17.07.13, 10:38
Hej dziewczyny
Mój mały dostaje ostatnio jakiś wysypek na pleckach i rączkach, myślałam, że to uczulenie i dałam mu wapno i clemastin i za bardzo nie pomagało, pediatra zleciła kąpanie w kalium bo to niby potówki uaktywniane przez zjedzenie czegoś??? powiedziała, że kilka kryształków dać do wanny, teraz tylko w tabletkach u nas jest to kalium i jak dam całą tabletkę do wanny to jest bardzo purpurowa ta woda i bałam się go tam wsadzić bo kojarzyło mi się ze szkoły rodzenia, że bladoróżówe to ma być/ Ale może dla roczniaka to już większe stężenie??? i tak codziennie można go w tym kapać aż nie zejdą te krostki??? lekarka jest na l4 i nie mam jak jej się spytać.
Doradźcie plis.
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: kalium 17.07.13, 10:42
      co do kalium sie nie wypowiem, bo nie korzystalam.

ale polecam kapiele w krochmalu.
    • malgosiek2 Re: kalium 17.07.13, 10:48
      Woda ma być lekko różowa.
      Wiek nie ma nic do rzeczy.
      Kalia w dużym stężeniu może poparzyć.
      Potówki uaktywnione przez zjedzenie czegoś?
      Pierwsze słyszę.
      Może to być trądzik niemowlęcy czy tez zwykłe potówki fakt.
      Nadmanganian ma działanie wysuszające oraz silne własności bakterio- i grzybobójcze.
      • sevika1980 Re: kalium 17.07.13, 10:56
        Pytałam się ją właśnie o krochmal, a ona, że kalium mam używać bo trzeba mu te krostki mocna wysuszyć. To są takie połącie drobnych kostek na połowie plecków i na zgięciach łokciowych. że niby potówki, ale jak zje coś bardziej intensywnego w smaku to się uaktywnia i jest czerwone. Obudził się był w miarę blady, po kilku minutach znowu czerwone te krosty, a jeszcze nic wtedy nie zdazył zjeść.
    • mika_p Re: kalium 17.07.13, 16:54
      Bierzesz papierek, zawijasz tabletkę w papierek, bierzesz nóż albo młotek i rozbijasz trzonkiem noża tudziez łebkiem młotka tabletkę w papierku. Odpowiednią ilość proszku wsypujesz do wanny.

Możesz tez kąpac w krochmalu.
      Nabywasz w sklepie produkt o nazwie: mąka ziemniaczana. W garnku gotujesz wodę. Łyżkę mąki rozrabiasz w szklance zimnej wody i wlewasz do garnka, mieszasz, ma powstać kisiel (czyli rzadki przezroczysty glut bez białego proszku). Ów kisiel wlewasz do wanny, mieszając starannie, bo glut jest gorący, a woda nie.
      Uwaga, dziecko kąpane w krochmalu jest cholernie śliskie.

Częsciej kładź dziecko na brzuchu.
    • amelia00 Re: kalium 17.07.13, 17:09
      ja rozpuszczałam najpierw całą tabletkę w szklance przegotowanej ciepłej wody, jak się dokładnie rozpuściła (trochę to trwa) to wówczas wlewałam do kąpieli (wanienki). Stosowałam na rumień noworodkowy zaraz po urodzeniu, u nas pomogło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka