Dodaj do ulubionych

przetwory na zime

02.08.13, 11:56
dziewczyny robicie swoim maluchom same przetwory? Ja tak, ale kompletnie nie wiem ile dawac cukru, czy wogole go dawac? Ale bez cukru utrzyma sie taki sloiczek?
Ile dajecie cikru np na 0,3 l soik malin czy jagod? ALbo 3 kg moreli na drzem?
Obserwuj wątek
    • arcobaleno_azzurro Re: przetwory na zime 02.08.13, 12:32
      Ja mrożę owoce na zimę. Bez cukru, szybciej i na pewno się nie zepsuje.
      • ambrozja Re: przetwory na zime 02.08.13, 21:00

sok bez cukry nie wyjdzie
        jak dasz za mało cukry to ci się przetwory popsują i cała robotą na nic
        lepiej i łatwiej mrozić owoce
        • kopiko-lol Re: przetwory na zime 02.08.13, 21:20
          kurcze, powiadasz ze moje dżemiki może szlak trafić?sad kurde a je smażyłam w tym upale sad Mam nadzieje ze jednak wytrzymają. Mrozic nie moge, bo mam w obecnej lodowce b. maly zamrażalnik, no ale zawsze zima mogę kupić mrożone owoce.
    • noem.i77 Re: przetwory na zime 05.08.13, 08:57
      Maliny, jeżyny i jagody przecierałam przez sitko, powstawał mus, który przelewałam do woreczków do mrożenia lodu. Potem do kaszki wystarczyło dodać kostkę lub diwie. Super sprawa. Zero cukru.
      Jabłka i gruszki kładałam w słoiki bez cukru, ale nie wszystki sie przechowały. Najlepiej gruszki, bo były bardzo słodkie same w sobie.
      • kopiko-lol Re: przetwory na zime 05.08.13, 11:23
        te woreczki od kosetk lodu, super propozzycjawink pewnie tez tak zrobiesmile no i zajmuje miniumum miejsca big_grin Dzieki smile
    • sajgonetka Re: przetwory na zime 05.08.13, 19:13
      mus jabłkowy, powidła ze śliwek, powidła ze śliwek z dodatkiem gruszek, mus gruszkowy, mus gruszkowo-brzoskwiniowy, mus wiśniowy, mus wiśniowo-gruszkowy;
      wszystko to robiłam bez dodatku cukru [owoce wydrylowane do gara, malo wody, zagotować, i potem smażyć/dusić, często mieszać], wkładałam w słoiczki (takie małe, po koncentracie) jeszcze gorące i do góry nogami, pasteryzowało się samo.
      niektóre słoiczki przetrzymały 2 lata, z zawartością nic się nie stało.
      dodaję do kaszek, do ciasteczek, do naleśników.
      po otwarciu trzymam w lodówce.
      • sajgonetka Re: przetwory na zime 05.08.13, 19:14
        z warzyw sezonowych też tak można, ale lepiej takie musy wkładać w woreczki i do zamrażarki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka