Dodaj do ulubionych

Rumianek + odparzenia

30.11.13, 19:38
mały ma rozwolnienie. Chyba 5 tki idą nasz krem przestał sobie radzić z odparzeniem. Co sądzicie o rumianku?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: Rumianek + odparzenia 30.11.13, 19:40
      rumianek lubi uczulac, wiec ostroznie.
      najlepiej zasyp po prostu maka ziemniaczana, bez zadnego kremu.
      i wykap w krochmalu.
      • stokrotka_beauty Re: Rumianek + odparzenia 30.11.13, 19:53
        młody nie jest uczulony na rumianek. Jak robisz tą kąpiel w krochmalu? Dzięki za odzew szybkismile.
        • murwa.kac Re: Rumianek + odparzenia 30.11.13, 19:58
          tfu, zle napisalam
          nie tyle uczula, co podraznia.

kapiel - gotuje normalnie krochmal, jak kisiel. do wrzatku wlewam rozrobiona make ziemniaczana w zimnej wodzie, gotuje chwile i do wanny. dopuszczam wody zeby temp byla ok i wrzucam odparzony tylek wink niech sie pomoczy, myje normalnie i wsio. i pozniej w pampersa pol kilo maki big_grin

proporcje mam na oko
          ok 0,5 l wody gotuje
          w ok 0,5 l zimnej wody rozrabiam 4 lyzki maki ziemniaczanej
          • stokrotka_beauty Re: Rumianek + odparzenia 30.11.13, 20:09
            Dziękismile. Myślę, że innym mamom ten przepis też się przyda.
            • momoneymoproblems Re: Rumianek + odparzenia 30.11.13, 22:24
              rumianek dobry na odparzenia ale wspomagająco, z ziół polecam też korę dębu. Krem jakiś musi być- polecam alantan plus grubo smarowany.
              • murwa.kac Re: Rumianek + odparzenia 30.11.13, 22:27
                nie musi byc.
                moze, ale nie musi.

ja z kazdego powazniejeszego odparzenia wyprowadzalam maka ziemniaczana. bez kremow.
                oczywiscie, nie w kazdym przypadku zadziala, ale moze sie okazac, ze krem nie jest konieczny
                • kaja5 Re: Rumianek + odparzenia 30.11.13, 22:47
                  Moje dzieci raz miały odparzenie i niestety pomogła tylko maść pośladkowa przepisana przez lekarza.
                  Mąka ziemniaczana, hmm moja mama też poleca bo stosowała także to stara metoda, ale zastanawiam się czy puder dostępny w sklepach nie byłby skuteczniejszy? No i jeśli się posypie taką mąką pupę dziecka to czy po chwili jak się założy pampersa a dziecko się zsiusia to czy ta mąka połączona z moczem nie będzie tworzyła na pupie nieprzyjemnej mazi?
                  • murwa.kac Re: Rumianek + odparzenia 30.11.13, 22:50
                    puder ma cala mase chemii dodanej.

nie robi sie maz ani klucha.
    • mamatin Re: Rumianek + odparzenia 01.12.13, 01:58
      może sprobuj zasypke zamiast kremu.
    • stokrotka_beauty Re: Rumianek + odparzenia 01.12.13, 11:04
      Wczoraj jednak zastosowałam rumianek i krem nasz nivea do pupy i jest o niebo lepiej. Dziś jeszcze do tego wykąpię w tym kiślu, co murwa przepis podała big_grin.
      Tak BTW, czy przy piątkach może być rozwolnienie, ale bez bólu zębów? Może to rozwolnienie poprzedzać etap wyrzynania się zębów? Już się zastanawiam czy to grzyby, czy zęby. Młody pogodny, nawet je dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka