Dodaj do ulubionych

Wózek spacerówka zimą

09.08.13, 16:29
Mam pytanie w środku gorącego lata, na temat zimywink. Jak to jest z wózkami spacerówkami, dzisiaj byłam w sklepie oglądać nowy pojazd dla dziecka i doszłam do wniosku że większość spacerówek nie ma pompowanych kółek, więc w zasadzie jak się jeździ nimi w zimie? Chodzi mi o to, żeby spacerówka była lekka, a takie widziałam tylko z takimi kółkami. Natomiast jeżeli chodzi o spacerówki z kółkami pompowanymi jest w nich pewna prawidłowości - są one ciężkie. Pani w sklepie odradzała mi wózek, który wybrałam na zimę, ale przecież czymś trzeba jeździć. Jak to wygląda u Was?
Obserwuj wątek
    • audrey2 Re: Wózek spacerówka zimą 09.08.13, 16:36
      No wlasnie duzym I ciezkim xlanderem sie mlody bedzie wozil, bo w maclarena go nio w maclarenie nie przebijemy sie przez snieg.
      No I w tych duzych jest tez chyba cieplej, budke postawisz.ale moze sie myle
      • agul80 Re: Wózek spacerówka zimą 09.08.13, 16:38
        Mamy tez skladany na laske peg perego na malych kolkach i zima jest porazka nim jezdzic.
    • agul80 Re: Wózek spacerówka zimą 09.08.13, 16:37
      Ja polecam wozek na piankowych kolach. Jest lekki, ale jezdzi sie super, zima rowniez. My mamy Mutsy transporter ( kupiony piec lat temu dla starszej corki i sluzy nam nadal dla mlodszej). Teraz jest fajny nowy model Mutsy Evo, ma go moja kolezanka i jest bardzo zadowolona. Ten nasz mial w komplecie super spiwor na zime.
    • mammicha Re: Wózek spacerówka zimą 09.08.13, 16:39
      Zależy mi na tej lekkości, bo mam już dosyć wnoszenia wózka do góry, niestety nie mamy windy, a wózkarni nie uraczysz....
      • ichi51e2 Re: Wózek spacerówka zimą 12.08.13, 23:58
        Rowniez nie mam windy. Raz wnioslam i wniosek byl taki ze wole zeby go ukradli niz targac. 7 mcy na klatce stoi przypiety do kaloryfera. Nikt sie nie polasil nikt nie doniosl do spoldzielni.
    • monocle Re: Wózek spacerówka zimą 09.08.13, 16:43
      Miałam ciężki wózek z pompowanymi kołami Jedo Bartatina i w zimę spisał się doskonale jako czołg. Teraz jeżdżę stosunkowo lekką spacerówką M&P Sola z kołami piankowymi i też zimą nie był zły. Do jazdy w mieście, nawet zaśnieżonymi chodnikami jest okay. Ciężej, ale bez tragedii.
      Koła piankowe nigdy nie będą pompowanymi, ale z kolei te pompowane są dużo cięższe. Coś za coś. Jak dla mnie komfort jazdy wózka z kołami piankowymi i kołami pompowanymi jest zupełnie inny, ale wygrywa mimo wszystko M&P Sola.
      Myślę, że jeśli chodzi o zimę to nie tyle ważne jest czy są to piankowe czy pompowane koła, a ich wielkość. Nie wyobrażam sobie jazdy po śniegu wózkiem z małymi letnimi kółeczkami np. Quinny Zapp
      • mammicha Re: Wózek spacerówka zimą 09.08.13, 16:45
        Słuszna uwaga z tą wielkością kółek w tym moim wybranym są właśnie piankowe, ale te przednie chyba mogą być za małe...
        • monocle Re: Wózek spacerówka zimą 09.08.13, 16:57
          Nie radzę kupować wózka na zimę z małymi kołami, bo te sprawdzą się super jedynie w lecie, a zimą będzie duży problem.
          • kasiamalpa Re: Wózek spacerówka zimą 14.08.13, 21:28
            nie zgadzam się z Tobą,ja przejezdziłam styczeń/luty 2013 na Quinny Zapp Xtra
            Z racji dalekiej drogi i ograniczonego bagażnika auta ,jak wyjechałam na koniec Polski na jakieś 5 tyg.wziełam wózek Quinny zapp xtra z 4/5 miesięcznym synkiem,
            lekki wózek(ważne aby rozkładany na płasko) +ciepły śpiworek i to bardzo wygodne rozwiązanie na zimę.
            miał malutkie plastikowe kółeczka,a jak był duży śnieg to pchałam jak sanki-takie pchacze po śniegu,bezproblemowo dla mnie.
            ale może jestem jakas inna wink

ps.akurat na foto nie ma sniegu pod kołami,ale to wyjątek był.
            http://img27.imageshack.us/img27/4558/x3cl.jpg

Uploaded with ImageShack.us
    • neffi79 Re: Wózek spacerówka zimą 09.08.13, 17:49
      Przymierzamy się do Maclarena i też zastanawiam się czy nie pożałuję tego zakupu na zimę w śniegu.
      Teraz mamy maxiCosi mura4 i jako spacerówka sprawdza się super, duże pompowane koła, stabilny, tylko że cięzki i nieporęczny do samochodu (duży). Mój sposób na przemieszczanie po schodach to skok po skoku, pokonujemy największe przeszkody. fakt, to napewno nie wpływa dobrze na samą konstrukcję stelaża.
      A jakie wózki oglądałaś?

https://lb2m.lilypie.com/6wyCp2.pnghttps://lbym.lilypie.com/UESEp2.png
      • mammicha Re: Wózek spacerówka zimą 09.08.13, 17:54
        w zasadzie to graco evo ten wybrałam, ale sama już nie wiem....
        • monocle Re: Wózek spacerówka zimą 09.08.13, 18:14
          Tutaj i Tekst linka masz troszkę opinii o nim.
      • aga_wer Re: Wózek spacerówka zimą 09.08.13, 23:11
        Przymierzamy się do Maclarena i też zastanawiam się czy nie pożałuję tego zakup
        > u na zimę w śniegu.

Pożałujesz smile Maclaren jest super, nawet w zimę ale nie na zaśnieżone chodniki.Wiem co piszę bo ost zimy codziennie odprowadzałam do przedszkola starszą i szybko zamieniłam na coś z większymi kółkami.Miałam baby design sprint po starszej a i on cienki był tongue_out
      • d.d.00 Re: Wózek spacerówka zimą 11.08.13, 11:25
        My mamy maclarena, ale jest jeszcze jest bubagoo cameleon. Póki nie będzie śniegu będziemy jeździć maclarenem - rzeczywiście składa się super, mało miejsca zajmuje. jak już spadną śniegi to przerzucę się na buga. W sumie nie podoba mi się spacerówka buga, taka landara i tyle zajmuje miejsca w bagażniku. Z resztą, jak spadnie śnieg to trochę będę małego wozić sankami tongue_out W listopadzie syn skońćzy rok, a jak spadnie śnieg to pewnie tak, jak w tym roku - dopiero styczeń więc Mały na sanki będzie nadawał się idealnie smile
    • mruwa9 Re: Wózek spacerówka zimą 09.08.13, 19:28
      to imho zalezy od wielu innych czynnikow: jesli jezdzisz glownie w terenie lesno-polnym i nieodsniezanym to czolg na pompowanych kolach moze miec sens. Jesli duzo podrozujesz samochodem i potrzebujesz wozka, ktory szybko i sprawnie da sie spakowac do bagaznika, , spacerowke na pompowanych kolach przeklniesz po dwoch wyjsciach (chyba, ze masz vana). Jesli jestes drobna, filigranowa dziewczynka o wadze 45 kg, wozkiem na pompowanych kolach z niemowlakiem w srodku (ktory moze miec blizej 10, niz 5 kg) plus osprzet (torba, ciuchy, zapasowa pielucha, spiworek) nie wjedziesz zima nawet na kraweznik, bo bedzie ciezszy od ciebie...
      ja mialam lekkie spacerowki i przezylismy bez problemu
      • mammicha Re: Wózek spacerówka zimą 09.08.13, 19:44
        Powiem tak, wózek raczej potrzebny do spacerków dla babć dziecka, ja myślę że powinnam sobie dać radę, często zresztą chodzę z chustą lub z nosidełkiem, ale mamy też psa z którym będę musiała wychodzić więc chcę jak najbardziej ten spacer sobie udogodnić, poza tym moje pytanie wypływa ze złych powiedziałabym bardzo złych doświadczeń z wózkiem wielofunkcyjnym (korzystałam jedynie z gondoli, ze spacerówki już nie chcę). Nie chce popełnić znowu jakieś błędu.Oczywiście nie ma wózka idealnego, ale chciałabym wybrać taki najbardziej optymalny.
    • nolle91 Re: Wózek spacerówka zimą 09.08.13, 19:29
      Ja się przymierzam właśnie do kupna nawego wozka i już raczej chyba się zdecydowałam na ten allegro.pl/wozek-coto-baby-spacerowka-blues-5kolorow-gratisy-i3422513215.html ma wieksze kola niz wiekszosc typowych "parasolek" mam nadzieje, że nie bedzie tak źle.
    • mammicha Re: Wózek spacerówka zimą 09.08.13, 19:59
      Jest jeszcze wózek Nipper 360 single, on ma pompowane kółka, tylko niestety jest niedostępny w Polsce
    • murwa.kac Re: Wózek spacerówka zimą 10.08.13, 08:27
      TYLKO pompowane kola na zime.

owszem, wozek jest ciezszy (jak kazdy z pompowanymi) ale finalnie bedzie o wiele lzejszy na sniegu niz wozek z malymi kolkami.

moze na zime kup uzywany, ale z duzymi kolkami, a na reszte pory rokujakas lepsza, nowsza spacerowke?
      • mushencja Re: Wózek spacerówka zimą 10.08.13, 11:51
        Ja polecam wozek spacerowy multiway complite, nadaje sie na kazda pore roku, a ciezki tez nie jestsmile
        • kropeczkaak Re: Wózek spacerówka zimą 11.08.13, 13:27
          Mnie się podoba X Lander XA a jeszcze bardziej myltiway comlite, na pewno one nadają się na zimę?Czy ten multiway complite ma jakiś ochraniacz na nóżki?
      • mruwa9 Re: Wózek spacerówka zimą 10.08.13, 20:48
        zima moze okazac sie bezsniezna, albo snieg bedzie lezal 2 tygodnie.
        I z tego powodu inwestowac kupe szmalu w karawan, ktory przez pozostala czesc roku bedzie bardziej przeszkadzal, niz pomagal? Bo np. do autobusu ciezko sie z nim dostac, bo ciezki jak czolg, bo demontaz, zeby zaladowac go do bagaznika samochodu zajmuje wiecznosc i tyle wysilku ze zastepuje silownie,, a dziecko sie drze, deszcz sie leje ,... reszte mozna sobie dospiewac..
        A jesli autorka jest drobna kobieta przy kazdym wjezdzie na kraweznik bedzie wolala obcych o pomoc..
        Dlatego warto przede wszystkim zastanowc sie jak, gdzie i kiedy wozek bedzie uzywany. Bo na kilka zimowych tygodni mnie by bylo szkoda kasy. Wybralabym cos bardziej uniwersalnego, co dluzej posluzy.
        Warto tez uwzglednic warunki mieszkaniowe, czy ma sie gdzie trzymac kolubryne, czy sie mieszka w swoim domu, czy w bloku, czy jest winda, czy trzeba wozek nosic po schodach...
        • natchniuza86 Re: Wózek spacerówka zimą 13.08.13, 00:09
          mruwa9 napisała:

> A jesli autorka jest drobna kobieta przy kazdym wjezdzie na kraweznik bedzie wo
          > lala obcych o pomoc..

Akurat tymi wielkimi wozkami z pompowanymi kolkami wjezdza sie na krawezniki o niebo lepiej niz lekkimi spacerowkami z malymi koleczkami wink
          • mruwa9 Re: Wózek spacerówka zimą 13.08.13, 00:39
            taa. moja dobra kolezanka, tak szybko jak taki wozek kupila, zaraz go sprzedala. Sama wazy ze 40 kg i musiala doslownie podskakiwac i wieszac sie na raczce, zeby wjechac na krazweznik. A mieszkajac blisko parku/lasu ambtnie planowala spacery w terenie, po nieutwardzonych sciezkach, i to glownie kierowalo jej wyborem.
            Ja nie jestem przeciwniczka takich masywnych spacerowek. Wszystko zalezy od warunkow mieszkaniowych, trybu zycia i przeznaczenia wozka. Przy pierwszym dziecku mialam taka masywna spacerowke, dla dziecka super wygodna, ja sie jej pozbylam bez zalu. Ja akurat potrzebowalam wozka latwego i bezproblemowego do wniesienia po schodach, wraz ze spiacym dzieckiem, oraz rownie bezproblemowego skladania jej i schowania do bagaznika samochodu. Wielokrotnie w ciagu dnia musialam te czynnosc powtarzac, wiec docenialam lekkie graco, ktore sklada sie w 20 sekund i rozklada w 10 sekund , jedna reka, podczas, gdy znajomi, zwolennicy pompowanych kol, musieli te kola sciagac (a jesienia-zima zwykle sa ublocone) odpinac gore, zeby to szystko jakos zmiescic w kombi ( do mniejszego auta wozek sie nei miescil), a cala procedura trwala kilka minut i ewentualnie udzialu dwoch osob.
            Za graco nie przepadam, ze wzgledu na zadna amortyzacje, ale ergonomia jest cakiem przemyslana. Mielismy tez inglesine max chyba, bo to dawno bylo. Jak na niepompowane kola miala niezla amortyzacje.
            • murwa.kac Re: Wózek spacerówka zimą 13.08.13, 00:48
              mruwa9 napisała:

Cytat zeby to szystko jakos zmiescic w kombi ( do mniejszego auta wozek sie nei miescil)

to ze Twoi znajomi nie umieli spakowac wozka do mniejszego samochodu, nie znaczy, ze wszyscy tak maja.
              to, ze Twoi znajomi mieli AZ TAK duzy wozek, ze miescil sie tylko do kombi, nie znaczy, ze wszystkie wozki z duzymi kolami mieszcza sie tylko do kombi,
            • mikams75 Re: Wózek spacerówka zimą 27.11.13, 09:12
              przy wozkach z duzymi kolami nie trzeba sie wieszac na raczce, nie trzeba podbijac wozka, zeby wjechac na kraweznik. Wozek sam wjezdza lekko pchany.
        • murwa.kac Re: Wózek spacerówka zimą 13.08.13, 00:45
          yhym.
          a moze sie okazac mocno sniezna, jak poprzednia, ze sniegiem przez 3 miesiace.

i w taka zime przez kraweznik, nawet osobie, ktora Ty opisujesz, o niebo latwiej bedzie wjechac wozkiem z duzymi kolami niz malymi.

zostawianie ssie na zime z wozkiem z malymi kolkami, w naszej strefie klimatycznej, uwazam za skrajna glupote.
    • at.at Re: Wózek spacerówka zimą 10.08.13, 21:39
      Ja mam X- lander X- run, ma WIELKIE koła i jak na taką spacerówkę jest lekki (12 kg). Przejeździłam nim już jedną zimę i mam zamiar nadal jeździć. Zwrotny i lekki Peg Perego Si, kupiony jako parasolka, nadaje się na gładkie letnie powierzchnie, ale zimy sobie nie wyobrażam.
      • bisiek10 Re: Wózek spacerówka zimą 11.08.13, 11:36
        Ja ma MY3 Mothercare.Przerobilam go na spcerowke i nie mam zamiaru kupowac osobnej spacerowki.Ma duze kola pompowane i dobrze po sniegu idzie. A do kraweznikow nikogo nie wolam o pomoc a raczej duza nie jestem winkJest bardzo zwrotny i b czesto prowadze go jedna reka.
    • jehanette Re: Wózek spacerówka zimą 11.08.13, 13:04
      Zimą jeździłam Xlanderem XA. Ciężki, ale w śniegu i błocie to zaleta. Ty pewnie mówisz o tzw "parasolkach", czyli wózkach tylko spacerowych, bez możliwości przerobienia na gondolę.
    • tulimatka Re: Wózek spacerówka zimą 13.08.13, 00:47
      Moja spacerówka Emmaljunga City Cross ma duże nieskrętne piankowe koła i sprawdziła się świetnie w zimie. Jest ponoć jednym z najlżejszych wózków - cała spacerówka waży 14,6kg. Jeździłam nią zarówno po zaśnieżonych chodnikach jak i po leśnych drogach - dało radę wcale nieźle.
      • thea19 Re: Wózek spacerówka zimą 23.08.13, 21:11
        jest sporo wozkow z duzymi kolami (naprawde duzymi) wazacymi blizej 10kg niz 15
    • kerri31 Re: Wózek spacerówka zimą 23.08.13, 21:20
      Ja mam nieśmiertelny i niezawodny Xlander XA , z pompowanymi kołami. Zimą jeździ po śniegu, błocie, piachu, po wszystkim.
    • princesswhitewolf Re: Wózek spacerówka zimą 23.08.13, 22:47
      w ogole zaluje ze kupilam inny wozek niz spacerowkeMacLaren Quest. jest dla grupy wiekowej 0-4 lata lub wiecej. Gdybym wiedziala ze jest tak swietny i dziecko w nim normalnie na plasko lezy to nie inwestowalabym w wozek dla niemowlecia. Glownie jezdze samochodem, i nameczylam sie z normalnym wozkiem 6 miesiecy aby go taszczyc do samochodu.
      A Quest sie zwija 1 reka i dziecko najwet najmniejsze jest tam w wygodnej pozycji umocowane.

• princesswhitewolf Re: Wózek spacerówka zimą 23.08.13, 22:49
        https://www.babyexpert.com/image.aspx?url=%2fuploads%2fimages%2foriginal%2f31405.jpg&area=&category=Buying+for+your+baby&title=Maclaren+Quest+Sport&SiteChannelId=-1&objectId=6050&objectTypeId=6&moduleId=8
      • princesswhitewolf Re: Wózek spacerówka zimą 23.08.13, 22:50
        www.babyexpert.com/shopping/buying-for-baby/best-lightweight-buggies-on-test/6050-10.html
        taki
    • mama_kotula Re: Wózek spacerówka zimą 25.08.13, 17:52
      Mam na zimę stary kombajn peg perego, nie mam pojęcia, jaki to model, bo ma z 10 lat pewnie. Na dużych pompowanych kołach, z amortyzacją pt. paski. Finalnie lżej się tym jeździło po śniegu niż lekką spacerówką inglesiny, mimo, że toto waży ze sto kilo i ma opory na kołach spore. Inna rzecz że ja w terenie raczej jeżdżę, niż po chodnikach, a w terenie śnieg po kostki, błoto pod nim, takie tam. Tak, że brałabym cokolwiek na pompowanych kołach, nie przejmując się, że ciężkie, przerabiałam przy trójce dzieci, za każdym razem sie sprawdziło.
    • paul_ina Re: Wózek spacerówka zimą 25.08.13, 19:11
      Ja trochę jestem w kropce, bo pierwsze dziecko odchowałam w spacerówce do gondoli Delti Leo, ale delikatnie mówiąc 4 lata później już nie trzyma standardów.
      Chyba stanie na tym - ma ktoś, może polecić?
      allegro.pl/delti-wozek-voyager-soft-2-w1-extra-wyposazenie-i3486762857.html
      • agncwy Re: Wózek spacerówka zimą 25.08.13, 22:45
        Mam bardzo podobny do tego. Najmłodszy urodził się w grudniu i dobrze sprawdził mi się w śniegu i latem też,trochę ciężki ale ja mieszkam na wsi i nie musiałam targać go po piętrach blokusmile ale i na to już jest patentwink
      • paul_ina Re: Wózek spacerówka zimą 13.09.13, 02:36
        Kupiłam - Voyager Soft Delti jest super.
    • mamoholiczka Re: Wózek spacerówka zimą 29.08.13, 18:56
      Niestety zawsze jest coś za coś: albo lżejsza spacerówka, co to po śniegu ciężko nią jechać (Maclaren) albo ciężki wózek na dużych, najlepiej pompowanych kołach, który przez śnieg jedzie jak czołg (Emmaljunga).
      I zapomnij o 3-kołowych wink
      • jomi81 Re: Wózek spacerówka zimą 13.09.13, 10:29
        mamoholiczka napisał(a):

> Niestety zawsze jest coś za coś: albo lżejsza spacerówka, co to po śniegu ciężk
        > o nią jechać (Maclaren) albo ciężki wózek na dużych, najlepiej pompowanych koła
        > ch, który przez śnieg jedzie jak czołg (Emmaljunga).
        > I zapomnij o 3-kołowych wink

Mam od 3 dni Emmaljungę city cross, nie jest wcale ciężka. Teraz sprzedawane emmaljungi mają koła z jakiegoś tworzywa, coś jak pianka, ale trwalsze. Ostatnio u nas sporo padało i wybrałam się wczoraj na spacer po polach i lasach, błoto po kostki, a wózek śmigał super, także po śniegu też pewnie pojedzie bez problemu.
        • mamoholiczka Re: Wózek spacerówka zimą 13.09.13, 15:15
          Ja też mam Emmę City Cross i jestem w niej zakochana, ale najpopularniejsze Emmy czyli Smart Duo Combi już swoje ważą i te miałam na myśli wink
          • maliszka6 Re: Wózek spacerówka zimą 19.09.13, 18:02
            no my juz tego roku przeżyjemy z naszym Evo Graco druga zimę i nie dajemy się zwariować...gondolka fakt ciut cięższa dawała radę to i spacerówka się spisze tym bardziej że wózek znam na wylot bo u nas w rodzinie obie siostry zdecydowały sie też na Graco i ja tak zgapiłam troszkęsmile koła piankowe ale po śniegu spokojnie dasz rade jeździć, no ja jestem zadowolona
            • h-serwis Re: Wózek spacerówka zimą 26.11.13, 09:36
              a ja proponuje zakup płóz do wózka. Super się sprawdzają na śniegu. My mamy tylko na przednie koła i można przejechać wszedzie smile) kupiliśmy na allegro w zeszłym roku i teraz też będą nam służyć smile
              • straggly Re: Wózek spacerówka zimą 26.11.13, 11:58
                Mozna pojsc na kompromis i zakupic 3 kola popmowane zamiast 4 albo 8 lzejszych. Poza tym sa wozki z kolami popmowanymi ale nie wielkimi- mountain buggy swift albo baby jogger city mini gt.
    • aniaurszula Re: Wózek spacerówka zimą 26.11.13, 18:59
      zima lepiej sprawdzaja sie duze kolka, przetstowalam na nie jednym sniegu. spacerowke mam zzmalymi wiec jak byl snieg wyjezdzalismy tym co byl glebokim
    • koala0405 Re: Wózek spacerówka zimą 26.11.13, 19:39
      My mamy na zimę Mountain Buggy Urban.
      Fotki z wczoraj:pokazywarka.pl/qh5yhc/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka