Dodaj do ulubionych

pokazywanie palcem

08.12.13, 13:09
Zapytam też tutajwink Ciekawi mnie czy za umiejętność pokazywania palcem (tak ważną przecież i tak często - a raczej jej brak- kojarzoną z autyzmem) można uznać fakt, że dziecię samo pokazuje małe elementy oraz większe rzeczy, czy też siebie w lustrzewink palcem wskazującym czy dopiero jak pokaże coś na polecenie?
Od ok 3 tygodni mały pokazuje wszystko paluszkiem, ostatnio to jego obsesja, nawet własne palce pokazuje wskazującym, jak zawołam "lampa świeci" to też pokaże lampę palcem, pokazuje oko, nos, usta itp., ale jak poproszę "pokaż oko, gdzie mama ma oko" itp. to się tylko patrzy i śmieje.
Jak pytam "gdzie jest lampa" itp to tylko patrzy w tym kierunku. Palcem pokazuje tylko sam z siebie.
Jak to u was jest?
Obserwuj wątek
    • agncwy Re: pokazywanie palcem 08.12.13, 13:55
      Dokładnie tak samosmile sym ma 11,5 mca i tak ten palec mu goni na wszystkie strony juz drugi miesiąc i przyznam ze czasem mnie to juz denerwujesmile
    • nolle91 Re: pokazywanie palcem 08.12.13, 22:09
      Mój ma 15 mies. i palcem nie pokazuje wink
    • leyla76 Re: pokazywanie palcem 08.12.13, 22:15
      Moj za dwa nic koncza rok I tez palcem nie pokazuje.
    • murwa.kac Re: pokazywanie palcem 09.12.13, 06:13
      na pewno syn nie pokazywal nic palcem jeszcze dlugo po skonczeniu roku.
      ale kiedy zaczal i jak to wygladalo - za chinskiego juz nie pamietam.
    • az-82 Re: pokazywanie palcem 09.12.13, 06:43
      No przecież twoje dziecko pięknie pokazuje. Daj mu trochę czasu, to zacznie pokazywać rzeczy poproszony. Już kuma, do czego służy palec i pokazuje. Mów mu zawsze co pokazuje, chociażby pokazywał to samo 15 razy.

Moja zaczęła pokazywać różne rzeczy jak miała 8 miesięcy, ja jej wcześniej też palcem pokazywałam. Jak miała 10 miesięcy, zaczęła pokazywać rzeczy o których mówiłam, ale nie proszona, tylko jak np. powiedziałam, że ubieramy spodnie, to ona już palcem pokazała spodnie, itp. Trochę później zaczęła proszona pokazywać rzeczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka