Dodaj do ulubionych

Za duża główka?

01.12.04, 19:05
Moj Skarb ma dużą głowkę. Kiedy miała 4 tygodnie obwód głowy wynosił aż 39
cm. Po dwóch tygodniach ma juz 39,5cm. Dlaczego? Czy powinnam sie niepokoić?
Mała ma skierowanie do neurologa dopiero za misiąc. Nie wytrzymam. Prosze o
radę.
Obserwuj wątek
    • jola1977 Re: Za duża główka? 01.12.04, 19:41
      Cześć!
      Jaki obwód głowy miała Twoja córcia po urodzeniu? Bo mój synek miał 35 cm a po
      7 tyg. miał już 39 cm i też dostał skierowanie do neurologa. Jesteśmy już po
      wizycie i neurolog powiedziała, że jest wszystko o.k.ale na wszelki wypadek
      wysłała nas na usg głowy( jeszcze nie byliśmy).
      U nas jest jeszcze taki problem, że Adaś ma z tyłu bardzo płaską głowę i
      pediatra początki krzywicy. Neurolog powiedziała na to, że przyczyną jest poród
      tzn że główka musiała się przecisnąć i stąd ten kształt, taki trochę jajowaty.
      Wygląda to dziwnie. W wizyta u neurologa wyglądała tak, że pani zmierzyła
      Adasiowi głowę, potem położyła go na leżance i zbadała odruchy, ja się na tym
      nie znam ale mówiła że jest w porządku. Kobieta powiedziała też że dzieci mają
      kości czaszki takie elastyczne, że podczas porodu zachodzą na siebie tak, żeby
      główka mogła bez problemów wyjść. Potem te kości stopniowo wracają do
      prawidłowego położenia. To może tłumaczyć fakt, że Adaiowi tak szybko zwiększył
      się obwód głowy z 35 na 39 cm. Wszyscy mówią, że to bardzo dużo.
      Nie martw się tym dużym obwodem główki małej. Umów się na wcześniejszą wizytę u
      neurologa, będziesz spokojniejsza. Pewnie to nic poważnego ale warto sprawdzić.
      A kształt główki ma normalny?
      Pozdrawiam gorąco. Trzymaj się i nie martw się tak mocno, wszystko będzie o.k.

Jola i Adaś
    • kotek15 Re: Za duża główka? 01.12.04, 21:57
      nie przejmuj się wszystko będzie dobrze, my jesteśmy już po 3 usg główki i jest
      ok. mały mając 3,5 m-ca miał obwód główki niecałe 41 cm a urodził się mając 30
      cm. Teraz główka już zwolniła tempo i reszta ciałka goni ją wieelkością.
      Neurolog poza skierowaniem na usg niewiele powie. Ja nie mogłam się doczekać i
      poszłam prywatnie kosztuje to 60 zł w Warszawie.Poprostu niektóre dzieci tak
      mają, będą bardzo mądre wink
      pzdr M
      • maja252 Re: Za duża główka? 01.12.04, 23:44
        No a moje szczęście urodziło się z głową 39 i nikt mi nic nie piowiedział że to
        za dużo......teraz na 11 miesięcy i chyba mu jutro mu sama głowę
        zmierze ....nie marwicie się na zapas ...mój skarb jest zdrów jak rybka i
        rozwia się poprostu cudnie (mam porównanie bo to już trzeci skarb)...myślcie
        pozytywnie pewnie wszystko jest dobrze.....oczywiście w razie jakich kolwiek
        wątpliwości badajcie ..

ps.mówięc szczeże jak moja dziedzia miała trzy miechy to się dowiedziałam że
        dzieci które rodzą się z głową powyrzej 38 cm powinny być badane pod kontem
        wodogłowia a ja nawet o tym nie wiedziałam ...coż takich mamy wspaniałych
        medykówsmile
    • klubiale1 Re: Za duża główka? 02.12.04, 08:21
      Czasami obwód głowy jest skłonnością dziedziczną. U nas mąż ma sporą głowę i
      mały też dostał skierowanie na usg i do neurologa. Opisy usg są takie,że
      niewiele można zrozumieć, więc się nie trzeba tym denerwować. Neurolog bada
      odruchy dziecka - czy reaguje na dźwięk, kształt, na gwałtowny ruch, jak
      reaguje na bujanie, podnoszenie itp. Badanie nie boli.
      Nie zamartwiaj się przez ten miesiąc. Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka