Dodaj do ulubionych

Spowijanie

31.01.16, 12:19
Czy któraś z mam spowijała malucha? Starszaka nie otulałam, ale teraz się zastanawiaam.
Dopiero zaczynam czytać na ten temat.
I przeczytałam np.że spowijanie w zwykły kocyk/ pieluszke może powodować dysplazje stawów biodrowych.
Fajny jest woombie, ale szkoda mi pieniędzy jak nie wiem czy się sprawdzi...
Obserwuj wątek
    • carmelita81 Re: Spowijanie 31.01.16, 14:14
      Spowijałam jak najbardziej. Żadne tam woombie tylko normalnie kocykiem czy jak ciepło było to pieluszką. Pierwsze słyszę żeby kocyk/pieluszka powodowała dysplazję (dziecie z biodrami ma wszystko ok)Dla mojego wcześniaka to było super uspokjająco wyciszające doświadczenie także polecam.
      • ewelina.90 Re: Spowijanie 31.01.16, 16:04
        Ale prostokątnym kocykiem? Bo.mi średnio wychodzi.
        Próbowałam dziś dwa razy. Za pierwszym razem zasnęła za drugim wkurzyla się i wyciągneła rączki.
        • carmelita81 Re: Spowijanie 01.02.16, 14:26
          Tak prostokątnym tylko ja zawijałem jeden róg na tym główka i tymi trójkątami zawijałam ciasno. Moje lubiło ale było tak zawijane od urodzenia. Potem owszem już było trudniej bo sie bardziej mobilne zobiło ale na początku super sprawa.
    • mamaafg Re: Spowijanie 31.01.16, 14:58
      Uzywalam otulacza na zmiane z woombie do 3 mca. U nas spowijanie sprawdzalo sie rewelacyjnie. W woombie w tamtym okresie syn przesypial cale noce. Pozniej zrobil sie bardziej mobilny. Zaczal ukladac sie na boczku i walczyl z tym co go unieruchamia wiec przeszlismy na spiworki. Ale wiem ze niektore dzieci lubia byc ciasno owijane dlugo. Warto sprobowac. U nas mlody mial silny odruch moro i ogolnie machal konczynami duzo, wiec spowijanie pieknie te ruchy blokowalo, a i usypial po kilku sekundach kiedy byl zawiniety. Ehh piekne czasy to byly.
    • panizalewska Re: Spowijanie 31.01.16, 19:33
      Młodszego zawijałam ciasno na dżdżownicę wink Ja w prostokąt, małż w trójkąt. Przeważnie był to cienki polarek, więc młodzieży ciężko było się wysupłać z ustrojstwa. Cudnie było, szybciej zasypiał, zwłaszcza jak miał fazę kp tylko na śpiocha. No i mnie nie kopał i nie drapał, zawijałam go praktycznie do każdego kp, było suuuper wink
      • ewelina.90 Re: Spowijanie 31.01.16, 22:39
        A może być tak, że dzieć musi się przyzwyczaić?
        Wkurza się po chwili takiego zawiniecia i nie wiem czy próbować dalej czy to po prostu.nie dla niej
        • babybump Re: Spowijanie 31.01.16, 22:57
          Większość dzieci nie lubi procesu spowijania, jednak uwielbiają być tak ciasno owiniętym.
          Czy zawijasz ciasno? Musi być naprawdę ciasno, nie tam jakaś szmatka lekko owinięta.

W szpitalu u nas spowijali tak jak w filmie poniżej używając dużych ręczników:
          www.youtube.com/watch?v=euRDZHGqFVw

Na szkole rodzenie (i położna w domu też) uczyli nas tak:
          www.youtube.com/watch?v=fti-GVv_Qnw

Lub ttutaj to samo w obrazkach:
          www.babysleepconsultant.co.nz/wp-content/uploads/2014/07/karpswaddle.jpg

Najlepiej nadają się duży muślinowe kocyki aden + anais.

Moja córka potrafiła się z tego wydostać (stosowałam metodę 2) i stało się to niebezpieczne, jak którejś nocy obudziłam się i kocyk miała na głowie. Od 6go tygodnia zaczęłiśmy sotoswać śpiworki.
          Syn od drugiej doby życia przekręcał się na bok, więc spowijanie w ogóle nie wchodziło w rachubę. Był na tyle duży zresztą, że od razu mieścił się w najmniejszy śpiworek GroBag.
        • panizalewska Re: Spowijanie 01.02.16, 05:50
          Wiesz co, ja nie pamiętam. Moi oboje z tych wierzgających, a ja wyrodna nie zważałam na protesty i czekałam, aż jęki po bitwie ucichną wink
          Może być tak, że dzieć musi się przyzwyczaić do spowijania, podobnie jak do chustowania. Wszelkie manewry dla takich świeżych noworodków muszą być niemiłe. Ale fakt, większość chyba lubi mieć ciasno, jak u mamy smile
        • mamaafg Re: Spowijanie 01.02.16, 09:16
          Slyszalam ze niektorzy zawijaja juz na śpiocha, bo faktycznie niektore dzieci z tym walcza, za to potem dluzej i spokojniej śpią.
          • mamaafg Re: Spowijanie 01.02.16, 09:46
            A moze warto pomyslec nad Gro Snug? To alternatywa do woombie, otulacz i jednoczesnie spiworek, wiec w razie braku sukcesow w spowijaniu tez sie przyda. Nie stosowalam ale opinie sa dobre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka