Dodaj do ulubionych

CZY CZYSCIĆ USZY ? @:)

18.09.04, 20:20

Obserwuj wątek
    • akkf Re: CZY CZYSCIĆ USZY ? @:) 18.09.04, 21:04
      ja czyszcze tylko malzowine i "wyjscie" z uszka, tak ze tylko koniuszek wacika
      wtykam i usuwam ruchem wymiatajacym - uszka czyszcza sie same, "miodzik" po
      prostu z nich wycieka, i jak jest na zewnatrz to sie go wyciera; zreszta gleboko
      to sie patyczka mojemu maluszkowi na razie nie da wsadzic, ale nie zamierzam, bo
      latwo cos mozna tam uszkodzic...

PS-prosba: na przyszlosc nie pisz wielkimi literami, bo to sie fatalnie czyta...
      • la_lunia Re: CZY CZYSCIĆ USZY ? @:) 18.09.04, 21:09
        mozesz przeczyscic delikatnie malzowine
        ale nie WSADZAJ PATYCZKOW DO SRODKA UCHA
    • lch74 Re: CZY CZYSCIĆ USZY ? @:) 18.09.04, 21:14
      A dlaczego nie powinno się czyścić? Ja czyszczę od samego początku codziennie i synek nigdy nie miał problemów z uszami. Oczywiście używam do tego specjalnych patyczków dla niemowląt, które moczę w ciepłej wodzie i nie wpycham głęboko, tylko czyszczę małżowinę i zbieram wydzielinę wyłażącą na zewnątrz, tą głębiej zostawiam, bo chroni ucho przed czynnikami zewnętrznymi. Uszy mojego synka traktuję tak samo jak swoje. Czyszczę namoczonymi patyczkami również nosek, bo jeszcze nie umie sie wysmarkać, chociaż czasami uda mu się dłubać w nosiewink Na początku (tak do pół roku) przemywałam też oczy przegotowaną wodą.
      Pozdrówkismile
      • cannabisek Re: CZY CZYSCIĆ USZY ? @:) 18.09.04, 21:50
        Ja tez czyszcze uszy Mateuszkowi po kazdej kapieli a kapie go co dziennie.
        Uzywam do tego wacikow z ogranicznikami ale staram sie zeby miodziku nie bylo.
        Tak sie nie powinno robic? Ma 11 tyg. i nie narzeka na uszy (chyba) smile
      • beemka1 Re: CZY CZYSCIĆ USZY ? @:) 19.09.04, 20:03
        Nie rozumiem, czy nie czytacie co piszą dziewczyny??? Przecież wyraxnie
        zaznaczają, że małżowiny i wyjście z uszka się czyści, nie można tylko wsadzać
        patyczka do środka.
        • beemka1 Re: CZY CZYSCIĆ USZY ? @:) 19.09.04, 20:04
          Przepraszam, nie zauważyłam, ze odpowiadasz na list autorki wątku... Mam
          nadzieję, ze się nie gniewaszsmile
    • mamaaniolka Re: CZY CZYSCIĆ USZY ? @:) 19.09.04, 17:24
      Dolaczam sie. W zadnym wypadku nie wolno wkladac nic do kanalu sluchowego, bo
      mozna w ten sposob uszkodzic blone bebenkowa a nawet lancuch kosteczek!!! A
      malzowine oczywiscie mozna czyscic.
    • agata_dudek Re: CZY CZYSCIĆ USZY ? @:) 19.09.04, 21:12
      witam, ja też czyściłam pałeczkami do uszu aż do czasu gdy moja córcia włożyła sobie do noska kulę i niezbędna była ingerencja laryngologa i pierwszą rzeczą o którą nas pani doktor okrzyczała było właśnie czyszczenie uszu dziecka pałeczkami chociaż o nic nas nie pytała. Zapytałam więc co mam robić gdyż wosk zbiera się prawie każdego dnia więc odpowiedziała że najlepiej to wycierać uszka rogiem pieluchy tetrowej byłam zaskoczona bo przecież pałeczki tak samo mogą wpychać ten wosk jak ta pielucha ale prawdopodobnie jest to dobra metoda oczyszczania. Ja jednak do tej pory stosuję pałeczki i moje dziecko jest zdrowe więc chyba te pałeczki nie są takie złe?..
      • asia_waga Re: CZY CZYSCIĆ USZY ? @:) 19.09.04, 22:38
        Mojej 4-letniej coreczce czyscilam uszka patyczkami, jak byla malutka to z
        ogranicznikami a od jakiegos czasu zwyklymi. Trafilysmy do laryngologa z
        zupelnie innych powodow - nieusznych, ale uszka tez byly badane. Pani zabronila
        uzywania patyczkow i powiedziala, ze najlepiej jest myc uszy prysznicem, zeby
        wyplukac zebrana woskowine. Przestalam uzywac patyczkow i od czasu do czasu
        przemywam jej prysznicem. Myslalam, ze jest lepiej, ale okazalo sie, ze
        niestety woskowina zakleila jej uszka i miala bidulka czyszczonesad
        Mam tez 7-miesiecznego synka. Kapiac zanuzam mu uszka w wodzie a potem osuszam,
        bez patyczkow.
        Bedac u laryngologa ze swoimi uszami zadalam to samo pytanie i tez
        uslyszalam: 'nie uzywac patyczkow, bo wpycha sie woskowine do srodka'.
        Pozdrawiam
        mama E&M
    • martamaria10 Re: CZY CZYSCIĆ USZY ? @:) 19.09.04, 23:29
      W aptekach jest specjalny płyn do rozpuszczania woskowiny dla niemowląt i
      większych dzieci(ja stosuję go 1 x w tygodniu, ale można częściej – jest
      super). Z tego co się orientuję, to woskowinę należy usuwać, w innym razie może
      dojść do stanu zapalnego. Nie należy tego jednak robić patyczkami.
      Marta
      • asia_waga Re: CZY CZYSCIĆ USZY ? @:) 20.09.04, 13:56
        Marta, czy moglabys podac nazwe tego plynu?
        mama E&M
        • martamaria10 Re: CZY CZYSCIĆ USZY ? @:) 22.09.04, 13:25
          Nie pamiętam dokładnie, jestem właśnie w pracy, ale chyba Acerumen. Pytaj w
          aptece, oni Ci na pewno będą wiedzieć o co chodzi.
          Pzdr, Marta
    • martamaria10 Re: CZY CZYSCIĆ USZY ? @:) 22.09.04, 13:27
      Przepraszam za chaotyczność, zbyt zbyt szybko wysłałam.
      Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka