terib 30.12.04, 19:49 Moje maleństwo ma dwa miesiące,nie karmie go piersią. Od kilku tygodni ksztusi się śliną, budzi to mój wielki starch. Zastanawiam się co mogę zrobić, do jakiego lekarza zgłośić się moze macie jakieś doświadczenie.Błagam pomocy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agutek_b Re: ksztusi się 30.12.04, 20:28 A to jest tylko ślina, czy może wydzielina półprzezroczysta, troszkę mętnawa jak na ślinę? Idiź do pediatry, koniecznie - żeby maluszek nie zakrztusił się podczas snu. Odpowiedz Link Zgłoś
terib Re: ksztusi się 30.12.04, 20:34 to raczej ślina, pediatra nic mi nie poradził co by pomogło Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaaug Re: ksztusi się 30.12.04, 22:15 KONIECZNIE IDZ DO LEKARZA!!!!!!!!MOZE SIE ZAKRZTUSIC I UDUSIC WE SNIE.WLOZ POD MATERACYK NP.PODUSZKE-JASIEK TAK ZEBY NIE LEZALO POZIOMO TYLKO LEKKO DO GORY.ABSOLUTNIE NIE UKŁADAJ MALUSZKA DO SNU NA BRZUSZKU!RACZEJ NA BOCZKU Odpowiedz Link Zgłoś
mamastefka Re: ksztusi się 30.12.04, 22:44 jeżeli to tylko ślina to moim zdaniem nie ma powodu do niepokoju. Mój synek też miał okres zwiększonego wydzielania śliny, i to zupenie normalne. Dziecko wtedy uczy się jak sobie z tym radzić i troszkę się przyksztusza, ale w końcu uczy się jak sobie z tym radzić. Też mnie to denerwowało, bo sie bałam, że się zakrztusi na dobre, ale mały zawsze sobie dawał radę.... Odpowiedz Link Zgłoś
jenny755 Re: ksztusi się 31.12.04, 11:08 mo synek też tak miał w 2 miesiący kiedy u dzieci zaczyna wydzielać sięślina. uczą się wtedy jak ją połykać. Mojemu dziecku w nocy odrobina wypływała na poduszeczkę, bo od 1 miesiąca spał na brzuszku. często też dostawał czkawki, gdyż nie synchronizował połykania z pracą przepony przy oddychaniu. szybko to minęło już nawet o tym nie pamiętam. dalej się ślini bo wychodzą mu ząbki ale teraz już wie co się ze śliną robi. Nie martw się z czasem sobie poradzi. Do snu dobrą pozycją jest układanie na boczku. Ja osobiście nie zauważyłam żeby moje dziecko kiedykolwiek się zachłysnęło śpiąc w nocy na brzuszku. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
terib Re: ksztusi się 31.12.04, 11:57 ale on ksztusi się nawet trzymany w pozycji pionowej, ja dostaję obłedu ze strachu o niego, boję sie go zostawić nawet na sekundę samego. Odpowiedz Link Zgłoś
kari-mama Re: ksztusi się 01.01.05, 09:53 Doskonale cię rozumiem, bo u mojej córeczki było to samo. Zamierałam z lęku o nią.Na szczęście z czasem takie krztuszenie mija, dziecko po prostu nauczy się radzić sobie ze śliną.Na razie nie pozostaje ci nic innego jak być czujną,układać do snu na boku.Wkrótce minie!Wszystkiego naj w nowym roku! Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: ksztusi się 01.01.05, 10:52 Przypomniałam sobie, że moja mała też tak kiedyś miała. Powiedziałam o tym lekarzowi i kazał kupić nawilżacz. Teraz jest lepiej. Pozdrawiam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=18917478 Odpowiedz Link Zgłoś