Dodaj do ulubionych

twarde kupki

31.01.15, 18:50
Czy Wasze dzieci też tak mocno tłoczą kupki??? u nas od paru dni widać i słychać, jak Mały ( 8mcy) robi kupkę, tłoczy ją tak mocno, że jest cały czerwony na twarzy, potem w pieluszce znajduję taką dość twardą (naprawdę twardą tak mi się wydaję) kupkę - i wcale nie mam jej dużo, za to po trochu 2-3 razy dziennie tak robi... rozszerzamy dietę już od jakiegoś czasu, przez ostatnie 2 dni wypił w dzień może po 100 ml mm, normalnie jest na kp. Od czego to może być? to jest normalne?
Obserwuj wątek
    • stysia1987 Re: twarde kupki 31.01.15, 18:59
      U nas tez twarda kupka. Hmm moze byc marchewka/banan/za duzo ryzu/za malo wody. Albo alergia...
    • babybump Re: twarde kupki 31.01.15, 19:24
      Może być po mm skoro dziecko normalnie go nie dostaje.
      Podawaj gruszki, śliwki, brzoskwinie. I dużo wody, szczególnie podczas posiłków.
      PS. Co do owoców, to mam zasadę, aby nie podawać ich po 16, aby kupa nie wybudziła dziecka w nocy.
      • ama-ka Re: twarde kupki 31.01.15, 20:50
        Marchew jadł wczesniej - i objawem było brak kupki przez parę dni a nie twarda kupka,.. Wodę dostaje, ryżu nie jadł, banan zjadł ale tak śladowe ilości ze szkoda badać..faktycznie mam gruszkę i jutro podam.
        W nocy kupa nigdy go nie budziła, w sensie nigdy po 4 mcu bo wczesniej i owszem..
        Owoców po 16 nie dostaje, ale za to dostać może kasze kukurydziana lub manna ugotowana na owocach ale to chyba nie szkodzi, bo owoce gotowane.. A moze to faktycznie mm? Jutro dodam mu śliwki suszone do kaszy, i zwieksze ilość wody do picia w ciągu dnia, bo może faktycznie malo jęk pije...
        • babybump Re: twarde kupki 31.01.15, 20:59
          Podawaj po prostu więcej owoców 'przeczyszczających' (podałam Ci kilka wyżej). Marchewka i banan często powodują zatwardzenie.
        • kjut Re: twarde kupki 01.02.15, 11:54
          Jeśli jest karmiony piersią bez ograniczeń i na żądanie to woda konieczna nie jest.
          • babybump Re: twarde kupki 01.02.15, 16:02
            Autorka watku napisala ze podaje mm.
            • kjut Re: twarde kupki 01.02.15, 16:05
              przez ostatnie 2 dni wypił w dzień może po 100 ml mm, normalnie jest na kp

Podaje mm, ale przede wszystkim jest na piersi.
              • koralik37 Re: twarde kupki 01.02.15, 20:26
                U nas gruszka wstrzymywala. Jak widzę że przez 2-3 dni jest za twardo, podaje suszona sliwke z bobo vity (fajna bo bez cukru i zageszczczy). Zawsze działa.
              • ama-ka Re: twarde kupki 01.02.15, 21:21
                no tak, tyle, że mały generalnie je coraz więcej stałych posiłków, i moim zdaniem nawet jest przystawiam go do piersi, to je bardzo mało.. krótko i mało.... nadrabia w sumie rano - bo spija z obu całość, ale to i tak mało moim zdaniem.. może więc dlatego tak jest...?
                • babybump Re: twarde kupki 01.02.15, 22:28
                  Tak, skoro jest mało kp, to podawaj wodę.
                  • bieniewicka Re: twarde kupki 02.02.15, 02:02
                    U nas chyba dynia zatwardza lekko. Ponoć burak ułatwia sprawę, oprócz gruszki i śliwki. A na grupie blw fb dziewczyny rekomendowaly pomarańcze, mandarynki i kiwi.
                    • kremka2014 Re: twarde kupki 02.02.15, 11:28
                      U nas marchew dynia i chyba jajko źle działają. Gęste kupy i pobudki w nocy co godzinę...chyba od tego.... Oj bądź tu mundry😉
                      • babybump Re: twarde kupki 02.02.15, 16:14
                        Może być jakaś alergia na jajko?

Co do cytrusów to bym uważała, bo często uczulają (włącznie z kiwi). No chyba, że już podawałaś i nie było problemów.
                        Marchew często powoduje zatwardzenia.
                        • ama-ka Re: twarde kupki 02.02.15, 18:00
                          właśnie jajka już daaawno nie podawałam, bo jakoś mu nie podchodzi... muszę pomyśleć, jak to jajko przemycić do diety..
                          może to faktycznie to mm? synuś wypija dziennie tak ok 100-150 ml. A wodę podaję zawsze, ale w ciągu całego dnia może spije tak z 30-50 ml max.
                          Marchew czy dynię jadł wcześniej i jak już to nie było kupy, a nie że była taka twarda...
                          dziś przemyciłam śliwkę suszoną do kaszy kukurydzianej - zobaczymy, może zruszy.. Buraczki jadł wczoraj i kupka wyszła lekko bardziej miękka, ale i tak cały purpurowiał, jak ją robił...
                          ostatnio też sok z melona podałam, w sensie ugotowałam na nim kaszkę - może to ten melon..?
                          • kjut Re: twarde kupki 02.02.15, 18:02
                            Jajko (żółtko właściwie) fajnie się przemyca w budyniu smile
                            • ama-ka Re: twarde kupki 02.02.15, 18:15
                              ooo, fakt, budyniu mu jeszcze nie serwowałam, ostatnio próbował kaszę jaglaną na mleku, ale zjadł kilka łyżeczek i koniec..
                              rozumiem, że standardowo budyń normalny jak dla dorosłych - na mleku? a jak dajesz to żółtko?
                          • bieniewicka Re: twarde kupki 02.02.15, 18:13
                            U nas jajko było ugotowane, dodane do ugotowanej dyni i zblendowane na paste i chlebem tym posmarowany. Ale sam przecier tez byłby dobry. Kombinacja jajko, ryż, brokul tez znaczną smile jajecznica tez była grana. Roznie można smile
                            • ama-ka Re: twarde kupki 02.02.15, 18:16
                              jajecznica nie podchodzi.. może zblenduje jajko i posmaruje nim chleb..? ogólnie to chleb uwielbia wink
                              • bieniewicka Re: twarde kupki 02.02.15, 18:19
                                Sounds like a plan smile Chleb u nas tez, tata piecze pyszny smile
                                • babybump Re: twarde kupki 02.02.15, 18:30
                                  zrób placki z jajka i banana. Rozgnieć jeden banan i zmieszaj z jednym jajkiem. Smaż na małej ilości oleju (może być kokosowy, będzie zdrowiej).

Kurcze, ja nie rozumiem 'przemycania'. Współczuję. Moja córka od początku je wszystko to, co my.
                                  A co do wody, to teraz pije 750ml dziennie, plus pierś z 6-10 razy. Jeszcze nigdy prawdziwego zatwardzenia nie miała.
                                  • ama-ka Re: twarde kupki 02.02.15, 18:36
                                    to zrobimy placki na jutro na śniadanie smile

tzn o to przemycanie to chodziło mi, ze w jajku ewidentnie są ważne składniki, a on jakoś kręci nosem na nie wink a nie chce wmuszać w niego, żeby jakiś urazów do jedzenia się nie nabawił..
                                    750 ml wody??? prawie litr???? o bozesz, to ja tyle nie pije wink w czym jej podajesz? w normalnym kubku? bo z niekapka leci, ale wooooolno a mały niecierpliwy i mało pije... ;/
                                    • bieniewicka Re: twarde kupki 02.02.15, 18:43
                                      Jezus Maryja 750ml wody?? Takie placuszki pyszna sprawa smile a banana na pewno lubi wink
                                      • babybump Re: twarde kupki 02.02.15, 18:49
                                        Pije z kubka Lovi 360. Czasami z doidy, ale wtedy ja jej muszę pomagać. Kubek z wodą ma zawsze przy sobie, gdy się bawi, albo gdy jest w wózku. Podczas jedzenia pije po prawie każdym kęsie, inaczej by nie jadła. Rano po pobudce i dówch piersiach wypija dodatkowo prawie cały kubek (250ml), ale moja córka nie pije nic w nocy. pozostałe dwa kubki w ciągu całego dnia. Ona uwielbia wodę.

Placuszki smaruję też masłem orzechowym. Pyszne też są muffiny z bananem, masłem orzechowym i płatkami owsianymi. Tam też jest oczywiście jajkp.
                                        • babybump Re: twarde kupki 02.02.15, 18:57
                                          Właśnie gdy moja córka zaczęła kręcić nosem na jedzenie to zaczęłam jej podawać wodę. Okazało się strzałem w dziesiątkę. Nie chodziło jej o to, że ona nie chce jeść, tylko po prostu potrzebowała sobie popić.
                                          • ama-ka Re: twarde kupki 02.02.15, 21:59
                                            no ja też podaję wodę, ale z tego niekapka to tak wolno leci, ze widzę, ze mały całym sobą ssie, a upija raptem troszkę...
                                            kupiłam Lovi 360, ale m-c temu jeszcze małemu nie podchodził jeszcze, w sensie nie umiał pić.. może go odświeżę teraz. A doidy faktycznie chciałam nabyć.
                                      • ama-ka Re: twarde kupki 02.02.15, 22:00
                                        Bieniewicka - i tu Cię zaskoczę - bananów nie lubi big_grin
                                        zjadł raz, jak widział, że jadła dziewczynka lekko starsza od niego, która przyszła ze swoimi rodzicami z wizytą do nas big_grin
                                        • wilkowaona Re: twarde kupki 02.02.15, 22:18
                                          A budyn to taki z torebki gotujecie, jak dla dorosłych?
                                          • kjut Re: twarde kupki 02.02.15, 23:48
                                            zal kasy. Rob domowy. Zdrowiej i taniej.
                                            • bieniewicka Re: twarde kupki 03.02.15, 00:08
                                              No budyń to chyba jakieś 2zl wiec mała oszczednosc wink ale zdrowiej na pewno domowy, ja bym sklepowego bobasowi nie dala. Ale to ja.
                                              • kjut Re: twarde kupki 03.02.15, 08:12
                                                Ziarnko do ziarnka smile

Tak czy siak czas ten sam, a przynajmniej wiadomo co w środku.
                                                • ama-ka Re: twarde kupki 03.02.15, 08:34
                                                  a budyn to mega łatwa sprawa - mleko, mąka ziemniaczana i wanilia. A tak mi się przypomniało, że moja mama mleko do kaszy mannej dodawała - zółto osobno i ubite białko.
                                                  A u nas właśnie śniadanie - i mały gardzi plackami z banana i jajka wink za to ja wcinam aż się uszy trzęsą wink
                                                  • bieniewicka Re: twarde kupki 03.02.15, 11:24
                                                    Ja tez placki bananowe uwielbiam big_grin No i tak, zaskoczyłaś mnie że Twój synek gardzi słodkim bananem! Słyszałam że to faworyt wśród dzieci. Moja uwielbia takie dojrzałe, aż się trzęsie na widok smile

Słuchaj ama-ka, to może on w ogole gustuje w innych smakach. Typu wiesz, bieluch, ogórek świeży, awokado, a może lubi kwaśne?
                                              • wilkowaona Re: twarde kupki 03.02.15, 08:54
                                                Ale ja nie mam pojęcia jak zrobic domowy budyn?!
                                                • kjut Re: twarde kupki 03.02.15, 09:43
                                                  Na przykład tak:
                                                  www.onelittlesmile.pl/2014/04/jak-zrobic-domowy-budyn.html?m=0
                                                  Generalnie sprawa jest prosta. Z dwóch szklanek mleka 1.5 szklanki zagotowujesz. Możesz dodać łyżkę masła. Do reszty (pół szklanki dla kiepskich z matmy tongue_out) zamiast torebki dodajesz dwie łyżki mąki ziemniaczanej. No i już pozostaje tylko kwestia smaku. Więc albo wanilia albo kakao albo sok malinowy, co tam lubisz. Do zimnego mleka oprócz mąki można żółtko dodać, ale to nutę jest konieczne smile
                                                  • ama-ka Re: twarde kupki 03.02.15, 13:16
                                                    wilkowaona - podobnie jak budyń zrobisz kisiel - tyle, że na wodzie z dodatkiem soku albo na samym soku smile)
                                                  • wilkowaona Re: twarde kupki 03.02.15, 13:23
                                                    Dziękuje wam smile
                                                • bieniewicka Re: twarde kupki 03.02.15, 11:27
                                                  Lol spytaj wilkowa teściowej, na pewno robiła mężowi smile bo za naszych niemowlęcych czasów to przecież takich proszków raczej nie było.

Tutaj masz przepis na zdrowiutki jaglany: www.jadlonomia.com/2013/06/budyn-jaglany.html
                                                  a tutaj na zwykły: niebonatalerzu.blogspot.com/2014/03/budyn-domowy.html
                                                  • wilkowaona Re: twarde kupki 03.02.15, 11:42
                                                    Bieniewicka ty zgrywusie wink
                                                    Spytam, spytam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka