Dodaj do ulubionych

odchylanie główki do tyłu...

31.05.13, 19:43
Mój synek (4 m) zasypia ok. 20 takim już twardym nocnym snem, często wówczas kładzie się lekko na boczek i odchyla mocno głowę do tyłu, ostatnio zauważyłam, że coraz bardziej przewraca się na boczek i chyba próbuje obrócić na brzuszek, ale... odchyla tak główkę, że jest w efekcie cały poskręcany. Niby leży na boku z mocno odchyloną główką ale pupa leży już tak jakby był na brzuszku. Wydaje mi się, że gdyby nie odchylał tak główki to spokojnie przekręciłby się na brzuszek. To coś dziwnego czy dzieci tak robią???
Obserwuj wątek
    • agncwy Re: odchylanie główki do tyłu... 31.05.13, 19:53
      Nic dziwnego,dzieci tak robiąsmile mój do dzisiaj czasem tak śpi.
      • frijka Re: odchylanie główki do tyłu... 31.05.13, 20:00
        ale tak naprawdę mocno? Przez to nie może się całkiem przekręcić, czasem mam wrażenie, że sobie coś zrobi jak się tak poskręca..
        • agncwy Re: odchylanie główki do tyłu... 31.05.13, 20:22
          Nic sobie nie zrobi,a jak będzie gotowy to się przekręcismile
          • mb75 Re: odchylanie główki do tyłu... 03.06.13, 21:22
            Mój synek też odchylał mocno główkę do tyłu, w szpitalu kazali kłaść mu zrolowany kocyk za plecami. Nic nie pomagało. Jak miał trzy miesiące poszliśy na kontrolę do neurologa i okazało się, że ma zaburzone napięcie mięśniowe i dostaliśmy skierowanie na rehabilitację. Być może u Twojego synka to nic poważnego, ale myślę że warto to sprawdzić (jeżeli jest jakiś problem z napięciem to im wcześniej zacznie się rehabilitację tym lepiej)
      • agal1910 Re: odchylanie główki do tyłu... 24.06.14, 19:28
        Hej. Mam taki sam problem z moją 4 miesięczną córeczką tzn. lubi leżeć na boku i odchyla główkę do tyłu tak jakby chciała się przekręcić na brzuch z tym, że robiła to chwilowo na prawym boku teraz na lewym. Nadmienie, że przekręca się tak jak się złości i leży na brzuchu z tym, że rękę sobie przygniata brzuszkiem nie podniesie się na obu rączkach. Możesz napisać jak w Twojej sytuacji się skończyło czy dzidzi było rehabilitowane? Byłam z małą u neurologa jak miała niecałe 3 mce wtedy takich wygibasów nie robiła, a kontrolę mamy dopiero za 1,5 mca... Proszę o odpowiedz.
    • rulsanka Re: odchylanie główki do tyłu... 03.06.13, 21:40
      Mój starszy syn w ten sposób przewracał się na brzuch. Spał z odgiętą głową pod kątem prostym, wyglądało to dość dramatycznie. Wszystko z nim w porządku.
    • osmag Re: odchylanie główki do tyłu... 06.06.13, 20:51
      Tak robią dzieci, które mają słabe mięśnie brzucha.
      • adwarp Re: odchylanie główki do tyłu... 06.06.13, 20:54
        > Tak robią dzieci, które mają słabe mięśnie brzucha.

a jakie mięśnie brzucha ma mieć 4 miesięczne dziecko? jak, gdzie i kiedy miało je sobie wzmocnić?
      • frijka Re: odchylanie główki do tyłu... 06.06.13, 22:24
        No to mój synek ma chyba wszystkie słabe mięśnie bo ma 4 m a ciągle nie jest zbyt sztywny i głowa kiwa mu się jeszcze na boki...
    • osmag Re: odchylanie główki do tyłu... 09.06.13, 18:16
      Mięśnie brzucha powinny pracować w stronę pępka. Prawidłowy kierunek umożliwia dobrą prace tych mięśni, a w efekcie końcowym prawidłową postawę i dobre stopy.
    • agal1910 Re: odchylanie główki do tyłu... 24.06.14, 19:29
      Hej. Mam taki sam problem z moją 4 miesięczną córeczką tzn. lubi leżeć na boku i odchyla główkę do tyłu tak jakby chciała się przekręcić na brzuch z tym, że robiła to chwilowo na prawym boku teraz na lewym. Nadmienie, że przekręca się tak jak się złości i leży na brzuchu z tym, że rękę sobie przygniata brzuszkiem nie podniesie się na obu rączkach. Możesz napisać jak w Twojej sytuacji się skończyło czy dzidzi było rehabilitowane? Byłam z małą u neurologa jak miała niecałe 3 mce wtedy takich wygibasów nie robiła, a kontrolę mamy dopiero za 1,5 mca... Proszę o odpowiedz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka