Urodziłam córeczkę

Jakoś tak dziwnie było i bardzo krótko.Spodziewałam się porodu trwającego ze 2 dni a tu po kilku godzinach było po wszystkim. Póki co dziecko śpi, a mi się nudzi

Wszyscy radzą, bym wyspała się póki czas ale jakoś tak jestem cała w emocjach, trochę też czuję się dziwnie. Pierwszy raz zostałam sama z dzieckiem, bo partner pojechał załatwić kilka spraw. Póki co to bezproblemowo ale mam kilka PYTAŃ:
1. czy mam budzić do karmienia ? Są różne szkoły.... Po ilu godzinach budzić jak dziecko sie samo nie obudzi ? póki co to karmię piersią i butelką ( ze swoim pokarmem ale chciałam, by dziecko było przyzwyczajone do butelki i piersi). Nie chciałabym specjalnie wybudzać na karmienie skoro córka śpi...
2. kiedy mogę iść na spacer ?W szpitalu powiedzieli, że po 2 tygodniach. Kiedy wy wyszłyście ? Pogoda u mnie jest ładna, 22 stopnie. Do jakiej temperatury wychodzicie ?
3. Znalazłam taką matę i już ją kupiłam
allegro.pl/tiny-love-interaktywna-mata-gigant-150x100-gratis-i3373825797.html
Pozostaje pytanie: kiedy mogę położyć na nią dziecko ( chodzi o położenie maty na TRAWĘ i na niej dziecko !!) ? Wielokrotnie widzialam jak matki kładą tę matę na trawę i na nią dziecko... tyle, ze nie wiem czy przypadkiem nie będzie dziecku za zimno. Nie chcę przesadzać i trzymać dziecka pod kloszem... no ale nie chcę też, by sie rozchorowało.
4. kiedy można zaprosić rodzinę, by dziecko zobaczyli? Dopytują się powoli, ja czuję się dobrze ale myślę, że najlepiej będzie jak będą przychodzić po kilka osób a nie całą rodziną na hura. Dobrze myślę ?
5. Proszę o polecenie fotografa dziecięcego w Trójmiasta lub okolic. Macie doświdczenia ? Ile taka sesja kosztuje mniej więcej ?
6. Jak wróciłyście do formy po ciąży ? Ja ćwiczę ale chcę się zapisać na basen. Co daje najlepsze efekty waszym zdaniem ? Udało wam się wrócić do dawnej wagi ? Nie wiem, czy może zapisac sie na jakieś zabiegi.... Widziałam takie w spa dla matek po ciąży.
7. kiedy chrzest ? Ja bym najchętniej poczekała z pół roku... Organizowałyście w domu czy w lokalu ? Gdzie lepiej ?Ja jestem za lokalem ale juz słyszałam od mamy partnera, że to niepotrzebny wydatek. Mam na tę okazję odłożoną kwotę 6 tysięcy ale w razie czego mam z czego dołozyć, będzie pewnie ze 30 osób bo rodzina partnera duża, orientowałam się w okolicy i uroczysty obiad + kolacja to kwota ok 1000 zl na osobę + ciasto we własnym zakrsie. Wydaje mi się, że lokal jest dobrym pomysłem szczególnie, ze gotować nie lubię a to przygotowania dużo.
8. kiedy zostawiłyście dziecko samo z kimś z rodziny ? ( np. babcia dziecka).Nie chcę, by wyrósł z niej dzikus, którego nie będzie można zostawić w domu z kimś innym niż mama i tata.
No to tak na tyle