muumucca Re: spanie - ankieta 24.03.15, 16:58 48 47 0 N KP (niedużo ale nadal) 3 N 1 N KP Odpowiedz Link Zgłoś
neko1982 Re: spanie - ankieta 24.03.15, 18:26 4,5 N 1 N mm 1 pobudka jest od 3 dni,wcześniej od dłuższego czasu były 2 Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: spanie - ankieta 24.03.15, 18:40 8 N 5 TT kp jak widać uczyłam dziecko zasypiać samodzielnie i zaczyna sam zasypiać, natomiast u nas umiejętność samodzielnego zasypiania nie idzie w parze z liczbą pobudek w nocy, wiec nie wiem czy ma byc to ty czy tn ..... Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: spanie - ankieta 24.03.15, 18:47 Chodzi o to czy dziecko samo zasypia. Bez względu na to czy budzi sie w nocy czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: spanie - ankieta 24.03.15, 21:23 jak widać uczyłam dziecko zasypiać samodzielnie i zaczyna sam zasypiać, natomiast u nas umiejętność samodzielnego zasypiania nie idzie w parze z liczbą pobudek w nocy, wiec nie wiem czy ma byc to ty czy tn Bo dziecko budzi się w nocy z przyzwyczajenia. Powinnaś swoją metodę nauki zasypiania też zastosować w nocy przy przebudzeniach. Pierwsze karmienie 8-9 godzin po zaśnięciu. Na drugie już nie starczy czasu. nie wystarczy tylko nauczyć zasypiać, bo jeśli dziecko ma pobudki 'przyzwyczajeniowe', to za nie też trzeba się zabrać. Tu właśnie tkwi jeden z powodów, dla których dzieci nauczone samodzielnego zasypiania nadal budzą się w nocy - rodzic zapomniał o tym, że za noc trzeba też się 'zabrać'. Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: spanie - ankieta 24.03.15, 21:37 Babybump, nikt Cię o radę nie prosił. Nie zaśmiecaj mi wątku dobrze? Napisz na priv do kogos jak koniecznie ratowac chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
jusiakr Re: spanie - ankieta 24.03.15, 18:37 Starsze: 55 5 0 TT do 5 m kp, do 8 m mieszane, potem mm Młodsze: 1 N 3-4 N kp Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: spanie - ankieta 24.03.15, 20:49 21-N (1-2 razy pobudka na mleko,czasem kilka dodatkowych pobudek żeby dać smoka), karmiony MM- TT(lecz to mój osobista metoda,żadna z podręcznikowych itp). Super pomysł Kjut Dzięki www.suwaczki.com/tickers/dqprj44jonkmf48i.png Odpowiedz Link Zgłoś
mika8001 Re: spanie - ankieta 24.03.15, 22:04 30 2 0 N tylko kp, wciaz jeszcze karmie. Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: spanie - ankieta 25.03.15, 09:29 mika, Ty jakis los na loterii wygralas Odpowiedz Link Zgłoś
mika8001 Re: spanie - ankieta 28.03.15, 06:31 I tak i nie. Owszem, wysypiam sie praktycznie od zawsze. Ale ona bardzo, wręcz ekstremalnie mało spi i zawsze tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: spanie - ankieta 24.03.15, 22:24 A gdzie ja zaśmiecam Twoje? Nie każdy wątek o spaniu jest automatycznie do Ciebie, wiesz? Znajdź mi jeden przykład wątku z pytaniem wprost do Ciebie i moim wtrąceniem nie ma temat. Czy ktoś ją może zmoderować? Odpowiedz Link Zgłoś
arya82 Re: spanie - ankieta 25.03.15, 00:31 Starszy: 33 17 0 N KP Mlodszy: 9 N 2 N KP Bardzo fajny pomysl, choc grupa niereprezentatywna, ale moze byc cIekawy wynik. Taka uwaga na marginesie, mlodszego wpisalam tak jak wpisalam. Mamy teraz skok I zeby ida, wiec budzi sie srednio 2 razy ( byly noce ze co godzine. Tak naprawde jak dla mnie przesypia noce od urodzenia, potrafil I 6-7 godzin w nocy spac ciurkiem, po czym cycal odwracal sie na drugi bok I spal dalej. Kjut co Ty traktujesz jako przesypianie? U nas lekarze I eksperci twierdza, ze jezeli dziecko spi ciurkiem iles godzin (nie pamietam juz 5-7) to juz sie uwaza zaprzespana noc. Oczywiscie z wiekiem ten czas sie wydluza. Jak jest pobudka jedna czy dwie nad ranem na pocycanie, przytulenie to I tak jest to przespana noc... I ja tez sie przychylam do tego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
mika8001 Re: spanie - ankieta 25.03.15, 07:48 hmm 5h bez pobudki to moja tygodniowa przesypiala... w zyciu bym tego nie uznala za przespana noc... Noc zdefiniowalam jako spanie bez pobudki - od polozenia do wstania. Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: spanie - ankieta 25.03.15, 08:19 Powiedzmy, że ponieważ szczególnie poważne badania to nie są to możemy uznać przespaną noc wtedy, gdy rodzic jest usatysfakcjonowany tu wiele rzeczy trzeba tak potraktować. Np co to znaczy, że nauka samodzielnego zasypiania działa? To też rodzic musi osądzić po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: spanie - ankieta 25.03.15, 17:26 To ja zmieniam zeznania, bo moja czterolatka budzi się co prawda i przychodzi do mnie do łóżka ale robi to po cichu i że przyszła zauważam dopiero przy następnej pobudce młodszej. A więc będzie tak: 48 42 0 N Odpowiedz Link Zgłoś
doromka Re: spanie - ankieta 25.03.15, 09:05 Myślę, że powinnaś sprecyzować co to znaczy przespana noc. Każda mama może to interpretować inaczej. U dziecka 1-3 miesięcznego to będzie 6 godzin , a u rocznego 11-12. A może chodzi o noc bez nocnych karmień, to wtedy dotyczyłoby to tylko starczych dzieci. Poza tym z moich obserwacji, jako mamy dwójki pociech, wynika, że bardzo duży wpływ na pobudki nocne ma sposób karmienia. Jak przestałam karmić piersią to i nocne pobudki się skończyły jak ręką odjął. Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: spanie - ankieta 25.03.15, 09:09 Mysle, ze kazda z nas instynktownie i bez definicji potrafi stwierdzic czy jej dziecko przesypia noce. Pytanie o sposob karmienisa jest. Odpowiedz Link Zgłoś
doromka Re: spanie - ankieta 25.03.15, 09:16 Jak każda mama wpisze wiek, w którym dziecko wg niej przesypia noce wg innych kryteriów to Twoje "badania" nie będą miały nic wspólnego z rzeczywistością. Moje młodsze dziecko, od 1-go miesiąca życia miało nocne przerwy w jedzeniu po 5-6 godzin, a przestał się budzić wogóle w 8 miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: spanie - ankieta 25.03.15, 09:20 Ojejejku doromka. To albo nie czytaj, albo mi za to zapłac. Słowo honoru, no nie mogę. Czy wszędzie musimy szukac dziury w całym? Przeciez wiadomo, ze to zabawa tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: spanie - ankieta 25.03.15, 17:35 Wiesz, moich koleżanek dzieci KP do roku zaczęły przesypiać całe noce gdzieś po skończeniu 6 m-cy, moje starsze dziecko karmione do 2,5 r. ž. Zaczęło w miarę spać jakieś pół roku temu w wieku 3,5 roku bo tak to jak nie lęki nocne to bóle wzrostowe, zawsze coś. Znam też dwa przypadki dzieci karmionych mm od urodzenia a noce zaczęły przesypiać po skończeniu 2 lat. Czyli trzeba by doprecyzować, że co prawda KP zwiększa prawdopodobieństwo nocnych pobudek ale karmienie mm tez nie daje gwarancji spokojnych nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
eemcia82 Re: spanie - ankieta 25.03.15, 09:17 Ja już mogę powiedzieć co widać z tego "badania" eh to że większość kobitek na forum ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem i wykonaniem prostej czynności... miało być pisane kilka literek i cyferek w jednym rządku - ale nie oczywiście trzeba się rozpisać np. co to jest przesypianie nocy, musi paść kilka obelg i docinek, format odp tez za trudny dla wielu itd. eh i taki to prawdziwy obraz osób na forum Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: spanie - ankieta 25.03.15, 09:20 Aj, eemcia. Mi sie juz nawet nie chcialo przypominac. Przy formacie o ktory prosilam moglabym to jakos zautomatyzowac, a tak musze recznie klepac, ale trudno juz Odpowiedz Link Zgłoś
mark-jolka Re: spanie - ankieta 25.03.15, 11:44 starszak 36 3 0 n, byl kp mlodsza 8 n 3 n jest kp Odpowiedz Link Zgłoś
panna.z.wilka Re: spanie - ankieta 25.03.15, 16:17 38 22 0 N kp 26mcy fajna inicjatywa, kjut Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: spanie - ankieta 26.03.15, 15:50 10 0,5* 0** N*** * Pierwszy raz przesypiał w wieku 3-4 miesięcy, potem przestał, ostatnio znowu zaczął. **Nie licząc okazjonalnego wieczornego jęku pt. "Mama, gdzie ten smoczek". *** Jedyne, co stosowałam, to czasy czuwania. Odpowiedz Link Zgłoś