Dodaj do ulubionych

Podwyższona temperatura 38 st

13.11.14, 15:33
Właśnie zmierzyłam córce temperaturę (od wczorajszego wieczora jest dosyć marudna, ale dopiero teraz mnie oświeciło) - na elektronicznym termometrze wyszło 38 st. W czasie marudzenia zazwyczaj miała na nim ~37,4, na spokojnie ok 37 i teraz nie wiem - czy to już kwalifikuje się do lekarza? Na coś z apteki, jakieś czopki, cokolwiek?
Pomóżcie, co począć? Mała ma 3,5 miesiąca, to nasz pierwszy raz z temperaturą smile
Obserwuj wątek
    • ashraf Re: Podwyższona temperatura 38 st 13.11.14, 15:35
      Przed pierwszym podaniem srodkow na goraczke powinnas sie skonsultowac z lekarzem, ktory dobierze srodek, forme i dawke, pouczy cie jak uzywac tych lekow, ew. ktore mozna stosowac wymiennie.
      • haus.frau Re: Podwyższona temperatura 38 st 13.11.14, 15:39
        Hm, nasz lekarz już dziś nie przyjmuje - czy te 38 to temperatura z którą powinnam dzwonić po kogoś do domu, czy jednak czekać do jutra? Zupełnie nie wiem jak do tego podejść...
        • ashraf Re: Podwyższona temperatura 38 st 13.11.14, 15:43
          Jezeli temp nie wzrosnie powyzej tych 38 stopni, to jest stan podgoraczkowy i mozna poczekac do jutra, o ile nie ma innych objawow, dziecko nie jest szczegolnie marudne itd. Jezeli masz jakiekolwiek watpliwosci, to dzwon do lekarza, to jeszcze maly babel jest smile
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Podwyższona temperatura 38 st 13.11.14, 15:49
      Odejmij sobie 0,5 stopnia, czyli ma de facto 37,5, jest to podwyższona temperatura, ale nie jest to gorączka. Obserwuj dziecko i sprawdzaj temperaturę, jak będzie dalej rosnąć, zadzwoń do swojego pediatry - jeśli masz numer telefonu. Najczęściej lekarze dają kontakt do siebie i każą dzwonić, jak coś się niepokojącego dzieje. Jak nie do niego to na pogotowie.
      • ashraf Re: Podwyższona temperatura 38 st 13.11.14, 15:54
        0,5 stopnia mozna odjac, jezeli mierzy sie temperature w odbycie. Jesli autorka ma np. termometr do ucha, to pokazuje rzeczywista temperature.
        • haus.frau Re: Podwyższona temperatura 38 st 13.11.14, 16:33
          Dziekuje za odpowiedzi. Termometr mam elektroniczny na podczerwien, ale zawsze chyba nieco zawyzal temperature (ew. czolko bylo zawsze cieplejsze od reszty), natomiast tak wysokiego pomiaru jeszcze nie mielismy.

Zmierzylam tez zwyklym szklanym-alkoholowym (pod paszka, do pupy sie obawiam bo mala strasznie wierzga), i ten pokazal normalna temp...

Sama juz nie wiem, jesli nie bedzie gorzej to pojde jutro rano do pediatry...
          • ashraf Re: Podwyższona temperatura 38 st 13.11.14, 16:36
            Termometrem zwyklym najlepiej mierzyc w pupie, nie boj sie, tylko przytrzymaj nozki, przeciez wiadomo, ze dziecko nie bedzie lezec nieruchomo, a termometru nie zlamie. Chociaz ja i tak polecam Thermoscan Brauna (do ucha), jest szybki, dokladny (uzywany w szpitalach dzieciecych) i nie dokucza dziecku, mozna nawet mierzyc przez sen smile
            • haus.frau Re: Podwyższona temperatura 38 st 13.11.14, 16:53
              A ile czasu mierzyc? Jak gleboko wkladac, cala ta metalowa koncowke czy tylko kawalek? I czy trzeba ja czyms smarowac np wazelina?
              • ashraf Re: Podwyższona temperatura 38 st 13.11.14, 19:31
                Ile mierzyć to nie pamiętam, bo to już dawno temu było, ale posmarować jak najbardziej można smile
          • kjut Re: Podwyższona temperatura 38 st 13.11.14, 19:45
            Nie szłabym do lekarza. Jeśli jest lekko osłabiona to jeszcze jakieś badziewie złapie, tam masa chorób przecież. Poniżej 38.5 tez bym nie zbijała chyba ze dzidziuś ewidentnie źle się czuje. Poczekaj spokojnie 2-3 zobaczysz co się będzie działo. .
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Podwyższona temperatura 38 st 13.11.14, 16:34
          No, założyłam, że mierzyła w odbycie. Mój błąd.
    • julka.82 Re: Podwyższona temperatura 38 st 13.11.14, 17:22
      My miałyśmy ostatnio pierwszy raz podwyższoną temperaturę - 3 dni po 37, 3 noce 38. Okazało się że to była trzydniówka.
    • murwa.kac Re: Podwyższona temperatura 38 st 13.11.14, 18:04
      przy ledwie 38 nie ma potrzeby ciagnac dzieciecia do lekarza.
      podaj paracetamol/ibuprofen wedle wskazania na ulotce i obserwuj.

jezeli goraczka bedzie sie utrzymywac dluzej albo dojda inne objawy - wtedy do lekarza. teraz bez sensu, bo w przychodni oslabiony organizm Twojego dziecka moze zlapac gorszy syf niz ta goraczka.
    • haus.frau Re: Podwyższona temperatura 38 st 13.11.14, 21:15
      Dzięki wszystkim za odpowiedzi smile. Berbeć na razie śpi, temperatura na śpiocha spadła do akceptowalnych poziomów, będę obserwować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka