kasiek211 22.11.04, 21:10 Jaki wiek jest najlepszy dla dziewczynki aby przebic uszka?Moja coreczka ma prawie 6 miesiecy-czy to dobry wiek czy lepiej poczekac az skonczy roczek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mayessa Re: kiedy przebic uszy? 22.11.04, 21:18 Nie wiem czy to ma sens.Czy nie lepiej poczekać aż córeczka będzie starsza i sama poprosi o przebicie uszu.Ja miałam 3-4 lata i mama zaprowadziła mnie do jubilera na moje wyraźne życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: kiedy przebic uszy? 22.11.04, 21:48 dla mnie przekluwanie uszu takim maluszkom to czysty absurd. wystarczy ze kolczyk sie odepnie, dziecko go polknie i tragedia gotowa. myse ze maluszek ma gdzies to czy ma juz kolczyki czy nie)) ale kazda mama ma swoja opinie na ten temat. ja mowie stanowcze -niee Odpowiedz Link Zgłoś
charl75 Re: kiedy przebic uszy? 22.11.04, 21:55 Sluchaj to moze skoro Ty chcesz przekluwac uszka dziecku, ktore nie moze wyrazic swojej opinii to moze ktos inny, nie pytajac Ciebie o zdanie przefarbuje Ci glowe na fiolet albo zrobi tatuaz? Co Ty na to? Myslisz ze Twoje dziecko tak wiele zyska z kolczymi w uszach? Chyba ma jeszcze czas na kolczykowanie? charl Odpowiedz Link Zgłoś
asiula14 Re: kiedy przebic uszy? 22.11.04, 21:56 Rozumiem że uszy takiemu maleństwu to chcesz przebić dla: siebie, taty, wujka małej, dziadka małej, teściowej ... itd. BO DLA KOGO??? DLA NIEMOWLĘCIA??? Badź poważna. Co wy ludzie z tych biednych dzieci robicie. A kiedy zrobisz jej trwałą? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek211 Re: kiedy przebic uszy? 22.11.04, 22:14 Dzieki za odpowiedzi ale nie musicie mnie tak atakowac.Nie powiedzialam przeciez ze teraz przebije.A slyszlalam opinie ze przebijaja ze wzgledu ze dziecko jeszcze jest nieswiadome i nie boi sie tak-i tu jest wzglad na dziecko i o to mi chodzi.I prosze nie podawac takich glupkowatych przykladow-bylabym wdzieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_d Re: kiedy przebic uszy? 22.11.04, 22:14 PO CO?? Naprawdę nie rozumiem... Może względy logiczne nierozsądności takiego zabiegu do ciebie przemówią? To jest maluch, niedługo będzie raczkował biegał, zaczepi o coś, albo sam się zainteresuje czymś "fajnym" w uszku i nieszczęście w postaci rozerwania ucha czy połknięcia ostrego kolczyka gotowe. Nie narażaj dziecka. Naprawdę twoja córka w tym wieku i dłuuugo jeszcze będzie miała głęboko gdzieś tego typu ozdobę, tylko siebie chcesz tym zadowolić, chyba nie opłaca się ryzykować. Brrr, dla mnie to brzmi strasznie, pół roczny bobasek z kolczykami... wierzyć się nie chce że można mieć taki absurdalny pomysł... Odpowiedz Link Zgłoś
t.e.a Re: kiedy przebic uszy? 22.11.04, 22:33 A jak będzie walczyła o wolność Tybetu i kolczyki nie będą zgodne z jej poglądami? Poczekaj, ąz sama podejmie decyzję, bo którtegoś dnia może miec do ciebie pretensje... Odpowiedz Link Zgłoś
klubiale1 Re: kiedy przebic uszy? 23.11.04, 08:48 Przebić uszy.....ależ to sadystycznie brzmi. A skoro tak brzmi, to pewno nie jest też przyjemne dla malucha. Wystarczy mu kłucia przy szczepieniach. Po co dodatkowo narażać go na ryzyko infekcji, możliwość zaczepienia kolczykami o coś i uszkodzenie ciała. Może lepiej poczekać do np 8 lat, gdy mała dostanie kolczyki z okazji Komunii itp. A swoją drogą może niemowlętom płci męskiej też powinno się przekłuwać np pępek lub brew. W końcu teraz młodzież męska nosi kolczyki w różnych miejscach, a jeśli nieświadomego niemowlaka miałby boleć mniej, to może warto spróbować Mam nadzieję kasiek211,że nie weźmiesz tego do siebie. Nie chcę Cię urazić, tylko raczej zaapelować do wszystkich mamuś, których pociechy widziałam w wózeczkach z kolczykami w uszach. Jak dla mnie takie maleństwo lepiej wygląda ze smoczkiem niż z biżuterią w uchu. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: kiedy przebic uszy? 23.11.04, 09:23 Nie zapomnij też zakolczykować jej języka (chyba, że karmisz piersią, to poczekaj, albo, co tam, odstaw dziecko od piersi!), nosa, sutków i łechtaczki, ale z tym ostatnim wstrzymaj się do momentu, aż mała przestanie korzystać z pieluszek. Istny absurd, jak można wlasne dziecko świadomie i celowo okaleczać??? Jeśli jednak chodzi o sprawy czysto techniczne, poczekaj do lata, kiedy to nie bedzie trzeba nosic czapki, na pewno nie będzi wtedy haczyła o zranione uszy. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: kiedy przebic uszy? 23.11.04, 09:30 też nie rozumiem, po co w ogóle przekłuwac dzieciom uszy. to barbarzyństwo po prostu!nie będę dawała przykładów, chociaż mam ich mnóstwo, ale może przemówi do Ciebie bezpieczeństwo dziecka - wystarczy, że córka pociągnie, może rozerwać uszko. i to będzie niestety Twoja zasługa. jak już tak koniecznie chcesz okaleczać dziecko, to przynajmniej poczekaj, aż będzie na tyle duża, zeby nie zrobić sobie krzywdy. Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru! Odpowiedz Link Zgłoś
aga225 Re: kiedy przebic uszy? 23.11.04, 11:51 mnie tez sie wydaje że powinnaś poczekać aż twoja córka sama zadecyduje czy chce przebić sobie uszy Odpowiedz Link Zgłoś
broszka1 Re: kiedy przebic uszy? 23.11.04, 15:13 Ty chyba żartujesz z tym przebijaniem uszu? Jak mozna się zastanawiać nad przebijaniem uszu u tak maleńkiej istotki. I czemu to ma służyć? Czy bedzie ładniejsza? Przyjdzie czas że sama dorosnie do tego czy tego chce. Kolczyki u taki małych dzieci sa po prostu niebezpieczne. \Sama widziałam jak dzieci miały porozrywane uszy na skutek zabaw i innych dzieciecych wariacji. A co jesli w jakis sposób sie odepnie i dziecko połknie. Rodzice powinni byc bardziej rozsądni i odpowiedzialni. Dzieci sa tak sliczne że nie potrzebują żadnych ozdób. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: kiedy przebic uszy? 23.11.04, 17:13 nie traktuj swojego Dziecka jak unijnego cielaczka, ktory musi miec kolczyki w uszach. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: kiedy przebic uszy? 24.11.04, 05:16 Mieszkam w US i widze duzo malych kilkumiesiecznych dziewczynek zwlaszcza hiszpanskiego i poludniowoamerykanskiego pochodzenia ze zlotymi, malutkimi kolczykami, nie zwisajacymi, z bezpiecznymi zapinkami. Moja wspolmieszkanka Hinduska tez miala przebite uszy jako niemowle, bo taki u nich zwyczaj i nic sie nie stalo. Nie daj sie zaszczuc. Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: kiedy przebic uszy? 24.11.04, 09:17 Najlepiej wtedy, kiedy samo bedzie w stanie zadecydowac. Po co narazac je na bol? Czy takie ozdobki sa jej naprawde potrzebne? A moze bardziej sa potrzebne Tobie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaja5 Re: kiedy przebic uszy? 24.11.04, 11:42 Tyle pedofilów dookoła grasuje, czychajacych na małe dziewczynki, które wyglądają sexi (bo min.mają kolczyki na uszach niczym dorosłe kobiety).Lepiej nie kusić losu.Ja mojej córce nie przekuje, jak zechce i będzie na tyle dorosła by sama to zrobić, to niech robi! Odpowiedz Link Zgłoś
valdizet Re: kiedy przebic uszy? 04.12.04, 15:07 Widze, ze kaja5 ma jakies problemy ze zdrowiem psychicznym i zbyt duzo rzeczy kojarzy sie z seksem.... Moja corka miala przekłuwane uszy, kiedy miała 8 miesięcy. Nawet nie zapłakała ( troche pomarudziła przy zaznaczaniu pisakiem miejsca na kolczyk). Nawet nie dotyka rękami kolczyków. Uszko zagoiło sie w ciągu dwóch dni - teraz ma włożone złote kolczyki i nic się nie dzieje. Czy 4-5 letnia dziewczynka będzie mniej przeżywała przekłucie? Na pewno nie - nawet myślę, że bardziej! Ktoś się pytał, czy kolczyki wstawiamy dla ozdoby. Tak, tylko i wyłącznie dla ozdoby!! Dorosły też robi to w tym celu. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kaja5 do valdizet 19.12.04, 13:13 valdizet napisał: > Widze, ze kaja5 ma jakies problemy ze zdrowiem psychicznym i zbyt duzo rzeczy > kojarzy sie z seksem.... NA JAKIEJ PODSTAWIE TWIERDZISZ, ŻE MAM PROBLEMY PSYCHICZNE?JA TYLKO NAPISAŁAM TO, CO CHWILE PRZED PRZECZYTANIE TEGO POSTU PRZECZYTAŁAM W GAZECIE "wysokie obcasy"(dodatek do wyborczej).TAM WŁAŚNIE BYŁO NAPISANE, ŻE RODZICE CZĘSTO NIE ZDAJĄ SOBIE SPRAWY Z TEGO, ŻE NIEŚWIADOMIE NARAŻAJA SWOJE DZIECI.BYŁO TAM NAPISANE M.IN TO, ŻE MAŁE DZIEWCZYNKI Z KOLCZYKAMI W USZKACH,POMALOWANYMI PAZNOKCIAMI ITD. WYGLĄDAJĄ JAK DOROSŁE KOBIETY I MOGĄ BYĆ ZACHĘTĄ DLA PSYCHOPATY!!!NIESTETY GAZETA JUŻ DAWNO JEST WYRZUCONA, BO GOTOWA BYM BYŁA CI WYSŁAĆ TEN ARTYKUŁ BYŚ SOBIE PRZECZYTAŁA I BYC MOŻE WÓWCZAS NIE TWIERDZIŁABYŚ BEZPODSTAWNIE, ŻE KTOŚ MA PROBLEMY PSYCHICZNE TYLKO DLATEGO,ŻE CHCE KOGOŚ PRZESTRZEC! Odpowiedz Link Zgłoś
poczontek.pisany.fonetycznie Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 12:18 moim nie-mamowym, bezdzietnym zdaniem - lepiej poczekać aż mała sama zechce. przebicie uszu pistoletem nic nie boli, a kiedy córka sama zapragnie kolczyków, sprawisz jej tym frajdę! starszemu dziecku, jak sądzę, łatwiej wytłumaczyć że nie powinno dotykać świeżo przekłutych uszu (chociaż podekscytowane dziecko może chciec dotykać, ale łatwiej zapanować nad paroletnią damą niż niemowlaczkiem który nieśwoadomie zrobi sobie krzywdę). na szczęście minęły czsy, kiedy uszy przebijało się igłą a potem pchało kolczyk pistoletem trzask-prask i nawet dziecko nie przestraszy się jeśli nie będzie wiedziało że to może boleć, pistolet przykłada się do ucha, i nawet kolczyk jest zapinany automatycznie. cierpliwości - jeszcze parę lat na znalezienie odpowiednio higienicznego, sprawdzonego miejsca i młoda świadomie będzie uczestniczyła w procesie upiekszania chociaż może się zdarzyć tak że nie zechce. i w razie wczesnego przebicia, będzie miała pretensje o dziurki w uszach. lepiej poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
de.sade Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 13:57 A ja uważam to za niezły pomysł. Pewnie ze nie robimy tego dla dziecka, bo małej i tak jest wszystko jedno i nic jeszcze nie rozumie. Ale to również dotyczy kupowania dziecku pięknych ciuszków, zabawek czy mebelków. Dziecko nie rozumie, ale my jednak i tak chcemy żeby miało wszystko co najlepsze i najładniejsze. To normalne. Sama mam 3-miesięczną córeczkę i za kilka miesięcy pomyślę o kolczykach! Widziałam we Włoszech jak prawie każda mała dziewczynka ma maleńkie złote kolczyki. Wygląda to ślicznie, a są one specjalnie zaczepiane, takie którymi nie można zrobić sobie krzywdy. Ja popieram, fajna sprawa. Czy aby niektóre z Pań nie są zbyt niemiłe w wyrażaniu swoich opinii.... Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 14:05 O ile o gustach sie nie dyskutuje, o tyle ładne ubranka/zabawki nie są okaleczniem, kolczyki za to bezsprzecznie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
monisia98 Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 16:55 Moja córeczka ma 15 mies. i chcialam jej przebic uszy jak miala roczek ale rozchorowala sie i nie moglam tego zrobic ale uwazam ze to niezly pomysl i zaczerpnęlam nawt opinii kolezanek ktore maja starsze malenstwa i wszstkie decydowaly sie genralnie kiedy dziecko mialo roczek. Twoje maleństwo jest jeszcze za małe , koszt przebicia wacha sie 30-40 zł juz z kolczykami które sa ze stali chirurgicznej (pełna septyka)trzeba je nosic okolo 4-5 mies. chociaz uszy dziecka w ciagu mieśiąca powinny sie zagoic ale moja kolezanka sciagnela je zaraz po wygojeniu i zalozyla złote kolczyki i uszy zaczeły ponownie ropiec dlatego bezpiecznie jest je nosic dłużej . Pozdrawiam i nie zwracaj uwagi na pozostale kometarze. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 17:50 monisia98 napisała: Pozdrawiam i nie zwracaj uwagi na > pozostale kometarze. Wybacz, ale to trąciło ciemnogrodem, droga pani... Pozdrawiam i, bez wzgledu na pozostale komentarze szczerze wierzę, że postąpisz tak, jak uważasz... Aga Odpowiedz Link Zgłoś
malaika7 Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 18:54 Sama miałam przebite uszy w wieku 2 lat, nigdy nie miałam do mamy o to pretensji, lubię biżuterię i noszę kolczyki, nie uważam tego za okaleczanie, ale sama bałabym się dać przekłuć uszy tak małej dziewczynce właśnie ze względów bezpieczeństwa. Tyle się mowi i pisze o usuwaniu małych przedmiotów z pola widzenia i zasięgu dziecka, a tu kolczyki... Nie mam zamiaru stosować tego typu zabiegów na moim dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
madalina Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 23:03 CZY WY WSZYSTKIE JESTESCIE NIENORMALNE?! TO BYLO PYTANIE RETORYCZNE BO ODPOWIEDZ JEST PROSTA! I BRZMI - TAK! CO WY MYSLICIE ZE MY RODZIMY DZIECI PO TO ZEBY JE OKALECZAC? TROCHE WAS PONOSI, PEWNIE 90% MA SYNKOW DLATEGO PISZA TO Z ZAZDROSCI! DLA WAS DROGIE MAMY BRAKUJE MIEJSCA NA TYM SIECIE BO TEN SWIAT JEST DLA WAS ZBYT BRUTALNY I MOZECIE SOBIE W NIM NIE PORADZIC, SKORO DLA WAS BARBARZYNSTWEM JEST PRZEKLOCIE DZIDZI USZU! MOZE PODARUJCIE SOBIE SZCZEPIENIA DZIECI BO TO STRASZNIE BOLI I DZIECKO BARDZO CIERPI, A POZNIEJ JESZCZE CZASAMI GORACZKUJE, ALBO ZLE SPI. PRZECIEZ MOZLIWE JEST ZE NIGDY NA NIC NIE ZACHORUJE WIEC PO CO JE NARAZAC NA TAKI OGROMY BOL, STRES CIERPIENIE? WYDAJE MI SIE ZE POWINNYSCIE OD CZASU DO CZASU POJSC Z PRZYJACIOLMI NA PIWKO I WYLUZOWC SIE A NIE SIEDZICIE NA FORUM I WYPISUJECIE TAKIE CIEKAWOSTKI. A WYDAJE MI SIE ZE KAZDA MAM ROBI WYSZYSTKO CO UWAZA ZA NAJLEPSZE DLA SWOJEJ POCIECHY. A CO WY MYSLICIE ZE 3 LETNIE DZIECKO WIE CZEGO CHCE? MOZE DZISIAJ MA OCHOTE NA KOLCZYKI A JUTRO POWIE ZE JUZ JEJ SIE ODWIDZIALO? TO SA TYLKO KOLCZYKI A NIE KONIEC SWIATA NIE ROBCIE Z TEGO TAKIEGO PROBLEMU! JA UWAZAM ZE JAK MASZ OCHOTE TO JAK NAJBARDZIEJ I NIE SLUCHAJ TYCH ... MAM! Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 23:07 madalina pisze: -------------------------------------------------------------------------------- CZY WY WSZYSTKIE JESTESCIE NIENORMALNE?! TO BYLO PYTANIE RETORYCZNE BO ODPOWIEDZ JEST PROSTA! I BRZMI - TAK! No nie, moja droga, może i jestem nienormalna (mam córeczke, tak, tak!), ale za chiny nie da się na pytanie "kiedy przebić...) odpowiedzieć TAK. Resztę pozostawię, hmmm, bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_d Re: kiedy przebic uszy? 27.11.04, 10:16 Po pierwsze - nie pisz drukowanymi, to wg netykiety jest wrzask, krzyk na innych, totalny brak kultury. Ja mam córkę, a w życiu bym jej uszu nie przebiła w wieku niemowlęcym. Zrobię to gdy mnie wyraźnie poprosi, gdy będzie zdecydowanie starsza. czy jej się odwidzi, nie wiem, ale będzie miała jakies zdanie, świadomość, coś, czego nie ma niemowlak. ALe najważniejsze: względy bezpieczeństwa, czysta logika, jeszcze raz powtórzę, kolczyk szalenie łatwo połknąć w chwili sekundy nieuwagi. Moja 10 miesięczna córcia jakiś czas temu odkryła uszka i sobie je radośnie szarpała. A gdyby miała kolczyki? Rozerwanie w najgorszym, zerwanie kolczyka i zabawa w nim w najlepszym wypadku. A połknięcie... Brrr! Nie jesteś w stanie pilnować dziecka w każdej sekundzie, odwrócisz się i nieszczęście gotowe. Ja nie mówię że tak ma być ale istnieje duże prawdopodobieństwo. Po co narażać? Nie porównuj szczepień, koniecznych i obowiązkowych, do zaspakającego próżność mamy niepotrzebnego upiększania niemowlaka kolczykami dla dorosłych. To nie są tylko kolczyki, to jest niepotrzebne niebezpieczeństwo dla malucha. Nie martw się, ja chodzę na piwko ze znajomymi... rozrywek mi nie brakuje, więc bardzo rzadko się tu udzielam ale opcja przekłuwania uszu 6 miesięcznemu dziecku mnie jednak szokuje... a mało co mnie szokuje... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek211 Re: kiedy przebic uszy? 18.12.04, 18:51 malo rzeczy cie szokuje bo pewnie malo widzialas. A ty driadea nie rob sie pepkiem swiata.Bo wymadrzasz sie jakbys rozum polknela. Dzieki za rade wszystkim przyjaznym osobom.Ja prosilam o rade a nie o atak.Moze powinnyscie(tu mowa o nieuprzejmych)sie wyladowac w inny sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
olga50 Re: kiedy przebic uszy? 18.12.04, 19:20 kasiek211 napisała: > A ty driadea nie rob sie pepkiem swiata.Bo wymadrzasz sie jakbys rozum polknela ...Pozwole sobie na osobistą dygresie...jeśli chodzi o driadee to uważam, że jest ona bardzo inteligentną osobą i mi osobiście jej wypowiedzi sie bardzo podobają (i to nie tylko te , które dotyczą twojego postu) Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_d do kasiek211 21.12.04, 21:55 Skoro tak cię porusza ocenianie i komentarze to nie komentuj i nie oceniaj innych, twoje wypowiedzi są wtedy bezsensu. Nie znasz mnie, pojęcia nie masz co widziałam. Własnie skutkiem tego, że może zbyt wiele i za wcześnie, niewiele mnie już teraz porusza. Ale krzywda robiona dziecku zawsze, choćby nie wiem co... a już zwłaszcza taka do uniknięcia krzywda jest poruszająca. Porusza w tym niepotrzebne narażanie na niebezpieczeństwo. A poza tym... jeżeli i tak wiedziałaś co chciałaś zrobić to trzeba było tu nie pytać. Jak masz rzeczywiście jakiekolwiek własne zdanie to trzeba było robić co chciałaś a nie ogłaszać się na tym forum. Przy krztynie rozsądku logicznym jest spodziewać się oburzenia i dyskusji na tego typu prowokację. Teraz uwierz albo nie. Niezbyt zabawne, aczkolwiek prawdziwe. Wczoraj córka koleżanki, młodsza od mojej córki o miesiąc, zerwała jej kolczyk. Widzi że mama nosi kolczyki, to dla niej nie nowina, ale nagle jej przyszło do głowy mocno szarpnąć, kolczyk poleciał, mała rozradowana za nim, i w buźkę wpakowała...Dobrze że matka wie jakim chwytem wyciągać z buźki nawet to co najgłębiej schowane i było szybko ok. Taka sobie niestety prawdziwa i na szczęście dobrze kończąca się świeża historia. Jeszcze jedno. Wypowiadam się uprzejmie, nie ekscytując się, nie jestem niegrzeczna, nie atakuję, komentuję. To jest FORUM. Taka jest nazwa miejsca PUBLICZNEGO na którym zadając pytanie, spodziewaj się komentarzy właśnie. Nie ma co płakać nad ich tonem, najwyżej można ubolewać, gdy ktoś bez powodu jest chamski. Pozdrawiam, ponieważ nie widzę powodów do ekscytacji i wrogości w niczyim kierunku, życzę wesołych świąt Odpowiedz Link Zgłoś
koalla55 Re: kiedy przebic uszy? 26.11.04, 15:46 Nie podobaja mi sie wypowiedzi niektorych mam na tym forum. Tez jestem przeciwna przekluwaniu uszu u tak malych dzieci ale do glowy by mi nie przyszlo zeby tak atakowac osobe ktora pyta o zdanie na ten temat. Nie mozna kulturalnie napisac, ze to nie jest najlepszy pomysl bo wiaze sie z takim a takim ryzykiem tylko od razu trzeba podawac glupie przyklady i wyzywac sie na pytajacej? Bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
abelha Re: kiedy przebic uszy? 26.11.04, 16:43 kasiek211 napisała: > Jaki wiek jest najlepszy dla dziewczynki aby przebic uszka?Moja coreczka ma > prawie 6 miesiecy-czy to dobry wiek czy lepiej poczekac az skonczy roczek? Ja przekulam uszy moim coreczkom (blizniaczkom)kiedy mialy 10 dni(zrobila to pielegniarka). Nawet nie zaplakaly. Najlepiej przebic zaraz po urodzeniu, bo uszka nie ropieja i dziecko praktycznie nic nie czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia_oliwki Re: kiedy przebic uszy? 26.11.04, 17:21 Witam!!!Ja tego nierozumiem jeśli ktoś zadaje jakieś konkretne pytanie to należałoby na nie konkretnie odpowiedzieć a nie od razu atakować. Moim zdaniem jak się to komuś nie podoba to niech nie odpowiada. Moja córeczka 01.12.2004 skończy 9 miesięcy i też mam jej zamiar przebić uszka koło roczku. U nas w rodzinie wszystkie dziewczynki miały przed ukończeniem roku przebite uszka. Ja i moja młodsza siostra jak miałyśmy niecałe 10 miesięcy i nie mam żadnych wyrzutów do mojej mamy ale bardzo się z tego ciesze. A co do okaleczenia to czy dziecko np.3-letnie które powie mamo chce mieć kolczyki nie jest okaleczane. Odpowiedz Link Zgłoś
renis66 Re: kiedy przebic uszy? 26.11.04, 17:58 Nie zwracaj uwagi na te głupkowate odpowiedzi i ataki. Zrób tak jak sama uważasz i kieruj sie własnym rozsadkiem to twoje dziecko i jeśli chcesz aby nosiło kolczyki w wieku 6 miesiecy to tylko twoja sprawa i w jedynie twoja córka moze mieć w przyszłosci do ciebie o to pretensje albo ci podziękuje. A komentarz typu, "bo teraz tylu pedofilów....." żuci mnie po prostu na kolana. Nie skomentuje. też mam córke 7 m-cy i chciałabym jej przebic uszy ale jeszcze nie teraz , gdyz osobiscie uważam ze to za wcześnie ale nikomu nie bede odradzać to tylko moje zdanie. Pozdrawiam Renata Odpowiedz Link Zgłoś
xyzv4 Re: kiedy przebic uszy?Półki mała! 26.11.04, 18:43 Ja córce przekłułam około roczku. Zrobiono to specjalnym pistoletem i chyba nie bolało, bo nawet nie pisnęła. Od początku ta ozdoba jej sie podobała, nie protestowała przy przemywaniu i sama przynosiła pudeleczko z biżuterią aby jej zmienić. Nie rozumiem fanatycznych wypowiedzi niektórych... Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: kiedy przebic uszy? 27.11.04, 12:36 Na pytanie "Kiedy przebić uszy" odpowiadam "NIGDY". Jak będzie nastolatką to sama zdecyduje czy chce. Ja nie mam przebitych uszu i nigdy nie będę miała i byłabym bardzo zła na rodziców gdyby zrobili to w wieku niemowlecym bez mojej zgody !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena1811 Re: kiedy przebic uszy? 13.12.04, 22:05 To jeszcze nie przebiłaś???? O!!!! To niewybaczalny błąd! Powinnaś była to zrobić już w szpitalu!!! Odpowiedz Link Zgłoś