlę więc nie wiem czy skóra się nie przyzwyczai ale jak na razie to u mnie hit.
      Do twarzy córki używam emolium krem specjalny. Nawet ok jest.
    • 1mzeta E45 13.02.13, 00:24
      jw.
      Wolę apteczne niż supermarketowe.
      • nolle91 Re: E45 13.02.13, 13:30
        My na ciałko używamy mleczko intensywnie nawilżające Nivea Baby a na buźkę specjalny krem robiony w aptece na recepte smile Produkty Nivea poleciła mi pediatra, że niby dzieci nie dostają od nich uczulenia a krem dlatego ponieważ mały jak miał kilka tygodni miał straszny trądzik niemowlęcy i przepisała mu maść robioną na buźkę jak coś mu wyskoczy ( jak posmaruje momentalnie znika) i maść do codzienniej pielęgnacji jak na buźce nic się nie dzieje smile
    • noem.i77 Re: Sucha skora niemowlaka 14.02.13, 13:39
      Nam pediatra polecił krem Emolium i super się sprawdził. Do kąpieli stosuję olejek Balneum albo oilatum, który też natłuszcza skórę. A odkąd zaczęli grzeć zawsza mam na kaloryferze mokry ręcznik.
      Jeśli chodzi o codzienną kąpiel, to koleżance, która niedawno urodziła położna powiedziała, że niemowlaka nie kąpie się codziennie, bo skóra ma naturalną warstwę ochronną, którę się w ten sposób zmywa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka