16.01.17, 11:27
Witam mam 3 tyg maluszka karmie go mlekiem NAN 1 i prawie od tyg ma straszne zapracia..
Strasznie się męczy gdy ma zrobić kupkę strasznie się napina płacze. nie ma z takiego apetytu.. noce nie przespane sad Masaże i kropelki nie pomagają.. Czy to jest wina tego mleka? Czy zmienić mleko.. ? jak pomóc maluszkowi..
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Zaparcia 16.01.17, 20:37
      Na początek możesz spróbować dodać więcej wody do mleka.
    • ta_karola Re: Zaparcia 16.01.17, 22:06
      Mnie lekarka mówiła, że jeżeli będę dziecko karmiła MM, to trzeba je poić wodą ,żeby zaparć nie było. Z tego co pamiętam,bo mogłam coś pokićkać. To tekst sprzed pięciu lat. syna długo piersią karmiłam i teraz córkę również.
      • dexia Re: Zaparcia 16.01.17, 23:42
        Tak, mozna dawac wode pomiedzy karmieniami mm, z rozcienczaniem mleka lepiej nie kombinuj. Noworodek tak ma, robiac kupke, rownoczesnie probuje powstrzymac, to kwestia niedojrzalosci ukl pok, na mm ok 3 kupki dziennie jest ok ile jest u Twojego i jakie krople dajesz?
    • paula2617 Re: Zaparcia 17.01.17, 10:26
      Ja karmiłam synka piersią 1 i pół tyg i musiałam dokarmiać i pokarm mi zanikł miałam za mało..
      • mama_mil Re: Zaparcia 17.01.17, 15:27
        Czy próbowałaś jakichś środków na pobudzenie laktacji? Np. herbatki lub słodu jęczmiennego (properat Femaltiker?) Korzystałaś z pomocy poradni laktacyjnej?
        • mama_mil Re: Zaparcia 17.01.17, 15:30
          Skąd wiesz, że miałaś za mało pokarmu? Przecież to można stwierdzić dopiero po jakimś czasie jeśli dziecko nie przybiera... Dokarmienie to najgorsza opcja w sytuacji kryzysu laktacyjnego www.mjakmama24.pl/niemowle/dieta-niemowlaka/laktacja-gdy-masz-za-malo-pokarmu,556_1395.html Ale może u Was była inna sytuacja?
      • juuuu7 Re: Zaparcia 19.01.17, 08:35
        Pokarm zanikl, bo zamiast przystawiac dziecko do piersi podawalas mu butelke. Dziecko nie ssie, wiec pokarm przestaje byc produkowany.
        • rulsanka Re: Zaparcia 19.01.17, 08:49
          Dziewczyny, obawiam się, że to, co piszecie zostanie odebrane jako terror laktacyjny. Dziewczyna przeszła na butelkę, może słusznie, może nie, ale prawdopodobnie nie chce już wracać do tematu kp. Przecież nie pyta, jak wrócić do kp tylko co zrobić z zaparciami.
          • juuuu7 Re: Zaparcia 19.01.17, 09:05
            Masz racje-ja nie namawiam do powrotu do kp. Chcialam jedynie wyjasnic, ze skoro przestala przystawiac to pokarm zniknal. A nie zniknal sam z siebie.
            Nie jestem przeciwnikiem mm w zadnym wypadku. Rowniez polecam przepajanie woda a jak nadal beda zaparcia sprobowalabym zmienic mleko.
          • mama_mil Re: Zaparcia 19.01.17, 10:04
            Terror laktacyjny... Wiesz czasami jest tak, że młodej mamie ktoś nawkłada do głowy, różne głupoty, że pokarm zanikł, że ma za słaby. Mi np. w szpitalu w 1, 2 i 3 dobie dokarmiali mlekiem modyfikowanym! Bo niby laktację miałam za słabą... A miałam po prostu normalną ilość mleka, bo laktacja się dopiero rozbudzała... Teraz nie mieści mi się w głowie, że taki głupi jest personel w na oddziale położniczym. Moje dziecko ma wpisane w książeczkę- po wyjściu do domu karmić pod kontrolą wagi! Po wyjściu ze szpitala kazali mi kupić mleko modyfikowane i go dokarmiać jeśli by nie zjadał tyle ile normy mówią! A moje dziecko od zawsze szybko się najadało, wystarczyło 10 minut, albo i mniej. Na szczęście mama i siostra namawiały mnie, żeby nie dawać dziecku żadnych dodatkowych pokarmów oprócz piersi. Rezultat działań w szpitalu był taki, że przez pierwsze 3 tygodnia życia dziecka umierałam ze strachu, że go zagłodzę, po czym po miesiącu przytył 1 kg. Dodam tylko, że oddział wybrałam właśnie ze względu na współpracę z programami typu rodzić po ludzku, i przychylny karmieniu piersią... Szok. Acha oddział położniczy w szpitalu Żeromskiego w Krakowie jakby się ktoś pytał.
            • ela.dzi Re: Zaparcia 19.01.17, 13:36
              To wiele musiało się tam zmienić, bo z tego co wiem to był wybitnie szpital nastawiony na kp.
              • mama_mil Re: Zaparcia 19.01.17, 13:53
                ela.dzi właśnie dlatego wybrałam ten szpital do porodu! I byłam bardzo zdziwiona tą całą sytuacją. A, że nie miałam doświadczenia to dałam się wpędzić w jakąś schizę. Gdybym urodziła tam drugie dziecko to po prostu zabroniła bym podawania dziecku mieszanki i spokojnie karmiła tym co mam w piersiach. Wiadomo pierwsze dziecko, człowiek głupi. Ale zaznaczę, że na oddziale położniczym była świetna opieka i wspaniałe położne.
    • monte.0 Re: Zaparcia 18.01.17, 15:32
      Proponuję zmienić mleko i przepakac dzidziusia woda. Słyszałam że niemowlęta które są na sztucznym pokarmem powinny pić wodę.
    • ewelina021284 Re: Zaparcia 18.01.17, 21:04
      Trzeba poić maluszka wodą mój synek też miał zaparcia na początku po tym mleku jakoś się to wyregulowało samo ale jak nie zrobił kupki przez 3 dni to mu pomagałam.Nie można za często bo się przyzwyczai i będzie miało problemy żeby samemu się wypróżnić.Po miesiącu zmieniłam mleko na Bebilon Ar z powodu ulewania.
    • indjanek Re: Zaparcia 18.01.17, 22:16
      Wrócić do piersi. Po trzech tygodniach pokarm nie znika..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka