Dodaj do ulubionych

Objawy sennosci

08.09.16, 07:54
Jak poznajecie, ze juz czas położyć dziecko spac? Bo ja wciaz mam z tum problem, dlatego stosowałam cc, ale ostatnio nie działająsad córka ma 4 i pol miesiąca. Najłatwiej było mi poznać kiedy jest senna rano, bo jak tylko ziewnela albo potarla oko to do chusty i spac. Zazwyczaj było to 1 godz. po pobudce. Nawet udało mi sie 6-8 razy włożyć w śpiworek, do łóżeczka, szum i zasnęła bez problemu. Niestety od tygodnia bunt i ryk w łóżeczku. Wydaje mi sie, ze za pozno ja klade, choc wciaz robie to koło godziny po wstaniu. Czasem jest tak, ze nie widze żadnych objawów sennosci aż tu nagle robi sie jak sowa po espresso: oczy duże, rozbiegane spojrzenie i energiczne ruchy jakby gdzieś biegła - wtedy według wszelakiej literatury ( w ktorej wyczytałam, ze dziecko gdy jest gotowe na sen zwalnia, przestaje reagować na otoczenie) i mojego doświadczenia jest juz za pozno: położenie skutkuje rykiem przy usypianiu i krótkim snem. Dzis np. spala 18.20-5.20. O 6.00 widze ziew, ale sobie myśle, ze chyba jeszcze za wczesnie. 6.10 włącza sie tryb sowy i juz wiem, ze sama nie zasnie, wkładam wchuste i ryksad rano to jeszcze, ale zwłaszcza w ciagu dnia nie dostrzegam tego momentu. Leży spokojnie przez około godzine a potem jest sowa... a ja nie potrafie wyłapać tego momentu pośredniegouncertain plus myśle sobie, ze przecież godzina aktywności w jej wieku to mało...wczoraj np. Miała drzemke trwająca 1.5 godz., potem 1 godz. Około 10 min po tym hak wstała z tej drugiej drzemki tarla oczy i ziewała... I co ja mam o tym myślec? Nie dospała? Znowu chustowac? Zeby nie było, jak sie budzi w chuście to ja jeszcze jakiś czas chodze, zeby sie upewnić, czy nie dośpiewasz jeszcze i wyjmuje dopiero jak zaczyna sie wyrywac. Ech, albo kiepski ze mnie obserwator albo komunikacja miedzy mna a córka siada... A jak to jest u was? Moze wasze doświadczenie rozjasni mi na co jeszcze zwracać uwage.
Obserwuj wątek
    • biankao Re: Objawy sennosci 08.09.16, 08:00
      W gwoli wyjaśnienia, dla tych, którzy powiedzą, ze moze za wczesnie ja klade, jak ona wejdzie w ten stan rozzbieganej sowy, to juz z niego nie wychodzi. Staje sie kolejno krzykliwe, marudna, placzliwa a potem to juz tylko płacz, którego w żaden sposób nie jestem w stanie uspokoić.
      • ela.dzi Re: Objawy sennosci 08.09.16, 08:06
        Współczuję, ciężkie trafiły Ci się te dzieci sad Obstawiam, że to jakiś skok rozwojowy i nie dosypia. Tak się u nas czasem zdarzało bez powodu. Ile ma drzemek ?
        • biankao Re: Objawy sennosci 08.09.16, 08:20
          Nie narzekam, akurat córka jest łatwa w obsłudze, no moze poza tym snemuncertain ktory spędza mi sen z powiekwink Robie 4-5 drzemek. Wiem, ze w tym wieku przechodzi sie na 3, ale przy 3 musiałabym ja kłaść spac na noc koło 15.00. baz doświadczenia wiem, ze położenie jej przed 18.00, np. O 17.00, skutkuje wyłudzeniem po 30 min. Nie ważne jak jest zmeczona nie zasnie na noc o 17.00. Próbowałam dłuższych cc, ale wtedy wpada w hiper active mode i jest rykuncertain
          • onijatomy Re: Objawy sennosci 08.09.16, 09:09
            Nie martw sie iloscia drzemek. Twoja cora po prostu taki ma rytm. Plany drzemek i aktywnosci to ogolny schemat i trzeba go dostosowac do naszych dzieci a nie nasze dzieci do planow. Moj synek ma 5,5 miesiaca i nadal 4 drzemki.
            • mama_mil Re: Objawy sennosci 08.09.16, 09:10
              Zgadzam się.
        • ela.dzi Re: Objawy sennosci 08.09.16, 08:21
          A z innej beczki. Gdy syn rozjeżdżał się że spaniem, to wprowadziłam smoczka i gdy nie mógł się uspokoić, bo już był w takim amoku o jakim wspominasz, to smoczek bardzo go wyciszał i w ten sposób szybciej zasypiał i w związku z tym był potem mniej marudny.
          • ela.dzi Re: Objawy sennosci 08.09.16, 08:31
            Cały czas smoczek na funkcję 'do zadań specjalnych'.
            • biankao Re: Objawy sennosci 08.09.16, 09:07
              Próbowałam juz wczesniej, ale sie wkurzala i kończylo sie płaczem, wczoraj znów sięgnęłam po smoczek, ale reakcja ta sama. Jeszcze bede próbować.
        • carmelita81 Re: Objawy sennosci 08.09.16, 08:27
          Moja ma prawie 13 tygodni. I nie wiem czy pamiętasz moje wątki ale też walczyłam z jej (nie)spaniem. U nas się trochę poprawiło tzn nadal śpi po 30 min od wielkiego dzwonu dobije do godziny ale zasypia sama w kołysce przy szumie także i tak jest lepiej. Kładę ją jak tylko ziewnie - zazwyczaj zasypia w 5-10 min. Jeżeli nie zauważę ziewnięcie to patrzę na czas czuwania. U niej jest to max 1,5 godziny - jeźeli jest dłuźej to robi się płaczliwa i gorzej zasypia (muszę siedzieć prz niej i bujać ręką) A i rano po,wstaniu też robi Się śpiąca max po godzinie a czasem nawet po 30 min trzeba kłaść bo ziewa. Także u nas objawy to,ziewanie. I czasami zdarza się ze po obudzeniu z drzemki za chwilę znowu ziewa - wtedy albo daję pierś i przysypia przy niej albo znowu do kołyski i szum- zazwyczaj zasypia na kolejne 30 min.
    • mama_mil Re: Objawy sennosci 08.09.16, 09:10
      Ja przechodziłam to samo! Niegdy nie wiem kiedy dziecko mam kłaść spać. Teraz mniej więcej wiem, bo ma już trzy drzemki. Do ukończenia 6 miesięcy nie jest powiedziane ile ma być drzemek w ciągu dnia i może być chaos. Więc się nie przejmuj, trzeba ten okres przetrwać. Ja trochę patrzyłam na czasy, trochę kładłam spać wg objawów - ziewanie tarcie oczek, i ogólne wyciszenie... Ale też miałam ciągle takie akcje jak ty - czyli wyłapać moment wyłapać moment. Tylko, że w ten sposób możesz siebie łatwo doprowadzić do nerwicy... Po moim doświadczeniu ja bym teraz wyluzowała i po prostu obserwowała i starała się kłaść jak jest dziecko senne. Na pewno nie jak jest ewidentnie szalejące. No ale trzeba jakoś sobie dawać radę. I nie przejmuj się tymi historiami na temat tego ile powinno być drzemek itp, że powinna przechodzić na 3... dziecko Ci pokaże jak będzie gotowe na 3 drzemki. Ale chaos powinien się skończyć po ukończeniu 6 miesięcy.
      • biankao Re: Objawy sennosci 08.09.16, 09:43
        Dzieki, pewnie masz racjewink chciałabym jedynie jej ulżyć, bo widze, ze jak trafię to usypia szybko a jak juz wejdzie w ten hiper mode, to usypianie jest placzliweuncertain
        • mama_mil Re: Objawy sennosci 08.09.16, 09:50
          No i starasz się jej ulżyć z całych sił! I na tyle, na ile się starasz to jest ok! Raz wychodzi, raz nie... Pamiętaj, że nie wszystko tu zależy od Ciebiesmile Ale też od rozwoju dziecka, jego temperamentu i innych cech.
          • m.aggie Re: Objawy sennosci 08.09.16, 10:09
            O, właśnie! Nie zadręczaj się, że coś nie wychodzi, że nie jest idealnie. Najważniejsze, że się starasz. Mi właśnie pomaga takie myślenie. Wczoraj moja mała miała trochę płaczliwy dzień. Może coś ją bolało, może zęby, nie wiem. Wkurzałam się na siebie, że nie umiem się nią zająć odpowiednio i jej pomóc. Ale potem sobie pomyślałam, że przecież to nie moja wina, w końcu starałam się jak mogłam. Nie było tak dlatego, że nie chciałam jej pomóc, więc nie okazałam się złą matką wink Ale takie "światłe" myśli przychodzą do mnie dopiero przy drugim dziecku, przy pierwszym trudno mi było wyluzować.
            • onijatomy Re: Objawy sennosci 09.09.16, 09:25
              I wlasnie dobrze ze mamy na forum te mamy z wieksza iloscia doswiadczenia.
    • m.aggie Re: Objawy sennosci 08.09.16, 10:03
      Mam córeczkę w tym samym wieku co twoja (prawie 20 tygodni), więc mogę opisać jak to jest u nas. Ale pewnie u was będzie zupełnie inaczej.
      Nie stosuję czasów czuwania "a priori", raczej kładę jak córa wyraźnie zasygnalizuje, że jest zmęczona. Dopiero potem sobie zapisuję o której zasypia, ile śpi, ile jest czuwania, ile drzemek itd. Obecnie mała wytrzymuje ok. 2 godzin między drzemkami, choć jeszcze tydzień temu było bliżej 1h45min. U niej oznaki senności to nie tyle ziewanie (bo zaczyna ziewać już po godzinie od pobudki), co tarcie oczu. Ale i tu zdarzają się fałszywe alarmy, bo trze po twarzy również kiedy jest głodna lub chce jej się pić smile A że ruchy jeszcze nie za bardzo skoordynowane, to nie rozróżniam czy drapie po buzi, czy po oczach wink Wtedy dostaje smoka, zasłaniamy okno, zmieniamy pieluchę, zapinamy w śpiworek (woombie summer, baaardzo już rozciągnięty), woda do picia i do łóżeczka. Czasem zasypia od razu, czasem trzeba chwilę jeszcze pobujać, żeby się odprężyła, czasem kilka razy trzeba podnieść i położyć, czasem jeszcze odbić, różnie bywa. Ale zazwyczaj cały "rytuał" wraz z zaśnięciem trwa 5-15 minut, więc chyba w miarę trafiamy w odpowiedni czas czuwania wink Sen ma dość płytki, jak jej smoczek wypadnie, to po 40 minutach go szuka, trzeba jej podać i śpi dalej. Ale zdarza się też, że po tych 40 minutach się rozbudzi i trzeba usypiać ponownie, co nie zawsze się udaje. Zazwyczaj jednak ma dwie długie drzemki, 2h i 1,5h, a popołudniu na spacerze w chuście 0,5h (w chuście NIGDY nie śpi dłużej niż 30 min). Także nie jest u nas idealnie, daleko jej do samodzielnego zasypiania, ale mi to nie przeszkadza. Zależy mi, żeby zasypiała w miarę spokojnie i się wysypiała. Trudno też określić jak jest zazwyczaj, bo wszystko ciągle się zmienia, a i pojawiają się dodatkowe okoliczność, jak szczepienie p. rotawirusom i biegunka albo pierwsza marchewka i zaparcia+ból brzuszka.
      Nie będę ci nic radzić, bo jestem jako-taką specjalistką tylko od mojego dziecka. Byś może twoja córeczka robi się zmęczona po godzinie, bo godzinna drzemka to dla niej za mało? Moja raczej tak ma, minimum dla niej to 1,5h snu, żeby była wyspana i pogodna. Podobnie pewnie po nocy jest nie do końca wyspana. Ale oczywiście łatwo tak mówić, trudniej "namówić" dziecko, żeby spało dłużej...
    • zmeczona_mama83 Re: Objawy sennosci 08.09.16, 10:23
      W wieku ok. 4 miesięcy oznaki zmęczenia mogą się już nie sprawdzać. Ziewanie może być oznaką znudzenia a nie zmęczenia i wtedy dziecko będzie protestować przed snem. Mogą też pojawiać się zbyt późno, jak już dziecko jest zbyt zmęczone, żeby spokojnie zasnąć. Oczywiście dzieci są różne, u jednych łatwiej wyłapać moment ochoty na sen a u innych trudniej.
      Tu kilka informacji na ten temat:
      "Oznaki zmęczenia w tym wieku już się nie sprawdzają. Ziewanie, tarcie oczek jest za późnym sygnałem. Jeśli dziecko zaczyna ziewać, to znaczy że powinno było być położone 10 mintu wcześniej, a rytuał oczywiście też powinien był być rozpoczęty odpowiednio wcześniej.

Pierwszym objaw tego, że dziecko jest śpiące (nie zmęczone) jest ogólne spowolnienie. Wtedy należy dziecko położyć i wtedy właśnie jest duże prawdopodobieństwo, że dziecko łatwo zaśnie i będzie dobrze spało.Trudno jest wyłapać ten moment, dlatego czasy czuwania dobrze się sprawdzają.
      Następnie są objawy zmęczenia. Dziecko zaczyna ziewać, ciągnąć za uszy, płakać, chce być podnoszone, itp. Jeśli położysz dziecko teraz, to jest duże prawdopodobnieństwo, że będzie miało problemy z zaśnięciem. Może też obudzić się za wcześnie z drzemki (chociaż dzieci, które potrafią same zasnąć powinny z powrotem zasnąć).
      Potem następuje przemęczenie. Zaczynają działąć hormony stresu adrenalina i kortyzol. Dziecko zaczyna robić się hiperaktywne. To jest ten stan, kiedy rodzice mówią ‘Moje dziecko nie chce spać’. W rzeczywistości dziecko jest bardzo zmęczone, ale jego zachowanie na to nie wskazuje.
      Jest małe prawdopodobieństwo, że dziecko w ogóle teraz zaśnie. Będzie bardzo dużo protestów, płaczu, itp. A jeśli zaśnie, to szybko się znowu obudzi.
      Chroniczne przemęczenie występuje u dziecka, które ciągle nie dostaje potrzebnej ilości snu. Objawy chronicznego przemęczenia:
      - każdy dźwięk rozbudza dziecko
      - ciągle protestuje przed snem
      - nie chce jeść w ciągu dnia, protestuje podczas jedzenia w ciągu dnia, chce tylko jeść w nocy
      - nie uśmiecha się, nie łapie kontaktu wzrokowego
      - ma ciągle zmartwiony wyraz twarzy
      - ciagle chce być noszone
      - itd. itp."

Mój maluch akurat należy do dzieci, które objawów zmęczenia nie pokazują wcale, dopiero przemęcznie. Gdyby nie czasy czuwania to nie wiedziałabym kiedy go kłaść, z tym że my te czasy mamy o wiele krótsze od "zalecanych", on nie wytrzymuje między drzemkami tyle ile jest w schematach wink Jak był młodszy to leżał spokojnie i czasem nagle pojawiały się gwałtowne ruchy (hiperaktywność) i zaraz histeria, a czasem od razu ze spokoju wpadał w płacz, oczywiście usypianie to był koszmar. Później zauważyłam, że jak zaczyna ziewać i trzeć oczy to już jest za późno i były problemy z zaśnięciem. Od jakiegoś czasu jak nie położę o odpowiedniej porze to znowu nie ma ziewania i tarcia oczu, tylko od razu marudzenie i pobudzenie, nie można go wyciszyć, strasznie "szaleje", są problemy z zaśnięciem. Kładę go wg czasów czuwania i wygląda to tak, że bawi się, nie ma żadnych oznak zmęczenia, idziemy do sypialni, w trakcie rytuału widzę spowolnienie, czasem pod koniec przed odłożeniem ziewnie albo potrze oczy i to jest najlepszy moment, zasypia w kilka minut bez problemu. No ale mój to taki wrażliwiec, że mu 5 min. robi różnicę wink
    • mamalilki5h Re: Objawy sennosci 08.09.16, 11:19
      Nie pocieszę bo u nas dokładnie to samo. Różnica taka że moja ma 3 miesiące i w ogóle jest jakaś strasznie ciężka w obsłudze. Ale tylko w dzień i nad ranem. Ja też staram się jak mogę wyłapać te pierwsze oznaki senności, raz wyjdzie a 10 razy nie. U nas najgorzej jest z tym ziewaniem bo zaczyna ziewać po 10m od pobudki czasem po 15m czasem po 30m a czasami ziewa cały dzień . Nie trze oczu, nie ciągnie się za uszy czy włosy itp. Śpi jak zając po 30 minut 5-6 razy dziennie. Trochę pomagają mi czasy czuwania ale też nie zawsze bo czasami jest zmęczona po 50 m a czasami po 1h 10-15m więc te drzemki to tak na chybił- trafił 😩 Jestem załamana, wykończona, nie mam na nic siły i chęci do życia tylko płakać mi się chce! Jestem w psychicznym dołku... Dzisiaj znowu musiałam zawiązać chustę 😢 moje plecy tego nie wytrzymają do 6miesiecy...
      • mama.krupka Re: Objawy sennosci 08.09.16, 11:36
        Ja mam takie akcje od tygodnia i nie wiem o co chodzi. Młody z dnia na dzień przestał spać na brzuszku-jak go tak odkładam ryk wniebogłosy. Ma 14 tygodni, troche mało przybraliśmy od ostatniego karmienia, doradca laktacyjny kazał karmić non stop. Młody śpi po pół godziny 2x dziennie i to by było na tyle. W dodatku na moich kolanach. Wystarczy że się porusze i amen w pacierzu.. za to miniona noc 9h spania
    • leni6 Re: Objawy sennosci 08.09.16, 22:39
      1h w tym wieku to bardzo krotki pierwszy czas czuwania, ale jesli wszystko wskazuje na to ze to za późno to moze tak jest. Ja mam dziecko które potrafi okresowo bardzo skracać czasy czuwania. Funkcjonowaliśmy w takich cyklach: wszystko ok, czasy czuwania działają - cos sie dzieje, pojawia sie przemęczenie, czasu sie skracają, czasami nawet bardzo - wychodzimy z przemęczenia i skokowo wracamy na stare czasy albo nawet na dłuższe. Moim zdaniem u nas najlepiej działała szybka reakcja, jesli dzis po 1h było za późno, to jutro kładę po 45 min. Nie raz próbowałam czekac zalecane 3 czy 5 dni zanim zmienię czasy, ale potrafiło to doprowadzić do strasznego przemęczenia. Oczywiście u ciebie moze to byc zupełnie cos innego, ale
      chciałam zwrócić uwagę na to ze czasami skrócenie czasów czuwania, nawet jesli wydaje sie ze juz są krótkie pomaga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka