Dodaj do ulubionych

maly brzuszek boli wieczorem

16.10.14, 21:40
hej dziewczyny sytuacja wyglada nastepujaco:
moj 7tygodniowy synek ma malutki problemik wieczorami
rytual wyglada nastepujaco i powtarza sie kazdego dnia:
budzimy sie kolo godz 19, czasami mama da troche piersi a czasami od razu do kapieli w zaleznosci od tego jak bardzo jestesmy glodni
po wspanialej kapieli przychodzi czas na dalsze karmienie piersia ale oczywiscie sie zloscimy i dajemy nakarmic tylko troszke
pozniej maly czlowieczek dostaje butelke i sztucze mleko. sa to male ilosci nie wiecej nic 60ml bo staram sie mm dawac jak najmniej. jeszcze przed podaniem mm bawimy sie i oczywiscie lezymy na brzuszku zeby dziecko sie nie nudzilo.
za kazdym razem podczas kapieli sprawdzam brzuszek i jest sliczny miekki. przy karmieniu wieczornym i po kapaniu i przed zawsze sa bolesci brzucha. nie sa to kolki bo dziecko jest za spokojne. slysze jak mu jezdzi strasznie po jelitach i poplakuje jak mocniej zaboli. przytulam go wtedy i klade reke na brzuszku. dzieje si tak kazdego wieczoru.
sa bole jest placz przy i po karmieniu. podkurcza nozki i placze malenstwo
nie trwa to dlugo ale jest codziennie
rano wychodza wszystkie gazy i sa tak intensywne i smierdzace baczki ze az sie budzi. trwa to mniej wiecej do 12-13 i wtedy ladnie na spokojnie przesypia pare godzinek
dlatego dziewczyny pytam sie czy mam cos robic z tym brzuszkiem? sprobowac jakiejs aptecznej chemii? od razu mowie z gory ze z mm nie zrezygnuje i to nie jest tego wina. w dzien jest ok i daje mm i piers i jem wszystko i w dzien jest ok.
a moze tak teraz pomyslalam nie karmic go od razu po kapieli tylko troche odczekac? moze sa jakies leki na brzuszek maly chociaz zeby troche pomoglo bo czasami boli naprawde mocno..
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: maly brzuszek boli wieczorem 16.10.14, 23:12
      Normalnie człowiek jest zmęczony. Cały dzień wrażeń, do tego kąpiel, która tez jest dużym przezyciem. Dla takiego maleństwa intensywnym bodźcem są te wszystkie drobiazgi, na które my nie zwracamy uwagi. Wieczorem potrzebny jest spokój.
      Widac nie zabawa mu potrzebna wieczorem, tylko pierś i mama, i święty spokój.

Poranne gazy tez typowe.
      W ciagu dnia człowieka co chwila się przekłada, przewija, podnosi - naturalna gimnastyka. W nocy spokojniej, mniej akcji poruszających brzuszek, więc gazy się kumulują.

Po co podajesz wieczorem mm, skoro sama piszesz, ze sa to niewielkie ilości?
      • xxliithx21 Re: maly brzuszek boli wieczorem 17.10.14, 04:52
        Dziecko jest juz tak na uczone ze bez mm nie zaś nie i nie mam zamiaru tego zmieniać. Tylko ze maluch potrzebuje trochę zabawy bo nie chce iść spać pp kąpieli a na siłę lulac nie ma sensu bo zaś nie i za 15mib znowu rozrabia
        Wiec to nie kwestia wyciszenia
        • bieniewicka Re: maly brzuszek boli wieczorem 17.10.14, 21:25
          Dziecko nauczone czegoś to może być w przedszkolu a nie jak jest 7 tygodni na tym świecie, tak tylko chciałam uściślić smile życzę Wam zeby któryś ze sposobów zadziałał na brzuszkowe problemy, ale jak często widać na tym forum to co działa, to po prostu czas.

Co do karmien pokąpielowych - u mnie zawsze były cyrki, apogeum przypadło na 2 miesiac. Płacz ogromny, mala sie fiksowala na tym płaczu, ze nie była w stanie nawet zauważyć piersi pod noskiem. Przeszło, ale też po obserwacji przestaliśmy kąpać wieczorem. Bo mimo wszystko w naszym przypadku to był dla córeczki wysiłek niepotrzebny na koniec dnia.
    • nothing.at.all Re: maly brzuszek boli wieczorem 17.10.14, 09:11
      Twoi wybór czy podajesz mm czy nie. Ale byłabym aby go nie podawać skoro mało. To że nauczony i nie zasnie to oczywiście da się zmienić ale czasu trzeba i cierpliwości.
      Takie Maleństwa bolą brzuszki bo mają układ pokarmowy nie dojrzały. Z czasem będzie lepiej. Też przez to przechodziłam z córką. Możesz oczywiście masować, podkurczac nóżki do brzuszka, kłasć ciepła pieluszkę/okład, nosić brzuch do brzucha, kłasć na brzuszku,... wszystkie metody dobre jak działają. A możesz tez spróbować podać cos na gazy, wzdecia np. Espumisan czy inne krople. Jak pomogą to fajnie.
      Macie jakieś alergie?
      • xxliithx21 Re: maly brzuszek boli wieczorem 17.10.14, 09:22
        na moje nie ma alergii
        bo ja jem i czekolade i pomidory i nawet orzechy to co niby najbadziej uczula i nie ma zadnych sladow na ciele ani nic sie z malym nie dzieje
        na brwiach ma tylko taka "kaszke" jak przy skazie bialkowej wczesniej mu nawet skora schodzila ale teraz zostala tylko kaszka bez zadnych zabarwien
        • kremka2014 Re: maly brzuszek boli wieczorem 17.10.14, 09:28
          Spróbuj probiotykow dla niemowląt. U mnie pomagaly na delikatne dolegliwosci. Esputicon tez ok. Ta substancja się nie wchłania do organizmu. Poza tym masaże i cieple oklady.
    • lidek0 Re: maly brzuszek boli wieczorem 17.10.14, 20:17
      jest wiele preparatów na kolki, koleżanka z dużym powodzeniem stosowała proszek troisty /podawała dziecku/ no i ja nigdy nie karmiłam przed kąpielą, zawsze po, ale nie kąpałam bardzo głodnego.
    • klubgogo Re: maly brzuszek boli wieczorem 17.10.14, 22:05
      Podawać wieczorem infacol, odbijac (czasami trzeba kwadrans nosić, żeby sie porządni eodbiło) dziecko, masować brzuch podkulając kolana do piersi, uciskając dookoła pępka.
    • kulawik.monia Re: maly brzuszek boli wieczorem 21.10.14, 15:39
      może spróbuj dawać mu rumianek albo koperek , albo gotowe mieszanki , np Spokojny Brzuszek, parę kropelek do butelki z mlekiem, to powinno dobrze działać na trawienie. Możesz mu też robić rowerek i delikatny masaż
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka