Dodaj do ulubionych

KRZYWE ZABKI !!!

23.09.04, 15:29
Moja 10-miesieczna corka ma juz 8 zabkow, 4 na dole i 4 na gorze. I te na
dole... sa troche krzywe! Ma tez lekko wysunieta dolna szczeke. Karmie ja
piersia, nie dawalam nigdy nic z butelki ani smoczka, a to ponoc zapewnia
prawidlowy zgryz. Ale jak widac nic nie jest na pewno sad
Czy jej sie te zabki same wyprostuja? I co ze zgryzem? Macie jakies
doswiadczenia?
Z gory dziekuje
Ola
Obserwuj wątek
    • anka1 Re: KRZYWE ZABKI !!! 24.09.04, 09:19
      nie przejmuj sie tak bardzo. to w koncu zeby mleczne i nie wszystkie sie
      wyrznely. trzeba czekac az sie zaczna stale wyrzynac i obserwowac co bedzie.
      tak samo z zuchwa. Dzieciatko rosnie i jeszcze wszystko moze sie zmienic.
      • idole Re: KRZYWE ZABKI !!! 24.09.04, 12:08
        to ze mleczaki sa krzywe nie oznacza ze zeby stale beda proste i odwrotnie !
        Poza tym mleczaki musza wyjsc wszystkie, a przynajmniej wiekszosc zeby
        stwierdzic ze rosna krzywo, bo jezeli sa przerwy to zabki moga ukladac sie
        roznie bo maja miejsce. To zreszta mniejszy problem, gorzej jest jak mleczaki
        rosna ciasno i choc wtedy sa rowniutkie to zeby stale raczej beda krzywe crying
        • mamaaniolka Re: KRZYWE ZABKI !!! 24.09.04, 14:07
          Jej te zabki wlasnie rosna bardzo ciasno, to wyglada tak, jakby rosly krzywo,
          bo sie nie mieszcza, mimo ze nie ma jeszcze dalszych zabkow. Sama mam krzywe
          zeby, zwlaszcza na dole, wiec moze to genetyczne? Pocieszam sie tylko tym, ze
          teraz sa sympatyczniejsze aparaty ortodontyczne, tylko na zeby, bo ja swoj za
          mlodu chowalam miedzy ksiazki i mowilam, ze zginal, tak mi obcieral dziasla sad
          Dzieki za odpowiedzi, chociaz niezbyt optymistyczne.
          Ola
          • idole Re: KRZYWE ZABKI !!! 24.09.04, 14:20
            sory ze Cie nie pocieszylam, ale dodam jeszcze to ze mojej siostry corka
            (obecnie 12 letnia) tez tak miala mleczaki bardzo ciasno i byla pod stala
            opieka dobrego stomatologa ktory nadzorowal wyzynanie sie zebow stalych i w
            razie potrzeby wczesniej usuwal mleczaki zeby te drugie mialy miejsce i rosly
            prosto. Teraz Anecia ma ladne zabki (choc siostra planuje jakis, wiec nie martw
            sie, szukaj doberego stomatologa (powodzenia!)wink
    • mama-patrycji Re: KRZYWE ZABKI !!! 26.09.04, 12:08
      u mnie niestety to samo.Pati ma 6 ząbków i zauważyłam,że rosną jej krzywo i
      ciasno.Poza tym,górna jedynka jest już porysowana i lekko obłupana - bo mała na
      okrągło coś wkłada do buzi i czasem,jak sie zdenerwuje na przykład, potrafi
      ugryżć nawet blat od stołusmile).Nie żartuję.Czy u Was też jest podobnie?
      • mamaaniolka Re: KRZYWE ZABKI !!! 26.09.04, 13:02
        Blat od stolu? Jak najbardziej! Aniolkowi prawie na okraglo ida kolejne zabki,
        wiec slinienie sie i gryzienie wszystkiego, co popadnie, jest u niej na
        porzadku dziennym. Jak jej smaruje dziasla zelem na bolesne zabkowanie, to
        musze to robic szybko, bo probuje mnie chapnac w palec, malpka jedna.
        Idole - dzieki! Poszukam dobrego stomatologa.
        Ola
    • gloria2 Re: KRZYWE ZABKI !!! 26.09.04, 14:32
      Moja 10-miesieczna corka ma juz 8 zabkow, 4 na dole i 4 na gorze. I te na
      dole... sa troche krzywe!
      Proponuję się skonsultować z pedodontą, choć faktycznie jeszcze wszystko może
      się zmienić.

Ma tez lekko wysunieta dolna szczeke.
      Tego bym już nie lekceważyła. Może to być początek progenii. Na Twoim miejscu
      już teraz skonsultowałabym się z ortodontą (nie pytaj o to stomatologa
      zachowawczego, bo ten może twój temat sobie odpuścic, albo powie, że jeszcze
      jest czas).
      Być może dolne zęby sieczne są wygięte do przodu, nie zachodzą prawidłowe
      relacje zwarciowe z górnymi siekaczami i to jest powodem wysuniecia żuchwy. Ale
      może to być też doprzedni, nadmierny wzrost żuchwy i dlatego zęby się
      wykrzywiły. W tej chwili i tak ortodonta nie podejmie się leczenia, ale może da
      Ci pewne zalecenia.
      Im wcześniej porozmawiasz ze specjalistą tym będziesz spokojniejsza.
      • mamaaniolka Re: KRZYWE ZABKI !!! 26.09.04, 15:39
        Gloria2, napisz prosze w paru slowach, co to jest ta progenia. Czy to tylko
        problem kosmetyczny czy tez zdrowotny? I kto to jest ten pedodonta? Czy to
        jakas odmiana ortodonty?
        Dziekuje i pozdrawiam
        Ola
        • gloria2 Re: KRZYWE ZABKI !!! 26.09.04, 17:44
          Progenia to tzw przodożuchwie. Żuchwa ma zwiększoną długość,w stosunku do
          szczęki. Wielkość żuchwy i zgryz zmieniają harmonię rysów twarzy. To nie jest
          żadna choroba. Żyje z taką wadą (a jest to wada wrodzona) bardzo wiele ludzi.
          Dla niektórych osób jest to problem kosmetyczny.
          Np. moja siostra przyrodnia coś takiego miała. W szkole przezywali
          ją "pekińczyk" i cały czas to było to jej obsesją. Mama w dzieciństwie
          zakładała jej taki specjalny czepiec na noc na głowę i żuchwę, aby
          przytrzymywac w czasie snu żychwę w pozycji cofniętej. Nie pomogło to zbytnio i
          teraz jako 27 latka poddała sie operacji chirurgicznej. Oczywiście mogłaby z
          tym żyć.
          Dziewczynom trudniej zaakceptować tą wadę niż chłopcom.
          Pedodonta to stomatolog, który leczy dzieci. Oczywyście można leczyc dzieci
          bedac zwykłym stomatologiem dla dorosłych, ale trzeba mieć do nic specjalne
          podejście. Z reguły stomatolodzy nie chca przyjmować takich maleństw na fotel,
          bo wiedzą że bedzie niezły cyrk smile)
          Pozdrawiam,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka