Dodaj do ulubionych

ząbkowanie + wyspka ...

03.06.13, 16:54
Moja córce ( 1 rok i 2 tygodnie ) wychodzą pierwsze ząbki. Równocześnie idą jej 4 ząbki (górne i dolne jedynki ). Należy raczej do niejadków. Od zeszłej środy jest koszmar. Jedzenie trzyma w buzi i nie chce połykać, do tego w sobotę dostała gigantycznej wysypki na całym ciele. Temperatura w granicach 37,8 st. C . Lekarz powiedział że to wysypka infekcyjna, temperatura może być i od wysypki i ząbków. Zalecił leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Dałam jej czopka ( chociaż z reguły nie zbijam takiej temperatury ), i liczyłam na to ze może tym razem zje. No i niestety się przeliczyłam. Połknęła ze 3 łyżeczki zupy i dalej reszte trzymała w buzi i nie połykała. Czym to może być spowodowane. Przeciez po czopku nie powinno ją nic boleć i chyba powinna raczej zjeść. Czy któraś z Was miała podobny przypadek?
Obserwuj wątek
    • mb75 Re: ząbkowanie + wyspka ... 03.06.13, 20:17
      Może boli ją gardło i dlatego nie chce łykać?
      • pyniolka13 Re: ząbkowanie + wyspka ... 04.06.13, 02:13
        nie. Lekarz zaglądał jej do gardła i nic tam się nie dzieje?
    • aaaniula Re: ząbkowanie + wyspka ... 03.06.13, 20:34
      Kiedy mnie bolała wychodząca ósemka tabletki przeciwbólowe działały niwelując ból ciągły. Przy przełykaniu dalej bolało jak cholera.
      A może jednak gardło? Migdałki? No ale to chyba lekarz by zauważył? Może dla pewności idź jeszcze raz do lekarza, niech zobaczy małą?
      • ambuk Re: ząbkowanie + wyspka ... 03.06.13, 21:49
        Nie przejmuj sie tym,ze nie je,(wtedy organizm zbiera sily na walke z infekcja) najwazniejsze zeby pila-nie dopusc do odwodnienia!
        Polecam podawac na ząbki: chamomilla vulgaris 15ch 2*po 4 granulki rozpuscic w wodzie.
        Ja własnie tak teraz podaje swojej córce (7m-cy)
    • arya82 Re: ząbkowanie + wyspka ... 04.06.13, 10:01
      Moj Synek zabkuje z przerwami od 6go miesiaca. Chociaz swietnie to znosi, to z jedzeniem zawsze w tym okresie byly problemy. Jak zabki wyszly w ciagu jednego dnia zmienial sie z niejadka w zarloka. Tyle ze on jadl wtedy zawsze mleczko jak nic innego mu nie wchodzilo.
      Nie wiem czy twoja corcia cokolwiek je czy pije np mleczko, ja bym jej nie naciskala na jedzenie tego czego nie chce teraz, to minie.
      • pyniolka13 Re: ząbkowanie + wyspka ... 06.06.13, 08:29
        moja córcia teraz to ani jeść ani pić nie chce. Pampersy coraz bardziej suche. Mam nadzieje że nie skończymy w szpitalu. Dziś jeszcze doszedł jej katar. jeden wielki koszmar.
        • ichi51e2 Re: ząbkowanie + wyspka ... 06.06.13, 08:46
          Wspolczuje. Moze daj jej butelke? Moje dziecko mlodsze co prawda ale w dni zebowe tylko piers toleruje. Bajgel czy banan mrozony tez dobrze masuje. W ostatecznosci moze lody?
    • kasiamalpa Re: ząbkowanie + wyspka ... 06.06.13, 19:36

mojego wysypało na całym ciele praktycznie 2 x ,raz przy dolnych jedynkach w wieku 5 msc,drugi raz przy górnych w wieku 8 msc,
      trwało to "wysypanie"ze 2 dni ,a przeszło tak samo szybko jak przyszło,nawet nie zdążyłam do lekarza iść z tym po jakieś maści itp.
      posmarowałam z pare razy sudocremem.

• panizalewska podbijam wysypkę 07.06.13, 15:11
      Młodzież tak obsypało pierwszy raz w życiu, jestem dość przestraszona. A że mała alergiczna, to już różne krostki, suche placki, czerwone policzki przerobiłyśmy.

Na początku krostki na główce, i nagle czerwone plamy na całą główkę, z wyjątkiem policzków tym razem. Ale czoło, uszy, pod włoskami - dramat. Jest też sporo plamek na reszcie dziecka, sporo krostek na wargach sromowych i w okolicach odbytu.

Wiem, że nie widząc dziecka przez internet to trudno wink ale to może być wysypka od ząbków?? Naprawdę takie rzeczy się dzieją?? Bo jeszcze bym stawiała na alergię pokarmową, ale jeszcze tak małej nie opryszczyło tragicznie dotychczas sad Może jednak do lekarza warto? Po ilu dniach może zejść to to, jak od ząbkowania? Idą czwórki. Na początku były straszne kupy i gorączka, teraz plamy.
      • kasiamalpa Re: podbijam wysypkę 07.06.13, 20:01
        u mojego podczas ząbkowania trwało to max 3 dni,ale wysypało go równo,plecki,brzuch,szyja,troszkę na rękach i nóżkach i też myślałam,że to alegriczne,ale jak zajrzałam mu w paszcze to juz wiedziałam,że to idą zęby.Jako,że wysypało go w przed weekendem,a lekarka dopiero we wtorek była nasza,to do tego czasu zeszło i nie było z czym iść.

• pyniolka13 Re: podbijam wysypkę 08.06.13, 02:27
        u lekarza byłam ( nawet dwóch ) bo jak pisałam to oni stwierdzili że wysypka jest infekcyjna albo od ząbków. Wysypka pojawiła się w sobotę a zniknęła w środę. Córcia jest marudna i nie chce jeść już 1,5 tygodnia a zębów jak nie było tak nie ma. Temperaturę ma już 5 dzień, z nosa leci jak z fontanny i to chyba raczej jest przeziębienie.

• kasiamalpa Re: podbijam wysypkę 08.06.13, 10:57
          u Twojej to chyba innsza inszość,mój nie miał kataru i goraczki...

pyniolka13 napisała:

Temperaturę ma już 5 dzień, z nosa leci jak z fontanny i to chyba racz
          > ej jest przeziębienie.

• pyniolka13 Re: ząbkowanie + wyspka ... 10.06.13, 01:57
      byliśmy dziś z córcia u lekarza (to już trzeci lekarz) , który stwierdził że to jakaś infekcja a nie ząbki. młoda dalej ma problemy z jedzeniem. Modle się żeby to się już skończyło.
      • kasiamalpa Re: ząbkowanie + wyspka ... 10.06.13, 11:20
        wiesz co?wkurzają mnie lekarze,którzy mówią "jakaś"infekcja.
        niech dadzą skierowanie na badania w kierunku w jakim podejrzewają te infekcję,a nie "jakiesiują"

ps.mój mąż też był u laryngologa ,który stawierdził "jakąś "infekcje gardła,dał antybiotyk,nie przeszło.
        dał kolejny lek w ciemno....a nie dał skierowana na żaden wymaz czy posiew z gardła.
        o tak w ciemno będzie leczył.
        polska służba zdrowia.
        trzeba byc zdrowym ,żeby miec siłę się leczyć

pyniolka13 napisała:

> byliśmy dziś z córcia u lekarza (to już trzeci lekarz) , który stwierdził że to
        > jakaś infekcja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka