Dodaj do ulubionych

Pytanie do mam chustowych

01.03.14, 16:13
Wiem, że jest forum chustowe, ale tam pustki i chyba nigdy nie doczekam się na odpowiedź, a z tego co się orientuję sporo tu mam chustowych, może któraś pomoże...
Otóż mam takie pytanie - czy chustę elastyczną mogę wiązać tak, jak zwykłą, tkaną? Tzn. w kieszonkę, ale nie taką jak sugeruje się dla elastycznych - z trzech warstw materiału okrywających dziecko z przodu, tylko z jednej? Tak, żeby poły były ułożone po bokach dziecka a nie okrywały go?
Bo kupiłam chustę elastyczną, fajnie się nam jej używa tylko ma dla mnie jeden szkopuł - trzy warstwy materiału z przodu sprawiają, że i mnie i dziecku szybko robi się za gorąco, pocimy się i trzeba rozplątywać sad Mimo, że materiał to 100% bawełny.
Zastanawiałam się, dlaczego do elastyka i do tkanej kieszonkę wiąże się inaczej i pomyślałam, że może motanie dziecka w chuście elastycznej jest niebezpieczne, bo może odchylić się i wypaść w trakcie - ale jeśli ktoś pomoże mi, przytrzymując dziecko w trakcie wiązania to już potem chyba jest już przytrzymywane bezpiecznie?
Obserwuj wątek
    • skrytapiromanka Re: Pytanie do mam chustowych 01.03.14, 16:35
      Ubierać lżej. Nie ryzykowalabym innych wiązań, ale nie jestem specjalistka.
      • audrey2 Re: Pytanie do mam chustowych 01.03.14, 18:22
        sa dwie szkoly, jedni mowia, ze mozna, inni ze absolutnie
        najlepiej idz na chusty info forum, tam zaraz dostaniesz odpowiedz
        i rzeczywiscie, ubierac minimalnie, w sam bodziak mlode i w chuste, bo w elastyku dzieci poca sie niesamowicie
        albo nawet w sama pieluche, jesli jest cala okryta chusta i chodzisz po domu, w ktoryms momencie chyba tak ubieralam mojego malutka, bo byl przemoczony po elastyku (ale i tak spalsmile)
    • audrey2 Re: Pytanie do mam chustowych 01.03.14, 18:24
      aa, dodam jeszcze, ze mnie instruktorka na elastyku uczyla wiazac wlasnie zwykla kieszonke, tak jak piszesz z polami po boku, ale potem ktos byl tym przerazony
      i najlepiej kup jednak tkana, bo i tak za chwile elastyczna przestaje dawac rade
    • aamarzena Re: Pytanie do mam chustowych 02.03.14, 22:00
      Te wiązania opracowali specjaliści, więc moim zdaniem lepiej się ich trzymać. Ktos ci dobrze poradził - idź na chusty.info tam ci wytłumaczą. Ja miałam tkana, właśnie ze względu na to, że z elastyka dzieć szybko wyrasta i nie poszalejesz z wiązaniami. Pewnie jak elastyka zawiążesz jak tkana to dziecko nie wypadnie, ale może być np. źle przytrzymywany kręgosłup albo coś w tym stylu.
    • rulsanka Re: Pytanie do mam chustowych 02.03.14, 23:46
      To chyba kwestia nośności chusty. Ja nosiłam w elastyku w kieszonce, dopóki synek był naprawdę leciutki (coś około 4,5 kg) Przy większej wadze czułam, że chusta nie trzyma wystarczająco. To nie chodzi o jakieś zagrożenie, tylko po prostu jest niewygodnie tobie i dziecku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka