Dodaj do ulubionych

Chodzenie na palcach

02.10.14, 17:43
Czy Wasze dzieci też w pewnym momencie zaczęły chodzić na palcach?
Ile to trwało i czy trzeba jakoś reagować czy olać? Raz chodzi normalnie raz na palcach.
Obserwuj wątek
    • fizmedka Re: Chodzenie na palcach 02.10.14, 17:49
      Tankky ale twoje dziecie dopiero uczy sie chodzic prawda? To zupelnie naturalne, bo czasami lepiej zlapac rownowage wlasnie na palcach.
      Moja cora czesto wskakuje na palce. O ile dziecko imie tez inaczej obciazyc noge to nie trzeba sie martwic. wink
    • lunetkaa Re: Chodzenie na palcach 02.10.14, 21:58
      Mój syn jak nauczył się stać i potem chodzić to zawsze robił to na palcach. Kupowałam mu buciki ze sztywnym zapiętkiem i wysoką cholewką za kostkę, nawet kapcie takie miał. Do tego rehabilitantka przychodziła z nim ćwiczyć. Sami tez ćwiczyliśmy. Trwało to jakieś 6 miesięcy zanim zaczął prawidłowo stawać na całych stopach. Polecam udanie się do specjalisty, który oceni czy to fizjologia czy należy coś z tym robić.
    • julka_sz Re: Chodzenie na palcach 02.10.14, 22:02
      Moja córka jak zaczynała wstawać i potem chodzić to tylko na palcach. Nie pamiętam jak długo to trwało ale myślę, że kilka miesięcy (może dwa). Z czasem chodzenie na palcach było rzadsze aż pewnego dnia zupełnie zanikło. Drugi dzieć chodzi od 2 miesięcy i jeszcze go nigdy nie widziałam chodzącego na palcach......ehhh każde dziecko to inna historiasmile
    • ela.dzi Re: Chodzenie na palcach 04.10.14, 23:46
      Mam podobny przypadek w rodzinie, ortopeda mówił, żeby się nie przejmować. Dziecko ma już kilka lat i do tej pory lubi chodzić na palcach.
    • ewa.misko-wasowska Re: Chodzenie na palcach 05.10.14, 17:32
      Witam,
      chodzenie na palcach może się zdarzać u dzieci i nie jest zwykle związane z żadnym zaburzeniem, zwłaszcza jeżeli chodzi też na całych stopach. Co innego jeżeli taki sposób zdecydowanie dominuje, wówczas wskazana jest konsultacja neurologa i ortopedy,
      pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka