Dodaj do ulubionych

Trójka dzieci :-)

26.01.15, 17:05
Dawno tu nie zaglądałam, bo nie miałam czasu. W październiku urodziłam trzecie dziecko. Różnica między dziećmi to równe 2 lata i 4 mce. Najstarsza skończyła właśnie 5 lat. Chciałam się podzielić informacjami, bo poczytałam trochę wątków Waszych i widzę, że ja to zupełnie jakaś inna jestem. Jak przy pierwszym dziecku byłam oczytana, tak teraz nie mam czasu na to zupełnie. Sukcesem jest to, że dzieci głodne nie chodzą smile a tak poważnie, to Wy naprawdę z zegarkiem w ręku sprawdzacite drzemki, czasy czuwania itd? Moje trzecie dziecko, obecnie ma 3 mce i jest najbardziej wymagająca. Były kolki, zaparcia, pobudki co godzinę, do tego wędrówki nocne starszakow,bo chcą się przytulić. I nic nie poradzę, dziecko karmię butla na żądanie, zasypiam nie wiem kiedy. Starszaki przytulam, bo potrzebują, a dawno były nauczone spać u siebie całą noc. Wszystko robię intuicyjnie. Jak najmłodsze śpi to się nie zastanawiam ile. Wróciłam ze spaceru, wstawilam gondole do sypialni, uchylilam okno i byłam szczęśliwa, że śpi bo mogę coś zrobić. Wczoraj było podobnie, jak zasnęła o 15 na spacerze, tak przekimala w tym wózku do 19. Oczywiście reszta w domu, spaceru było jakieś 1,5 godziny.
Obserwuj wątek
    • ewelina.90 Re: Trójka dzieci :-) 26.01.15, 19:27
      Niektórzy tak inni nie. Chodzi o ten zegarek wink
      Gratulue trzeciego malucha smile
    • agncwy Re: Trójka dzieci :-) 26.01.15, 21:13
      Nie Ty jedna taka inna 😊 u mnie podobnie tylko dzieci razy cztery. Najmłodszy też z października i też najbardziej wymagający. Jak czytałam te czasy czuwania to aż zaczęłam się zastanawiać czy to faktycznie ma tak być ale moje dziecko samo reguluje sobie ile śpi 😊 nie da się ustawić wg.zegarka😊
      • olewka100procent Re: Trójka dzieci :-) 26.01.15, 21:50
        to jest jak najbardziej normalne, przy pierwszym dziecku wyprawka, ciuszki , wszystko na tip top jak najlepsze, wyprane ze 3 razy i wyprasowane hehe . Przy drugim, uzywany wózek, uzywane ciuchy, łózeczko i wanienka z piwnicy wyciągnięte po 6 latach smile a teraz przy trzecim , heh rodze za 2 mieś i nie mam nawet imienia wybranego, nie wiem jeszcze jak zorganizować spanie , nie wiem jeszcze w którym pokoju ulokować najmłodszego członka rodziny smile mam czas bede pózniej myśleć
      • 02kaja Re: Trójka dzieci :-) 27.01.15, 13:23
        To ja gratuluję w takim razie czwórki smile a jaka różnica wieku między dziećmi? To fakt, że zawsze można nie czytać, ale ja z tych co lubią. A fora internetowe to czasem lepsze źródło niż inne, bo mamy są doświadczone w jakimś tam stopniu. Nie jestem z tych, która porównuje, ale może inne metody się przydadzą wink Sukcesem ostatnim mojej najmłodszej córki jest to, że robi kupki sama. Był taki tydzień, że musiałam pomóc. Żal sciskal serce, jak to dziecko samo się męczyło. Pomogła herbatka z rumianku plus probiotyki. Szukałam takiego preparatu plantex duo, mialyscie z tym doczynienia? Średniak jeszcze ma pieluchy, też temat rzeka, bo podejść odpieluchowania było kilka. Latem, zimą, w tetrze, w mokrych majtach. Zero reakcji. Komunikuje tylko jak już pupa szczypi. Mamy czas do września, bo idzie do przedszkola i musi być samodzielny. A jak to u Was wyglądało? Córa ododpieluchowala się sama po drugich urodzinach, ale wolala dużo wcześniej. I miałam nie porównywać, a jakoś samo tak wychodzi smile
        • agncwy Re: Trójka dzieci :-) 27.01.15, 16:09
          Różnica u nas to 12,9 i 2 lata no i ten najmłodszy 😊 Dwulatek też jeszcze z pieluchą,nie przeszkadza mu kupa chyba ze też już zaszczypie. Na nocnik siada ale woli jak narazie w majty się załatwić. O plantexie to ja słyszałam jak urodziło się pierwsze dziecko,wtedy był to popularny i dobry lek ale dziś to nie wiem czy jest jeszcze w aptekach. Ja podaje dicoflor bo mały ma jeszcze wzdęcia. Ogólnie to przy tej mojej czwórce to najbardziej doskwiera brak czasu aby wszystko ogarnąć,doba za krótka czasami no i brak pomocy i wsparcia ale to już inna bajka. Jakoś trzeba pchać ten wóz😊
          • 02kaja Re: Trójka dzieci :-) 27.01.15, 21:51
            No właśnie doba za krótka. Ale najmłodsza coraz lepiej śpi w nocy, jest z tych co piją mało a często i nijak tego się nie da zmienić. Za to da się ją karmić na śpiocha, więc śpi ze mną w łóżku mniej więcej od 1 w nocy, wtedy kiedy się przebudzi pierwszy raz. Dziś przygód więcej się szykuje, bo z kolei najstarsza odkąd wróciła dziś z przedszkola to ma bóle brzucha i wymioty. Oby to nie był wirus, tylko niestrawność. Bo nie uchronie pozostałych maluchów. I tak to jest smile najważniejsze zdrowie, reszta się sama układa smile
    • haus.frau Re: Trójka dzieci :-) 26.01.15, 21:52
      Gdyby tak nie bylo internetu, ani ksiazek, to moze bym w koncu doszla do takiego zwyklego matczynego spokoju o ktorym piszesz smile. Ale ze sa, a ja z tych bardziej przerazonych i wannabe-perfekcjonistek, to zaczelam czytac a jak tylko zaczelam, to wszystko sie zaczelo sypac i dzieć stal sie marudny, nieodkladalny i w ogole niemozliwy w obsludze... Kara za glupote, po co bylo czytac?

Ja tam czasow czuwania nie stosuje jak w zegarku, ale w kryzysowym momencie gdy zbaranialam i nie wiedzialam co robic pomogly nam jako punkty orientacyjne, i czesto nadal sie sprawdzaja. Ale oczywiscie jak mala postanowi zasnac na 4h to korzystam, napawam sie i laduje akumulatory smile.

Mam nadzieje ze przy drugim i ew trzecim zdam sie juz tylko na intuicje i podejde do wszystkiego z podobnym jak Ty spokojem smile.
    • ama-ka Re: Trójka dzieci :-) 26.01.15, 22:47
      Spokojnie z tymi czasami czuwania - mi się z nimi lepiej ogarnia małego i bardziej rozumiem jego zachowanie. Jeżeli dziec by mi spal , to pewnie nic bym nie zmieniala.. A ze nie spał, to trzeba było szukać rady, i pomoglo wink wiec nie czytaj, jak u Was wsszystlo ok i jest Wam dobrze tak jak jest, i tyle smile
    • paulina8989 Re: Trójka dzieci :-) 27.01.15, 13:41
      gratulacjesmile jak dzieci ladnie śpią to pewnie,po co czytac.... ale jak są cyrki itp to ta wiedza sie przydaje a niestety masa dzieci ma problemy ze snem....
      jej ja nie wiem czy sie na drugie dziecko zdecyduje a ty widze trojka,czworka... piekniesmile
      • paulina8989 Re: Trójka dzieci :-) 27.01.15, 13:41
        mialo byc a tu widze trojka czworkawink
        • d.gadom Re: Trójka dzieci :-) 04.02.15, 00:13
          Hej. Ja też mam 3 - zdaje się taką samą jak 02kaja: 5,5, prawie 3 i teraz 4m-ce.
          Tak sobie myślę, że przy takim zestawie i przy zaprawie bojowej, własna wygoda i potrzeba chwili jest najważniejsza.
          Część rzeczy mamy już w małym palcu.
          Ja poczytuję, żeby sobie przypomnieć - zwłaszcza przy 4 miesiącu, a przypomniały mi się te opuszczane drzemki, teraz 3, potem 2. Opuszczania tej ostatniej nadal nie mogę odżałowaćwink))
          Co do metod wszelakich (od zasypiania, przez jedzenie, odpieluchowanie, bazgranie na ścianach, lanie brata po czytanie) to się zdążyłam zorientować, że nie ma metod które działają w 100% na każde dziecko. Raczej musi, się zdarzyć, że to dziecko podda się metodzie - co nie zawsze się zdarza i różni w zależności od upartości egzemplarza.
          Lubię doczytywać, próbować, ale jak coś nie działa albo mi nie leży to odpuszczam i szukam dalej, albo jakoś łączę to co wyczytałam.
          Mi dzieci (do 6 -7 m-cy)zazwyczaj nie wytrzymują dłużej niż 2,5 godziny bez KP. Usypiam więc cyckiem. Czemu nie. Czasami zaśnie na rękach, bo zapomnę odłożyć, czasem nie zdążę zająć się usypianiem i zasypia samasmile Przy dobrej pogodzie wystawiałam na taras na drzemkę, zamiast spacerować, bo mi szkoda czasusmile Spacerować wolę jak dziecko nie śpi, bo wtedy widzę w tym sens. Znowu zamierzam karmić BLW- to dopiero jest ulga i oszczędność czasu i frustracji innych dzieci - nie musieć nigdy w życiu karmić dziecka łyżeczkąwink))
          Lubię plany dnia, bo one porządkują dzień i czasem można je nagiąć też pod siebie. Dzieci kochają rytuały - ale trochę wolności/elastyczności i urozmaicenia chyba warto im zostawić dla własnego bezpieczeństwa. Pamiętam jak musiałam na wakacjach uśpić mojego łóżeczkowego roczniaka w dużym łóżku! Tydzień walki. Komedia. Albo zamiast taty przeczytać 2 latkowi ulubiona książeczkę - dziecięca rozpacz nie ma dna.
          Białego szumu nie spróbuję - choćby gwarantował regularne drzemki o stałych porach, bo chyba bym oszalała, wystarczy zegar co tykasmile))
    • nihiru Re: Trójka dzieci :-) 04.02.15, 10:14
      Ha! Ja dopiero dwójkę a mam, a i tak sama z siebie się śmieję, jak się stresowałam przy pierwszym - podać smoczek czy nie? Kłaść teraz czy jeszcze zaczekać? A może za długo śpi i trzeba wybudzać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka