Dodaj do ulubionych

Wymioty u roczniaka

03.12.16, 08:57
Kiedy iść do lekarza? Coś podawać? Pierwsze wymioty wczoraj o 15 zaraz po obudzeniu z drzemki, i dziś nad ranem 2
Obserwuj wątek
    • indjanek Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 08:59
      Dziś nad ranem 2 razy, słabiej. Gorączki nie ma, lekkie osłabienie. Ja wm
      • indjanek Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 09:01
        Ja wymiotowałam wczoraj cały wieczór, potem już nie miałam czym..
        • melancho_lia Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 09:32
          Dawać pić malymi łykami - ja za swoją córką chodziłam i poilam ze strzykawki (no i kp).
          W opisanej sytuacji chyba wstrzymałabym się z lekarzem.
          Biegunki nie ma?
          • ela.dzi Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 10:10
            Ja tak samo bym zrobiła. Lekarz nic Ci innego nie zaleci poza pojeniem i tym, że gdyby było kiepsko, to do szpitala, a z tego co piszesz, na razie nie ma potrzeby. Możesz podawać elektrolity np. Orsalit, w mój syn wybitnie tego nie chciał.
          • indjanek Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 10:49
            Jedna mała luźna kupa dziś, wczoraj robił normalną i od tego czasu nie jadł nic poza kp.
            • ela.dzi Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 12:51
              Będzie żył, ważne, że kp. Możesz podawać wodę łyżeczką co kilka minut małymi porcjami
    • lidek0 Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 14:38
      Czyli wymiotował tylko 2 razy jak rozumiem? U lekarza możecie złapać jeszcze coś gorszego a już omijać szerokim łukiem szpital. Do picia zimna woda /dorośli często ssą kostki lodu/ odgazowana ciepła cola też nie zaszkodzi /oczywiście w bardzo małych ilościach.
    • indjanek Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 15:03
      Doszła nam biegunka ale nie wymiotuje. Jest zadowolony, radosny może trochę mniej ruchliwy niż zwykle. Czy to może być od pomarańczy?
      • melancho_lia Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 15:38
        Ja raczej wirusa obstawiam. Pilnuj picia i tyle.
        • ela.dzi Re: Wymioty u roczniaka 03.12.16, 22:22
          Dla mnie to klasyczny rotawirus.
          • indjanek Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 17:17
            Na rota był szczepiony.

Ile to moze trwać? Wczoraj były 3 luźne kupy dziś 2 (na razie).

A smecta? Przypomniało mi się coś takiego.
            • melancho_lia Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 18:20
              Mi lekarz kiedyś odradzał smectę. Chodzi o to by organizm pozbył się tego syfu, a smecta zatrzymuje. 2 luźne kupy to jeszcze nie powód do paniki.
              • indjanek Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 20:42
                Dziś już 4. Myślę, że nie panikuję, poprostu nie wiem.. to pierwsze dziecko i pierwsza biegunka a w internetach od razu straszą odwodnieniem i szpitalem. Młody słabo je stałe pokarmy, teraz to już całkiem nie chce. Zjadł trochę marchwianki z ryżem.
                • melancho_lia Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 21:19
                  Jeść nie musi, ważne żeby pił. Jeśli ogólne samopoczucie ma w miarę ok, nie jest jakiś apatyczny, pije, coś tam je to myślę że sobie poradzi.
                  • indjanek Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 22:06
                    Generalnie to pije mleko z piersi i coś tam poskubie. Po parę łyków wody popija czasem. Czyli poić i czekać aż przejdzie. Dzięki kobitki smile
                    • melancho_lia Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 22:25
                      Zdrówka i cierpliwości smile
                • dexia Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 22:58
                  Marchwianka super. U nas niedawno 11m i podobnie, raz wymioty, pozniej biegunka tak 5-7 kup dziennie. najbardziej pomogla marchwianka, do pojenia o konsystencji kubusia i gesta na obiad, wylaczylam mleko, bo fermentacja, ale jak Ty kp to mysle ze bez sensu. Po 3dniach zaczelam dawac wlasnie marchwianke w wiekszej ilosci i smecte 1sasz na dzien, 5dnia stwierdzilam ,ze troche dlugo to trwa i poszlam po rec na nifuroksazyd, zeby podac 6go, ale przeszlo i nie podalam. Lekarz mowil ze tak po 5dniach juz warto podac leki. Aoetytu tez nie mial, plul wszystkim nawet ukochanym mlekiem, ale marchewkowa wchodzila dosc dobrzesmile
                • rulsanka Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 23:23
                  4 kupy to nie biegunka. Biegunka jest powyżej 5 kup. Kupy powinny wrócić do normy w ciągu pomiędzy 1 a 14 dni.
                  To jakiś lekki wirusik, nie ma powodu do niepokoju, specjalnych diet ani w ogóle żadnego cudowania. Jeżeli pije mleko z piersi dość regularnie, to wystarczy, nie trzeba dodatkowo wmuszać picia jeśli dziecko nie chce.
            • ela.dzi Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 21:30
              Mój też był szczepiony na rota i pomogło to tyle, że nie skończyło się szpitalem, a było naprawdę nieciekawie (zdecydowanie gorzej niż U Was). Widać, że szczepienie i kp sprawiają, że naprawdę nie jest źle. Szczepienie chroni tylko przed niektórymi szczepami, dodatkowo andowirusy powodują takie same objawy jak rotawirusy.
      • lidek0 Re: Wymioty u roczniaka 04.12.16, 12:38
        Na biegunkę zrób mu napar z suszonych owoców czarnej jagody - kupisz w aptece.
    • indjanek Re: Wymioty u roczniaka 05.12.16, 15:33
      Powiedzcie jeszcze ile po ustąpieniu objawów syn może zarażać? Mamy w sobotę imprezkę gdzie będzie trochę dzieciaków...
      • rulsanka Re: Wymioty u roczniaka 05.12.16, 15:55
        Przenosić wirusy może długo, więc nie ma sensu izolacja. Wystarczy myć ręce po wyjściu z toalety.
      • lidek0 Re: Wymioty u roczniaka 05.12.16, 19:06
        Ja do innych dzieci bym się nie pchała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka