Dodaj do ulubionych

logiczne myślenie

17.09.14, 23:22
Córka ma 9 miesięcy, chodzimy na rehabilitację, gdzie zawsze jest jakaś nowa, nieznana nam jeszcze zabawka, żeby zainteresować dziecko. Podczas ostatniej wizyty u fizjoterapeutki była to konsola z jajami dinozaurów, gdzie przy odpowiedniej kombinacji jajko pękało i wyskakiwał dinozaur. Trzeba było przesunąć prostokąt, wcisnąć koło, obrócić gwiazdkę itp. Popatrzyła jak ja to robię i tyle z zainteresowania. Została mi zwrócona uwaga, że dziecko w tym wieku powinno już sobie poradzić po pokazaniu i że nie potrafi się na niczym skoncentrować. A moje dziecko interesują tylko takie przedmioty, które dobrze się gryzie i nad nimi potrafi się skupić dłużej. Nawet pianinko w domu i inne grajki poszły w odstawkę. Zaniepokoiły mogę słowa rehabilitantki. Z tą koncentracją się nie zgodzę, po prostu córka nie lubi zajęć, żadna zabawka nie jest w stanie wynagrodzić jej "cierpień". Ale z tym logicznym myśleniem? Co wy o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • mamatin Re: logiczne myślenie 18.09.14, 00:06
      Sądzę,że powinnaś była zapytać, co masz z tym zrobić, że córka tych jaj nie umie obsłużyć?
    • mamatin Re: logiczne myślenie 18.09.14, 00:19
      Co potrafi 9 miesięczne niemowlę? z googla:
      osesek.pl
      samodzielnie siada i przechodzi z pozycji siedzącej do pozycji na czworaka
      pewnie siedzi
      chwyta drobne przedmioty i manipuluje nimi. Przygląda się szczegółom
      naśladuje proste czynności, jak stukanie łyżeczką, przewracanie kartek książeczki
      chętnie i dużo gaworzy. Niektóre sylaby wypowiada świadomie, jako coś oznaczające
      rozumie znaczenie średnio 30 - 40 słów. Niektóre z nich potrafi wypowiedzieć.
      reaguje na swoje imię
      rozumie proste polecenia takie jak „nie wolno" „daj" czy "zobacz".
      szuka wzrokiem nazwanego przedmiotu.
      zdarza mu się zdobyć pożądany przedmiot „sposobem", na przykład przez przyciągnięcie koca.
      okazuje strach przed nowymi rzeczami na przykład głośnymi urządzeniami oraz przed obcymi osobami

babyonline.pl/miesiac-9,rozwoj-dziecka-kalendarz,r6.html
      no nie wiem ... piszą o sprawnym tłuczeniu łyżeczką, grzechotkąsmile

• panizalewska Re: logiczne myślenie 18.09.14, 07:40
      9 miesięcy i ma obsługiwać jakieś jajo z kilkoma rodzajami czynności? pogrzało tego rehab.? normalnie dzieci interesują się takimi zabawkami jak mają rok - 1,5 - 2. Dziecko 9 m-cy to se może walić łapą w coś namiętnie i gryźć wszystko, od dywanu, przez łyżki, na ogonie zwierzaka skończywszy (o ile ten da wink )
      Moja starsza jakimikolwiek ZABAWKAMI związanymi z manipulacją zainteresowała się ok 1,5 roku. Bo manipulowanie przedmiotami codziennego użytku, próby naśladowania np mieszania łyżką - jak najbardziej smile
    • tankky Re: logiczne myślenie 18.09.14, 09:37
      Mam tą zabawkę w domu i mój 14 miesięczny Syn umie otworzyć dwa jajka, ale to tylko jak go o to poproszę, bo tak to wali piąchą w jajka i do tego mu służy to genialne urządzenie big_grin
    • leminia Re: logiczne myślenie 18.09.14, 11:08
      Nie wiem dokładnie o jakiej zabawce mówisz ale jestem prawie pewna że mój 9,5 m syn nie potrafiłby jej obsłużyć wink jedyne co młody po mnie naśladuje to mieszanie łyżeczką w misce, uderzanie w bębenek i jeżdżenie po podłodze zabawką na kółkach. Co do koncentracji.. Sama się zastanawiałam czy mój syn nie powinien się dłużej skupić np. na przeglądaniu książeczki (trwa to u niego max 10 sek) ale obserwując go widzę że potrafi się skoncentrować, tyle że na czymś co go bardzo zainteresuje, może książeczka po prostu nie jest na topie smile
      • malaidka Re: logiczne myślenie 19.09.14, 00:26
        Też się martwiłam koncentracją, ale niejednokrotnie udowodniła, że potrafi, ale musi to być coś wyjątkowego.
        Z całą pewnością twojego synka to nie interesuje. Mojej też nie, żadna zabawkowa książeczka. Za to jak znalazłam "super-śmieszny" ślubny prezent w postaci książki super-niani coś pod tytułem i ty możesz mieć super dziecko czy jakoś tak, to zapatrzona była bardzo. Tam jest sporo kolorowych obrazków dzieci. Bierze książkę, wtedy ja pokazuje dzieci, opowiadam, a ona się cieszy i je całuje. Nawet nie wiedziałam, że potrafi... tongue_out. jak mówię, żeby dała buzi mamie to nie. Ale jak dzieciom albo lali to lecismile
        • leminia Re: logiczne myślenie 19.09.14, 15:54
          No więc właśnie smile Dzieci same decydują na czym warto się skupić. Mój syn wczoraj z zainteresowaniem przeglądał moją dorosłą książkę, bo taka gruba i tyle stron, i tak fajnie lecą przez palce, no i przede wszystkim wygląda zupełnie inaczej niż jego zabawki tongue_out
    • orbital_motion Re: logiczne myślenie 18.09.14, 15:54
      No dajże spokój, 9-cio miesięczne dziecko nie musi obsługiwać takiej zabawki. Olej rehabilitantkęsmile
      • kremka2014 Re: logiczne myślenie 18.09.14, 19:20
        Pani się pomyliły okresy rozwojowe. Take cuś to za pól roku najwcześniej
    • malaidka Re: logiczne myślenie 19.09.14, 00:20
      Dzięki, uspokoiłyście mnie...
      Trochę mnie to zdziwiło, ale wolałam się upewnić. Nie mam niestety skali porównawczej, nie mam znajomych z równie małymi albo młodszymi dziećmi. A może i stety. smile
    • sunlife44 Re: logiczne myślenie 20.09.14, 12:18
      każde dziecko interesuje co innego i każde rozwija się inaczej. Mój obecnie 3,5 latek kiedyś dostał na 1 urodziny taką konsolę - pianinko gdzie są również odgłosy zwierząt.. nie chciał się tym w ogóle bawić nie interesowało go dopiero teraz po to sięga. Więc co powinno umieć dziecko a czego nie to jest moim zdaniem indywidualna sprawa.
    • murwa.kac Re: logiczne myślenie 21.09.14, 09:06
      pania rehabilitantke masz zdecydowanie chora psychicznie.
    • ewa.misko-wasowska Re: logiczne myślenie 23.09.14, 07:56
      Witam,
      mniej więcej do 12 m.ż. dziecko uczy się przyczyny i skutku, ale rozwojowo oceniamy to na mniej skomplikowanych zabawkach - jeden przycisk-coś się pojawia, raczej nie widzę na chwilę obecną powodów do niepokoju.
      Pozdrawiam serdecznie
    • szuga Re: logiczne myślenie 23.09.14, 09:48
      Nie wiem, z jakiego powodu Wy chodzicie na rehabilitację, ale ja z powodu takich komentarzy postanowiłam nie kontynuować wizyt u naszej rehabilitantki. Fajna Pani była, z podejściem, ale co jakiś czas "raczyła" mnie jakimiś swoimi diagnozami...
      I oczywiście nie znam Waszej sytuacji ani lekarskich zaleceń, ale jeśli córka, jak napisałaś, "cierpi" na tych spotkaniach, to może warto np. ćwiczyć jedynie w domu?
      • malaidka Re: logiczne myślenie 23.09.14, 15:49
        aż tak źle to nie jest. cierpi za każdym razem, kiedy nie może robić tego, co by chciała, a mimo to ją ubieram czy zmieniam pampersasmile
    • julka_sz Re: logiczne myślenie 23.09.14, 11:48
      Mój syn ma 14 miesięcy i jestem prawie pewna, że nie obsłużyłby takiego jajka raczej by nim rzucał i pukał a wydaje mi się że rozwija się bardzo dobrze.
    • asia_i_p Re: logiczne myślenie 23.09.14, 19:13
      Do tego, żeby taką zagadkę rozwiązać, są potrzebne dwie rzeczy - dziecko musi być w stanie to ogarnąć intelektualnie i musi mu zależeć. Jeśli dotychczas nic cię nie niepokoiło, to obstawiam, że brak jest w drugiej połówce - dziecko ma gdzieś, czy wyskoczy dinozaur. Jeszcze nie słyszałam, żeby dziecko miało obowiązek rozwojowy interesować się każdą zabawką.

Problem w tym, jak to taktownie powiedzieć rehabilitantce. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka