Dodaj do ulubionych

smoczek - usypiacz POMOCY

13.10.04, 13:48
Drogie Forumowiczki,
mam nielada problem z moją "kruszynką". Moja córcia zasypia tylko ze
smoczkiem - usypiaczem (tak go nazwałam), jadnakże nie potrafi sama go
trzymać w buźce. Aby smoczek wciąż nie wypadał i nie denerwował dzidzi
podtrzymywałam go podkładając pieluszkę przy buźce. Niestety córcia od
niedawna intensywnie rysza raczkami i sprytnie w oka mgnieniu ściąga
pieluszkę z buźki, smoczek wypada i jest wielka rozpacz.
Poradźcie mi Kochane jak mam nauczyć swoją "kryszynkę" samodzielnego
trzymania smoczusia w buźce. Może któraś z Was miała ten sam problem i
znalazła jakąś świetną metodę. Pomóżcie.
Pozdrawiam EDA
Obserwuj wątek
    • nucha27 Re: smoczek - usypiacz POMOCY 13.10.04, 14:26
      Ile miesięcy ma Twoja córcia??
      Mamy ten sam problem synkiem, jest "uzalezniony" od smoczka, ma 3,5 miesiaca.
      Zasypia ze smoczkiem i z chwila kiedy mu wypada zanim wpadnie w glbszy sen, non
      stop sie przebudza, dlatego to wchodzenie w glebsza faze trwa dosc dlugosad
      Czasami sa noce gdy podajemy mu smoczka co godzine, co 40 minut, bo inaczej nie
      zasnie. To bardzo meczace, niestety nie pocieszylam Cie, ale moze bedzie Ci
      latwiej jak przeczytasz, ze nie jestes sama, chociaz ze swojego doswiadczenia
      wiem, ze to zadne pocieszenie.
      Mamy razem z mezem zamiar zaczac stosowac metode zaklinaczki, podnoszenie i
      kladzenie, nie wiem jak to bedzie wygladalo, ja sie chyba wyniose z domu na
      jakis czas, bo pewnie nie wytrzymam i od razu wepchne smoczka, a to przeciez od
      razu wszystko zepsuje...Mam nadzieje, ze sie uda dla dobra synka, bo niewyspany
      jest bardziej marudny, widac, ze zmeczony, a oczka ma czerwone jak buraczki.
      jak tlumaczy zaklinaczka, dziecko, ktore samo zasypia przechozi przez wszystkie
      fazy smu i budzi sie wypoczete i radosniejsze, wiec trzeba sobie tlumaczyc, ze
      ta nauka to dla jego dobra. Mysle, ze mozna uspokajac dziecko w dzien
      smoczkiem, ale probowac nauczyc zasypiac bez niego, byc moze problem zniknie,
      ja mam taka nadzieje.
      pozdrawiam
      Ania i Olus z 24.06.2004
      • eda2111 Re: smoczek - usypiacz POMOCY 13.10.04, 14:36
        Moja córeczka jest w tym wieku co Twój synek ma 3,5 miesiąca. Widać nie tylko
        ja mam ten problem. Ja również zastanawiałam się nad metoda zalkinaczki ale
        jakos nie mam siły i sumienia męczyć córci. Mam nadzieję że znajdę jakieś inne
        rozwiązanie.
        Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam gorąco
        EDA i Majeczka z 23.06.2004

P.S. Maja jest tylko jeden dzień starsza od Olusia !!!
        • nucha27 Re: smoczek - usypiacz POMOCY 13.10.04, 15:09
          Mam nadzieje, ze ta metoda nie ma zadnego wplywu na pychike dziecke, tym
          bardziej, ze bylo tlumaczone, ze caly czas jestes z dzieckiem, nie zostawiasz
          go jak w opisanych metodach w ksiazce "Kazde dziecko moze nauczyc sie spac",
          widac, ze zaklinaczka, jest tej metodzie z ksiazki przeciwna, a i mnie sie
          wydaje, ze ta metoda jest nie bez wplywu na dziecko, tym bardiej, ze zostawiasz
          je samo na kilka minut. W metodach zaklinaczki caly czas jestes z dzieckiem i
          bierzesz je na rece, wtedy czuje, ze jestes z nim, gdy placze i jest mu zle.
          Sama juz nie wiem, chyba do tej metody zaciagne jednak meza.
          Skad jestes??
          Pozdrawiam Ciebie i sciskam Majeczke jeden dzien starsza od Olusiasmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka