Dodaj do ulubionych

za dużo mleka

03.11.13, 10:20
Dziewczyny, mam taki dylemat.. może poradzicie. Mam 1,5-miesięczną córeczkę, którą zjada pomiędzy 750-900 ml mleka dziennie. Odciągam 5 razy dziennie i mam ok. 1300 ml. Już nie mam gdzie tego mrozićwink Z jednej strony od przybytku głowa nie boli, ale z drugiej mam wrażenie, że wszystko, co dobre przechodzi do mleka, a mnie już nic nie zostaje tzn. włosy lecą garściami, skóra masakrycznie sucha ( do tego choruję na atopowe zapalenie skóry, więc cierpię podwójnie), blada, a ja jestem słaba. Odżywiam się zdrowo, jem dużo, b. dużo piję. Wiecie może, ile mleka można odciągać bez nadmiernego obciążenia organizmu mamy? Może moje problemy zdrowotne nie są związane z laktacją? Jak myślicie? Co zrobić? Zejść do 4 odciągań, nic nie zmieniać, bo mała zaraz zacznie jeść więcej, czy może jeszcze inny pomysł?

pozdr
Obserwuj wątek
    • flamma87 Re: za dużo mleka 07.11.13, 14:27
      Mari.a.nna - z karmieniem piersią jest tak, że podaż dostosowuje się do popytu. Im więcej odciągasz, piersi otrzymują sygnał do większej produkcji mleka. Spróbuj przez jakiś czas, np. tydzień, odciągać tylko tyle mleka, ile potrzebuje córka, ewentualnie na przyhamowanie laktacji pij 2-3 razy dziennie napar z szałwii przez nie więcej niż 4 dni. Polecam zadzwonić lub wybrać się do poradni laktacyjnej - w momencie kryzysu i zwątpienia tego nie zrobiłam i bardzo żałuję, a konsultantka laktacyjna na pewno by mi pomogła. Karmiłam pezez 4 tygodnie, mała ma teraz 5 miesięcy i ponownie walczę o pokarm, przywracam wygaszoną laktację. Będzie dobrze, zobaczysz, tylko skontaktuj się ze specjalistą, a najważniejsze - nie poddawaj się z karmieniem. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka