Dodaj do ulubionych

pasta do zębów

22.05.16, 00:47
Już się gubię... Jedni mówią, żeby myć zęby samą wodą do 2 r.ż. Inni, że pastą bez fluoru, a inni, że z małą ilością fluoru. Nie mogę trafić na żadne wiarygodne źródło, ale może szukać mi się nie chce, a forum wie wszystko smile

A i jeszcze jedno: Kiedy dziecko zaczyna w miarę współpracować przy myciu zębów? Póki co roczniak się wyrywa i wrzeszczy jakby jej kto próbował wyrwać te zęby... Tego nawet myciem nie można nazwać, bo to już nie jest małe bobo, które najwyżej popłacze, silne to bydlę i już się obronić potrafi smile zresztą tak samo się buntowała przy próbie nakarmienia łyżeczką - moje dziecko samo wybrało blw smile a "myjemy" samą wodą na razie. Może jakaś smakowa pasta dla dzieci poprawi sytuację?
Obserwuj wątek
    • juuuu7 Re: pasta do zębów 22.05.16, 09:20
      My od poczatku mylismy pasta elmex od pierwszego zabka. Zawiera fluor i jest bardzo smaczna, synek uwielbiawink. Co do ochoty do mycia-roznie z tym jest, na Twoim miejscu na tym etapie pozwolilabym na samodzielnosc, ewentualnie na koniec jakies poprawki w wykonaniu mamywink.
    • monu29 Re: pasta do zębów 22.05.16, 10:21
      Moja też zaraz rok i zęby myć uwielbia. Dostaliśmy w prezencie taki zestaw trzech szczoteczek z Rossmanna, to tą pierwszą masowałam jej dziąsła zanim jeszcze coś wyrosło. Żeby ją przyzwyczaić, że coś w tej buźce się robi. Teraz ma 8 zębów, od niedawna myjemy pastą prokudent, truskawkowa jest. Na opakowaniu napisane, że od 0 do 6 lat. Z fluorem jest. Ale że wypluć córa wiadomo nie umie, to nakładam minimalną ilość, tylko żeby wiedziała, że zęby myje się czymś. Pasta jej smakuje, bo próbuje ssać szczoteczkę big_grin Też bym się skłaniała ku temu, żebyś pozwoliła dziecku samemu myć, potem ewentualnie przetarła parę razy, żeby w którymś momencie zrozumiało, że to nic strasznego, jak mama memła w buzi. Córka nie lubi ubierana w piżamę, na ten czas dostaje szczoteczkę w łapkę i sama sobie gmera. Uwielbia to. Potem mleko i dopiero ja jej myję. Ale jak czasem nie chce, to przejadę tylko parę razy, żeby się nie zraziła. A, i ostatnio uwielbia jak otwieram szeroko usta i mówię "aaaaaaaaa", śmieje się wtedy i próbuje naśladować, a ja w tym czasie myję.
    • kjut Re: pasta do zębów 22.05.16, 10:42
      Nie mam wiarygodnych zrodel nistety do zacytowania, a to forum jest dokladnie tak podzielone w opiniach jak mowisz. Natomiast wszyscy dentysci z ktorymi sie dotychczas spotkalam byli zgodni co do jednego - dla moich dzieci dostosowana do wieku pasta z fluorem.
    • eowina123 Re: pasta do zębów 22.05.16, 18:39
      Dzięki za odpowiedzi smile w takim razie jutro kupuję pastę z niską zawartością fluoru. Będę próbować ze smakami, może któryś podpasuje.
      A co do mycia, to ja jej pozwalam myć samej, ale ona tylko gryzie tę szczotkę i ją trzyma akurat tam, gdzie nie ma zębów... Jak chcę jej poprawić i oboje z mężem śpiewamy, tańczymy, a babcia jedzie kankana, to wszystko jest fajnie i buźka szeroko otwarta, dopóki nie zbliżymy się ze szczoteczką... Wyrywa szczoteczkę i zaciska buźkę. No taki typ mi się trafił smile
    • babybump Re: pasta do zębów 22.05.16, 19:16
      Jeśli do wody jest dodawany fluor, to pasy z fluorem już nie trzeba. Fluor jest szkodliwy, jak połknięty, a takie małe dzieci nie potrafią jeszcze wypluć go z buzi.

Ja mieszkam w miejscu, gdzie do wody nie dodaje się fluoru, więc zaleca się pastę dla dzieci z odrobiną fluoru. Pasty dajesz na szczoteczkę wielkości ziarenka ryżu.

Dzieci współpracują od razu jeśli myjesz im dziąsła, a potem zęby od urodzenia. Jest to dla nich coś zupełnie normalnego. Jeśli nagle ni z gruchy ni z pietruchy chcesz dziecku myć zęby, to wiadomo, że będzie bunt.
      Najlepiej myć zęby kładąc sobie dziecko na kolanach, głową przy Twoim brzuchu. Wtedy wymyjesz najdokładniej. Mniej dokładniej jak dziecko stoi, a Ty od tyłu myjesz zęby, chociaż to lepsze niż nic. Możesz też dziecku dać do ręku drugą szczoteczkę, aby sobie było zęby w tym samym czasie, co Ty myjesz.
      • babybump Re: pasta do zębów 22.05.16, 19:21
        W celu uzupełnienia - wielkości ziarenka ryżu do 3 rż, między 3-5 roku życia wielkosci ziarnka grochu.
    • antosia1993 Re: pasta do zębów 23.05.16, 18:19
      Ja jak już syn miał pierwszego zęba to "myłam" mu ząbki specjalną szczoteczką do pierwszych ząbków. A, że prawdopodobnie pasta mu smakuje to chętnie otwiera buźkę jak widzi szczoteczkę. Moim zdaniem to wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Cierpliwie próbować dzień po dniu i może będzie lepiej. Ja też mam roczniaka. smile
    • lidek0 Re: pasta do zębów 23.05.16, 21:26
      Pasta do zębów, ale żaden owocowy szajs, pasta służy domycia zębów a nie jedzenia przez dziecko. Dobierzesz w drogerii coś do wieku.
    • ursz-ulka Re: pasta do zębów 11.06.16, 23:55
      U nas chętnie myje sam. Trzeba tylko korygować. Uczyłam od początku na zestawie z rossmana.
      Potem na wodzie, teraz delikatnie dodaję pastę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka