Dodaj do ulubionych

spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne?

10.05.15, 10:16
Mlody 10mcy ma teraz taka faze ze w nocy obraca sie na brzuch. Czasami wstaje i raczkuje po lozku (o zgrozo, m.in.dlatego wyprowadzamy go na materac w jego pokoju, boje sie ze kiedys sie nie obudze i mi zleci), a czasem tak zasypia. No i mam problem - czy jest juz na tyle duzy, ze nic sobie nie zrobi, czy jednak go obracac? Znacie jakies badania na ten temat? Wiem, ze po 6mcu ryzyko SIDS maleje do minimum, ale podobno calkiem znika ok 18 mcy.
Obserwuj wątek
    • nothing.at.all Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 10.05.15, 10:36
      Moja tez się obraca po zaśnięciu na brzuch i tak śpi. Jakoś obaw nie mam. Poduszki brak, nic obok nie ma. Kocyki em okrywam tylko ona spi z nami. Też się boje i myślę co fu zrobić aby nie spadła a opcji takiej zrobić zostaje sam materac nie ma w naszym łóżku.
      Myślę że w takim wieku to już nie ma co się martwić b dziecko umie obrócić głowę.
      • volke_86 Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 10.05.15, 10:50
        No wlasnie u nas tez odpada wyjecie samego materaca, wiec mlody ma swoj materac a maz tymczasowo na podlodze (u niego w pokoju). Moze ja nie jestem jeszcze gotowa zeby go wyprowadzic i stad tyle obaw :-p
    • neko1982 Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 10.05.15, 10:55
      Mój syn ma pół roku i od 5 dni też sobie wymyślił spanie na brzuchu.Spał do tej pory w śpiworku,ale z tydzień temu zaczął się w nocy tak w nim szamotac,że się ciągle wybudzał,potem go zalał,a jak go przebralam,odłożyłam do łóżeczka i przykryłam kocykiem,to on od razu myk na brzuch i tak już zostało.Próby oobracania nie dają rezultatu,wiec już nie próbujewinkskoro w dzień potrafi obracać się w obie strony,to w nocy chyba też da radę,a Twój 10-mięsieczniak na pewnosmile
    • panizalewska Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 10.05.15, 11:16
      Moje spały na brzuchu od pierwszego dnia. To ich ulubiona pozycja, pieluchą do góry wink
      • limonka23 Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 10.05.15, 15:35
        panizalewska napisała:

> Moje spały na brzuchu od pierwszego dnia. To ich ulubiona pozycja, pieluchą do
        > góry wink

Oj tak big_grin Moj tez śpi na brzuchu od urodzenia big_grin Ale on 90% swojego życia spędza na brzuchu. W łózeczku nie ma poduszek, zabawek i kocyka. Śpi w pajacyku najczesciej bez okrycia, gdy jest chłodniej przykrywam go pleluchą tetrową.
        Ale pamiętam, na początku, co chwile sprawdzałam czy oddycha.
    • jak-kania-dzdzu Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 10.05.15, 11:30
      Niech śpi jak chce. To już duże dziecko jest przecież, więc spokojnie na brzuchu może spać.
      • volke_86 Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 10.05.15, 15:52
        Pojecie "duze dziecko" w stosunku do niemowlaka jest wzgledne, ale tutaj macie racje chyba, przesadzam. Dzieki!
        • ofrelka Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 10.05.15, 22:03
          A propos bezpieczeństwa - wasze dzieci nie mają nic przy główce podczas snu? Mój nie śpi na brzuchu, ale ma maskotkę i cieniutką pieluchę, w które wtula twarz przy zasypianiu. Nigdy nie przyszło mi do głowy, że to niebezpieczne... 4 miesiące, właśnie zaczyna się odwracać (w nocy jeszcze mu się nie zdarzyło), ładnie trzyma główkę, podnosi od dawna, z łatwością i wysoko.
          • jak-kania-dzdzu Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 10.05.15, 22:25
            Nie, mój nie miał nic przy głowie, żadnych maskotek, pieluszek, poduszeczek, śpi z nami. Przez pierwsze 2-3 miesiące pilnowałam, żeby się nie wtulał za bardzo w nasze 'dorosłe' poduszki, a potem to już spał jak chciał smile
          • volke_86 Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 11.05.15, 08:53
            Ja pierwsze 6 mcy mialam schize i w lozeczku nie bylo kompletnie nic,zadnych poduch,poscieli,ochraniaczy. jak mlody spal z nami to tez sie balam, zmienilam posciel na lzejsza i mniejsza,wywalalam poduszki. Teraz juz jest inaczej, maly ma plaska poduszke i kocyk (wczesniej spiwor, ale przestal tolerowac), pod reke ma misia,bo lubi na czyms ja polozyc. Ale tak jak pisalam, boje sie i sprawdzam co chwile, powoli zaczynam odpuszczac, w koncu jak pisze kania, to juz nie taki maluch.
            • jak-kania-dzdzu Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 11.05.15, 10:55
              W sensie, że to nie jest ''małe dziecko" miałam na myśli to, że niemowlę 10 miesięczne jest już całkiem mobilne, z reguły w tym wieku każde siada, czworakuje bez problemów, obraca się z brzucha na plecy i inne takie ewolucje wykonuje, ba, niektóre nawet już chodzą wink więc naprawdę jeśli jest zdrowe, to ja nie widzę opcji żeby spanie na brzuchu w nocy w jakikolwiek sposób mu szkodziło. Mój syn od pierwszego dnia śpi ze mną i jak miał kilka tygodni przykryłam go przez sen całego kołdrą i mimo że się nie obracał jeszcze, ani główki nie trzymał, to tak się zaczął wiercić i machać rączkami, że się przebudziłam i go odkryłam. Nic mu się nie stało smile Naprawdę Volke więcej wiary w umiejętności malucha i mniej strachu, bo jak zacznie chodzić i co rusz upadać, to dopiero będziesz miała schizy wink
              • volke_86 Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 11.05.15, 13:57
                Wiem,wiem, masz calkowita racje. Swoja droga, moja babcia opowiadala mi podobna anegdote, jak nakryla koldra jedno x piatki swoich dzieci, a potem nie mogla go znalesc w tej koldrze wink
          • babybump Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 12.05.15, 18:13
            Dopóki dziecko samo się nie obraca i potrafi przesunąć główkę, to NIC nie może być w łóżeczku. Nawet te słynne ochraniacze na szczebelki. Materac ciasno w ramie łóżeczka, max 2 palce ciasno można włożyć z każdej strony. Prześcieradło ciasne na gumce najlepiej.

Co do spania na brzuchu to od lat jest kampania 'back to sleep', czyli spanie na plecach, która ma zapobiec śmierci łóżeczkowej. Dopiero jak dziecko SAMO potrafi się przekręcić z pleców na brzuch i z brzucha na plecy, to zostawiamy dziecko, ale i tak zawsze kładziemy je na plecy. Jak się przekręci, to zostawić.

Moja córka śpi w śpiworku, w łóżeczku oprócz maskotki nic nie ma. Na brzuch zaczęła przekręcać się w wieku 5.5 miesiąca, wtedy dostała maskotkę. Teraz ma 16 miesięcy i nadal z przyzwyczajenia do łóżeczka kładę ją na plecy, a ona w mig przekręca się na brzuch, albo na bok.
            • kjut Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 12.05.15, 18:38
              Widziałam kiedyś statystyki SIDS. Moim zdaniem strach przed SIDS jest nakręcany jako przed czymś czego nie potrafimy wytłumaczyc. Podejrzewam, ze jest większe prawdopodobieństwo, ze dziecko ulewając zakrztusi się leząc na plecach niz to związane z SIDS.

Nie bardzo rozumiem tez jaką krzywdę miałby wyrządzic dziecku ochraniacz na szczebelki czy przescieradło na zbyt luznej gumce.

Nie wpadajmy w paranoję.
              • babybump Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 12.05.15, 19:38
                Takie, że dziecko, które nie potrafi się przekręcić po prostu włoży twarz w ochraniacz i się udusi. Akurat w Kanadzie bardzo dużo na ten temat się mówi.
                Co do prześcieradła, to podobnie - dziecko może się w nie owinąć. Oczywiście nie problem, jeśli non stop patrzysz na monitor, ale jak go nie masz, to już jest ryzyko.
                Co do statystyk, to od kiedy wprowadzono kampanię back to sleep przypadki śmierci łóżeczkowej zmalały.

I nie rozumiem dlaczego akurat w tym przypadku musisz pisać jako moderator?
                • babybump Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 12.05.15, 19:39
                  Tu o ochraniaczach:
                  www.parenting.com/article/sids-prevention
              • ashraf Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 12.05.15, 19:45
                Cóż, ja przerabiałam przykrycie się ręcznikiem przez dziecko, które nie umiało jeszcze zdjąć sobie niczego z twarzy. Gdyby nie to, że akurat zajrzeliśmy do łóżeczka, to mogłabym mieć dzisiaj martwe dziecko. Zasady są proste: dziecko, które nie jest w stanie przewrócić się samo na brzuch i z powrotem nie powinno mieć w łóżeczku ŻADNYCH przedmiotów, materiałów, ochraniaczy, kocyków, misiów czy poduszek. Równie dobrze można zasugerować komuś zostawianie niemowlaka na przewijaku, bo "tylko na chwilkę" trzeba wyskoczyć do pokoju obok po świeże ubranko. To nie jest kwestia poglądów, tylko bezpieczeństwa.
                • babybump Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 12.05.15, 20:23
                  Asharf - ale szczęście, że akurat zajrzeliście! Tego właśnie zawsze najbardziej się bałam.
                  Wczoraj jak córka zasypiała usłyszałam w sypialni odgłos jakby monety. Myślałam, że może coś wpadło do łóżeczka, jak ją wkładałam (chociaż nigdy niczego w kieszeniach nie mam). Jak tylko zasnęła, to całe łóżeczko przemacałam (z telefonem jako latarką), ale nic nie znalazłam. Wydaje mi się, że musiał to być zamek od śpiworka, który uderzył o ramę łóżka. Ale strachu się trochę najadłam i z oczu jej nie spuszczałam dopóki nie zasnęła.
                • kjut Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 13.05.15, 00:03
                  Tylko ze w ręcznik rzeczywiście się można zawinąć. A w ochraniacz co najwyżej nos wsadzi, a odruch moro go "odsunie".
                  • babybump Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 13.05.15, 01:19
                    Kjut, Ty to nawet mádrzejsza od ekspertów jesteś. Taa, odruch moro 'odsunie' dziecko od ochraniacza.Może napisz do specjalistów z AAP, że się mylą?
                    • kjut Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 13.05.15, 08:25
                      Odpuść sobie osobiste wycieczki i nic nie znaczące posty, bo robisz bałagan na forum. Ja tylko wyraziłam swoje zdanie.
                  • ashraf Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 13.05.15, 08:58
                    Pod warunkiem, ze sie nie odwiaze, nie spadnie na dziecko, ze... Myslisz, ze bylam na tyle glupia, zeby wkladac niemowlakowi recznik do lozeczka? Nie, po prostu zwinelam go w rulon i zszylam, zeby moc ukladac synka z asymetria na boku. I, jak sie okazalo, nici puscily. Naprawde niewiele trzeba, zeby doszlo do nieszczescia, a akurat odruch moro nie ma z tym nic wspolnego.
                  • volke_86 Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 13.05.15, 12:57
                    Moj syn spal do 4/5mca w pusciutkim lozku,w spiworku I ten lek nie moze mi minac, chociaz ma 10mcy. A co do ochraniaczy - mialam pokuse kupic jak w nocy obracal sie o 90st i walil glowa w szczeble,ale wyczytalam ze zaraz moze mi sie po tym wspiac i wyleciec...zamienilam mu wtedy lozeczko na turystyczne z siatka wink
    • boo-boo SIDS ? 11.05.15, 17:14
      On nie ma nic wspólnego ze spaniem na materacu i uduszeniem się.
      Moja dwójka spała na brzuchu od urodzenia.
    • mum2004 Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 12.05.15, 10:03
      Moja spała na brzuchu odkąd sama zaczęła się na niego przekręcać - pewnie coś około 4-5 miesięcy, przekładanie nic nie dawało - i tak za chwilę sama się odwracała.
    • anagat1 Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 12.05.15, 11:20
      Dwu moich synow spalo na brzuchu od samego poczatku. Pierwszy od 6 tygodnia, drugi przez pierwsze 6 tygodni spal na brzuchu brzuszkiem do mojego brzucha (tak, cale noce). Po tym czasie zrobil sie odkladalny(oczywiscie na brzuch).

Jesli nie ma poduszek tylko twardawy materac i naciagniete przescieradlo to dziecko sie nie udusi. Jesli mialabym kiedys kolejne dziecko, zrobilabym to samo (chyba ze mlode odmawialoby kladzenia na brzusio).

Ale ja jestem z tych hardcorowych mam, co sie niczego nie boja.
      P.S. moje dzieci same podnosily i odwracaly glowke z lewa na prawo od ok 3 tygodnia zycia.
    • kjut Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 12.05.15, 12:24
      Po pierwsze sids nie jest związany z uduszeniem jako takim. Po drugie malutkie dzieci mają odruch moro właśnie po to, żeby nosem się w brzuch mamy nie zakopać - jak w łóżeczku nie będzie dużych poduszek czy misiów to nawet gdy nosem w materac trafi ryzyka uduszenia właściwie nie ma (o ile dziecko zdrowe ofc). Po trzecie niemowlę które samo głowę podnosi, obraca, a już w ogóle siada i wstaje nie udusi się nawet na poduszce (chociaż ta niewskazana ze względu na kręgosłup). Zaufajcie trochę naturze, dzieci naprawdę pewne instynkty posiadają. Chyba nie ma stworzenia, które nie obudziłoby się przy odciętym nagle dopływie powietrza.
      • terefere134 Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 12.05.15, 23:27
        Kjut, zainteresował mnie ten fragment o poduszce niedobrej dla kręgosłupa. Bo u nas poduszki nie ma, ale Młoda śpi z nami, z głową na moim ramieniu najczęściej (bo z reguły nie bardzo daje sobie ją zabrać). Mam się zacząć martwić?
        • kjut Re: spanie na brzuchu - kiedy bezpieczne? 13.05.15, 00:01
          Terefere, z tego co wiem dzieci powinny spać na płasko tak długo jak tylko się da.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka