Dodaj do ulubionych

chwytanie za stopy

23.05.13, 13:14
moja 5,5 miesięczna córeczka chwyta za stopy leżąc na brzuchu, ale wcale sie na nie patrzy. rozgląda się na boki albo patrzy wówczas na mnie. przeczytałam przypadkiem na jednej ze stron internetowych o rozwoju psychoruchowym, że powinno to niepokoić. nie napisano jednak dlaczego. trochę mnie to zdziwiło. czy rzeczywiście to coś niepokojącego? jak jest u Waszych maluchów? dodam, że córeczka jest ogólnie małym leniuszkiem. jeszcze sie nie przewraca wokół własnej osi.
Obserwuj wątek
    • dredowa Re: chwytanie za stopy 23.05.13, 13:45
      mi rowniez lezac na brzuchu ciezko patrzec prosto na swoje stopy wink
    • agncwy Re: chwytanie za stopy 23.05.13, 14:01
      Chyba leżąc na plecach nie na brzuchusmile syn ma 5mc i od jakiegoś czasu też łapie stópki i też na nie wtedy nie patrzy ale nie wiem czy jest to powód do zmartwieńsmile
      • martyna1880 Re: chwytanie za stopy 23.05.13, 15:31
        agncwy napisała:

> Chyba leżąc na plecach nie na brzuchusmile syn ma 5mc i od jakiegoś czasu też łap
        > ie stópki i też na nie wtedy nie patrzy ale nie wiem czy jest to powód do zmart
        > wieńsmile

oczywiście, że leżąc na plecach tongue_out. na brzuchu z kolei nie lubi w ogóle leżeć i tak się tym brzuchem zafiksowałam smile.
    • paul_ina Re: chwytanie za stopy 23.05.13, 14:56
      Jeśli chwyta za stopy leżąc na brzuchu, to czapki z głów smile
      • bisiek10 Re: chwytanie za stopy 23.05.13, 15:01
        He he ja mam juz dlugo ponad 5.5 mies i nie daje rady nadal lapac za stopy lezac na brzuchu i na nie patrzec wink Ale powaznie.Chyba raczej nie jest to powod do zmartwien.
        • ichi51e2 Re: chwytanie za stopy 23.05.13, 15:37
          Zlapac - lapie ale musze jeszcze popracowac na patrzenie, na nie suspicious
    • mayaalex Re: chwytanie za stopy 24.05.13, 11:14
      W ogole srednio byl zainteresowany stopami, czasami lapal, nie pamietam, zeby jakos specjalnie na nie patrzyl smile przewracal sie tez pozno i niechetnie, wlasciwie od razu zaczal pelzac i potem raczkowac (6mies) i wtedy nagle to przewracanie okazalo sie przydatna umiejetnoscia (mozna szybko sie przekrecic z plecow na brzuch i uciec matce przy zmienie pieluchy wink i zakumal po co to w ogole jest. Wczesniej owszem, wykrecal sie do zabawek ale przewracac sie nie chcial. Zaczal chodzic jak mial 10 miesiecy wiec stosunkowo szybko a teraz biega bez przerwy caly dzien - czyli wczesnoniemowlece lenistwo moze byc tylko faza w rozwoju smile ciesz sie, ze Ci sie trafil leniuszek, potem jeszcze na pewno da Ci popalic swoja ruchliwoscia wink
    • natchniuza86 Re: chwytanie za stopy 25.05.13, 13:19
      Mysle, ze to powod do poszerzonej diagnostyki wink
      Moje dziecko nawet lezac na plecach srednio bylo zainteresowane swoimi stopami wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka