eda_79 29.10.15, 13:27 Babybump, czy mogłabyś pomóc w ustaleniu czasów drzemek/czuwania dla dzieci dwumiesięcznych? U nas jak na razie noc jest w miarę uregulowana ale dzień jest na zasadzie "jak się uda" co skutkuje nieprzerwanym płaczem od 16 do 19 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babybump Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 2015 29.10.15, 19:53 Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październiku 2015 0-6 tygodni Te pierwsze tygodnie, to dziecko praktycznie cały czas śpi. Od 0-5 tygodni czas czuwania (czyli czas od obudzenia do kolejnego zaśnięcia) wynosi ok. 30-35 minut, w ten czas wliczone jest karmienie. Czyli praktycznie dziecko je i śpi. Ale, jest to dobry czas, aby starać się troszkę oddzielić karmienie od spania. Staraj się dziecko kłaść zaspane, ale nie do końca śpiące. Po karmieniu, odbij, pomasuj, pogmeraj pod bródką i połóż. Poklepuj dziecko w łóżeczku, masuj, mów głośno 'śśśśśśś', poklepuj aż zaśnie. Możesz też podnieść i pokołysać. Aby pomóc dziecku zamienić dzień i noc, staraj się, aby drzemki były na tym etapie w bardzo jasnym pokoju. W oklicach 6 tyg większość dzieci nie ma już tego problemu. Pierwsze dwa mieśiące to 'obczajanie' naturalnego rytmu dziecka. Karm na żądanie, ale staraj się, aby dziecko miało okresy długiego karmienia, tak aby doszło do mleka drugiej fazy. Nie wiem, jak jest w Polsce, ale tutaj mówi się, aby co najmniej karmić co 3 godziny. Jeśli dziecko osiągnie pewną wagę, to można przestać karmić te co najmniej 3 godziny i tylko karmić na żądanie (zapytaj o to swojego pediatrę). W tym wieku dziecko chodzi spać zazwyczaj między 21 a 23. W okolicach 3 tyg dziecko staje się bardziej rozbudzone między drzemkami i może zostać łatwo przestymulowane. To jest świetny okres, aby wprowadzić rytuał przed drzemkami i przed snem. U nas było i jest: - przed snem: karmienie, przewijanie, masowanie balsamem, zakładanie piżamki, włączenie szumu, czytanie książeczki, dobranoc, kocham cię, kolorwych snów dziecko kładzone do łóżeczka (powtarzam też zawsze 'Idziemy spać'.) - przed drzemką - jak wyżej, ale bez masażu i bez przebierania w piżamę jeśli córka już ma na sobie wygodne ubranie. Nie należy wprowadzać do rytuału niczego nowego. Nowość to atrakcja. Atrakcja to stymulacja. A stymulacja nie pomaga w zaśnięciu. Pomaga też spowijanie dziecka ciasno kocykiem (przypomina im bycie w łonie matki). Wygugluj sobie 'swaddling baby' - będzie pokazane, jak to bezpiecznie robić. Przestajemy spowijać, jak dziecko zaczyna się przekręcać!!! 3-4 tygodnie to okres krótkich drzemek. Możesz spróbować przedłużyć drzemkę poprzez podniesienie dziecka i pokołysanie od razu jak się obudzi. Możesz też spróbować metodę 'wake to sleep'. Czyli 5-10 min zanim dziecko się obudzi, to je dotykasz, tak aby westchnęło, przekręciło główkę, itp., ale nie żeby się obudziło. To ponoć resetuje ich sen i zaczyna się nowy cykl snu. U nas to nigdy nie działało, ale znam sporo mam, które z sukcesem to stosowały (nie nadaje się po 4-6mż). 4-tyg - czas czuwania wydłuża się do max 45 min (włącznie z karmieniem) ok 6 tyg - czas czywania 45-60min Dziecko zaczyna okazywać swój naturalny rytm dnia. Drzemki już teraz powinny być w ciemnym pokoju. W sakli 1-10, gdzie 10 to zupełna ciemność, pokój powinien być 9. Pomagają zasłony blokujące światło. Czas pójścia spać robi się coraz wcześniejszy. Ok 20 minut wcześniej co 2 tygodnie. Ostatnia drzemka jest zazwyczaj koło 18. Dziecko chodzi spać ok 20. Zaczyna pojawiać się schemat podobny do tego: 7- pobudka 7:45-10 drzemka 11-1 drzemka 2-3:45 drzemka 4:30pm-5:30pm drzemka 6:15-7pm drzemka ~8pm spać. 7-9 tygodni - czas czuwania 60min Dzień może wyglądać tak: 7am pobudka 8:00-10am drzemka 1 11:15-1:15 drzemka 2 2:30-4:30pm drzemka 3 5:45-6:30pm krótka drzemka ~7:45pm spać Odpowiedz Link Zgłoś
kaha_org Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 01.11.15, 19:04 Babybump, moj synek skonczyl 6 tygodni w czwartek, nie ma problemow ze spaniem w nocy (spi z nami i pewnie to zalatwia wszystko) natomiast mam coraz wiekszy problem z jego dziennymi drzemkami. Coraz trudniej mi go uspic w dzien, udaje sie maks jedna drzemka 3h (ok 11-12) - wstajemy ok 8..i jedna drzemka ok 1h po poludniu (ok 16). Reszte czasu karmie, przewijam i probuje usypiac bo dziecko ma bardzo krotkie czasy aktywnego czuwania gdy nie placze a tak to placze ziewa placze i jest coraz bardziej wkurzone i wiem, ze wykonczone Zaczyna brakowac mi sil, pediatrzy twierdza, ze wszystko z dzieciakiem ok. Dodam, ze syn nie zasnie sam w dzien - musze go bujac, zawijac, szumiec itp. Nawet przy piersi przestal zasypiac - bo gazy przeszkadzaja, bo budzi sie, gdy wyjmuje sutek z jego buzi i zaczyna sie wkurzac Pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
p-ix2 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 02.11.15, 07:32 Mój synek zaraz skończy 8tyg.W nocy w miarę ok, od paru dni śpi 19-23.30-3.30-6.30.Karmienie mieszane, z przewagą MM. W dzień gorzej, krótkie drzemki i często 'wspomagane' smoczkiem na początku. Babybump-drzemki w zaciemnionym pokoju? A do kiedy tak? Starsza córkę 'uczylam' przesypiania nocy po 6mcu metodą '3-5-7-10',to drzemki pamiętam w pokoju niezaciemnionym.. Odpowiedz Link Zgłoś
eda_79 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 02.11.15, 11:41 Wielkie dzięki! U nas przygotowania do nocy od zmiany czasu zaczynają się już ok. 18.20 i ok. 18.45 mała idzie spać. Nie wiem teraz czy to nie za wcześnie? Bo z kolei przy drugiej pobudce w nocy ok. 3 wydaje się być zupełnie rozbudzona i ok. godziny trwa ponowne jej uśpienie. Może to dlatego? Odpowiedz Link Zgłoś
bellatrix88 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 02.11.15, 21:16 Podepnę się od temat. Babybump możesz polecić jakąś książkę na temat snu dzieci. Przeglądam po trochę www.weebeedreaming.com ale jednak wydanie papierowe byłoby dla mnie wygodniejsze i więcej czasu mogłabym poświęcić na studiowanie. Moje dziecko ma 7 miesięcy. Tematem snu zainteresowałam się niedawno a do tej pory niestety totalny rozpierdziel w spaniu. Aktualnie wstajemy o 4.30!!! Mimo, że staram się kłaść F. wg Twoich zaleceń które przeczytałam w innych postach to coś nam nie wychodzi. Dodam, że maluch nie zasypia sam. Czy jest szansa jeszcze go tego nauczyć? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mycha950 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 03.11.15, 10:18 Oj teraz czytając wasze wpisy zaczynam widzieć ile błędów popełniam mój maluch na początku (do 4 tygodnia spał pięknie w dzień) a teraz ma 7 tygodni i koniec. Nic nie moge zrobić w ciagu dnia bo cały czas z nim walczę. Nie ma u nas jednak żadnych schematów i może to jest problem. Pozwalam mu zasypiać w leżaczku, ale też sie bawię z nim jak tam leży wiec pewnie mały czuje sie Zagubiony czy teraz pora spać czy bawić sie. Właśnie bujalam go w leżaczku żeby zasnął i nic, czytając wasze wpisy stwierdziłam ze to zawsze łóżeczko powinno byc do spania i go przełożyłam- zasnął w 5 minut w jaki sposób "zmuszacie" dziecko do tych "regulaminowych" drzemek? Teraz mi sie udało ale watpię, żeby tak zawsze było. Nie mam możliwości zaciemnienia pokoju: mam jasne rolety, a za pół roku sie wyprowadzam o nie bede juz kupowała nowych Odpowiedz Link Zgłoś
mycha950 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 03.11.15, 10:53 No i mój synek sie już obudził po pół godziny drzemki Babybump czy jeśli dziecko po dwóch godzinach planowanej drzemki śpi dalej to powonniśmy je budzić czy pozwolić spać dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 03.11.15, 11:13 Nie rozumiem co to znaczy 'dwie godziny planowanej drzemki'. Drzemek tutaj sie nie planuje, tylko przestrzega czasow czuwania. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 03.11.15, 11:17 Okna mozna zaciemnic czarnymi workami na smieci lub folia aluminiowa. Hmm ja w tym wieku nie mialam w ogole czasu na 'zabawe'. Budzil sie, karmilam, odbijalam, przewijalam i usypialam. Drzemki nie sa regulaminowe. Drzemka moze byc kazdego dnia o innej porze, bo wszystko zalezy od jej dlugosci. Orzestrzegasz tylko czasu czuwania, aby dziecko sie nie przemeczylo. Odpowiedz Link Zgłoś
mycha950 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 03.11.15, 12:10 Ok rozumiem. Czyli czas drzemki maluch sam wybiera, a ja reguluje tylko czas nie spania. U nas do tej pory czas nie spania był zdecydowanie dłuższy niz godzine wiec był czas na zabawę: uśmiechanie sie, grzechotania itp. Ale spróbujemy to zmienić i pospać trochę więcej dzieki za szybka odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
bellatrix88 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 03.11.15, 15:47 Ja ponawiam swój apel o podanie tytułu jakiejś książki. Babybump Ty skąd czerpiesz wiedzę na temat snu dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 03.11.15, 17:27 Polecam przede wszystkim Ferbera 'Solve Your child's sleep problems' oraz Weissbluth 'Healthy Sleep Habits, Happy Child'. W obu książkach jest sporo na temat teorii snu. Niekoniecznie trzeba stosować ich metody, ale warto zapoznać się z informacjami dot. snu. H. Karp ' The Happiest Baby on the Block' dla dzieci najmłodszych. Kim West 'The Sleep Lady's Good Night Sleep Tight' - opisująca metody Sleep Lady Shuffle Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 03.11.15, 23:37 Bardzo dużo czytam o śnie na internecie. Sledzę strony dot snu dzieci na FB i należę do kilku grup dot. snu. Tu masz ciekawy wywiad z Weissbluthem: www.todaysparent.com/baby/baby-health/newborn-sleep-tips-from-dr-marc-weissbluth/ Odpowiedz Link Zgłoś
grusz-ka75 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 24.11.15, 12:18 Dziewczyny zbładziłam.A raczej sie zamotałam.We wrzesniu urodzilam córeczke-wczesniak z niska masa urodzeniowa i chcac Jej pozniej wynagrodzic te dwa tygodnie w inkubatorze i co sie ztym wiazalo-brak ciepla mamy na zawołanie, to namietnie Ja po powrocie do domu tulilam, nosilam, kolysalam...teraz idzie 12 tydzien,a ja nie potrafie jej w łózeczku uspic.Od jakichs dwoch tygodni chce tych czasow czuwania pilnowac, ale gdy nadchodzi moment drzemki to usypiam Mała na rekach,klade do lozeczka -no i jest placz.Probuje tak kilka razy,ale po jakims szostym rezygnuje ;-( A potem jest placz, bo jest tak zmeczona i spiaca,ze zasnac nie moze.No to znowu ja usypiam,znowu klade do lozeczka i sytuacja sie powtarza.Zazwyczaj udaje mi sie jedna poranna drzemke wywalczyc ( przy akompaniamencie suszarki ),ale to raczej wszystko.Za to -nie zapeszajac-w nocy kilka godzin pospi...ale ze mna. Chodzi mi glownie o te drzemki i czas czuwania w ciagu dnia.Babybump, da to sie jeszcze naprawic? Poradzcie cos, prosze. Acha, zasypia przy karmieniu.Czy- zeby zachowac ten odpowiedni czas czuwania -wybudzac mam ja z tego podsypiania ? Czy taka polprzytomna do lozeczka klasc? Odpowiedz Link Zgłoś
szarasowka Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 14.12.15, 12:00 Dziewczyny proszę napiszcie mi jaki stosować czas aktywności dla 10 miesięcznego dziecka, nie mogę tego odszukać na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 14.12.15, 12:22 forum.gazeta.pl/forum/w,572,155309892,159533385,Re_Do_babybump.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
szarasowka Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 18.12.15, 18:15 Ups.. Miało być 10 tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
iska27 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 14.12.15, 22:11 Babybump, proszę o pomoc w ustaleniu planu dnia/drzemek. Mała ma 3 miesiące i 10 dni.karmiona mm. w nocy śpi dobrze i tutaj się zaczynają schody...wstaje o różnych porach pomiędzy 6:00 a 8.00, zje i zasypia na jeszcze 1 do 2 godzin. później jest aktywna 1,5h i od 20 do 40 minut drzemki i tak mija cały dzień.od ok 3 tygodni zdarzyły się tylko 3 lub 4 dłuższe drzemki niż 40 minut. nawet na spacerach śpi tylko tyle.rytuał wieczorny zachowany praktycznie codziennie 20.00 kąpiel, butla i spanie. problemów z zasypianiem raczej nie ma, chwile przytulania na rękach,karuzela, szumiś i zasypia w łóżeczku zazwyczaj do 15 minut.zdarzają się dni że zaśnie na np 3h np dzisiaj, poszła spać ok 17 i obudziła się dopiero o 20.00 jak zaczęłam karmić ją przez sen.w związku z tym cały rytuał zasypiania przesunął się i zasnęła o 21.30. czy może być to spowodowane tym że zaczęłyśmy dziś rehabilitacje i mała mocno płakała na niej i po i wydawała się zmęczona.jak postępować w takich sytuacjach? czy przesunięcie godzin rytuału wieczornego jest ok czy wytrąca to dziecko?czy jest jakiś sposób aby w ciągu dnia wydłużyć jej którąś drzemkę? jak mogę nauczyć dziecko wstawania o określonych godzinach?z góry bardzo dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
grusz-ka75 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 06.01.16, 21:06 Babybump,jakie czasy czuwania stosowac u wczesniakow?Córka urodzila sie 1 wrzesnia,powinna miesiac pozniej.Probowalam isc zgodnie z miesiacem urodzeniowym ( czyli 1 stycznia skonczone 4 m-ce),ale kiepsko mi idzie-zwlaszcza z dlugoscoia drzemek ( max 40 minut) i trudnosciami w usypianiu. Córeczka je bardzo czesto ( co ok 1,5 godz) i chcac czy nie,zawsze po drzemce i przed drzemka jest piers...i przy piersi zasypianie. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 06.01.16, 21:22 Stosujesz wiek korygowany. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 06.01.16, 21:23 skorygowany Odpowiedz Link Zgłoś
grusz-ka75 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 07.01.16, 21:19 dziekujemy Odpowiedz Link Zgłoś
izabel7640 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu i październ 30.01.16, 07:17 Babybump, dziewczyny pomóżcie. Dziecko za tydzień kończy 4 miesiące. Co robić jak budzi się na jedzenie o 5:30 nad ranem. Babybump radzi o tej porze nie karmić i przrtrzymać do 7. Ale tomjest pierwsza pobudka w nocy ( karmienie przed spaniem o 18) i trochę nie mam serca jej nie karmić - w końcu to prawie 12 godziń przerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
szarasowka Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 23.11.15, 20:00 Witam serdecznie, dziś jest nasz drugi dzień nauki samodzielnego zasypiania, jak na razie młoda dość dobrze daje radę a ja z mężem jesteśmy dobrej myśli i liczymy na sukces dzięki tej metodzie. zaczęłam od obserwacji i wprowadzenia czasów aktywności dla 7 tygodniowego maluszka. Jutro postaram się rozpisać nasz dzień. Mam na bieżąco jedno pytanie - czy w 7-8 tygodniu może być 5 drzemek podczas dnia? U nas dzisiaj właśnie tyle wypadło a przed nocnym zaśnięciem córka jest mocno pobudzona i marudna. Jeszcze nie śpi. czy to oznacza że zbyt długo mogła spać w ciągu dnia? Odpowiedz Link Zgłoś
grusz-ka75 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 08.12.15, 10:37 Witam serdecznie😊 Miałam i niestety mam podobny problem z drzemkami dziennymi...chcialam jeno zapytać czy sie udalo jakos dzien dzieciatka unormować?Jesli tak-to jak tego dokonaliście?😊 Odpowiedz Link Zgłoś
eda_79 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 09.12.15, 22:03 To ja może napisze jak to teraz u nas wygląda. Muszę przyznać że całkiem nieźle. Córka (aktualnie 12 tygodni) zasypia przeważnie sama. Pomaga biały szum (ale nie zawsze jest konieczny), jak marudzi głaszczę po główce, nieraz też daję smoka. Pomogło nam ścisłe przestrzeganie czasów czuwania wg zaleceń Babybump. Faktem jest że drzemki przeważnie są dość krótkie, ok. 40 minut i nieraz wychodzi ich aż pięć. Od wczoraj zaczęłam wydłużać czasy czuwania do ok. 1,25-1,5 godziny i jedna drzemka się wydłużyła do prawie dwóch godzin. Dodam jeszcze że na spacerze potrafi przespać nawet i 2-3 godziny. Zobaczymy czy ten stan się utrzyma, niedługo czeka nas regres czwartego miesiąca i być może wszystko się poprzestawia Odpowiedz Link Zgłoś
specjalmg Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 12.12.15, 20:44 Witam serdecznie, jestem mamą Leona urodzonego 22 września, mam ten sam problem ze spaniem dziecka w dzień, noc pięknie, choć jest na piersi, śpi od 20 do 2-4, potem do 6-7. Pierwszą drzemkę ma po godzinie, zasypia ładnie sam ale śpi tylko 30 min, i tyle z fajnego spania, potem warunkiem długiej drzemki jest spacer, od 15 nie śpi , kąpię go o 18.15 i jest już padnięty. Jak próbuje go położyć w międzyczasie zawsze związane jest to z krzykiem usypia łkając budzi się po 30 min z płaczem i tak co dzień. Zastanawiam się czy faktycznie warunkiem dobrego snu jest zaciemniony pokój? Musze zainwestować w żaluzje mam taką sytuację mieszkaniową że trudno mi zaciemnić pokój. Prosze o podpowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
specjalmg Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 12.12.15, 20:46 I pytanie babybump gdzie znajdę twoje dokładne wskazówki co do usypiania 3 miesiecznych dzieci w dzień? Na tym wątku poruszasz ten temat ale czy jest gdzies rozwiniety? Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 12.12.15, 21:29 Czytałaś może to? Może coś pomoże... forum.gazeta.pl/forum/w,572,159138349,,Sen_dzieci_urodzonych_w_lipcu_i_sierpniu_2015.html?s=0&wv.x=1 forum.gazeta.pl/forum/w,572,159138349,159274282,Podstawy.html?wv.x=1 forum.gazeta.pl/forum/w,572,159138349,159195480,Przedluzanie_drzemek.html?wv.x=1 forum.gazeta.pl/forum/w,572,159138349,159196746,Oznaki_zmeczenia.html?wv.x=1 Odpowiedz Link Zgłoś
specjalmg Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 13.12.15, 21:56 Bardzo ci dziękuję przeczytane i myślę że zrozumiałam. Pozostaje mi nauczyć dziecko przeciagania drzemek. Tylko zastanawiam się dalej czy ma znaczenie zaciemnienie pokoju bo po przebudzeniu Leon patrzy na mnie wielkimi oczami i nie wiem jak mam go uspac ponownie jak zaczyna sie do mnie uśmiechać czy to znaczy ze po 30 min jest jednak wyspany? Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 13.12.15, 22:35 Ja zaciemniłam na ile się da, ale i tak nie jest to 9 w skali 0-10, powiedziałabym, że może jakieś 3-4 mam jasne rolety, zasuwam zasłony i spróbowałam jej patentu z doraźnym zaciemnieniem czarnymi workami na śmieci, ale efekt tak jak napisałam na około 3-4. Z jednej strony mam mieszane uczucia co do robienia takiej zupełnej nocy w środku dnia, ale fakt faktem, że to działa, bo teraz jak tak wcześnie robi się ciemno, to trzecia drzemka, która teoretycznie może być najkrótsza, u nas wypada w związku z tą ciemnością najlepiej (tzn. najłatwiej ją przedłużyć). Generalnie najłatwiej jest przedłużyć drzemkę jeszcze zanim się dziecko obudzi, wtedy nie ma problemu z uśmiechami Jak wiesz, że śpi najczęściej np 30min, to wchodzisz do pokoju już po powiedzmy 25 min i siadasz obok, kładziesz rękę na klatce piersiowej, dziecko zaczyna się kręcić, inaczej oddychać, w końcu tak głośniej odsapnie, ale nie budzi się tylko zasypia dalej, przechodzi w drugą fazę snu - tak jest u nas. Czasem się zagapię i nie zdążę i wtedy jak się obudzi, to też tak patrzy i się uśmiecha Wiem jednak, że mimo wszystko potrzebuje jeszcze tych kolejnych 40 min. Za radą Babybump - nie nawiązywać kontaktu wzrokowego - ja mam prawie zamknięte, spoglądam przez szparkę spod rzęs , nie odzywać się i broń Boże nie uśmiechać się w odpowiedzi na uśmiech dziecka, bo wtedy to już po temacie można jeszcze mówić szszszszsz..... Odpowiedz Link Zgłoś
delphine_delphine Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 13.12.15, 22:50 No a co robić, jak dziecko się zaczyna wybudzać po tych 30-40min., oczy ma zamknięte ale kręci się, sapie, jęczy i wymachuje rękami? Dodam, że kładzenie ręki na klatce piersiowej nic nie daje, bo mały człowiek dalej się szamoce. Ps. ja mam rolety szczelnie zaciemniające w sypialni i tam ustawioną kołyskę. Po przeniesieniu drzemek do tego pokoju, od razu widzę różnicę - drzemki trochę się wydłużyły. Także polecam spróbować, bo to działa! Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 13.12.15, 23:03 Czasem u nas też tak się zdarza - próbuję delikatnie przytrzymać kończyny po chwili najczęściej udaje się spacyfikować Ogólnie robię wszystko żeby się jednak udało, bo wiem ile ten dodatkowy sen daje. Najbardziej procentuje to wieczorem, dziecko po całym dniu nadal jest pogodne, więc warto Odpowiedz Link Zgłoś
specjalmg Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 14.12.15, 14:02 No właśnie o te normalne wieczory chodzi rano mały jest po przespanej nocy więc nawet jak śpi 30 minut to jest jeszcze w miarę pogodnych najgorzej jest po 15 kiedy 30 minutowe drzemki owocują jego płaczem. Próbowałam go dzisiaj rano przeciągnąć po tych 30 minutach ale ponieśliśmy porażkę. Po 20 minutach wyciągnąłem go po prostu z łóżeczka. Godzina aktywności i wyjście na spacer ale na spacerze też nie umie mi zapaść w głęboki sen. Wszystko fo interesuje. Właśnie wracam do domu i zobaczymy jak będzie wyglądała druga połowa dnia Wczoraj udało mi się go przeciągnąć po 16 bo właśnie było ciemno w pokoju. Zobaczymy jak będzie dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
specjalmg Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 22.12.15, 16:47 No i musze z przykrością stwierdzić, ze poniosłam porażkę na całej linii. Nie da się tego dla mnie zrealizować, przestrzegam rutyny, pilnuję, żeby był senny, odkładam i z reguły jest przeciągający się płacz. Albo to wszystko to mit albo są różne dzieci. I moje nie chce nauczyc się samodzielnego zasypiania a ja mam dosyć Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 22.12.15, 17:42 Dziecko, a właściwie zegar biologiczny dziecka, musi dojrzeć do tego, aby spało dłużej w ciągu dnia. Następuje to między szóstym a szesnastym tygodniem życia. Krótkie drzemki zaczynają się konsolidować i powstaje kilka dłuższych drzemek. Nie oznacza to jednak, że nie powinniśmy starać się o dłuższe drzemki u dzieci poniżej czterech miesięcy. Jeśli dziecko jest przemęczone i/lub zasypia za pomocą rekwizytów, to trudno stwierdzić, czy to zegar biologiczny dziecka jeszcze nie dojrzał, czy może są inne powody krótkich drzemek naszego maluszka. Warto więc od samego początku wprowadzać dobre nawyki i pilnować tego, aby dziecko się nie przemęczało. Rozumiem, że dziecko ma dokładnie 3 miesiące? Napisz jak wyglądają dwa konkretne dni i noce. W jaki sposób dziecko zasypia? Co robisz, jak obudzi się po krótkiej drzemce? Gdzie śpi? W jakich warunkach? Jaki jest rytuał przed snem i drzemką? Odpowiedz Link Zgłoś
specjalmg Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 30.12.15, 20:36 Leon urodził się 22 września więc skonczył 3 miesiące. Wygląda to mniej wiecej tak 6-7 pobodka, karmienie, aktywność jest wesoły i spokojny. 8.15.pierwsza dżemka, kładę na przewijak puszczam pozytywkę, wkładam do śpiworka, jak pozytywka przestaje grać biorę na ręce śpiewam Z popielnika i odkładam. O tej porze zasypia bez więszych problemów. Śpi równe 30 minut. budzi się raczej pogodny. Ale wytrzymuje już tylko godzinę aktywności. 10 druga dżemka. W większości przypadków aktualnie prowokuje wyjście na spacer o tej porze. Do godziny 14 jestem poza domem wtedy raczej śpi. Zdarza się ze na spacerze się wybudza koło 13 ale ponownie zasypia. Po powrocie do domu ze spaceru karmienie i godzina aktywności. kolo 15-15.30 rytułał i odkładam do łóżeczka. Zasypia mocno placząc, często śpi już tylko 10 minut. O 17 próbuje go położyć po raz kolejny ale jest to w zasadzie już niemożliwe płacze tak długo aż go nie wyciągnę ostatecznie z łóżeczka. 18.15 kąpanie 18.45 zaczynam go karmić. W ciszy i spokoju z wyłączonym światłem. Niestety często zasypia przy piersi więc po odlożeniu płacz. do 19.45 zasypia i od teraz jest juz bezproblemowy. Budzi się między 2 a 4 rano na pierwsze karmienie, je i odkladam go bez problemu usypia, potem po 5 na kolejne karmienie i od 6 lezy w łożeczku nie placząc gaworzy o 7 go wyciągam. I tak w zasadzie co dzień. Jeśli zdarza nam sie nie wyjść to caly dzien ma rytm godzina półtorej aktywności, 30 min spania tylko im dalej w głąb dnia, tym gorzej go uspać. Lóżeczko stoi w duzym pokoju ale w gomu nie jest glośno, Leon zresztą preferuje wszelkie szumy. Uzywam smoczka bo skapitulowałam, przy pierwszym dziecku tego nie robilam i się namęczyliśmy i ja i on. Pokój ni jest zaciemniony ale widzę że ciemność nie ma znaczenia na dlugoś spania, po południu jest już ciemno a on śpi tak samo krótko. Moje przeciąganie dżemek polegalo na tym że po przebudzeniu podchodzilam i stałam przy nim z ręką na piersi przez chwilę i odchodziłam, jak zaczynał płakac podawałam smoczka i odchodziłam. I tak w kołko, ani razu nie zasnął.Tyle w skrócie . Trochę chaotycznie mam nadzieję, że czytelnie. Będę wdzięczna za każdą wskazowkę. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 30.12.15, 21:21 Czy próbujesz stosować jakiekolwiek czasy czuwania? JEśli tak, to napisz do jakich dążysz, bo z Twojego postu nie za bardzo to widać. I napisz proszę jak wygląda jakiś KONKRETNY dzień. Bo pisanie pobudka 6-7, a potem 'koło 15-15.30 rytuał' nie za bardzo tu jest pomocne, bo pół godziny, a tym bardziej godzina robią dużą różnicę. Czyli np. dziś było tak: Pobudka 6.25, wyjęty z łóżeczka 7.00 Drzemka 1: 8.00-8.40 (usypianie zaczęłam o 7.45, bujanie, suszenie, itd. dziecko płakało; jak się obudziło to nie płakało) Drzemka 2: 10.00-11.20 (usypianie 9.45 itd...) Czy możesz to tak rozpisać? Odpowiedz Link Zgłoś
specjalmg Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 30.12.15, 21:59 Dziś pobódka 7.10, karmienie, aktywność do 8.45 dziecko bardzo pogodne w tym czasie , 8.45 rytuał : kładę na przewijak, puszczam pozytywkę ubieram w śpiworek, kończy się melodia zaczynam śpierać kołysankę mając małego na rękach, 4 zwrotki odkładam, nie wykazuje zainteresowania snem, gryzie rączki i gaworzy w końcu marudzi i płacze, podaje smoczek, usypia o 9 z minutami. Budzi się 9.35 spokojny. Aktywność i zabawa, 10,15 karmienie, po karmieniu przebieranie przygotowuję do spaceru. O 11 puszczam pozytywkę , spiewam i odkladam do wózka. Zasypia bez płaczu. Spacer do 14.30. Budzi się 14.45, karmienie. Aktywność do 15,45, daje oznaki zmęczenia więc klade na przewijak puszczam pozytywkę wkładam do śpiworka biorę na ręce i śpiewam, odkładam do łóżeczka mały płacze. arudzi około 15 minut. Podchodzę za każdym razem jak wypluwa smoczek, w końcu usypia o 16,05. Spi do 16.30. Budzi się marudząc. Wyciagam zmieniam pieluchę 16,50 karmię. Aktywność której towarzyszy marudzenie. Mały w tym czasie nie chce leżeć ani się bawić, głównie płacze. o 18 rozpoczynam kąpiel, w wanience jest spokojny. Do 18,45 okołokąpielowe czynności. Gaszę swiatła, puszczam pozytywkę siadam w fotelu i karmię do 19.05, Lały zasypia przy piersi. Odkładam do łóżeczka mocno płacze nie może się uspokoić nawet smoczkiem. Wyciagam i tulę, odkładam i tak na zmianę. nie może się uspokoić, kładę na przewijak zeby mu zmienić perspektywe, uspokaja się więc raz jeszcze rytuał. Odkładam po kołysance płacze, stoję koło niego z ręką na piersi, po około 10 minutach uspokaja się i zasypia. Spi do teraz . Odpowiedz Link Zgłoś
specjalmg Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 30.12.15, 22:12 Jak to teraz czytam to jakiś dramat ten nasz dzień, wydawało mi się, że jest rytuał ale jest głównie bałagan, choć stale punkty są . Mam świadomość że po 16 on jest już zmęczony przez te krótkie drzemki i tym bardziej nie chce zasnąć ale nie wiem jak to zmienić a te popołudnia odbierają mi całą radość bycia z nim bo do 18 jest nerwówka plus ryk przy wieczornym usypianiu. Pomóż Odpowiedz Link Zgłoś
specjalmg Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 30.12.15, 22:13 Ps i nie wiem czemu uparłam się żeby pisać dżemka a nie drzemka, to chyba to zmęczenie Odpowiedz Link Zgłoś
p-ix2 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 07.01.16, 10:08 Babybump-poradzisz coś? Syn skończył 17tyg,od ok.tyg.mamy częstsze pobudki w nocy ale też zaczęłam 'wydluzac' 40min drzemki (3) dzienne. Usypia sam, czasem z płaczem czy gadaniem(do 5min),bez smoczka, bujania, zaciemniony pokój, tylko białego szumu nie używamy. Karmiony MM.W zwiazku z łączeniem drzemek nasz wczorajszy dzien wygladal tak: WU-7.38 (wesoły) N1-9.43(płacz ok1,5min) śpi ok 40min (pogadal, zrobil kupke, 20min)-spi-10min(placz) N2-12.43(zaraz usnal) 50min (krótkie przebudzenie, moze 3min) - spi- 55min /do14.30/ N3-16.01(chwile pogadal i spi) 40min /do16.44/ SN-19.03(po ok 5min zaczal gadac ok 4min,usnal) 1pobudka(z placzem) - poszlam po ok 4min,dalam wody, ale nie usnal, wiec 65ml MM 2pobudka(gadanie, potem 'ekh' - na mleko) 65ml 3pobudka (jak wyzej) 95ml 4pobudka - 105ml ...WU 7.16 (do 7.30w łóżeczku, bez placzu) MOJE PYTANIA do ww.planu dnia: 1)jaki mamy czas czuwania dzienny, czy nie za dlugi? 2)jak liczyc czad drzemki gdy leży w łóżeczku a potem usypia, np.jak N1? 3)Czy wczesna pobudke i potem częste pobudki(spal juz od okb19 do 00 a nawet 2-3-4 z miesiac temu bez jedzenia) powoduje za dlugi czas czuwania przed SN? czy cos innego? 4)w dzien potrafi po przebudzeniu wesolym byc w lozeczku i usnac ponownie a wieczorem czy w nocy jest placz i charakterystyczne 'ekh' na mleko, DLACZEGO? 5)Córkę przed ukończonym 7m-cem z dnia na dzien odstawilam od piersi i oduczylam w pare dni metoda 3-5-7-10 jedzenia/pobudek nocnych, kiedy można zacząć przestać karmic nocą?? Czytam Twoj blog i wątki na forum Niemowle, wiele mi one pomogly, choc przyznam, ze wymaga to ode mnie 'zycia z zegarkiem w reku',...juz nie moge sie doczekac jak przejdzie na 2a potem 1drzemke no i noce bez pobudek. Córka ma prawie 4latka,wiem ze będzie lepiej, ale i tak juz mam dosc nocnego wstawania zwlaszcza, ze sie nasililo w ostatnich dniach. Wyjazd samochodem to również' katastrofa', usnie tylko jak sie jedzie a nie daj Bóg jak ost.usnal po 18 na 40min a potem nie mogl usnac przed 20 i pobudki co 45-60min,eh odechcialo mi sie wyjazdow z Młodym a jak zrobić aby nie usnal w aucie - nie wiem(?)Pozdrawiam i z góry dzięki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
althea7 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 07.01.16, 13:22 Dołączam się do pytania bo u mnie jest podobnie, wiek dziecka w sumie ten sam i od 3 tyg budzi się często w nocy. Moja karmione cycem, ale wcześniej spala tak jak Twoja, do 3 się nawet zdarzało choć najczęściej do 00 lub 1 od 19 a teraz kolo 22 juz jest pobudka. Zazwyczaj staram się jednak usypiac bez jedzenia i karmic w takich godzinach jak było wcześniej czyli kolo 00 lub 1 a później kolo 4-5 żeby nie uczyć zasypianie tylko przy piersi i nie uczyć dodatkowego jedzenia w nocy ale przyznam że lekko nie jest. Czasem wystarczy ze przytulne i odloze a czasem musze bardziej pomoc zasnac Odpowiedz Link Zgłoś
p-ix2 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 07.01.16, 13:32 Czekam na jakieś mądre rady od Babybump, wiem, ze jest cos takiego jak 'regres 4m-ca',ale jeśli nie zawalcze teraz o' dobry sen' to potem sie problem poglebi. Próbowałam wczoraj oszukać Młodego woda, ale w koncu ibtak mususlam dac mleczko, mniej ale jednak. Ps.my na MM po 1m-cu, BABYDREAM z Rossmann i sobie je chwalę. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 07.01.16, 18:59 Może być regresja. U starszej córki regresja trzymała się nas przez 2 miesiące dopoki nie zaczęłam zagłebiać teorię snu i nie wprowadziłąm zmiany. U drugiego dziecka dobre nawyki i plan dnia wprowadziłam od samego początku, więc regresji praktycznie nie poczuliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakuby15 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 08.01.16, 09:27 A ja mam pytanie o to jak odzwyczaić dziecko od smoczka. Syn skończył 4 miesiące i od kilku dni są problemy ze spaniem (w dzień i w nocy) - częste pobudki, w dzień 40 minutowe drzemki. Dotąd usypiał ze smoczkiem, z tego co wyczytałam już na forum to właśnie on może być głównym problemem więc chcę go odstawić. Pytanie tylko jak to zrobić? Są jakieś mądre metody czy po prostu drastycznie z dnia na dzień nie podać smoczka i usypiać do skutku? Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 08.01.16, 17:35 W wątku o dzieciach z lipca i sierpnia jest kilka mam, które odzwyczaiły. Musiałabyś tam zaglądnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 07.01.16, 18:56 Syn skończył 17tyg,od ok.tyg.mamy częstsze pobudki w nocy ale też zaczęłam 'wydluzac' 40min drzemki (3) dzienne. Usypia sam, czasem z płaczem czy gadaniem(do 5min),bez smoczka, bujania, zaciemniony pokój, tylko białego szumu nie używamy. Napisz proszę, jaki macie rytuał przed drzemkami i przed snem Karmiony MM.W zwiazku z łączeniem drzemek nasz wczorajszy dzien wygladal tak: WU-7.38 (wesoły) N1-9.43(płacz ok1,5min) śpi ok 40min (pogadal, zrobil kupke, 20min)-spi-10min(placz) ja bym tutaj czas zrobiła max 2h, a nawet 1.75. Musisz popróbować, z którym będzie lepiej N2-12.43(zaraz usnal) 50min (krótkie przebudzenie, moze 3min) - spi- 55min /do14.30/ Nie bardzo rozumiem, obudził się i potem spał jeszcze 5 minut? Jeśli tak, to tych 5 minut nie wliczałabym do drzemki, tylko już do czuwania. To nie jest w ogóle regenerujące. N3-16.01(chwile pogadal i spi) 40min /do16.44/ SN-19.03(po ok 5min zaczal gadac ok 4min,usnal) Masz trochę długie czasy czuwania. Na razie bym robiła coś ok 2/2/2/2, a później rozciągnęła środkowe do 2.25, ale jak już drzemki się poprawią. Suma drzemek 3h w tym wieku. Np. pierwsza i druga 1h 15 min, a ostatnia 40 min. Albo wszystkie po godzinie. 1pobudka(z placzem) - poszlam po ok 4min,dalam wody, ale nie usnal, wiec 65ml MM 2pobudka(gadanie, potem 'ekh' - na mleko) 65ml 3pobudka (jak wyzej) 95ml 4pobudka - 105ml Nie piszesz o której te pobudki w nocy, a to jest dusyć ważne, bo po tym można często określić gdzie tkwi problem. ...WU 7.16 (do 7.30w łóżeczku, bez placzu) MOJE PYTANIA do ww.planu dnia: 1)jaki mamy czas czuwania dzienny, czy nie za dlugi? Już napisałam wyżej. Trochę za długi. 2)jak liczyc czad drzemki gdy leży w łóżeczku a potem usypia, np.jak N1? Nie, to jest jeszcze czuwanie. 3)Czy wczesna pobudke i potem częste pobudki(spal juz od okb19 do 00 a nawet 2-3-4 z miesiac temu bez jedzenia) powoduje za dlugi czas czuwania przed SN? czy cos innego? Nie rozumiem dokładnie pytania, ale pobudki nocne wliczamy do całkowitego czasu czuwania. Czyli jeśli 4-miesięczny dziecko ma 8.5-9h całkowietego czasu czuwania, a pobudki nocne trwają godzinę, to musisz sobie dzień tak rozłożyć, aby było 7.5-8 godzin w dzień. 4)w dzien potrafi po przebudzeniu wesolym byc w lozeczku i usnac ponownie a wieczorem czy w nocy jest placz i charakterystyczne 'ekh' na mleko, DLACZEGO? Nie wiem czy dobrze rozumiem rodzaj płaczu, Jeśli to ?ekh? brzmi jak kaszel to jest to płacz ze zmęczenia, a nie z głodu. 5)Córkę przed ukończonym 7m-cem z dnia na dzien odstawilam od piersi i oduczylam w pare dni metoda 3-5-7-10 jedzenia/pobudek nocnych, kiedy można zacząć przestać karmic nocą?? To wszystko zależy od dziecka, od tego jak przybiera, czy są jakies choroby i jak je stałe pokarmy. ?Teoria? mówi, że dzieci już niby nie muszą jeść jak skończą 9 miesięcy, pod warunkiem, że jedzą dobrze w dzień (kp / mm plus stałe posiłki, ale te pierwsze stanowi nadal podstawę wyżywienia. Czytam Twoj blog i wątki na forum Niemowle, wiele mi one pomogly, choc przyznam, ze wymaga to ode mnie 'zycia z zegarkiem w reku',...juz nie moge sie doczekac jak przejdzie na 2a potem 1drzemke Pamiętaj, że to co teraz robisz, to zaowocuje na przyszłość. Nie będzie to teraz trwać wiecznie. My na dwie drzemki przeszliśmy, jak córka miała 6.5 miesiąca i rzeczywiście było łatwiej. no i noce bez pobudek. Córka ma prawie 4latka,wiem ze będzie lepiej, ale i tak juz mam dosc nocnego wstawania zwlaszcza, ze sie nasililo w ostatnich dniach. Wyjazd samochodem to również' katastrofa', usnie tylko jak sie jedzie a nie daj Bóg jak ost.usnal po 18 na 40min a potem nie mogl usnac przed 20 i pobudki co 45-60min,eh odechcialo mi sie wyjazdow z Młodym a jak zrobić aby nie usnal w aucie - nie wiem(?)Pozdrawiam i z góry dzięki za odp. takie nieplanowe drzemki w samochodzie tylko psują sen, jak sama widzisz. Spróbuj zaplanować jazdę samochodem na porę drzemki, jeśli już musisz gdzieś jechać i jest taka możliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
p-ix2 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 07.01.16, 21:13 Rytualy: a) przed drzemkami-ok 1min na rekach noszę i nuce pioseneczke, zawsze te sama, w zaciemnionym pokoju synka+daje pueluszke tetrowa, z którą go kładę. Odkladam do lozeczka gdy jeszcze nie spi, placzacego lub uspokojonego. (te wszystkie elementy od ok 2tyg) b) przed kąpielą wieczorna - np.dzis MM ok 18.20 (pije 10min)potem praktycznie od razu na przewijak do jego pokoju, przygaszone swiatlo(lampka z Ikea 'gwiazdka niebieska') + pozytywka. Kapiel w tym samym pokoju, przy pozytywce, okv5-8min. Ubieram w pizamke gdy lezy na przewijaku (+kremik na cialko), gasze lampke, kończy grac pozytywka, odkladam rozbudzonego do lozeczka, wychodze, w pokoju 100procent ciemnosci. Martwia mnie te pobudki częste od tygodnia.. Dzis znow pobudka po 90min od zasniecia, stkanie i dalam 60ml mleka, odlozylam to juz spokojniutki i prawie za sekunde spal a tak nawet w dzien pije MM co 3h-3h20min (?) Wczorajsze pobudki były od usniecia ok19.10-20.10-23-3-5.25(wypil mleczko i usypial) Odpowiedz Link Zgłoś
p-ix2 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 07.01.16, 21:36 Czasy czuwania-przyznaje ze ciezko mi je policzyć (?) wiem, ze od porannej pobudki do pirannej drugiego dnia liczysz dobe, ale prosiłbym o pokazanie JAK LICZYC na przykładzie 1dnia: WU-7.16(w łóżeczku, zmw zaciemnionym pokoju, sam, wesoly do 7.25) N1-9.38(polozony,poplakal 2min i usnal do10.14,wyjelam go z łóżeczka dopiero ok10.39-myslalam,ze moze usnie znow) N2-12.40(bez placzu, chyba zaraz usnal) do13.20 (lezal i gadal wesolo w łóżeczku ok10 min i znow usnal na ok 55min,tj.obudzil sie ok 14.30(z placzem) N3-16.10( placz przerywany krotko, ok 1,5min i spi 50min, tj.do17.03) SN-polozony 19.01, zaczął sobie gadać, pokrzykiwac przez ok 7min i usnal ok 19.10..... No i przebudzil sie z placzem o20.49/po 90min snu/ Proszę Babybump przelucz mi czasy czuwania dla takiego dnia jak dzis, czy wybudzil sie po 90min po polozeniu na noc bo np.czas czuwania byl zbyt dlugi?? Czas drzemek dzis to 3h.A i skoro po 1drzemce krociutkiej (bo 35min)nie wyjelam go z łóżeczka od razu tylko po 25min od obudzenia to dajac czas czuwania 2h powinnam dodac je do momentu od obudzenia (9.38 - 35min snu - 10.15 +2h, klade na druga drzemke o 12.15)?czy dodaje 2h do 10.40-czyli gdy wyjelam?? Zaznacze, ze usypianie na drzemki nawet jeśli placz wystapi to nie musze interweniowac, sam sie szybko uspokaja.... CO ZROBIĆ aby tak samo umial sobie 'pogadać' w nocy i próbował sam zasnac, zwlaszcza gdy nie powinien byc jeszcze glodny..A i ze względu na starsza corke lepiej gdy Młody budzi sie rano ok 8,wiec kapiel po 19, ale to oznacza drzemke zaczynajaca sie po godz.16-czego nie zalecasz Babybump, chyba, że 'jeszcze' moge ja stosowac /jesli tak-do jakiego wieku/, a moze to ona powoduje pobudki nocne czeste? Odpowiedz Link Zgłoś
p-ix2 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 07.01.16, 21:49 Ps. Babybump próbowałam dodac komentarz pod Twoim postem na blogu, ale sie nie udało (?) Cenię sobie Twoje rady, jako, ze to moje drugie dziecko chciałabym wcześniej 'poradzic' sobie ze spaniem synka ('dobry sen'), u córki bylo zasypianie przy cycu do pol roku i dopiero potem metoda 3-5-7-10 (ktora drastyczna dla niektórych, ale szybka, 4dni, i skuteczna). Zauważylam tez, ze czasy czuwania ok 2h obecnie powoduja, ze pomiędzy drzemkami syn jest wesoly, nie placze, czasem tylko przed 18 pomarudzi troszkę. Nocne pobudki (dosłownie) spędzają mi sen z powiek, szczególnie, ze syn majac 8czy10tyg przesypial z rzędu nawet 8h!-majac przy tym 3-4 kiepskie drzemki po40min. Fajnie bylo dac butelke tylko raz czy dwa w nocy a teraz... 3-4x(?!). Choc karmienie MM to wybudzenie synka na max 7-10min to ja nie spue potem czasem godzine =zombie mama, której się za dnia nic nie chce. W dodatku pobudki o 'nieprzewidywalnych' porach i tak szybko po polozeniu na noc uniemozliwiaja mi wyjscie z mężem gdziekolwiek (nie chce obarczac babci karmienien nocnym)..a tu nawet bylaby okazja(jutro moje30 ur) Z gory dziękuję za Twój czas poświęcony na odp. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 07.01.16, 22:11 Wszystkiego najlepszego! Komentarze ja musze zatwierdzić, a nie zawsze mam od razu czas. Najprawdopodobniej dopadła Was regresja. Najważniejsze to teraz nie przemęczać dziecka i nie wprowadzać złych nawyków. Odpowiedz Link Zgłoś
giba116 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 07.01.16, 22:12 Zupełnie bez złośliwości i agresji zapytam: po co Ci było dziecko ( a potem drugie) skoro opieka nad nim i pewne niedogodności, które wynikają z wieku i niedojrzałości dziecka są AŻ tak nie do zniesienia? Nie jestem sobie w stanie tego wyobrazić... z dnia na dzień zabrał 6 miesięcznemu dziecku pierś, przez 4 kolejne dni wypłakiwać i nie karmić w nocy (to już moim zdaniem znęcanie się). Potem zdecydować się na kolejne dziecko i kiedy jego wiek liczy się jeszcze w tygodniach zastanawiać kiedy można zrobić powtórkę z rozrywki... Siedzę tu już kilka lat, wiele czytałam ale muszę Ci powiedzieć, że dawno mnie tak nie ruszyło jak po przeczytaniu Twoich opowieści... Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 07.01.16, 22:07 Nie piszesz, o której on ma pobudki nocne, bo być może jego naturalna pobudka jest wcześniej, a Ty to traktujesz jak pobudkę nocną i go ?dosypiasz?. On wtedy myśli, że to drzemka i się dzień rozwala. Bardzo mało dzieci budzi się o 8. Większość w okolicach 6-7. To jest naturalne wg ich zegara biologicznego. Jeśli będziesz tak dosypiała dziecko i rozpoczynala dzień niezgodnie z jego zegarem, to potem drzemki i sen nocny też wypadają niezgodnie z zegarem dziecka. Czasy czuwania-przyznaje ze ciezko mi je policzyć (?) wiem, ze od porannej pobudki do pirannej drugiego dnia liczysz dobe, ale prosiłbym o pokazanie JAK LICZYC na przykładzie 1dnia: WU-7.16(w łóżeczku, zmw zaciemnionym pokoju, sam, wesoly do 7.25) Czyli pobudka 7.25. Chociaż jeśli mój obudzi się po 6.30, to trzymam go w łóżeczku max do 7.00. Dłuższe polegiwanie nam akurat rozwala dzień z wyżej opisanego powodu. Widzę, że mój synek ma swój zegar bilogiczny nastawiony na pobudki między 6.30-7.00. N1-9.38(polozony,poplakal 2min i usnal do10.14,wyjelam go z łóżeczka dopiero ok10.39-myslalam,ze moze usnie znow) Drzemka 1: 9.40-10.15 (35 minut) Czas czuwania 2h15min. W przypadku drzemek to ja polegiwanie w łóżeczku doliczam do czuwania; w przeciwnym wypadku moje dziecko jest przemęczone. N2-12.40(bez placzu, chyba zaraz usnal) do13.20 (lezal i gadal wesolo w łóżeczku ok10 min i znow usnal na ok 55min,tj.obudzil sie ok 14.30(z placzem) Drzemka 2: 12.40-14.30 (1h 50 min) Czas czuwania 2h 25min (ja te 10 minut zapamiętuję sobie ?w głowie?. Po jakimś czasie zauważysz, czy doliczać do snu, czy do czuwania. N3-16.10( placz przerywany krotko, ok 1,5min i spi 50min, tj.do17.03) Drzemka 3: 16.10-17.00 (50 min) Czas czuwania 1h40min SN-polozony 19.01, zaczął sobie gadać, pokrzykiwac przez ok 7min i usnal ok 19.10..... No i przebudzil sie z placzem o20.49/po 90min snu/ Sen 19.10 Czas czuwania: 2.10 Całkowity sen w dzień: 3h 15 min Całkowite czuwanie w dzień: 8h 30 min Nie piszesz ile trwają pobudki w nocy. Jeśli suma pobudek w nocy to np. godzina, to wtedy całkowity czas czuwania macie 9.5 h, czyli bardzo dużo. 17 tyg to już 4 miesiące? Przepraszam, ale już nie pamiętam. Proszę Babybump przelucz mi czasy czuwania dla takiego dnia jak dzis, czy wybudzil sie po 90min po polozeniu na noc bo np.czas czuwania byl zbyt dlugi?? Albo ostatni albo wszystkie. Nie piszesz ile trwają te nocne pobudki. Czas drzemek dzis to 3h.A i skoro po 1drzemce krociutkiej (bo 35min)nie wyjelam go z łóżeczka od razu tylko po 25min od obudzenia to dajac czas czuwania 2h powinnam dodac je do momentu od obudzenia (9.38 - 35min snu - 10.15 +2h, klade na druga drzemke o 12.15)?czy dodaje 2h do 10.40-czyli gdy wyjelam?? Zaznacze, ze usypianie na drzemki nawet jeśli placz wystapi to nie musze interweniowac, sam sie szybko uspokaja.... CO ZROBIĆ aby tak samo umial sobie 'pogadać' w nocy i próbował sam zasnac, zwlaszcza gdy nie powinien byc jeszcze glodny.. Trzeba by nauczyć go zasypiania. Snem dziennym i nocnym rządzą inne części mózgu, wiec to, że dziecko potrafi zasypiać w dzień, nie zawsze oznacza, że będzie potrafiło zasypiać w nocy. A i ze względu na starsza corke lepiej gdy Młody budzi sie rano ok 8,wiec kapiel po 19, ale to oznacza drzemke zaczynajaca sie po godz.16-czego nie zalecasz Babybump, chyba, że 'jeszcze' moge ja stosowac /jesli tak-do jakiego wieku/, a moze to ona powoduje pobudki nocne czeste? [/b] Zobacz, co napisałam wcześniej o zegarze bilogicznym dziecka. Nie wiemy, o której Twoje dziecko ma naturalną porę pobudki. [/b] Odpowiedz Link Zgłoś
althea7 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 07.01.16, 22:27 Babybump Mam pytanie odnośnie tego co piszesz o porannym wstawania. Moja córa ma 3 miesiące, je zazwyczaj o 4 w nocy a później budzi się o 7 wściekła i głodna wiec daje jej jeść i ona od razu zasypia jeszcze na godzinkę. W związku z tym co piszesz powinnam o tej 7 ja wybudzac? Czasem się zdążyło ze nie udało jej się usunąć na ta godzine bo był hałas w domu czy coś i powiem szczerze że średnio była z tego faktu zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 07.01.16, 22:43 Tak, bo ona to może już traktować jak pierwszą drzemkę. Odpowiedz Link Zgłoś
p-ix2 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 07.01.16, 22:46 Pobudki nocne to max 7-10min. (w tym karmienie MM) Hmm..nauczyc zasypiac w nocy bez dawania butelki (tylko jak?) Dla tego wieku miło byłoby gdyby wytrzymal 5h a potem kolejne 3h na karmienie, jak uspic gdy placze, po jakim czasie czy rodzaju placzu interweniowac i jak, bo butelka to rekwizyt. Obudzil się np.dzis 5.25,zjadl i usnal do 7.15-to raczej nie potrakowal tego jako 1drzemki? Odpowiedz Link Zgłoś
bubatek11 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 14.01.16, 11:56 Pomocy! Nasza córka ur. 11.09.2015r. do grudnia spała ładnie od 21(teraz wiem, że to było późno) do 2-3, potem o 5 jeszcze jedna pobudka i sen do 7,8. Potem miała drugie szczepienie, nowe kropelki sab simplex (lekarz zapewnił, że to samo co espumisan) jednak coś bylo inaczej i jej te kropelki nie spasowały, Następnie zaczeły się problemy z kupką, karmie piersią i kupki nie robiła 5 dni, lekarz przepisał wlewke. Od tej pory śpi nam bardzo słabo.(myśleliśmy, że przez kupke, bo ją bączki bolały jak robiła, teraz myślimy znowu, że zęby bo się bardzo ślini, rece pcha do buzi w nerwach) Pobudka 6.00 czuwanie do 8 1d 8.00 40 minut albo 1,5/2 godziny jak pilnuje i kołysze (jak się obudzi po 40minutach daje jej pierś i jeszcze mi zaśnie na drugie 40min lub dłużej ale nie zawsze tak jest) 2d 12.00 40minut albo 1,5/ 2 godziny (jak wyżej) 3d 15.30/16 czasami jeszcze się zdrzemnie o 16.30 do 17.15, kąpanie o 18.30, tak że po 19 jest lulana do spania (piosenka ulubiona, przygaszone światło, odkładana jest do łóżeczka swojego, w rożek zawijana, po czym budzi się po godzinie, dokarmiam, mąż lula na rękach i już ląduje w wózku gdzie jest kołysana i tak zasypia) oczywiście czas czuwania 2 godziny minimum chyba, że marudzi to ja kładę wcześniej. Noc pobudka pierwsza przeważnie o 24, potem już co godzine pobutka, max co 2. Karmie, zasypia na piersi i jest odkładana. Czasami o 3, albo 4 w nocy oczy otwarte, gotowa do zabawy. Bierzemy ją wtedy do siebie do łóżka leży z nami 30, 40 minut, dostaje piers i znów zasypia. Ciężkie te noce, wcześniej tak nie było, na pewno robimy coś źle, doradźcie coś prosimy, bo długo tak nie pociągniemy. Ja jeszcze rano z nią drzemie 30minut ale mąż w pracy już nie pośpi. Odpowiedz Link Zgłoś
lumtecua Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 14.01.16, 17:37 Nie podawaj sap simplex bo ma duzo dodatkow i konserwanty w tym benzoesan. sama tez nie bierz jak kp. Juz espumisan lepszy. Najmniej dodatkow ma esputikon ale chyba nie z Pl piszesz? Moja corka miala bolace baczki jak jej nie spasowalo coś co ja zjadłam. W moim przypadku suszone mango. Próbowaliście usypiac przy nocnych pobudkach bez mleka? Od razu idziecie do niej jak się obudzi w nocy? Odpowiedz Link Zgłoś
bubatek11 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 14.01.16, 18:32 nie podaje już, dawałam przez nie cały tydzień w grudniu. Z Pl pisze, a kropelki nam znajomy przywiózł. Nie jem nic nowego, ciężko określić po czym ją tak mogą boleć. Musimy zacząć dzisiaj nie przystawiać do piersi, bo tak niby łatwo, zasypia za chwile i się odkłada ją do wózka , a za godzine dwie znowu pobudka. Właśnie od razu mąż do niej wstaje, jak tylko za kwęka, wkłada jej smoczek i kołysze, jak to nie pomaga to od razu kładzi mi ją do łóżka. Też dzisiaj spróbujemy kołysać wózek, a nie ruszać jej. A powinna sama się uspokoić, nam się to wydaje nie możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
lumtecua Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 14.01.16, 18:47 W tym wieku dzieci szybko się uczą. Jeśli przegapicie ten moment to potem będzie coraz gorzej. Myślę że corka szybka zalapie jeśli nie będziecie je karmić za każdym razem. No i trzeba ja zostawiać na 5-10 min zanim zainterweniujecie. Szkoda że ja o tym nie wiedziałam jak moja miala 4 miesiące Odpowiedz Link Zgłoś
bubatek11 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 15.01.16, 19:46 Wczoraj zasnęła o 19 i były 4 pobudki do 22. Mąż ją lulał w rożku, z ulubioną piosenką zasypiała i budziła się znowu tak po 30minutach. O 22 daliśmy pierś i już zasnęła do 24 a potem pobudka co godzinę, płakała bardzo przez zęby bo mąż jej smoczkiem po dziąsłach jeździł to się uspokajała. Możliwe jest to, że się tak budzi, bo jest głodna???? To znaczy je często, ale nie dociera do tego "tłustego" pokarmu, bo się odrywa jak pokarm już nie leci i trzeba go ciągnąć. Ona się denerwuje bo musi włożyć w to wysyłek, naciska na dziąsła i ją to boli. W dzień je co 2 godziny i też się odrywa ale nie jest taka marudna i zła jak w nocy. Już nie mamy pomysłu co może być nie tak. Nie pokazywaliśmy się jej, tylko wózek delikatnie kołyszemy, no chyba że tak płakała to ją braliśmy... Pomóżcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
evelina_28 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 22.01.16, 13:08 Mam identycznie. Synek urodzony 6 września. Budzi się co godzinę od... 3 miesięcy. Też już wszystko wypróbowałam. Skutkuje tylko przystąpienie do piersi. Uważam że problem może leżeć w bączkach i kupcie bo od ok 3-4mały się napina.Dajemy lęki obecnie bobotic. Brak pomysłu i brak sił. Odpowiedz Link Zgłoś
bubatek11 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 31.01.16, 17:19 widzisz, a próbowałaś dokarmianie? my spróbowaliśmy to raz obudzi się godzinę po butli a raz po 2 po czym znowu co godzinę, co 30 minut. Cyc pomaga ale na nie długo. Nie chce jej dawać cały czas w nocy butli bo w nocy mój pokarm ponoć jest najlepszy. tak się łudzimy ze tej nocy będzie lepiej, bo kupka była, bo butle wypiła i gó... z tego;/ doradźcie coś dziewczyny! ;} Odpowiedz Link Zgłoś
pani-abcd Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 04.02.16, 23:57 A jak Wasze Smyki tolerują nowe smaki? Moja ma 4 mce i 3 tygodnie i pomarańczowe warzywa nie ma problemu z zielonymi jest trudniej. Jesteśmy na mm Odpowiedz Link Zgłoś
ana_12345 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 14.01.16, 17:26 Droga Babybump, czy mogłabym prosić o poradę w kwestii czasu czuwania dla synka, za 3 dni kończy 3 miesiące. Chciałabym go nauczyć samodzielnie zasypiać (póki co bujany na rękach, po 30-40 min się budzi, wtedy jeśli się da to usypiam ponownie. Śpi w ciemnym pokoju z szumem. W nocy raz lub dwa razy usypiany na początku, potem usypia sam) ale najpierw chcę znaleźć optymalne czasy czuwania. Od jakiegoś czasu stosuję coś w stylu 1.5h - 1.75 wieczorem, noce są w miarę ok ale czas wstawania przesunął się z 7 na 6. Czy to oznaka że za bardzo wydłużyłam mu czasy? Sen wychodzi nam codziennie ok 15-15.5 h, aktywność w ciągu dnia 7.20-7.45. Poniżej 2 ostatnie dni: 6.35 pobudka 8.10-9.25 D1 trochę protestów przy usypianiu, krzyki po 1 cyklu snu 10.55-11.25 i 11.55-12.25 D2 na spacerze (te 30 min w trakcie miał otwarte oczy, nie płakał) 13.45-14.45 D3 nie dał się ponownie uśpić, po wyjściu z sypialni histeria, dolulany 15.15-15.50 D4 nie było, nie usnął o 17 18.05 sen nocny, zasnął szybko. Pobudki 21.45, 1.25, 4.25 na jedzenie i potem się bawił trochę w łóżeczku, zasnął sam 6.10 pobudka 8-9.50 D1 szybko usnął ale płakał, po 1 cyklu trochę płaczu, dolulany 11.05-11.40 spacer D2, płacz, usnął ponownie na chwilę 12.15-12.30 13.45-15.40 D3 po 30 min trochę płaczu, dolulany spał ładnie 17.05-17.45 D4 usnął szybko 19.15 noc 15 minut usypiania (jak na niego długo), pobudki 22.15, 1.00, 4.20 na jedzenie dziś obudził się 6.05, boję się że codziennie będzie coraz wcześniej. Próbowałam krótszego czasu czuwania w dzień ale wtedy noce były fatalne, dużo pobudek. Czy mogłabyś doradzić, co tu zmienić? Z góry dziękuję za jakiekolwiek rady. Odpowiedz Link Zgłoś
ana_12345 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 14.01.16, 18:16 zapomniałam dodać że jak się budzi tak wcześnie próbuję zostawić w łóżeczku do 6.30 ale max udaje się 6.25 bo zaczyna mocno płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
ana_12345 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 15.01.16, 19:59 czy mógłby ktokolwiek zerknąć na moje czasy, z dnia na dzień jest gorzej dziś pobudka 5.50, teraz się zbudził po 1h od uśnięcia. Już sama nie wiem czy czasy za długie czy wręcz przeciwnie? Odpowiedz Link Zgłoś
lauruaaa Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 28.01.16, 14:27 Z mojej strony mogę dodać abyś zrezygnowała z czwartej drzemki, po prostu kładź już na sen nocny ok 17/18, czasy powinny się wydłużać stopniowo. Nie zaczynaj również pierwszej drzemki o 8:00 spróbuj przeciągnąć do 8:15, oczywiście pod warunkiem że do 6:30, nawet 6:25 dziecko jest w zupełnie ciemnym pokoju. Jeśli zbudził się godzinę po zaśnięciu ost. czas czuwania był za długi. Odpowiedz Link Zgłoś
lauruaaa Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 28.01.16, 14:29 I jeśli dziecko ma 4,5 miesiąca to czasy mogą wyglądać tak 1,45/2/2/1,45. Czas 1,3 to jednak za krótki czas czuwania. I nie licz do snu 15 min drzemek, wg mnie co najmniej 25/30 to takie minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
lauruaaa Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 28.01.16, 14:33 I nie kładź dziecka na drzemkę po 17 www.weebeedreaming.com/my-blog/ Odpowiedz Link Zgłoś
ana_12345 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 28.01.16, 17:25 dziękuję za odpowiedź. od paru dni uczymy samodzielnego zasypiania na noc, 3 pierwsze dni było ok, wczoraj masakra.. zobaczymy dziś. Czasy dziś 1.5h-1.75h (choć większość 1.5h) spał super tylko trochę długo bo razem będzie 5h... ale może musiał odespać nockę kiepską. do 8.15 na razie nie da rady go przeciągnąć. do 8 już jest ciężko. aha i ma 3.5 mca, nie 4.5. wydaje mi się że na razie zatrzymam 4 drzemkę (Babybump zdaje się mówiła że jak najbardziej może ona się zacząć o 17 byle nie dużo później), wydaje mi się że jej potrzebuje, przynajmniej dopóki nie ustabilizujemy samodzielnego zasypiania. dzięki za porady, blog przeczytałam już wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
lauruaaa Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 28.01.16, 19:10 Co do zasypiania u nas był regres po 3 dniach. Ale to dlatego że karmilam przed snem. Teraz uczymy się samodzielnego spania w dzień i jest trochę ciężej. Drzemki po 34 min. Na pewno uda wam się samodzielne spanie. U nas dalej jest płacz po położeniu w łóżeczku. Muszę ululac i odłożyć.,ale śpi sama całą noc. Wcześniej spała z piersią w buzi ? Myślę że jeśli dziecko ma 3.3 miesiąca rób wszystko żeby nie przemeczyc Odpowiedz Link Zgłoś
lauruaaa Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 28.01.16, 19:18 Myślę że dobrze co idzie,rób wszystko żeby posłał w dzień i nie przekraczał czasów czuwania. Ja przed nauka samodzielnego spania spalam razem z moją mała żeby była wypoczywa. Choć na dzień dzisiejszy na 100% nie zasypia samodzielnie. Ale nie można mieć wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ana_12345 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 28.01.16, 20:18 dziś 5ty dzień i zasnął bez większych problemów, raz poszłam uspokoić. cieszę się że przetrwałam wczorajszą masakrę dobrze rozumiem że u Ciebie nie zasypia na noc sama a uczysz teraz na dzień? nie zaczyna się od nocy? u nas ululany też spał ładnie i potrafił sam później zasnąć ale nie zawsze. potem zaczął się budzić częściej no i zdecydowaliśmy się uczyć. doczytałam w innym wątku że całkowity czas czuwania w dzień masz poniżej 8h, kurczę u nas jest ok 8-8.25 i jak było tyle co u Ciebie to się budził na imprezę w łóżeczku o 4. a mój jest miesiąc młodszy. takie krótkie czasy się stosuje przy przejściu na 3 drzemki? zastanawiam się czy u mnie nie są za długie... zobaczę jak dzisiejsza noc pójdzie Odpowiedz Link Zgłoś
lauruaaa Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 28.01.16, 21:16 Co do spania również zaczęłam od snu nocnego i ładnie szło ale od kiedy uczę na sen dzienny zauważyłam że muszę raz iść i uspokoić, ale uspokoić prawie do zaśnięcia, nie wiem czy to jest 100% samodzielne zasypianie, jednak w nocy budzi się 2 razy na karminie i zasypia ładnie, przestała również budzić się tak często ok. 5, przesypia do 6:00/6:40 więc jestem zadowolona. Uczę zasypiać samodzielnie na drzemki bo nie mam innego wyjścia, nie śpi w wózku, nie śpi na rękach, denerwuje się bardzo a ja nie mam jej siły kołysać przez kilka godzin dziennie. Zwłaszcza że moje dziecko do 3 miesiąca nie dawało się odłożyć, budziła się od razu jedynie wózek dawał radę więc chodziłam na 3 h spacery ale i to się skończyło. Co do czasów czuwania staram się na dzień dzisiejszy nie przekraczać 8 h/8,5h bo w nocy dwa razy je +jeden raz przebieram. Czasy obecnie chcę, dobrze powiedziane chcę żeby miała 1,45/2/2/1,45 nie zawsze się to udaje bo jest problem ze spaniem w dzień. Czytałam na innych blogach że czasy czuwania 3 months 1-1.5 hours 4 months 1.25-1.75 hours, więc rozbieżności są. Zrezygnowałam z 4 drzemki na początku stycznia bo były duże problemy ze spaniem dziennym i wolałam położyć spać nawet o 15:55!! i spała do 6. I jeszcze odnośnie czasów czuwania 1.5-1.75 myślę że lepiej przejść na 3 drzemki bo wszędzie na forum czytam że sen nocny jest ważniejszy niż sen w dzień, musisz sama wyczuć co twojej dziecince podpasuje. A i tak zaraz się zmieni bo tygodnie lecą Odpowiedz Link Zgłoś
ana_12345 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 29.01.16, 10:20 ok, no to fajnie że się poprawiło. U nas wczoraj zasypianie i noc bardzo dobra ale pobudka 5.50, spodziewałam się tego bo spał 5h w dzień. Dziś zobaczę może oleję 4 drzemkę jeśli znów trzy będą długie. Co do czuwania to też widziałam te czasy godzinne na jakimś blogu, strasznie krótkie. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
izabel7640 Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 30.01.16, 07:45 Córeczka za tydzień kończy 4 miesiące. Co robić jak budzi się o 5:30. Czytałam wyżej, że babybum radziła w takim przypadku przetrzymać do 7, ale co w przypadku jak to jest pierwsza pobudka w nocy? ( czyli po prawie 12 godzinach niejedzenia) Odpowiedz Link Zgłoś
lauruaaa Re: Sen dzieci urodzonych we wrześniu 2015 30.01.16, 15:05 może obudź ją około 3/4 nakarm i połóż spać Odpowiedz Link Zgłoś