Dodaj do ulubionych

kiedy przebic uszy?

22.11.04, 21:10
Jaki wiek jest najlepszy dla dziewczynki aby przebic uszka?Moja coreczka ma
prawie 6 miesiecy-czy to dobry wiek czy lepiej poczekac az skonczy roczek?
Obserwuj wątek
    • mayessa Re: kiedy przebic uszy? 22.11.04, 21:18
      Nie wiem czy to ma sens.Czy nie lepiej poczekać aż córeczka będzie starsza i
      sama poprosi o przebicie uszu.Ja miałam 3-4 lata i mama zaprowadziła mnie do
      jubilera na moje wyraźne życzenie.
      • inia25 Re: kiedy przebic uszy? 22.11.04, 21:48
        dla mnie przekluwanie uszu takim maluszkom to czysty absurd. wystarczy ze
        kolczyk sie odepnie, dziecko go polknie i tragedia gotowa. myse ze maluszek ma
        gdzies to czy ma juz kolczyki czy niesmile)) ale kazda mama ma swoja opinie na ten
        temat. ja mowie stanowcze -niee
    • charl75 Re: kiedy przebic uszy? 22.11.04, 21:55
      Sluchaj to moze skoro Ty chcesz przekluwac uszka dziecku, ktore nie moze
      wyrazic swojej opinii to moze ktos inny, nie pytajac Ciebie o zdanie
      przefarbuje Ci glowe na fiolet albo zrobi tatuaz? Co Ty na to? Myslisz ze Twoje
      dziecko tak wiele zyska z kolczymi w uszach? Chyba ma jeszcze czas na
      kolczykowanie?
      charl
    • asiula14 Re: kiedy przebic uszy? 22.11.04, 21:56
      Rozumiem że uszy takiemu maleństwu to chcesz przebić dla: siebie, taty, wujka
      małej, dziadka małej, teściowej ... itd. BO DLA KOGO??? DLA NIEMOWLĘCIA???
      Badź poważna. Co wy ludzie z tych biednych dzieci robicie.
      A kiedy zrobisz jej trwałą?
      • kasiek211 Re: kiedy przebic uszy? 22.11.04, 22:14
        Dzieki za odpowiedzi ale nie musicie mnie tak atakowac.Nie powiedzialam
        przeciez ze teraz przebije.A slyszlalam opinie ze przebijaja ze wzgledu ze
        dziecko jeszcze jest nieswiadome i nie boi sie tak-i tu jest wzglad na dziecko
        i o to mi chodzi.I prosze nie podawac takich glupkowatych przykladow-bylabym
        wdzieczna.
    • gosia_d Re: kiedy przebic uszy? 22.11.04, 22:14
      PO CO?? Naprawdę nie rozumiem... Może względy logiczne nierozsądności takiego
      zabiegu do ciebie przemówią? To jest maluch, niedługo będzie raczkował biegał,
      zaczepi o coś, albo sam się zainteresuje czymś "fajnym" w uszku i nieszczęście
      w postaci rozerwania ucha czy połknięcia ostrego kolczyka gotowe. Nie narażaj
      dziecka. Naprawdę twoja córka w tym wieku i dłuuugo jeszcze będzie miała
      głęboko gdzieś tego typu ozdobę, tylko siebie chcesz tym zadowolić, chyba nie
      opłaca się ryzykować. Brrr, dla mnie to brzmi strasznie, pół roczny bobasek z
      kolczykami... wierzyć się nie chce że można mieć taki absurdalny pomysł...
      • t.e.a Re: kiedy przebic uszy? 22.11.04, 22:33
        A jak będzie walczyła o wolność Tybetu i kolczyki nie będą zgodne z jej
        poglądami? Poczekaj, ąz sama podejmie decyzję, bo którtegoś dnia może miec do
        ciebie pretensje...
    • klubiale1 Re: kiedy przebic uszy? 23.11.04, 08:48
      Przebić uszy.....ależ to sadystycznie brzmi. A skoro tak brzmi, to pewno nie
      jest też przyjemne dla malucha. Wystarczy mu kłucia przy szczepieniach. Po co
      dodatkowo narażać go na ryzyko infekcji, możliwość zaczepienia kolczykami o coś
      i uszkodzenie ciała.
      Może lepiej poczekać do np 8 lat, gdy mała dostanie kolczyki z okazji Komunii
      itp.
      A swoją drogą może niemowlętom płci męskiej też powinno się przekłuwać np pępek
      lub brew. W końcu teraz młodzież męska nosi kolczyki w różnych miejscach, a
      jeśli nieświadomego niemowlaka miałby boleć mniej, to może warto spróbować smile
      Mam nadzieję kasiek211,że nie weźmiesz tego do siebie. Nie chcę Cię urazić,
      tylko raczej zaapelować do wszystkich mamuś, których pociechy widziałam w
      wózeczkach z kolczykami w uszach.
      Jak dla mnie takie maleństwo lepiej wygląda ze smoczkiem niż z biżuterią w uchu.
      Pozdr
      • driadea Re: kiedy przebic uszy? 23.11.04, 09:23
        Nie zapomnij też zakolczykować jej języka (chyba, że karmisz piersią, to
        poczekaj, albo, co tam, odstaw dziecko od piersi!), nosa, sutków i łechtaczki,
        ale z tym ostatnim wstrzymaj się do momentu, aż mała przestanie korzystać z
        pieluszek.
        Istny absurd, jak można wlasne dziecko świadomie i celowo okaleczać???
        Jeśli jednak chodzi o sprawy czysto techniczne, poczekaj do lata, kiedy to nie
        bedzie trzeba nosic czapki, na pewno nie będzi wtedy haczyła o zranione uszy.
        Pozdrawiam, Aga
    • mynia0 Re: kiedy przebic uszy? 23.11.04, 09:30
      też nie rozumiem, po co w ogóle przekłuwac dzieciom uszy. to barbarzyństwo po
      prostu!nie będę dawała przykładów, chociaż mam ich mnóstwo, ale może przemówi
      do Ciebie bezpieczeństwo dziecka - wystarczy, że córka pociągnie, może rozerwać
      uszko. i to będzie niestety Twoja zasługa. jak już tak koniecznie chcesz
      okaleczać dziecko, to przynajmniej poczekaj, aż będzie na tyle duża, zeby nie
      zrobić sobie krzywdy. Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru!
    • aga225 Re: kiedy przebic uszy? 23.11.04, 11:51
      mnie tez sie wydaje że powinnaś poczekać aż twoja córka sama zadecyduje czy chce
      przebić sobie uszy
    • broszka1 Re: kiedy przebic uszy? 23.11.04, 15:13
      Ty chyba żartujesz z tym przebijaniem uszu? Jak mozna się zastanawiać nad
      przebijaniem uszu u tak maleńkiej istotki. I czemu to ma służyć? Czy bedzie
      ładniejsza? Przyjdzie czas że sama dorosnie do tego czy tego chce. Kolczyki u
      taki małych dzieci sa po prostu niebezpieczne. \Sama widziałam jak dzieci miały
      porozrywane uszy na skutek zabaw i innych dzieciecych wariacji. A co jesli w
      jakis sposób sie odepnie i dziecko połknie. Rodzice powinni byc bardziej
      rozsądni i odpowiedzialni. Dzieci sa tak sliczne że nie potrzebują żadnych ozdób.
    • olna Re: kiedy przebic uszy? 23.11.04, 16:53
      Po co?Poczekaj az mala podrosnie
      • anka1 Re: kiedy przebic uszy? 23.11.04, 17:13
        nie traktuj swojego Dziecka jak unijnego cielaczka, ktory musi miec kolczyki w
        uszach.
        • myelegans Re: kiedy przebic uszy? 24.11.04, 05:16
          Mieszkam w US i widze duzo malych kilkumiesiecznych dziewczynek zwlaszcza
          hiszpanskiego i poludniowoamerykanskiego pochodzenia ze zlotymi, malutkimi
          kolczykami, nie zwisajacymi, z bezpiecznymi zapinkami. Moja wspolmieszkanka
          Hinduska tez miala przebite uszy jako niemowle, bo taki u nich zwyczaj i nic
          sie nie stalo. Nie daj sie zaszczuc.
    • olga50 Najlepiej nigdy!!!! 23.11.04, 22:20
    • tupelo Re: kiedy przebic uszy? 24.11.04, 09:17
      Najlepiej wtedy, kiedy samo bedzie w stanie zadecydowac. Po co narazac je na
      bol? Czy takie ozdobki sa jej naprawde potrzebne? A moze bardziej sa potrzebne
      Tobie?
      • kaja5 Re: kiedy przebic uszy? 24.11.04, 11:42
        Tyle pedofilów dookoła grasuje, czychajacych na małe dziewczynki, które
        wyglądają sexi (bo min.mają kolczyki na uszach niczym dorosłe kobiety).Lepiej
        nie kusić losu.Ja mojej córce nie przekuje, jak zechce i będzie na tyle dorosła
        by sama to zrobić, to niech robi!
        • valdizet Re: kiedy przebic uszy? 04.12.04, 15:07
          Widze, ze kaja5 ma jakies problemy ze zdrowiem psychicznym i zbyt duzo rzeczy
          kojarzy sie z seksem....

Moja corka miala przekłuwane uszy, kiedy miała 8 miesięcy. Nawet nie zapłakała
          ( troche pomarudziła przy zaznaczaniu pisakiem miejsca na kolczyk). Nawet nie
          dotyka rękami kolczyków.
          Uszko zagoiło sie w ciągu dwóch dni - teraz ma włożone złote kolczyki i nic się
          nie dzieje.
          Czy 4-5 letnia dziewczynka będzie mniej przeżywała przekłucie? Na pewno nie -
          nawet myślę, że bardziej!
          Ktoś się pytał, czy kolczyki wstawiamy dla ozdoby. Tak, tylko i wyłącznie dla
          ozdoby!! Dorosły też robi to w tym celu.
          Pozdrawiam!
          • kaja5 do valdizet 19.12.04, 13:13
            valdizet napisał:

> Widze, ze kaja5 ma jakies problemy ze zdrowiem psychicznym i zbyt duzo rzeczy
            > kojarzy sie z seksem....

NA JAKIEJ PODSTAWIE TWIERDZISZ, ŻE MAM PROBLEMY PSYCHICZNE?JA TYLKO NAPISAŁAM
            TO, CO CHWILE PRZED PRZECZYTANIE TEGO POSTU PRZECZYTAŁAM W GAZECIE "wysokie
            obcasy"(dodatek do wyborczej).TAM WŁAŚNIE BYŁO NAPISANE, ŻE RODZICE CZĘSTO NIE
            ZDAJĄ SOBIE SPRAWY Z TEGO, ŻE NIEŚWIADOMIE NARAŻAJA SWOJE DZIECI.BYŁO TAM
            NAPISANE M.IN TO, ŻE MAŁE DZIEWCZYNKI Z KOLCZYKAMI W USZKACH,POMALOWANYMI
            PAZNOKCIAMI ITD. WYGLĄDAJĄ JAK DOROSŁE KOBIETY I MOGĄ BYĆ ZACHĘTĄ DLA
            PSYCHOPATY!!!NIESTETY GAZETA JUŻ DAWNO JEST WYRZUCONA, BO GOTOWA BYM BYŁA CI
            WYSŁAĆ TEN ARTYKUŁ BYŚ SOBIE PRZECZYTAŁA I BYC MOŻE WÓWCZAS NIE TWIERDZIŁABYŚ
            BEZPODSTAWNIE, ŻE KTOŚ MA PROBLEMY PSYCHICZNE TYLKO DLATEGO,ŻE CHCE KOGOŚ
            PRZESTRZEC!
    • poczontek.pisany.fonetycznie Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 12:18
      moim nie-mamowym, bezdzietnym zdaniem - lepiej poczekać aż mała sama zechce.
      przebicie uszu pistoletem nic nie boli, a kiedy córka sama zapragnie kolczyków,
      sprawisz jej tym frajdę! starszemu dziecku, jak sądzę, łatwiej wytłumaczyć że
      nie powinno dotykać świeżo przekłutych uszu (chociaż podekscytowane dziecko może
      chciec dotykać, ale łatwiej zapanować nad paroletnią damą niż niemowlaczkiem
      który nieśwoadomie zrobi sobie krzywdę).
      na szczęście minęły czsy, kiedy uszy przebijało się igłą a potem pchało kolczyk smile
      pistoletem trzask-prask i nawet dziecko nie przestraszy się jeśli nie będzie
      wiedziało że to może boleć, pistolet przykłada się do ucha, i nawet kolczyk jest
      zapinany automatycznie.
      cierpliwości - jeszcze parę lat na znalezienie odpowiednio higienicznego,
      sprawdzonego miejsca i młoda świadomie będzie uczestniczyła w procesie
      upiekszania wink chociaż może się zdarzyć tak że nie zechce. i w razie wczesnego
      przebicia, będzie miała pretensje o dziurki w uszach. lepiej poczekać.
    • mamakubka Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 13:54
      a po co przebijać?
    • driadea Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 13:55
      Żeby były dziurawe wink
    • de.sade Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 13:57
      A ja uważam to za niezły pomysł. Pewnie ze nie robimy tego dla dziecka, bo
      małej i tak jest wszystko jedno i nic jeszcze nie rozumie. Ale to również
      dotyczy kupowania dziecku pięknych ciuszków, zabawek czy mebelków. Dziecko nie
      rozumie, ale my jednak i tak chcemy żeby miało wszystko co najlepsze i
      najładniejsze. To normalne.
      Sama mam 3-miesięczną córeczkę i za kilka miesięcy pomyślę o kolczykach!
      Widziałam we Włoszech jak prawie każda mała dziewczynka ma maleńkie złote
      kolczyki. Wygląda to ślicznie, a są one specjalnie zaczepiane, takie którymi
      nie można zrobić sobie krzywdy.
      Ja popieram, fajna sprawa.
      Czy aby niektóre z Pań nie są zbyt niemiłe w wyrażaniu swoich opinii....
      • driadea Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 14:05
        O ile o gustach sie nie dyskutuje, o tyle ładne ubranka/zabawki nie są
        okaleczniem, kolczyki za to bezsprzecznie.
        Pozdr.
    • monisia98 Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 16:55
      Moja córeczka ma 15 mies. i chcialam jej przebic uszy jak miala roczek ale
      rozchorowala sie i nie moglam tego zrobic ale uwazam ze to niezly pomysl i
      zaczerpnęlam nawt opinii kolezanek ktore maja starsze malenstwa i wszstkie
      decydowaly sie genralnie kiedy dziecko mialo roczek. Twoje maleństwo jest
      jeszcze za małe , koszt przebicia wacha sie 30-40 zł juz z kolczykami które sa
      ze stali chirurgicznej (pełna septyka)trzeba je nosic okolo 4-5 mies. chociaz
      uszy dziecka w ciagu mieśiąca powinny sie zagoic ale moja kolezanka sciagnela
      je zaraz po wygojeniu i zalozyla złote kolczyki i uszy zaczeły ponownie ropiec
      dlatego bezpiecznie jest je nosic dłużej . Pozdrawiam i nie zwracaj uwagi na
      pozostale kometarze.
      • driadea Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 17:50
        monisia98 napisała:
        Pozdrawiam i nie zwracaj uwagi na
        > pozostale kometarze.

Wybacz, ale to trąciło ciemnogrodem, droga pani...
        Pozdrawiam i, bez wzgledu na pozostale komentarze szczerze wierzę, że postąpisz
        tak, jak uważasz...

Aga
    • malaika7 Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 18:54
      Sama miałam przebite uszy w wieku 2 lat, nigdy nie miałam do mamy o to
      pretensji, lubię biżuterię i noszę kolczyki, nie uważam tego za okaleczanie,
      ale sama bałabym się dać przekłuć uszy tak małej dziewczynce właśnie ze
      względów bezpieczeństwa. Tyle się mowi i pisze o usuwaniu małych przedmiotów z
      pola widzenia i zasięgu dziecka, a tu kolczyki... Nie mam zamiaru stosować tego
      typu zabiegów na moim dziecku.
    • cannabisek Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 20:56
      wredne supeeer mamy...
    • madalina Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 23:03
      CZY WY WSZYSTKIE JESTESCIE NIENORMALNE?! TO BYLO PYTANIE RETORYCZNE BO ODPOWIEDZ
      JEST PROSTA! I BRZMI - TAK!
      CO WY MYSLICIE ZE MY RODZIMY DZIECI PO TO ZEBY JE OKALECZAC? TROCHE WAS PONOSI,
      PEWNIE 90% MA SYNKOW DLATEGO PISZA TO Z ZAZDROSCI!
      DLA WAS DROGIE MAMY BRAKUJE MIEJSCA NA TYM SIECIE BO TEN SWIAT JEST DLA WAS ZBYT
      BRUTALNY I MOZECIE SOBIE W NIM NIE PORADZIC, SKORO DLA WAS BARBARZYNSTWEM JEST
      PRZEKLOCIE DZIDZI USZU! MOZE PODARUJCIE SOBIE SZCZEPIENIA DZIECI BO TO STRASZNIE
      BOLI I DZIECKO BARDZO CIERPI, A POZNIEJ JESZCZE CZASAMI GORACZKUJE, ALBO ZLE
      SPI. PRZECIEZ MOZLIWE JEST ZE NIGDY NA NIC NIE ZACHORUJE WIEC PO CO JE NARAZAC
      NA TAKI OGROMY BOL, STRES CIERPIENIE?
      WYDAJE MI SIE ZE POWINNYSCIE OD CZASU DO CZASU POJSC Z PRZYJACIOLMI NA PIWKO I
      WYLUZOWC SIE A NIE SIEDZICIE NA FORUM I WYPISUJECIE TAKIE CIEKAWOSTKI.
      A WYDAJE MI SIE ZE KAZDA MAM ROBI WYSZYSTKO CO UWAZA ZA NAJLEPSZE DLA SWOJEJ
      POCIECHY. A CO WY MYSLICIE ZE 3 LETNIE DZIECKO WIE CZEGO CHCE? MOZE DZISIAJ MA
      OCHOTE NA KOLCZYKI A JUTRO POWIE ZE JUZ JEJ SIE ODWIDZIALO?
      TO SA TYLKO KOLCZYKI A NIE KONIEC SWIATA NIE ROBCIE Z TEGO TAKIEGO PROBLEMU!
      JA UWAZAM ZE JAK MASZ OCHOTE TO JAK NAJBARDZIEJ I NIE SLUCHAJ TYCH ... MAM!
      • driadea Re: kiedy przebic uszy? 25.11.04, 23:07
        madalina pisze:
        --------------------------------------------------------------------------------
        CZY WY WSZYSTKIE JESTESCIE NIENORMALNE?! TO BYLO PYTANIE RETORYCZNE BO ODPOWIEDZ
        JEST PROSTA! I BRZMI - TAK!

No nie, moja droga, może i jestem nienormalna (mam córeczke, tak, tak!), ale za
        chiny nie da się na pytanie "kiedy przebić...) odpowiedzieć TAK.
        Resztę pozostawię, hmmm, bez komentarza smile
      • gosia_d Re: kiedy przebic uszy? 27.11.04, 10:16
        Po pierwsze - nie pisz drukowanymi, to wg netykiety jest wrzask, krzyk na
        innych, totalny brak kultury. Ja mam córkę, a w życiu bym jej uszu nie przebiła
        w wieku niemowlęcym. Zrobię to gdy mnie wyraźnie poprosi, gdy będzie
        zdecydowanie starsza. czy jej się odwidzi, nie wiem, ale będzie miała jakies
        zdanie, świadomość, coś, czego nie ma niemowlak. ALe najważniejsze: względy
        bezpieczeństwa, czysta logika, jeszcze raz powtórzę, kolczyk szalenie łatwo
        połknąć w chwili sekundy nieuwagi. Moja 10 miesięczna córcia jakiś czas temu
        odkryła uszka i sobie je radośnie szarpała. A gdyby miała kolczyki? Rozerwanie
        w najgorszym, zerwanie kolczyka i zabawa w nim w najlepszym wypadku. A
        połknięcie... Brrr! Nie jesteś w stanie pilnować dziecka w każdej sekundzie,
        odwrócisz się i nieszczęście gotowe. Ja nie mówię że tak ma być ale istnieje
        duże prawdopodobieństwo. Po co narażać? Nie porównuj szczepień, koniecznych i
        obowiązkowych, do zaspakającego próżność mamy niepotrzebnego upiększania
        niemowlaka kolczykami dla dorosłych. To nie są tylko kolczyki, to jest
        niepotrzebne niebezpieczeństwo dla malucha.
        Nie martw się, ja chodzę na piwko ze znajomymi... smile rozrywek mi nie brakuje,
        więc bardzo rzadko się tu udzielam ale opcja przekłuwania uszu 6 miesięcznemu
        dziecku mnie jednak szokuje... a mało co mnie szokuje...
        pozdrawiam
        • kasiek211 Re: kiedy przebic uszy? 18.12.04, 18:51
          malo rzeczy cie szokuje bo pewnie malo widzialas.
          A ty driadea nie rob sie pepkiem swiata.Bo wymadrzasz sie jakbys rozum polknela.
          Dzieki za rade wszystkim przyjaznym osobom.Ja prosilam o rade a nie o atak.Moze
          powinnyscie(tu mowa o nieuprzejmych)sie wyladowac w inny sposob.
          • olga50 Re: kiedy przebic uszy? 18.12.04, 19:20
            kasiek211 napisała:
            > A ty driadea nie rob sie pepkiem swiata.Bo wymadrzasz sie jakbys rozum
            polknela

...Pozwole sobie na osobistą dygresie...jeśli chodzi o driadee to uważam, że
            jest ona bardzo inteligentną osobą i mi osobiście jej wypowiedzi sie bardzo
            podobają (i to nie tylko te , które dotyczą twojego postu)
          • gosia_d do kasiek211 21.12.04, 21:55
            Skoro tak cię porusza ocenianie i komentarze to nie komentuj i nie oceniaj
            innych, twoje wypowiedzi są wtedy bezsensu. Nie znasz mnie, pojęcia nie masz co
            widziałam. Własnie skutkiem tego, że może zbyt wiele i za wcześnie, niewiele
            mnie już teraz porusza. Ale krzywda robiona dziecku zawsze, choćby nie wiem
            co... a już zwłaszcza taka do uniknięcia krzywda jest poruszająca. Porusza w
            tym niepotrzebne narażanie na niebezpieczeństwo. A poza tym... jeżeli i tak
            wiedziałaś co chciałaś zrobić to trzeba było tu nie pytać. Jak masz
            rzeczywiście jakiekolwiek własne zdanie to trzeba było robić co chciałaś a nie
            ogłaszać się na tym forum. Przy krztynie rozsądku logicznym jest spodziewać się
            oburzenia i dyskusji na tego typu prowokację.
            Teraz uwierz albo nie. Niezbyt zabawne, aczkolwiek prawdziwe. Wczoraj córka
            koleżanki, młodsza od mojej córki o miesiąc, zerwała jej kolczyk. Widzi że mama
            nosi kolczyki, to dla niej nie nowina, ale nagle jej przyszło do głowy mocno
            szarpnąć, kolczyk poleciał, mała rozradowana za nim, i w buźkę
            wpakowała...Dobrze że matka wie jakim chwytem wyciągać z buźki nawet to co
            najgłębiej schowane i było szybko ok. Taka sobie niestety prawdziwa i na
            szczęście dobrze kończąca się świeża historia.
            Jeszcze jedno. Wypowiadam się uprzejmie, nie ekscytując się, nie jestem
            niegrzeczna, nie atakuję, komentuję. To jest FORUM. Taka jest nazwa miejsca
            PUBLICZNEGO na którym zadając pytanie, spodziewaj się komentarzy właśnie. Nie
            ma co płakać nad ich tonem, najwyżej można ubolewać, gdy ktoś bez powodu jest
            chamski.
            Pozdrawiam, ponieważ nie widzę powodów do ekscytacji i wrogości w niczyim
            kierunku, życzę wesołych świąt
    • koalla55 Re: kiedy przebic uszy? 26.11.04, 15:46
      Nie podobaja mi sie wypowiedzi niektorych mam na tym forum.

Tez jestem przeciwna przekluwaniu uszu u tak malych dzieci ale do glowy by mi
      nie przyszlo zeby tak atakowac osobe ktora pyta o zdanie na ten temat. Nie
      mozna kulturalnie napisac, ze to nie jest najlepszy pomysl bo wiaze sie z takim
      a takim ryzykiem tylko od razu trzeba podawac glupie przyklady i wyzywac sie na
      pytajacej?

Bez przesady.
    • abelha Re: kiedy przebic uszy? 26.11.04, 16:43
      kasiek211 napisała:

> Jaki wiek jest najlepszy dla dziewczynki aby przebic uszka?Moja coreczka ma
      > prawie 6 miesiecy-czy to dobry wiek czy lepiej poczekac az skonczy roczek?

Ja przekulam uszy moim coreczkom (blizniaczkom)kiedy mialy 10 dni(zrobila to
      pielegniarka). Nawet nie zaplakaly. Najlepiej przebic zaraz po urodzeniu, bo
      uszka nie ropieja i dziecko praktycznie nic nie czuje.

• mamusia_oliwki Re: kiedy przebic uszy? 26.11.04, 17:21
      Witam!!!Ja tego nierozumiem jeśli ktoś zadaje jakieś konkretne pytanie to
      należałoby na nie konkretnie odpowiedzieć a nie od razu atakować. Moim zdaniem
      jak się to komuś nie podoba to niech nie odpowiada. Moja córeczka 01.12.2004
      skończy 9 miesięcy i też mam jej zamiar przebić uszka koło roczku. U nas w
      rodzinie wszystkie dziewczynki miały przed ukończeniem roku przebite uszka. Ja
      i moja młodsza siostra jak miałyśmy niecałe 10 miesięcy i nie mam żadnych
      wyrzutów do mojej mamy ale bardzo się z tego ciesze. A co do okaleczenia to czy
      dziecko np.3-letnie które powie mamo chce mieć kolczyki nie jest okaleczane.
    • renis66 Re: kiedy przebic uszy? 26.11.04, 17:58
      Nie zwracaj uwagi na te głupkowate odpowiedzi i ataki. Zrób tak jak sama
      uważasz i kieruj sie własnym rozsadkiem to twoje dziecko i jeśli chcesz aby
      nosiło kolczyki w wieku 6 miesiecy to tylko twoja sprawa i w jedynie twoja
      córka moze mieć w przyszłosci do ciebie o to pretensje albo ci podziękuje. A
      komentarz typu, "bo teraz tylu pedofilów....." żuci mnie po prostu na kolana.
      Nie skomentuje. też mam córke 7 m-cy i chciałabym jej przebic uszy ale jeszcze
      nie teraz , gdyz osobiscie uważam ze to za wcześnie ale nikomu nie bede
      odradzać to tylko moje zdanie.

Pozdrawiam Renata
      • xyzv4 Re: kiedy przebic uszy?Półki mała! 26.11.04, 18:43
        Ja córce przekłułam około roczku. Zrobiono to specjalnym pistoletem i chyba nie
        bolało, bo nawet nie pisnęła. Od początku ta ozdoba jej sie podobała, nie
        protestowała przy przemywaniu i sama przynosiła pudeleczko z biżuterią aby jej
        zmienić. Nie rozumiem fanatycznych wypowiedzi niektórych...
    • k1w0 Re: kiedy przebic uszy? 27.11.04, 12:36
      Na pytanie "Kiedy przebić uszy" odpowiadam "NIGDY".
      Jak będzie nastolatką to sama zdecyduje czy chce.
      Ja nie mam przebitych uszu i nigdy nie będę miała i byłabym bardzo zła na
      rodziców gdyby zrobili to w wieku niemowlecym bez mojej zgody !!!!
      • magdalena1811 Re: kiedy przebic uszy? 13.12.04, 22:05
        To jeszcze nie przebiłaś???? O!!!! To niewybaczalny błąd! Powinnaś była to
        zrobić już w szpitalu!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka