Dodaj do ulubionych

bardzo częste pobudki

14.10.13, 13:45
Drogie Mamy, dziś mój synek 7,5m budził się w nocy co ok. 40 minut. Generalnie kiepsko śpi już długo, tylko widzę, że jest coraz gorzej. O co chodzi? Głód? Zęby? Bliskość? Pewnie wszystko po trochu... Głód - pierwsza pobudka ok. 30 minut po zaśnięciu głodu raczej nie oznacza. Mały zjada na kolację ok. 150 ml kaszki jaglanej i zapija piersią, jako że przy piersi zasypia. W ciągu dnia zjada jeszcze trochę zupki (ostatnio b. mało, dosłownie kilka łyżeczek) i na śniadanie również trochę kaszki kukurydzianej z owocami. Kolejne pobudki może i owszem są z głodu, nie wiem... Zęby - cóż, idą i idą. Dziąsła są napuchnięte już chyba od miesiąca. W ciągu dnia synek nie jest bardzo marudny, marudzi tylko w wózku, bo nie siedzi jeszcze i pewnie mu się nudzi, no i ostatnio przy jedzeniu - nie chce nic jeść. Wczoraj dałam na noc Ibum Forte, ale na jakość snu to nie wpłynęło. No i trzeci możliwy powód - bliskość - ale żeby aż tak?! Budzić się co pół godziny? Faktem jest, że gdy synek się przebudzi i zaczyna płakać nie uspokaja go nic, tylko pierś. I pierś działa momentalnie. Synek uspokaja się w ciągu sekundy i spokojnie sobie ciumka. Wczoraj gdy zasnął, ja się wymykałam i po 10 min znowu był płacz. Co mogę zrobić, by choć trochę poprawić sen maluszka? Czytam ten wątek o badaniu pasożytów i też się zastanawiam, czy nie pójść w tym kierunku. Może coś synka budzi? Te pobudki co 30-40 min nie są chyba czymś normalnym nawet jeśli to skok rozwojowy... doradźcie coś, proszę.
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: bardzo częste pobudki 14.10.13, 14:09
      skok rozwojowy.
      minie smile

forum.gazeta.pl/forum/w,572,147386404,147391077,Re_nocny_placz_przez_sen_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,572,147386404,147391372,Re_nocny_placz_przez_sen_.html

poszukaj sobie w archiwum niemowla - watkow o spaniu/niespaniu bylo multum

forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&query=spanie&forumId=572&sortMode=DATE&queryMode=SIMPLEALL&pageNumber=1
    • mruwa9 Re: bardzo częste pobudki 14.10.13, 16:44
      o co chodzi? O nic. Niemowlaki tak maja, po prostu. I to minie. Zawsze mija. Moze za miesiac, moze za trzy, moze za pol roku albo za rok.
      Za to na 100% , gdy tylko dziecko zacznie chodzic do przedszkola, problemem nie bedzie, jak sprawic , zeby dziecko zasnelo i przespalo cala noc, ale to, jak je rano dobudzic do szkoly/przedszkola.
      Jeszcze wspomnisz moje slowa.
    • truskawka-00 Re: bardzo częste pobudki 15.10.13, 11:26
      Moja córa ma identycznie, od początku było sporo pobudek, ale od kiedy skończyła 4mc budzi nas ok 7-20x w nocy. Czasem co 5 min, czasem jest 2h spokoju, ale te 2h to absolutny max. Zasypia ok 20:30 potem budzi się przez godzinę ok 22giej i tak co 3-10 min, potem odpływa i ok 24tej zaczyna się na nowo, ok 1szej je i potem znowu odpływa na ok 2h, potem znowu i już tak od 4:30-5tej kiedy je po raz drugi łazimy już do 6:30 kiedy się na dobre wybudza.
      • amelia00 Re: bardzo częste pobudki 16.10.13, 09:09
        oj, znam to. Moj maly teraz ma 13.5m i budzi sie 3-4x (od 2 miesiecy nie jest juz na piersi). Tak wiec, teraz sie w miare wysypiam, bo pamietam czasy, kiedy budzil sie co 40min. Rzeczywiscie, wczesniej, czy pozniej, ale bedzie lepiej! Trzeba przetrzymac.
        • gajmal Re: bardzo częste pobudki 16.10.13, 11:15
          Ja bym zrobiła profilaktycznie ogólne badanie moczu
          • klaudencja1 Re: bardzo częste pobudki 17.10.13, 17:58
            My mamy identyczniesmile Czyli norma.
          • karolka603 Re: bardzo częste pobudki 18.10.13, 15:10
            czemu akurat badania moczu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka