indjanek 03.12.16, 08:57 Kiedy iść do lekarza? Coś podawać? Pierwsze wymioty wczoraj o 15 zaraz po obudzeniu z drzemki, i dziś nad ranem 2 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
indjanek Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 08:59 Dziś nad ranem 2 razy, słabiej. Gorączki nie ma, lekkie osłabienie. Ja wm Odpowiedz Link Zgłoś
indjanek Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 09:01 Ja wymiotowałam wczoraj cały wieczór, potem już nie miałam czym.. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 09:32 Dawać pić malymi łykami - ja za swoją córką chodziłam i poilam ze strzykawki (no i kp). W opisanej sytuacji chyba wstrzymałabym się z lekarzem. Biegunki nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 10:10 Ja tak samo bym zrobiła. Lekarz nic Ci innego nie zaleci poza pojeniem i tym, że gdyby było kiepsko, to do szpitala, a z tego co piszesz, na razie nie ma potrzeby. Możesz podawać elektrolity np. Orsalit, w mój syn wybitnie tego nie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
indjanek Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 10:49 Jedna mała luźna kupa dziś, wczoraj robił normalną i od tego czasu nie jadł nic poza kp. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 12:51 Będzie żył, ważne, że kp. Możesz podawać wodę łyżeczką co kilka minut małymi porcjami Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 14:38 Czyli wymiotował tylko 2 razy jak rozumiem? U lekarza możecie złapać jeszcze coś gorszego a już omijać szerokim łukiem szpital. Do picia zimna woda /dorośli często ssą kostki lodu/ odgazowana ciepła cola też nie zaszkodzi /oczywiście w bardzo małych ilościach. Odpowiedz Link Zgłoś
indjanek Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 15:03 Doszła nam biegunka ale nie wymiotuje. Jest zadowolony, radosny może trochę mniej ruchliwy niż zwykle. Czy to może być od pomarańczy? Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 15:38 Ja raczej wirusa obstawiam. Pilnuj picia i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 22:22 Dla mnie to klasyczny rotawirus. Odpowiedz Link Zgłoś
indjanek Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 17:17 Na rota był szczepiony. Ile to moze trwać? Wczoraj były 3 luźne kupy dziś 2 (na razie). A smecta? Przypomniało mi się coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 18:20 Mi lekarz kiedyś odradzał smectę. Chodzi o to by organizm pozbył się tego syfu, a smecta zatrzymuje. 2 luźne kupy to jeszcze nie powód do paniki. Odpowiedz Link Zgłoś
indjanek Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 20:42 Dziś już 4. Myślę, że nie panikuję, poprostu nie wiem.. to pierwsze dziecko i pierwsza biegunka a w internetach od razu straszą odwodnieniem i szpitalem. Młody słabo je stałe pokarmy, teraz to już całkiem nie chce. Zjadł trochę marchwianki z ryżem. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 21:19 Jeść nie musi, ważne żeby pił. Jeśli ogólne samopoczucie ma w miarę ok, nie jest jakiś apatyczny, pije, coś tam je to myślę że sobie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
indjanek Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 22:06 Generalnie to pije mleko z piersi i coś tam poskubie. Po parę łyków wody popija czasem. Czyli poić i czekać aż przejdzie. Dzięki kobitki Odpowiedz Link Zgłoś
dexia Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 22:58 Marchwianka super. U nas niedawno 11m i podobnie, raz wymioty, pozniej biegunka tak 5-7 kup dziennie. najbardziej pomogla marchwianka, do pojenia o konsystencji kubusia i gesta na obiad, wylaczylam mleko, bo fermentacja, ale jak Ty kp to mysle ze bez sensu. Po 3dniach zaczelam dawac wlasnie marchwianke w wiekszej ilosci i smecte 1sasz na dzien, 5dnia stwierdzilam ,ze troche dlugo to trwa i poszlam po rec na nifuroksazyd, zeby podac 6go, ale przeszlo i nie podalam. Lekarz mowil ze tak po 5dniach juz warto podac leki. Aoetytu tez nie mial, plul wszystkim nawet ukochanym mlekiem, ale marchewkowa wchodzila dosc dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 23:23 4 kupy to nie biegunka. Biegunka jest powyżej 5 kup. Kupy powinny wrócić do normy w ciągu pomiędzy 1 a 14 dni. To jakiś lekki wirusik, nie ma powodu do niepokoju, specjalnych diet ani w ogóle żadnego cudowania. Jeżeli pije mleko z piersi dość regularnie, to wystarczy, nie trzeba dodatkowo wmuszać picia jeśli dziecko nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 21:30 Mój też był szczepiony na rota i pomogło to tyle, że nie skończyło się szpitalem, a było naprawdę nieciekawie (zdecydowanie gorzej niż U Was). Widać, że szczepienie i kp sprawiają, że naprawdę nie jest źle. Szczepienie chroni tylko przed niektórymi szczepami, dodatkowo andowirusy powodują takie same objawy jak rotawirusy. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 12:38 Na biegunkę zrób mu napar z suszonych owoców czarnej jagody - kupisz w aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
indjanek Re: Wymioty u roczniaka 05.12.16, 15:33 Powiedzcie jeszcze ile po ustąpieniu objawów syn może zarażać? Mamy w sobotę imprezkę gdzie będzie trochę dzieciaków... Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Wymioty u roczniaka 05.12.16, 15:55 Przenosić wirusy może długo, więc nie ma sensu izolacja. Wystarczy myć ręce po wyjściu z toalety. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Wymioty u roczniaka 05.12.16, 19:06 Ja do innych dzieci bym się nie pchała. Odpowiedz Link Zgłoś