Dodaj do ulubionych

Brak zębów

18.10.14, 21:26
Moja Smerfetka za miesiąc kończy roczek. Ale urodziła się miesiąc wcześniej. Dlatego jest traktowana jak dziesięciomiesięczne dziecko. Piszę to dlatego, bo nie ma jeszcze ani jednego zęba. Nie wiem, czy to ma związek z tym wcześniactwem, czy nie? Zaczynam się powoli niepokoić, bo co z tymi zębami?
Obserwuj wątek
    • hahaja Re: Brak zębów 18.10.14, 21:47
      Syn dziś skończył 11 miesięcy. Urodzony w terminie (38 tydzień ciąży). Nie ma ani jednego zęba. Martwię się umiarkowaniewink Jego tata na rok miał jednego zęba.
      Od lekarza słyszałam, że jeśli do 14 miesiąca nie wyjdą warto zacząć się martwić, szukać specjalisty, prześwietlać i sprawdzać czy są zawiązki zębów.
    • go-jab Re: Brak zębów 19.10.14, 05:16
      Ja mialam 16 mcy... Moi chlopcy po 12, corka 14... Nie martw sie - przed osiemnastka wyjda wink
      • wilkowaona Re: Brak zębów 19.10.14, 11:08
        Mój synek skończył 9 mc i tez ani śladu zęba wink
    • manuskrypt1 Re: Brak zębów 19.10.14, 16:24
      Zawiązki chyba są, bo kiedy się spojrzy na dziąsełka, to widać takie bielsze ślady. W maju lekarka nam mówiła, że ma rozpulchnione dziąsła i lada chwila powinny wyjść. A ich jeszcze do tej pory nie ma. Ale tak długo by wychodziły?
    • ewa.misko-wasowska Re: Brak zębów 19.10.14, 21:18
      Są dzieci, u których pierwsze ząbki pojawiają się po 12 m.ż., często okazuje się, że jedno z rodziców też przechodziło późne ząbkowanie,
      pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka