frijka 02.06.13, 12:34 Smarujecie czymś główkę dziecka??? Ja tylko na początku trochę smarowałam, a mój synek ma dość suchą skórę główki i nie wiem czy tak ma być? Czy trzeba smarować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bialasek75 Re: sucha skóra główki 02.06.13, 12:48 Tak, smaruję po każdej kąpieli tym samym kremem co resztę ciała. Potem czeszę miękką szczoteczką. Synek ma krótkie włoski, więc bez problemu krem dociera do skóry głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowa_aprilla Re: sucha skóra główki 02.06.13, 13:04 ja smaruje oliwka przed kapiela tak z godzine i potem wyczesuje, luszczy sie skora troche i co jakis czas musze to zrobic, to chyba cos ala ciemieniucha tylko w poczatkowej fazie nie smaruje pozniej niczym zeby nie mial tlustych wloskow Odpowiedz Link Zgłoś
arya82 Re: sucha skóra główki 02.06.13, 15:39 A sobie smarujesz glowe kremem? Juz abstrahujac od wloskow, na glowie jest przeciez mnostwo gruczolow, lojowych, potowych, po co to zapychac? Odpowiadajac na pytanie - nie nigdy nie smarowalam glowy dziecku (zreszta cialka tez nie). Skore synek ma teraz jak wszystkie niemowlaki, piekna, gladziutka, mieciutka wiec moze to smarowanie nie robi roznicy . Suchosc skory, czy luszczenie sie w pierwszych miesiacach, tak jak i ciemieniucha u niemowlat przechodzi samoczynnie (o ile nie wystawia sie ciagle dziecka na dzialanie czynnikow wysuszajacych typu przegrzane mieszkanie, czeste kapiele etc). To dlatego ze skora tez musi dojrzec do wykonywania swoich funkcji, hormony musza sie ustabilizowac etc. Odpowiedz Link Zgłoś
frijka Re: sucha skóra główki 02.06.13, 17:05 arya82 napisała: > A sobie smarujesz glowe kremem? Juz abstrahujac od wloskow, na glowie jest prze > ciez mnostwo gruczolow, lojowych, potowych, po co to zapychac? > Odpowiadajac na pytanie - nie nigdy nie smarowalam glowy dziecku (zreszta cialk > a tez nie). Skore synek ma teraz jak wszystkie niemowlaki, piekna, gladziutka, > mieciutka wiec moze to smarowanie nie robi roznicy . > > Suchosc skory, czy luszczenie sie w pierwszych miesiacach, tak jak i ciemieniuc > ha u niemowlat przechodzi samoczynnie (o ile nie wystawia sie ciagle dziecka na > dzialanie czynnikow wysuszajacych typu przegrzane mieszkanie, czeste kapiele e > tc). To dlatego ze skora tez musi dojrzec do wykonywania swoich funkcji, hormon > y musza sie ustabilizowac etc. Częste kąpiele tzn? Myje go codziennie, główkę też. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: sucha skóra główki 02.06.13, 18:51 To myj samą wodą, ja tak robię. Tylko pupę płynem lub mydłem. A resztę płynem tylko gdy się wysmaruje obiadem. Naprawdę im więcej kosmetyków tym gorzej dla skóry. Czy dziecko nosi czapeczkę? Odpowiedz Link Zgłoś
frijka Re: sucha skóra główki 02.06.13, 19:42 Czapeczkę zakładam po kąpieli no i na spacerach ma zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: sucha skóra główki 02.06.13, 20:55 To nie zakładaj czapeczki. Teraz jest gorąco, więc po co? Świeże powietrze to najlepsza rzecz dla skóry. Czapka po kąpieli to w ogóle jakieś nieporozumienie. Może grzyba wyhodowałaś. Głowa ma się suszyć a nie kisić. Mój syn miał tendencję do ciemieniuchy, ale od kiedy śpi bez czapki - problemy minęły. Z tym, że on jest październikowy, więc na czapkę byliśmy skazani. U nas jeszcze ciemieniucha była większa po szamponie, więc zrezygnowałam. Po emolium w żelu było ok, ale teraz w ogóle myję włosy samą wodą i jest super. Ma piękne puszyste i cudownie pachnące włosy - niemowlaki w ogóle mają taki cudny zapach skóry i naprawdę nie ma powodu by to psuć kosmetykami. Odpowiedz Link Zgłoś
arya82 Re: sucha skóra główki 02.06.13, 21:47 > > Częste kąpiele tzn? Myje go codziennie, główkę też. A ile ma twoj maluszek? Dokad maly nie tarzal sie po podlodze, to kapalismy co drugi dzien. Jak mial 1-2 miesiace to nawet i co 3 dni. Oczywiscie nie byl brudny, przemywalismy strategiczne miejsca woda i codziennie (buzka, raczki, pupka). Aha no i bez zbednej chemii. Ale sama woda wbrew pozorom, bardzo wysusza skore Odpowiedz Link Zgłoś
florecistka.best Re: sucha skóra główki 02.06.13, 21:10 po pierwsze gdy nie ma upałów (i się nie poci) nie myję głowy codziennie! Gdy córka była noworodkiem i trochę potem, czasami uzywałam oliwki. Odpowiedz Link Zgłoś