Dodaj do ulubionych

Czy wasze 4-miesięczniaki tak robią?

07.10.04, 20:44
Mój synek ma skończone 4 mies. leżąc na brzuchu ładnie trzyma głowę i opiera
się na przedramionach ze zaciśniętymi piąstkami czy wasi rówieśnicy robią
podobnie, bo lekarz stwierdził u niego wzmożone napięcie mięśniowe w rękach,
plecach i obrębie karku. Jak ssie pierś to często również ma zaciśnięte
piąstki. Zauważyłam, że od początku silnie trzymał głowę i wyginał się trochę
do tyłu, teraz już to zdarza się rzadziej. Rehabilitujemy go od 2-tyg. i nie
wiem czy to mu jest potrzebne czy może jesteśmy naciągani na kasę. Powiedziano
mi, że powinien bawić się swoimi stópkami, i zakładać nogi do góry, ale
jeszcze nie interesuję się nimi chyba że ja podwinę je do góry to tak z
ciekawością się przygląda . Dodam że jest żywym dzieckiem bardzo ciekawym
świata i proszę napiszcie jak zachowują się wasze pociechy w tym wieku i czy
mojemu dziecku potrzebna jest pomoc?
Obserwuj wątek
    • renis66 Re: Czy wasze 4-miesięczniaki tak robią? 07.10.04, 21:03
      Jeśli to wzmozone napiecie to ćwiczenia sa jak najbardziej potrzebne. Moja
      córeczka równiez ma wzmozone napiecie. Pediatra zauwazyła to podczas pierwszego
      szczepienia. Gdy Rita miała dwa miesiace zaczęlismy cwiczyć. Objawy takie same
      jak opisałaś. Podwijała również paluszki u nóg i zaczęła krzyżować stopki gdy
      skończyła 4 m-ce. W tej chwili ma prawie 5,5 m-ca i pani neurolog stwierdziła
      ze jest duzo lepiej. Ćwiczymy dwa razy w tygodniu no i oczywiście codziennie w
      domu. Bardzo ważne jest również prawidłowe podnoszenie i noszenie dziecka aby
      nie wzmagać napiecia. Piszesz o "naciaganiu" na kasę. Ja chodzę do przychodni i
      bardzo sobie chwale Panie rehabilitantki i jestem strasznie zadowolona. Niewiem
      dlaczego chodzisz prywatnie ale taka rehabilitacja jest dość długa. U Rity
      napiecie nie było duże a ćwiczymy już ponad 3 m-ce. Niewiem jak to wyglada u
      twojego chłopaka. A z jakiego jesteś miasta?

Pozdrawiam Renata
    • ewcia_75 Re: Czy wasze 4-miesięczniaki tak robią? 08.10.04, 10:34
      Jesteśmy z Warszawy, a dlatego zaczęłam chodzić prywatnie bo państwowo neurolog
      miał bardzo odległe terminy, szybko chciałam się przekonać czy mojemu dziecku
      coś dolega. Zaczeliśmy rehabilitację i ćwiczymy codziennie met.NDT chociaż coraz
      częściej się zastanawiam czy jest to niezbędne
      • renis66 Re: Czy wasze 4-miesięczniaki tak robią? 08.10.04, 11:39
        My ćwiczymy metoda Bobath. (niewiem co to NDT?. Zdecydowanie widzę poprawę ale
        nie mam porównania i niewiem jak by to wyglądało gdybyśmy nie ćwiczyli. Jeśli
        masz wątpliwosci to moze skonsultuj to jeszcze z innym neurologiem? Myśle ze to
        by było najrozsądniejsze. Ja takowych nie miałam ponieważ sama wyczywałam to
        napiecie w rączkach małej. Poza tym układała główke głównie w prawą stronę i
        było widać ze cos jest nie tak

Renata
    • mareczek2004 Re: Czy wasze 4-miesięczniaki tak robią? 08.10.04, 11:46
      Napiszcie, prosze, na czym polegaja te cwiczenia i jak je robicie. Czy Wasze
      dzieciaczki preza tez czasem nozki - zwlaszcza przy przewijaniu ??
    • kama30 Re: Czy wasze 4-miesięczniaki tak robią? 08.10.04, 12:44
      Zainteresowanie własnymi stópkami występuje przecież dopiero w 5-6 m-cu.
      Wybacz, ale ja akurat jestem z tych, co to do tej rehabilitacji mają mieszane
      uczucia. Prawie każde dziecko wysyłają teraz do neurologa. Mojej córce neurolog
      zapisał rehabilitację, bo stwierdził, że ona nie usiądzie, bo tak prostuje
      nóżki. I usiadła samodzielnie w 7 m-cu. Rozwija się wspaniale. I nie wierzę, że
      to zasługa rehabilitacji raz w tygodniu przez pól godziny przez 2,5 m-ca.
    • mamaaniolka Re: Czy wasze 4-miesięczniaki tak robią? 08.10.04, 13:51
      Ja sie dowiedzialam z forum, ze moja corka chyba miala objawy wzmozonego
      napiecia miesniowego, bo nikt tego u niej nie zdiagnozowal.
      Objawy byly takie:
      - wyginala sie do tylu, zwlaszcza gdy ja podnosilam, kladlam i przy przewijaniu
      - prostowala nozki, zwlaszcza przy przewijaniu
      - teraz sobie skojarzylam, ze pozno zaczela sie tez bawic swoimi stopkami lezac
      na plecach, miala chyba 7-8 miesiecy
      Ale nie zaciskala piastek i to jest byc moze wazna roznica! W wieku 4 miesiecy
      tak jak Twoj synek lezala na brzuchu, opierala sie na przedramionach - i
      zaczynala chwytac zabawki.
      Moja corka ma teraz 10 miesiecy i dobrze sie rozwija. Zaczela samodzielnie
      siadac i raczkowac w wieku 8 miesiecy, teraz chodzi przytrzymujac sie mebli lub
      chwyta mnie za reke i rusza w droge.
      Nie byla rehabilitowana w zaden sposob.
      Wydaje mi sie, ze teraz jest moda na diagnozowanie wzmozonego lub obnizonego
      napiecia miesniowego. Mimo to cwiczenia na pewno dziecku nie zaszkodza i warto
      cwiczyc przynajmniej w domu a od czasu do czasu konsultowac postepy dziecka ze
      specjalista. Bo sa i takie dzieci, ktore naprawde potrzebuja pomocy i nie chce,
      zeby z Twoim bylo cos nie tak przez moj post.
      Pozdrawiam
      Ola
      • renis66 Re: Czy wasze 4-miesięczniaki tak robią? 08.10.04, 14:10
        Masz racje ze cwiczenia jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Nie chciałabym później
        załować ze czegoś nie zrobiłam dla mojego dziecka choć mogłam.

Renata
    • annaj7 Re: Czy wasze 4-miesięczniaki tak robią? 08.10.04, 16:22
      Jestem rehabilitantka a w dodatku mama 4 i pol miesiecznej Julci.Cwiczenia na
      pewno nie zaszkodza,rzeczywiscie raczki nie powinny sie juz zaciskac ale mozesz
      sama to wycwiczyc poprzez masaz i zabawe.Masuj otwartymi raczkami swoja
      buzie,wkladaj jak najwiecej zabawek,rzeczy do raczek dziecka,caluj wewn.strone
      dloni dziecka i obserwuj czy jest jakas poprawa ,moze bobas jest troche
      nadpobudliwy.Duzo masuj.
      A tak na marginesie Bobath i NDT to to samo.Pozdrawiam
      • malilka do annyj7 08.10.04, 16:41
        Anno skoro jesteś rehabilitantką, to mam do Ciebie pytanie (przepraszam za
        zaśmiecanie wątku). Dostałam dzisiaj skierowanie do poradni rehabilitacyjnej,
        bo mój 6-miesięczny synek nie siedzi samodzielnie, tylko posadzony "leci" do
        przodu. Mam termin dopiero na za 3 tygodnie, czy są jakieś proste ćwiczenia,
        które już mogłabym robić z synkiem w domu, żeby mu pomóc?
        Pozdrawiam.
        • annaj7 Re: do annyj7 08.10.04, 21:35
          To jeszcze nic strasznego ,wiekszosc dzieci siedza stabilnie dopiero konczac 8-
          9 miesiacu zycia.Na pewno nie wolno nic przyspieszac(zadnego sadzania a dookolo
          poduchy czy cos w tym stylu).W zasadzie nie ma ciczen specjalnie
          na ,,siedzenie,,.Wazne jest aby wzmacniac partie miesniowe;grzbiet(lezenie na
          brzuchu jak najwiecej,i nie tylko tak sobie ale wszelkiego rodzaju zabawy,kladz
          malucha na kolanach,podawaj mu w tej pozycji zabawki itd.,brzuch-lezac na
          pleckach mobilizuj do podnoszenia glowy,wykorzystaj wszelkie sposoby to co
          podpowiada ci intuicja.Fajne sa tez i efektowne cwiczenia na pilkach(takich
          duzych,gumowych)rozwijajace utrzymywanie rownowagi,i ksztaltujace odruchy
          obronne.A tak wogole to jesli poza tym wszystko rozwija sie w normie to uzbroi
          sie w cierpliwosc .....Cwicz tez przewroty na boki,bujania itp.Dzieciak musi
          wiedziec ze ma kontrole nad wlasnym cialem.
          Ciezko mi sie wypowiadac bo nie znam dobrze ,,przypadku,, ale wiem ze wielu
          lekarzy znacznie przesadza ale z drugiej strony lepiej dmuchac na zimne.....
          Powodzenia.Daj znac o efektach
      • renis66 Re: Czy wasze 4-miesięczniaki tak robią? 08.10.04, 17:14
        dięki za odpowiedz, tej drugiej nazwy ni znałam. Mam pytanie dotyczące
        wkładania zabawek, gdyz moja rehabilitantka powiedziała aby ograniczyc
        wkładanie zabawek do rączki dziecka aby nie miało ono na czym zaciskać i tak
        już zaciśniętych przez większosc czasu piąstek. Oczywiście nie tak zupełnie ale
        ograniczyć.

Renata
        • malilka Re: Czy wasze 4-miesięczniaki tak robią? 08.10.04, 19:41
          Ale możesz wkładać duże zabawki, np. Canpol ma taki zestaw pluszowy piłka plus
          sześcian i jak dziecko te zabawki łapie to musi rozpościerać paluszki, żeby je
          objąć.
        • renis66 Re: Czy wasze 4-miesięczniaki tak robią? 08.10.04, 20:40
          No jasne. Wiadoma sprawa z tym ze takie proste jak właśnie piłka czy sześcian
          to szybko ja nudzą. Musi być coś co się rusza i ma jakies ciekawe kształty
          wtedy jest w stanie zająć sie dłuzej. Spryciula. smile
          Renata
    • ewcia_75 Re: Czy wasze 4-miesięczniaki tak robią? 09.10.04, 10:57
      Dziękuję za wasze odpowiedzi, dalej będziemy ćwiczyć z synkiem bo niechcę
      niczego przeoczyć i jak mogę to pomogę. Ja również daję duże zabawki do rączki
      typu piłka, kostka Canpola aby otwierał rączki obejmując zabawki. Już częściej
      otwiera rączki ale nadal ma bardzo napięty kark i leżąc podnosi rónocześnie nogi
      i głowę jakieś 30 stopni
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka