Dodaj do ulubionych

Nadmanganian potasu

31.01.13, 02:46

Kalia.
Uniwersalny środek na bakterie i grzyby podstępnie atakujące nasze organizmy.
Ciekawe czy jeszcze jest w waszym użytku.
Ostatnio za pomocą tego środka obroniłam sie przed rozszerzeniem infekcji górnych dróg oddechowych.
Kiedyś służyła do skutecznego płukania gardła, i do płukania krocza i do płukania stóp.
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Nadmanganian potasu 31.01.13, 09:40
      Nigdy nie nazywaliśmy tego "kalia", to było kali ;)
      Pamiętam kolorowy roztwór, ale już nie pamiętam, do czego mamie to było potrzebne.
      • voxave Re: Nadmanganian potasu 31.01.13, 12:15
        Ratował kobiety przed zapaleniem przyrodzenia,oraz kąpiele małych dzieci jak dostały jakiejś wysypki.
        • momas Re: Nadmanganian potasu 31.01.13, 12:21
          na potówki niemowląt nadal polecany :)
    • asdaa Re: Nadmanganian potasu 31.01.13, 17:33
      jako domowy sposób na uzyskanie szybkiej 'opalenizny" poprzez wymoczenie się w wannie pełnej wody ze stosowną ilością rozpuszczonych kryształków. Niestety, efekt był krótkotrwały, po 2-3 normalnych kąpielach znikał.
      • default Re: Nadmanganian potasu 01.02.13, 07:52
        Ja "opalałam" sobie nogi nadmanganianem, na pierwsze wiosenne wyjście z odkrytymi - żeby nie straszyć ich trupią, pozimową bladością. Nie moczyłam, tylko równomiernie smarowałam wacikiem umoczonym z roztworze. Wymagało to niezwykłej prezycji i opanowania techniki smarowania by nie było po tym zabiegu smug.
    • tymon99 Re: Nadmanganian potasu 31.01.13, 18:33
      przy okazji, popularny składnik rozmaitych amatorskich mieszanin pirotechnicznych (silny utleniacz). obecnie sprzedawany w postaci tabletek.
    • minerwamcg Re: Nadmanganian potasu 31.01.13, 22:56
      U nas w domu mówiło się na to "hipermangan", od aptecznej nazwy kalium hypermanganicum. Potwierdzam, używało się głównie do nasiadówek, aczkolwiek do płukania ust i gardła też.
      • tymon99 Re: Nadmanganian potasu 01.02.13, 00:19
        nasiadówki i płukanie jam ciała? langweilig..
        w moździerzu ubić z węglem drzewnym i opiłkami żelaznymi, piękna kaskada białożółtych iskier.
        albo z pyłem aluminiowym utrzeć, w proporcji stechiometrycznej, i nadziać tym nabój do autosyfonu. choć to akurat nie jest 100% bezpieczne :)
        • voxave Re: Nadmanganian potasu 01.02.13, 13:47
          O właściwościach pirotechnicznych pierwsze słyszę.
          Jestem zbulwersowana:)
          • tymon99 Re: Nadmanganian potasu 01.02.13, 17:46
            służę uprzejmie :)
            bardzo jest poza tym użyteczny w zestawach survivalowych: można przy jego pomocy odkazić wodę do picia, rozniecić ogień (z gliceryną ulega samozapłonowi) i napisać SOS na śniegu.
            aha, jeszcze rekwizytorzy filmowi go używają (do postarzania rozmaitych przedmiotów).
            • matylda1001 Re: Nadmanganian potasu 01.02.13, 18:49
              Każdy szanujący się turysta, wyjeżdżający do ciepłych krajów, ma go w walizce. Służy głównie do mycia owoców kupionych na miejscowym bazarku.
            • voxave Re: Nadmanganian potasu 02.02.13, 06:12
              Tymon--cóś takiego?--to dlatego lubię tę substancje i zawsze mam ja w domu :)
              Jest do mnie podobna...ha,ha taka uniwersalna.
              • tymon99 Re: Nadmanganian potasu 02.02.13, 11:53
                a, no i jeszcze w rakietach V2 był stosowany.
                • voxave Re: Nadmanganian potasu 02.02.13, 14:27
                  Tego już za wiele:)
                  • tymon99 Re: Nadmanganian potasu 03.02.13, 01:52
                    nie szkodzi :) każdy może mieć swoją ulubioną substancję leczniczą - moją jest dermatol, taki żółty proszek na rany. przyspiesza gojenie mniej więcej dziesięciokrotnie, w aptece kosztuje grosze, a współczesna medycyna go nie lubi :)
                    • aga-kosa Re: Nadmanganian potasu 03.02.13, 12:26
                      Stosowałam w czasach PRL do farbowania tetry na sukienki dla naszych siostrzenic.
                      Przeciwgrzybicznie stosuję zalecany przez doktora weterynarii zmywacz do paznokci. Działa doskonale. aga
                      • voxave Re: Nadmanganian potasu 03.02.13, 21:43
                        Jestem zszokowana uniwersalnością tej starożytnej substancji.
                        • iryska2604 Re: Nadmanganian potasu 05.02.13, 16:52
                          aga-kosa 03.02.13, 12:26 Odpowiedz
                          Stosowałam w czasach PRL do farbowania tetry na sukienki dla naszych siostrzenic.
                          Przeciwgrzybicznie stosuję zalecany przez doktora weterynarii zmywacz do paznokci. Działa doskonale. aga

Aga a co z tym zmywaczem robisz???
                          • aga-kosa Re: Nadmanganian potasu 07.02.13, 13:36
                            Zmywacz do paznokci zakupiony w drogerii odkręcam i pędzelkiem od farbek smaruje miedzy palcami. Mam często nogi w mokrym środowisku; kajaki, grzybobranie,basen, pepegi, w których się nogi pocą i wtedy miedzy palcami tworzy się taka biała rozpulchniona skóra odstająca. Po potraktowaniu zmywaczem następnego dnia jest wszystko OK.
                            Znajomy dr wet mówił, że miedzy palcami powstają grzyby a zmywacz zawiera ketuny, które grzyby zwalczają. Działa! aga
                            • aqua48 Jestem uczulona na to świństwo! 07.02.13, 14:51
                              O czym długo nie wiedziałam i kiedyś za namową pielęgniarki namoczyłam sobie w roztworze ranę. Powiem tak - nigdy więcej! Goiło się trzy razy dłużej z powodu podrażnienia.
                            • voxave Re: Nadmanganian potasu 07.02.13, 16:53
                              Dobrze wiedzieć z tym zmywaczem, bo ja wiele lat chodzę na basen ale grzybobrania nie miałam.
                              Ale nigdy nic nie wiadomo.

Z kalia nie należy przesadzać bo to trucizna ponoć.
                              • tymon99 Re: Nadmanganian potasu 08.02.13, 17:22
                                voxave napisała:

> Z kalia nie należy przesadzać bo to trucizna ponoć.

przy systematycznym i długotrwałym przedawkowaniu, owszem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka